neděle 27. prosince 2020

Povánoční týden 28.12. - 3.1.

 Máme po svátcích a po víkendu, haleluja, a za pár dní pro změnu oslavíme příchod nového roku. 

Mezidobí vyplníme několika rutinami a úkoly, aby nás na Nový rok nepřivítala pyramida špinavého prádla a novoroční splín.


*********************************************************************************

PONDĚLÍ 28.12.

  • najedeme (pokud možno) zase na důslednější dodržování denních rutin
  • v jejich rámci dáme vyprat prádlo, aby nám po svátcích nezačal přetékat prádelní koš
  • poklidíme povrchy, zejména v obýváku mohou začít strašit drobné hromádky. Po svátcích se řada z nás dostává do prekérní situace a rozpaků co s nevhodnými dárky, které se objevily pod stromečkem. Zprvu bývají překládány z místa na místo, potom se zašijí někam, kde upadnou v zapomnění a zabírají místo, nebo je z povinnosti vystavíme někam, kde na ně sedá prach. Je proto vhodné připomenout si, jak náročné bylo zbavit se zbytečností, ať už s FlyLady, Zónami, v rámci Organizační série nebo s KonMari. Vybavte si ty dlouhé hodiny přebírání plných skříněk a polic a odnášení pytlů plných nepotřebných a nechtěných věcí. Nedovolte, aby se jimi váš domov a životní prostor začal opět pozvolna plnit, a nových nechtěných dárků se brzy zbavte. Svůj účel už splnily a nyní můžou potěšit někoho jiného. Váš dům, váš hrad!
  • naplánujeme si silvestrovské pohoštění a zajistíme nákup surovin, novoroční čočku a maso a zeleninu na vyprošťovací vývar. Pokud si chcete nechat nákup dovézt domů, zajistěte si termín ihned, doručovací služby jsou přetížené.

*********************************************************************************

ÚTERÝ 29.12.

  • poklidíme v rámci denních rutin
  • naplánujeme aktivity s rodinou, v rámci možností vymyslíme co nejpříjemnější vkročení do nového roku.
  • pokud vaši mazlíčci špatně snášejí petardy, poraďte se s vetem o podávání, dávkování a načasování vhodných léků. Bohužel, i letos se určitě najdou nadšenci, kteří budou chtít bouchat a dělat kravál za každou cenu.
  • poklidíme hotspoty v předsíni. Nevíte, co je hotspot?
  • vyměníme ručníky

*********************************************************************************

STŘEDA 30.12.

  • poklidíme v rámci denních rutin
  • prach žádné sváteční volno neměl a je to znát, zejména na hladkých plochách jako jsou televize, televizní, příruční a konfereční stolky, parapety. Utřeme je a přeleštíme. 
  • s dětmi poklidíme dětský pokoj, všem novým hračkám najdeme své místo a případně přeorganizujeme hračky, aby děti měly přehled a lépe se nám udržoval pořádek.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 31.12.

  • vysajeme podlahu v obýváku, zejména v okolí stromečku, ze kterého už začíná opadávat první jehličí a mohlo by se roznášet po bytě. Přeluxujte i sedačku a sáhněte do čalounění, zda neschovávají posmrkané kapesníky a další poklady.
  • zahájíme přípravy na večer; můžeme zapojit děti, mazat jednohubky nebo přikládat kolečka okurky zvládnou určitě i ty úplně malé. Dáme včas nachladit sekt a nápoje.
  • připravíme jídlo i na druhý, novoroční den. Pozor na drůbež - ať vám štěstí neuletí! ;)
  • sundáme prádlo ze zahrad a balkónů a necháme dosušit uvnitř, ať nevisí na Nový rok. Ne kvůli pověrám, jde čistě o praktické opatření, aby prádlo venku nenačichlo vzduchem prosyceným kouřem z pyrotechniky a nepřišlo k úhoně.
 
 Veselého Silvestra a krásný vstup do nového roku bez bolehlavu a jiných starostí! :)

*********************************************************************************

PÁTEK 1.1.

  • Den přímo určený k lenošení, příjemným (a společným) aktivitám.
    Jak na Nový rok, tak po celý rok. 
  • Dnes si také připomeneme úplně první a základní návyk FlyLady. Který to je? Klikněte sem a zjistíte. ;) 

**********************************************************************************

SOBOTA 2.1.

Je sobota, den pro rodinu. Užíváme se navzájem, co to dá!
  • je čas probrat lednici a zpracovat zbytky jídla a surovin, které by mohly brzy podlehnout zkáze. Cukroví už možná ani nemůžete vidět, ale většinu druhů lze uložit do krabičky a zamrazit (pokud ovšem předtím nebylo zamražené - již jednou rozmrazené potraviny a suroviny se nesmí znovu zamrazit), budete tak mít pohotovostní pohoštění pro nečekané návštěvy nebo další mlsání na dlouhé zimní večery. 
  • zamrazit lze i spousty surovin zbylých z příprav silvestrovského pohoštění, např. uzeniny, tučné sýry, ořechy, ryby, bylinky. Zamražení přeruší proces množení mikroorganismů a významně prodlouží trvanlivost surovin. Některé z nich sice někdy trochu ztratí na kvalitě konzistence (například sýry se mohou drolit), ale přesto je lze bez problému spotřebovat do vaření např. při přípravě omáček nebo na zapékání atd. Pečivo můžeme také zamrazit a později použít na žemlovku, nádivku, nebo rovnou dát usušit a zpracovat na strouhanku. 

**********************************************************************************

NEDĚLE 3.1.


Je neděle; rozjímáme, lenošíme a odpočíváme, nabíráme síly na další týden před námi, a i v novém měsici a roce myslíme na sebe

**********************************************************************************
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.