pondělí 21. prosince 2020

Vánoční týden 21. - 27.12.

 
 
Příští 4 dny nezapomínáme mimojiné delegovat & komandovat, což neznamená nic jiného, než pověřovat a navádět (navigovat). No někdo to mít pod kontrolou musí! Tak jedem... a rodina pomáhá... Ježíšek se kouká! ;)
 

 
Tak co nás čeká:
  1. rozvézt dárky
  2. obstarat nákup
  3. pořídit kapra
  4. připravit štědrovečerní menu
  5. nešílet
  6. delegovat


PONDĚLÍ 21.12.

ložnice a dětský pokoj:
  • poklidíme povrchy
  • svlékneme povlečení v obou místnostech a dáme je vyprat
  • povlékneme do čistého
  • vyluxujeme a vytřeme podlahy
  • vyvětráme

 

Vánoční plán:

  • zajistíme sváteční nákup a přesvědčíme, že je všeho dost - ve spíži, lednici, ale i koupelnové skříňce. Kdo by si chtěl o svátcích dělat večerní pochůzky na benzinku pro toaleťák, vložky, zubní pastu nebo mléko do kafe?  
  • pošleme "delegáta", aby rozvozil připravené tašky s dárky, je-li potřeba, a také větvičky jmelí pro štěstí všem blízkým. Cestou zpět může přibrzdit u okénka oblíbené restaurace a ulovit večeři s sebou, "takeaway" - kdy jindy, když ne teď? Podpoříte "svůj" podnik a ušetříte si práci.   
  •  vypereme a dáme sušit prádlo. Několik dní se nebude prát, takže nyní vypereme co můžeme, aby se vše stihlo vysušit, složit a srovnat, aby všeho bylo ve skříni dost (zejména látkové pleny, dětské oblečení a spodní prádlo) a v koši se špinavým naopak co nejméně. Nechceme o svátkách řešit chybějící ponožky, zakopávat o sušák a ani slyšet pračku a sušičku v chodu, no ne?

 

*********************************************************************************

ÚTERÝ 22.12.

koupelna a předsíň:
  • dáme vyprat ručníky a předložky
  • vyleštíme zrcadla a skleněné plochy (v koupelně i předsíni)
  • zklidíme bundy do skříní, boty botníku, poklidíme hotspoty
  • vysajeme nebo zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC a v předsíni a zádveří
  • na závěr dáme voňavé čisté ručníky, předložky a na WC umístíme vánoční toaleťák, zlatý hřeb svátečních příprav! :D


Vánoční plán:

  • zajistíme kapra. Tip: necháváme si od prodejce za příplatek kapra zabít, vykuchat a zbavit šupin, ušetří to nejen čas a nervy, ale i dost nepořádku v kuchyni. Nezapomeňte si nechat přibalit vnitřnosti a hlavu na polévku, pokud rybí polévka patří na váš štedrovečerní stůl, a taky šupiny (pokud si chceme pojistit hojnost a peníze dodržením tradice uložení šupin pod talíř).
  • pokud počasí dovolí, využijte příležitosti a protáhněte auto myčkou. Zatímco kartáče dělají svoji práci, můžeme otřít prach na palubce a středovém panelu, zlikvidovat papírky, účtenky a další drobný nepořádek v interiéru. 
  • a nakonec vysajeme drobky a špínu z čalounění a koberečků  
  • výše uvedené pokud možno přesuneme na partnera a my poklidíme kuchyňskou linku, sklidíme z ní vše nepotřebné, uděláme si prostor na sváteční vaření. Rychle pak jedním tahem otřeme spotřebiče od otisků: troubu, panel myčky, lednic, hlavně ten nerez a lesklé či skleněné plochy...  
  • najdeme si chvilku pro sebe, na koupel, manikúru, jeden díl seriálu, kapitolu v knížce nebo "dvacet" po obědě.

 
*********************************************************************************

STŘEDA 23.12.

obývák a kuchyně
  • poklidíme povrchy: stolní hry, pexesa, hračky, knížky - vše dáme na místo
  • načechráme a srovnáme polštáře a matrace, složíme plédy
  • utřeme konferenční a TV stolek, přejedeme televizi  
  • vyluxujeme a vytřeme podlahu nejen v obýváku, ale i kuchyni 

 
Vánoční plán:

  • pokud připravujeme bramborový salát, hned poránu si uvaříme ingredience: brambory, vejce a některé druhy zeleniny. Můžeme si dopředu připravit i nadrobno nasekanou cibulku. Krájení surovin na jemno může být překvapivě příjemná relaxační aktivita pro celou rodinu. U stolu se hezky povídá, práce jde pěkně od ruky a přiložit ručičku k dílu mohou i malé děti - i neostrým příborovým nožem jde vařená mrkev jedna dvě a nedokonalé tvary se v salátu ztratí ;)
  • později odpoledne namícháme salát a uložíme do chladu. Do druhého dne se fantasticky rozleží a všechny chutě se pěkně propojí.
  • požádáme protějšek nebo dorostence, aby se postarali o foťák, dobili baterky, stáhli z karty staré fotky a uvolnili kapacitu. To je velmi záslužná a důležitá funkce, kdo už někdy zažil pernou chvilku s vybitou baterií ("battery, Azíz...") nebo nedotočil neopakovatelné momenty kvůli plné SD kartě, rozumí. 
  • pokud pečeme vánočku nebo vánoční štolu, vyndáme včas ingredience, aby měly pokojovou teplotu a počítáme s časem na zadělání a kynutí.  
  • večer po dopečení a sklizení kuchyně vyměníme hadříky a houbičky a dáme čisté vánoční utěrky, prostírání a ubrus. Vyměníme i ručníky: hvězdy, sobi, andělé, do přední linie, teď je váš čas!  
  • nic nepokazíte namátkovou kontrolou kvality vaječného koňaku...

*********************************************************************************

ČTVRTEK 24.12. - Štědrý den

Vánoční plán:
  • poránu společně nazdobíme stromeček, necháme delegáta aby zabavil děti a trochu se ještě otáčíme v kuchyni při přípravě polévky, krutónků, nebo lehčího oběda (já se docela určitě pro jistotu ještě jednou nebo dvakrát přesvědčím, že vaječný koňak je opravdu dobrý a nezávadný).
  • dopřejeme si procházku nebo jiný příjemný bod rodinného programu
  • dnes je také ten den, kdy můžeme bez výčitek posadit děti před televizi a lehce odbývat i jejich výživu. Pohádky k Vánocům neodmyslitelně patří a k obědu bude stačit polévka. Stejně jsou děti tak natěšené, že by ani víc nesnědly. Tradice zlatého prasátka na konci štědrodenního půstu určitě vznikla z tohoto důvodu - aby dítě u štědrovečerní tabule jedlo a nedělalo stolovací ostudu před tchyní nebo širší rodinou, nechalo se vyhladovět! :)
  • sváteční atmosféru můžeme podtrhnout vhodně zvolenou vůní. Pokud chcete něco jemného a nedráždivého, nechcete františky ani syntetické vůně, pak svařte na sporáku v hrnci s vodou pár pomerančových slupek se zbytky jehličí (po ranní instalaci stromečku určitě nějaké odřezky zbyly), hřebíček, skořici, vanilku, pokrájené jablíčko a kapku esenciálního oleje. Nechte povařit a pak odstavte a nechte působit. Průběžně můžete během dne vůni "přiživovat" opětovným přihříváním.
  • nezapomeneme dát včas chladit nápoje a naopak včas přenést do tepla vše, co na tabuli nemusí být nutně ledové (cukroví, salát).
  • později odpoledne se pustíme do přípravy kapra (řízků, lososa...).
  • společně s dětmi připravíme stůl, doladíme poslední detaily a čekáme, až to zacinká... *

 

* pokud chcete, aby to opravdu zacinkalo, tak si dopředu do jednoho mobilu stáhněte zvonění s rolničkami (delegát! ;)) 
Těsně před chvílí s velkým CH pošlete děti s tatínkem vynést odpadky po celodenním vaření a podívat se, zda neuvidí něco podezřelého v okolí domu. Obvykle to zabere a ochotně vyklidí pole a vznikne tak prostor pro nasnášení dárečků pod stromeček, umístění mobilu s melodií v okolí stromku a zavření dveří v místě činu. 
Ihned po jejich návratu nahlasím podezřelé zvuky za dveřmi a vyzvu děti, ať jsou jak myšky, aby se Ježíšek nelekl... druhým mobilem pak nenápadně prozvoním ten první (s melodií), aby děti slyšely ono magické zacinkání rolniček a vzápěti samy s úžasem zjistily, že tam opravdu, ale opravdu byl!
 

Přeji Vám hladce šlapající přípravy posledních dnů do Vánoc a hodně pohody do Vašich domovů! ♥

Fi

 
*********************************************************************************


PÁTEK 25.12.

Denní rutiny

1. Svátek vánoční
 
 *********************************************************************************


SOBOTA 26.12.
 
  
2. Svátek vánoční

*********************************************************************************

NEDĚLE 27.12.   
 

Denní rutiny

I v neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme  věnujeme se regeneraci fyzických i psychických sil.

*********************************************************************************


3 komentáře:

  1. Děkuji za bod č. 5: nevyšilovat. Jedu v tom každý rok, ale snad pokaždé o kousek míň. Letos právě kvůli praní, spíš sušení prádla. Sušičku nemám a prádelna je super na sušení všeho kromě náporu ložního povlečení. Navíc zrovna tehdy děti nosí všechno od bahna. Ale vypadá to, že to snad do Stedreho dne dáme. Tak děkuju za Vaši celoroční práci a přeju ty nejkouzelnější Vánoce navzdory pandemii!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Přeji pohodové Vánoce a hlavně hodně zdravííí v novém roce! 🙏☯️🎄🎁🥂😊 Děkuji za všechny ty článečky, rady, vychytávky.... 🥰 Každý den se těším na nový e-mail. ⛄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a opětuji! Nestíhala jsem odepsat, ale přání jsem četla a potěšilo! ♥ Krásný a požehnaný nový rok!

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.