pondělí 20. května 2019

Organizační série 2019 - dětský pokoj, díl 2.


V minulém dílu jsme si dali za úkol vytřídit dětské oblečení tak, aby ve skříni zůstalo jen nošené a sedící a v souladu s aktuálním ročním obdobím.
Řada z vás má víc jak dvě malé děti a vytřídit a srovnat takové množství svršků v nejrůznějších velikostech vyžaduje spoustu času a energie. Proto, pokud ještě nejste u konce, nenechte se znervóznit dalším dílem a pokračujte ve svém tempu v třídění tak dlouho, jak bude potřeba; teprve pak přistupte k dalšímu kroku.

Všichni ostatní můžou pokročit a nyní uspořádat oblečení tak, aby se v něm udržel přehled a pořádek a vynaložené úsilí nebylo zase brzy zmařeno. 
"Přehledně uspořádané" pro mě znamená mít věci uložené tak, aby bylo na první pohled zřejmé, kde jsou ponožky, kde trika s krátkým rukávem, a kde ta s dlouhým, roláky, tílka nebo pyžama. Oblečení nemusí být složené jako origami ani jako podle pravítka do zařezávajících komínků - jednoduchost každého systému má větší předpoklad pro udržení.



Asi vás to u mě nepřekvapí, ale i v tomto případě mám skvělou zkušenost s s uložením některých druhů šatstva do transparentních boxů. Je to velmi přehledné a praktické, protože je to způsob, jak udržet na místě drobné kousky ošacení a drobné kousky rovná se asi dvě třetiny pidioblečení! Díky boxům  lze využít skutečně celou hloubku skříně a kusy uložené vzadu nezůstanou opomíjené - pouhým vysunutím máte přehled o celém obsahu a už se nemůže opakovat ta tristní  situace, kdy objevíte skvělý kus, který by se býval tak hodil... kdyby z něj potomek mezitím nebýval vyrostl!

Druhá věc,  se kterou jsem učinila báječnou zkušenost, je skládání drobných kusů oblečení do komínků naležato, namísto do výšky (v posledních letech tento způsob celosvětově zpopularizovala Marie Kondo). Jistě víte, že když chcete vytáhnout tričko z prostředka nebo zespod komínku, musíte nejprve nadzvihnout všechna nad ním, vytáhnout žádaný kus a zbytek zase pěkně vrátil a postavit zpět. Což mě osobně otravuje a časem se komíny rozklíží a bortí, proto dávám přednost ležícímu komínku, tak jako na fotce.  Kouknu, vyberu, přidržím jednou rukou okolní kusy, vytáhnu, hotovo.
Jediný rozdíl ve skládání je, že složené oblečení (třeba trika) přeložím ještě jednou, aby se mi hezky štosovaly  do komínku. 


Pokud máte víc dětí a sdílejí stejný šatník, pak je nutné zřetelně označit, komu jaká sekce oblečení náleží. Popište krabice zvenčí a pokud děti sdílejí i jeden box, nebo potřebujete odlišit některé typy oblečení, pak použijte vnitřní rozdělovače, vyrobíte je jednoduše z barevného zalaminovaného papíru, vystřihnete do žádaného tvaru a popíšete permanentním fixem nebo štítkovačem. Pro lepší orientaci dětí i vaši každému z nich přidělte svoji barvu.


Rozdělovače vyrobte i na šatní tyč s věcmi na ramínkách, aby bylo jasné, jakému účelu a komu věci náleží. Co přijde jasné vám, že z pozice každo- a celodenního pečovatele bezpečně rozeznáte velikost 86 od 110, nemusí být jasné vašemu protějšku, babičkám nebo hlídačce dětí. Označením vám odpadne spousta odpovědí na otázky KDE, CO, JAK A KAM a i vaše děti budou o fous samostatnější! :)



Posledním častým tématem šatníku v dětském pokoji je uložení roznošeného šatstva - tj. nošená, ale stále čistá trika a tepláčky, oblečení, které se nemusí prát, nicméně už se vám nechce je zařadit do komínků mezi čisté prádlo a taky chcete, aby si je vaše ratolest oblékla přednostně = musí je mít na očích a po ruce. A tady může být háček v případě malých dětí. Pokud potomek chodí do svého pokojíčku jen spát, pak lituji, ale dětský pokoj nebude pravým místem pro uložení roznošených věcí a dodržování systému bude obtížné (rychleji naučíte chodit kočku na splachovací záchod).
Dobře proto zvažte, kde se vaše dítě pravidelně převléká a do tohoto místa nainstalujte třeba malý vkusný odkládací košík nebo box (dejte přednost flexibilnějšímu přenosnému řešení před statickým, protože u dětí se tyto zvyky rychle mění), který zapadne do interiéru, nebude působit rušivě a bude zde plnit svůj účel.  

Skvělé! Zavedení výše uvedených tipů už určitě nebude tak náročné na realizaci, už za týden se tedy vrhneme na další metu: HRAČKY

Mějte se zatím moc fajn! :)

2 komentáře:

  1. Zdravím Fi, pokud dětské oblečení jako trička mas taky v plastových krabicích,tak to musíš mít maximálně ve výšce očí,aby se to jednoduše vytáhlo a hned se vidělo,co tam je. Tak by mě zajímalo, co skladujes ve vrchních policích dětské skříně? A jestli to máš taky v boxech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani,
      ano, boxy jsou v policích odspoda až do cca výše očí. Ve vrchních policích jsou uložené náhradní lůžkoviny a povlečení. Ty v boxech nejsou. Povlečení skladám do takových zkompletovaných balíčků, takže se vždycky natáhnu po balíčku a jdu. Můžu nafotit.
      Každopádně do horních - a hůře přístupných - polic doporučuji ukládat právě tyhle věci jako je povlečení nebo sezónní oblečení, zkrátka věci, po kterých se nenatahujeme často.

      Hezký víkend! ♥
      Fi

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.