pondělí 29. dubna 2019

Organizační série 2019 - dětský pokoj, díl 1.

V dalším díle naší Organizační série upřeme síly a pozornost na království našich nejmenších.

S příchodem dítěte do rodiny si dá snad každý rodič práci se zařízením dětského pokoje. Chce aby byl prostě nej: dlouho vybírá odstín a barvu výmalby, dekorace na stěny, dětský nábytek a promýšlí jeho rozmístění. Často pak místnost slouží spíš jen jako úložiště hraček. Pravý účel začne plnit až poté, kdy se dítě trochu osamostatní, opustí rodičovskou ložnici a začne si ve svém pokoji hrát a spát. A právě v této době, kdy se v pokoji začnou prolínat různé funkce (aktivní s odpočinkovými), prověří se účelnost a efektivita jeho uspořádání. A ne vždy se ukáže, že je bezchybné. 



V reálném provozu se to pak projevuje tak, že v dětském pokoji nelze udržet pořádek.
Panuje sice názor, že nepořádek patří k dětskému pokoji jako Tom k Jerrymu nebo Bob k Bobkovi, ale za vším hledej organizaci, v tomto případě spíš její absenci.

Ve čtyřech následujících dílech si tedy přiblížíme základní organizační prvky dětského pokoje a také způsoby zapojení dětí do údržby pořádku a motivační systém.

Nejdříve začneme šatníkem. Dítě má zpravidla ve skříni oblečení hned v několika velikostech a často i různě pomíchané sezónní výbavou. Ideálem by však měl být systém, kdy je ve skříni jen aktuálně padnoucí ošacení, nošené v probíhající sezóně. Vše ostatní by mělo být uloženo odděleně a řádně popsáno - o jakou jde velikost a roční období, pro které je určené. Náš první úkol tedy bude: vytřídit oblečení ve skříni tak, aby v ní bylo jen padnoucí oblečení určené na jaro a léto.

Kusy, které jsou už malé, odložte na stranu a dejte si závazek (pro volnější dny, kdy vám někdo bude moci například zabavit batole) toto oblečení podle jeho stavu buďto vyhodit, rozdat, prodat, uložit pro dalšího potomka nebo dát na charitu.

Jak postupovat?
Bezvadné kusy bez poskvrnky budete moct prodat na kterémkoli z mnoha prodejních serverů. Větší šanci úspěch budete mít, pokud oblečení nasetujete po více kusech a za nepřepálenou cenu je nabídnete jako komplet. Ubývá totiž lidí, kteří jsou v dnešní době při cenách poštovného ochotni nakupovat jednu věc. Jsou ovšem nakloněni nákupu třeba 3-5 kousků zachovalého oblečení v setu. Koupěchtivost můžete podpořit i nabídkou sdílení nákladů na poštovné.
Trošku opranější nebo mírně obnošené kousky můžete věnovat známým a rodině, balík věcí na donošení kolem domu je určitě neurazí. Pokud nemáte ani takový odbyt, můžete udělat dobrý skutek a odnést výbavu do kontejneru charity, které bývají už v každém městě.
Seprané, flekaté a děravé kusy si nechte na hadry nebo je vyhoďte.

Vyřazené oblečení, které chcete nechat na další potomstvo, nebo oblečení, do kterého potomek ještě naopak nedorostl, pečlivě zabalte, popište a uschovejte. Pokud se potýkáte s nedostatkem místa, což je častý problém, uložte oblečení do vakuovacích pytlů. Já mám oblíbené Hajdeby z Ikey a řeknu vám proč. Za velmi přijatelnou cenu jsou kvalitní a věci v nich vydrží "zavakuované" a chráněné po dlouhé měsíce. Kterékoli jiné jsem vyzkoušela před nimi, se časem "dofukovaly", nebo byly příliš drahé.

Pro představu kolik pojme takový pytel o velikosti 67x100 cm přidávám fotky, na kterých je prošívaná péřová přikrývka o standardních rozměrech 190x130 a vycpaná hračka. Fotky ukazují stav před zavakuováním a po něm. Do pytle se vešla nejen přikrývka a hračka, ale jak vidno, ještě zůstal kus místa!

tahle placka je opravdu peřina!

Takže toto řešení mohu opravdu doporučit - do pytlů uložíte spoustu oblečení, ušetří vám tak mraky místa a uchrání obsah před prachem i moly, kdyby se u vás nedejbože začali vyskytovat.

Roztříděno, zavakuováno, zabaleno. Co dál?

Už jsem psala výš, že pytle i krabice s oblečením, které budete ukládat s úmyslem jej ještě někdy užívat, musíte pečlivě označit. A to není vše. 
Už mockrát jsem psala, jak i v domácnosti platí rčení "sejde z očí, sejde z mysli". Jakmile proto ukládáte nějaké pytle do komory, na půdu, do sklepa nebo nejzazší police obří vestavné skříně, vězte, že se vám velice hodí poznamenat si na kus papíru co jste kam právě uložili. 
Mix oblečení 3-6 měsíců, spací pytel, klučičí holínky velikosti 28? Všechny detaily brzy zapomenete, z hlavy je vytěsní dennodenní příval dalších informací, takže si ulehčete život tím, že si tyto položky hodíte na seznam, stručně uvedete velikost, určení (holka/kluk), a nezapomenete uvést ve kterém balíku položka skončila, což platí pro případ, že máte více skladovacích prostor.

Víte co? Začněte pomalu postupně třídit, a v úterý během dne vám sem nahraji mustr takové tabulky! :)



Edit v úterý: tady je! Formát A4, na výběr tři barevné verze. Doporučuji vytisknout 2x, vložit  do fólie, zalaminovat a používat oboustranně. Třeba na jednu strany zimní seznam, na druhou zas letní, anebo dva sezónní seznamy vždy pro dvě děti. Lamino popisujte lihovkou! ;)

Seznam uloženého oblečení (neutral)
Seznam uloženého oblečení (růžová)
Seznam uloženého oblečení (modrá)

Krásný den,

Fi 

8 komentářů:

  1. milá Fi, mám asi nějakou teleptickou náladu, ale právě jsem před dvěma dny podnikla nájezd na dětské oblečení. Jsem tedy v půlce-mám vytříděno, ale nemám vyskladněno na půdu a popsáno. Máme čtyři děti a tak je to trochu náročné, ale o to potřebnější. Proto se mi moc hodí ty popisovací archy, často totiž řeším: "měla jsem někde na dítě č. 1 takové pěkné sandálky ve vel. 26, určitě tam někde musí být". To úplně nesnáším. V seznamech shledávám naději, že se tyto (u mě časté) situace budou minimalizovat. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za pěkný komentář. ♥ Ať se seznamy osvědčí!

      Vymazat
    2. Nechci dělat moudrou sovu, ale děti by po sobě boty nosit neměly. Každé dítě má jinou formu nohy a vyšlápnuté boty někým jiným nejsou to nejlepší pro držení těla a stavbu nožičky.

      Vymazat
    3. Filo, to máš pravdu, díky za dobrou poznámku! Tohle určitě stojí za zvážení.
      Na šestihodinové dennodenní nošení bych taky určitě nedoporučila vyšlápnutou obuv po starším dítěti.
      Osobně proto doporučení dodržuji jen u těch "hlavních" bot, jako jsou bačkůrky, tenisky, polobotky, zkrátka boty, ve kterých děti tráví nejvíc času (a které mají tudíž vliv na formování chodidla) a které nejeví např. známky sešlápnutí nebo zformování vnitřní stélky.
      U holinek, sandálků na přebíhání, bot do vody a bot, ve kterých tráví čas jen okrajově, už tak zásadová nejsem a koneckonců to mám požehnaný od ortopedky, se kterou jsem konzultovala svoje problémy (které, pro zajímavost, nevyplývají z nevhodné obuvi, ale z toho, že poslední léta chodím většinu času naboso po tvrdé podlaze).

      Vymazat
    4. ono sa to nezda, ale naboso treba vediet chodit :-). Ja som tiez vzdy chodila doma bosa, a ked sa narodil syn, tak som zacala viac riesit topanky a dostala som sa k barefootu a az potom som sa naucila, ze to sa chodí inak ako v beznych topankach a veru, chodzu naboso si uzivam najradsej :-)

      Vymazat
  2. Super článek, čeká nás zrovna komplet rekonstrukce dětského pokoje, tak to budeme brát pěkně od stropu po podlahu, už se těším na redukci věcí :D jen malá poznámka - péřové věci se nemají vakuovat, protože tím ztrácí své optimální vlastnosti - platí tuplem pro drahé zimní oblečení, spacáky a samozřejmě i přikrývky ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, čeká nás zrovna komplet rekonstrukce dětského pokoje, tak to budeme brát pěkně od stropu po podlahu, už se těším na redukci věcí :D jen malá poznámka - péřové věci se nemají vakuovat, protože tím ztrácí své optimální vlastnosti - platí tuplem pro drahé zimní oblečení, spacáky a samozřejmě i přikrývky ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný seznam! �� Děkuji za sdílení.Luci

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.