Vítejte u dalšího dílu Organizační série!
Tento týden ještě posečkáme v potravinové zóně, kterou jsme minule započali organizací lednice. Aspoň, že zůstaneme v teple, otevřeme jenom spíž. Nezapomeňte si vyfotit její stav PŘED a PO, bude to určitě velmi motivující proměna!
Spíž, špajzka, spižírna
Ať už jí říkáte jakkoli, ať už je ta vaše v samostatné místnosti,
skříňce nebo jde o moderní potravinovou skříň s výsuvným mechanismem,
vždy potřebuje řád a co nejlepší uspořádání. Nemusíme mít špajzku ve
stylu viktoriánské hospodyňky, ani instagramové aranžmá (spížka se zarovnanými 20 kusy konzerv stejného vzhledu a obsahu bude vždycky úhlednější, než pestrá spíž, že jo...).
Naším cílem je mít přehledný, srovnaný a čistý
prostor.
Při výběru surovin a rozhodování totiž potřebujeme vidět svoje možnosti na první
pohled. Při přípravě jídel potřebujeme mít věci "na jedno sáhnutí", bez
útoku padajících konzerv a sesouvajících se sáčků, a při vykládání nákupu a uskladňování bychom měli ihned vědět "kam s
ním", aniž bychom bloumali a hledali skulinu, kam by šel vmáčknout ještě jeden
pytlík těstovin.
Při vaření by se pak nemělo stát, že někde na
zadní stěně spíže nahmatáme zapomenutý zbytek mouky, v němž mají moli
bál i s rautem.
Vyskládat spíž a uspořádat ji bývá náročné, ale
nebojte se toho. Dělejte přihrádku nebo šuplík jeden po druhém a po
15minutových intervalech, rozložte si to do více dnů, pokud máte místo
spíž jako národní potravinovou banku, a máte to z krku!
Začneme
samozřejmě nejprve důkladnou inspekcí kvality potravin. Doslova si
posviťte na obsah všech pochutin a to zvláště tehdy, pokud byly uložené
navolno, nikoli v dobře těsnící dóze. Všechno, co se tváří podezřele,
nebo to má podle data trvanlivosti už za sebou, bez milosti vyhoďte.
Zpět
ukládejte jen čerstvé a nezávadné potraviny, tak, jako u lednice, a tu a
tam průběžně hlídejte jejich expiraci, nebo si dejte do čtvrtletních
rutin probírku spíže.
Ukládáme
Jako všude, i v tomto případě nedám dopustit na tři věci: DÓZY, BOXY, KOŠÍKY. Vivat!
Použití
závisí na charakteru uskladňovaných potravin: vzdušné košíky se hodí na
cibuli, česnek, zeleninu a ovoce. Těsnící dózy s víkem jsou vhodné na
suroviny, do kterých se rády dávají breberky a moli.
Do otevřených
košíků nebo boxů můžete uskladnit vše, co má vlastní pevný obal. Dobrou
spižírenskou pomůckou jsou pak vnitřní vložné regály (police, u nás
nabízí například Ikea), které vám umožní skladovat věci nad sebou, nikoli na sobě - jak už jsem psala v jednom z minulých dílů, štosování na sebe je cesta k chaosu.
Další
výbornou pomůckou je otočný tác nebo podnos, lazy susan. Umožní vám skladovat věci v
rozích nebo policích a pouhým otočením si přiblížíte jeho obsah ze
všech stran. Pro mě jde o pomůcku nepostradatelnou do té míry, že jsem se ujala prodeje na eshopu TD.
Otočný talíř je dostupný i v Ikea pod názvem Snudda, rovněž slouží velmi dobře, ale už jsem časem trochu zmlsaná a tak bych doporučila spíš typ, který má protiskluzový povrch, ochranný okraj a ideálně i praktickou zadní zarážku, aby při rychlejším otočení přípravky na tácu necestovaly nebo rovnou nepadaly.
Pokud byste se chtěli poohlédnout po větším výběru, hledejte na Amazonu nebo jinde pod názvem "lazy
susan".
Pokud máte úzkou a hlubokou
spíž, pak máte určitě problém dostávat se k zadnímu obsahu. V tomto
případě buďto zvolte dlouhé košíky, kterými si obsah přitáhnete, nebo
vážně zauvažujte o investici do pojízdných výsuvných polic nebo košů, v
hobbymarketech prodávají kolejničky a "šikovný tatínek si poradí"
(neříkejte, že ten nápad máte odsud, ať vám nedá můj blog pod rodičovský
zámek ;)).
Pokud
nemáte dost místa, můžete skladovat dva produkty v jedné dóze,
samozřejmě za předpokladu, že zůstanou v originálním obalu, oddělování
čočky od hrachu je Popelčina doména. Já takto skladuji třeba špagety s
makaróny, červenou čočku s černou, různé druhy fazolí a v neposlední
řadě i koření, především to méně používané a nenačaté do zásoby, dále
odděleně sladké koření a čaje.
Potraviny ukládejte tak, abyste měli co nejvíc po ruce (na ráně) to, co potřebujete prakticky pořád při denním vaření a přípravě svačin.
Trvanlivé uzavřené suroviny a potraviny, po kterých saháme třeba jen jednou týdně nebo 2x do měsíce můžete umístit dál z dosahu.
Do nejzazších míst pak ukládáme zásoby: ty, které vyžadují chladnější teplotu (krabicové mléko, nápoje, brambory) dáváme zpravidla dolů a k venkovní zdi, kde je chladněji; zavařeniny, sterilovaná zelenina, kompoty a konzervy mohou být nahoře, stejně jako mouka a sypké potraviny, které potřebují spíš teplo a sucho.
Zásoby s rozvahou
Běžná současná domácnost nepotřebuje žádné dlouhodobé zásoby. Ty potřebovala Betty MacDonaldová, když bydlela v první polovině minulého století na ostrovní slepičí farmě zcela mimo civilizaci. Metrákové pytle mouky, cukru, fazolí a hrachu, police prohýbající se pod špekem, vejci, sušeným mlékem, masem, houbami a domácí pálenkou ji chránily od blázince i vyhladovění. Ve městě nás jistí hypermarkety na každém 5. kilometru, supermarkety na každém 500. metru, vietnamské večerky na každém 50. metru a cca 5 dovážkových služeb. Ani mimo město osobně v našich končinách neznám nikoho, koho by dělilo 100 km od posledního obchodu, a od nejbližších sousedů (Kettleových) asi 2,5 hodiny ostré chůze.
Z hlediska údržby je proto praktičtější nemít přemrštěné zásoby, aby nestály příliš dlouho a nestárly. Při plánování jídelníčku se pak snažíme zásoby využívat a "točit". Zní to tak banálně, ale při vyklízení spíží není nouze o rok a víc prošlé suroviny a potraviny, a třeba tři načatá balení totožných těstovin.
A moly!
Co dělat, když zjistíte přítomnost škůdců?
Pokud se vám ve spíži promenádují švábi nebo dokonce najdete stopy po myši, okamžitě se obraťte na profesionály a celou věc přenechte na nich. Bude to dražší, ale rychlejší, spolehlivější a pro vás jistojistě příjemnější.
S potravinovými moly si poradíte sami. "Nebude to také ľahké", ale zvládnete to v pěti krocích.
1) Nejprve budete muset vyndat všechny potraviny a celou skříň najednou vyprázdnit.
Všechny krabičky, sáčky a boxy na nejlepším světle prohlédněte. Pokud si nejste jisti, kontrolně prosijte část obsahu, ale ani síto nemusí zachytit vajíčka a exkrementy (fuj, ano, larvy taky kadí a rozhodně ne na místě tomu určeném!).
2) Všechny napadené potraviny je nutné vyhodit. Celé. Bez lítosti odneste všechny takové potraviny do popelnice.
3) Vysavačem na maximální výkon vyluxujte všechna zákoutí spíže, nezapomeňte ani na kolejničky pojezdů nebo předvrtané dírky na police po stranách - moli jsou neuvěřitelně kreativní ve vytváření dobrých schovek. Jednorázový sáček vysavače poté vyhoďte, látkový přeperte, sběrnou nádobu bezsáčkového luxu vymyjte.
4) Vymyjte celou spíž a skladovací dózy od vyhozených produktů (i s víčky!).
5) Vraťte zpět jen 100% nezávadné potraviny a suroviny.
V příštích týdnech a měsících provádějte důslednější kontroly zejména sypkých potravin, jestli nezjistíte výskyt nové generace larev z vajíček, které jste mohli předtím přehlédnout.
Na několik míst spíže také můžete umístit feromonové páskové lapače, které škůdce přitáhnou a lapí, existují dokonce typy, které lákají samce i samičky najednou. Tak nejenže detekujete přítomnost, ale zároveň přilepené samičky nemůžou dál klást vajíčka
Označujeme!
Nyní
už vás čeká ta lepší a kreativnější stránka věci: všechny dózy, boxy a
košíky zřetelně označte, ať se v nich vyznáte nejen vy, ale kdokoli
jiný. Možná vám to přijde zbytečné, zvlášť u transparentních obalů, ale
věřte mi, že všichni nejsou tak praktičtí a pokud v dóze není originální
obal, pak mohou mít problém rozeznat bulgur od kuskusu, špagety od makarónů, škrob od cukru moučky a kulatozrnnou rýži od dlouhozrnné.
Když přesypáváte
obsah z obalu do dózy, vemte permanentní popisovač a poznačte si na spodek dózy datum trvanlivosti a u
některých produktů i návod na přípravu; znáte to, některá rýže se vaří
20 minut, jiná 12, nevím jak vy, ale já to v hlavě neudržím. Abyste na
dózu nemuseli vypisovat celý postup, vystřihněte si z původního obalu
pouze okénko s návodem a pomocí lepící pásky lípněte na dózu, tak jako u dózy s polévkovými nudlemi na fotce napravo.
Voila! Nezapomeňte nakouknout do galerie Pinterestu pro více inspirace.
Uvidíte, jak se budete tetelit blahem, až špajz hezky porovnáte a budete vědět, co všechno v něm máte a mít příjemnou jistotu, že všechno je čerstvé a připravené k pohodlnému vaření.
Tímto
krokem budeme mít potravinovou zónu za sebou a můžeme přejít na jinou!
Jakou, se dozvíte v dalším díle zase za týden. :)
Těším se! Mějte se krásně!
Děkuju za článek, jde mi zrovna do noty. Moje "spíž" čítá jeden hlubší šuplík a pak skřínka neprakticky umístěná až nad lednicí. Zrovna u té řeším, jak ji alespoň trochu prakticky zorganizovat, abych do ní mohla až dozadu. Je vyšší, asi bych ji rozdělila poličkou, která bude v zadní části a jen do poloviny hloubky skříňky. Dolů dám vše asi do nižší plastové krabice, abych si jí podala kdyžtak celou a nemusela si nosit pořád schůdky. Měl by tu někdo ještě nějaký tip?
OdpovědětVymazat