čtvrtek 21. února 2019

Organizační série 2019 - kuchyně, 2. díl

Vítejte u dalšího dílu Organizační série! Dnes (resp. zítra) se mrkneme na mycí zónu.

Která to je? Dřez a jeho okolí - oblast, ve které myjeme nádobí, necháváme ho tam odkapat, omýváme zde ovoce a zeleninu, a konečně sem patří i skříňka pod dřezem, ta nás bude obzvláště zajímat.


Pokud teprve začínáte, věnujte zvláštní pozornost dřezu jako takovému - jaký druh pozornosti mám na mysli, se dovíte v kapitole o čištění dřezu.


Je-li to alespoň trochu možné, doporučuji nechávat v okolí dřezu výlučně ty prostředky a přípravky, které používáte nejčastěji, resp. neustále: jar na mytí nádobí, houbičku nebo hadr, kartáč na vymývání sklenic nebo láhví, kartáč na drhnutí nádobí a dřezu, atd. Ideální je tuto soupravu zavěsit na zeď pomocí háčků nebo jiného závěsného systému tak, aby neležely na pracovní ploše ani okrajích dřezu a aby se jeho okolí co nejsnadněji udržovalo.
Věci, které používáte méně častěji, doporučuji umístit do zmiňované skříňky pod dřez; budou tak stále pohodlně po ruce, ale zároveň nebudou překážet na povrchu, který je v kuchyni potřeba často utírat od vody a nečistot. Všechny ty přírodní úkazy v oblasti dřezu jako je plíseň kolem lišt a těsnění nebo jejich zpuchření je jen důsledek toho, že tam zateče voda, a skrz výstavku přípravků, dochucovadel a dekorací si toho dlouho nikdo nevšimne (nebo to ani nelze skrz tu překážkovou dráhu pokaždé dosucha vytírat).
Cíl je tedy jasný - okolí dřezu uspořádat tak, aby mohlo být bez větší námahy udržováno v čistotě a suchu.

A nyní přejdeme na tu pandořinu skříňku samotnou.

Místo pod dřezem bývá trochu komplikované v tom, že v horní třetině překáží vana dřezu a odpadové trubky, na zadní stěně mohou překážet přívody a vývody od myčky (případně pračky, pokud je v kuchyni), mně tam překáží i hadice s olověným závažíčkem patřící k výsuvné baterii, kromě toho tam máme spád a odpad dřezu natočený poněkud neprakticky směrem k dvířkům, nikoli k zádům, jinak to udělat nešlo, pokud jsem trvala na stávající orientaci dvojdřezu, takže v mém případě jsem přišla téměř o polovinu prostoru.
Přesto je skříňka využitá: máme tam odpadkový koš, dlouhý a hluboký, obdélníkového tvaru, takže kopíruje jednu stěnu skříňky, což je praktičtější, než kdyby byl kulatý (obecně preferuju hranaté tvary, zaberou méně místa). Někomu toto řešení nevyhovuje, nám více, než volně stojící koš. Odpad denně vynášíme a nedáváme do něj biologický odpad, tak s tím není problém.
Dále máme pod dřezem čistící prostředky, náhradní houbičky a hadry, zásobník s igelitkami a odpadovými pytly, náhradní čistící kartáče, smeták a lopatku. Každý s tímto prostorem nakládá různě, ale obecně jsou tam zhruba tyto věci.

Jako v mnoha případech, i v tomto doporučuji využít místo na stěnách, kde jde na háčky zavěsit vše, co zavěsit lze: úklidové kartáče, lopatku, smetáček, příruční vysavač. Doporučuji i nápad se zkrácenou záclonovou tyčí, na kterou lze zavěsit na "S" háčky jak některé předměty, tak i přípravky, třeba ty s rozprašovačem. (Tuto tyč a její využití už znáte z mé předsíňové skříně).
Čistící prostředky je praktické uložit do úložného boxu, který drží svůj obsah pohromadě, takže se nekácí a nesesouvá, a zároveň se chrání povrch skříňky před poškrábáním nebo potřísněním některého z přípravků, pokud vyteče. S boxy je navíc snadnější manipulace, dají se vysouvat,  přenášet (při úklidu), nebo pohotově vyjmout, pokud uvnitř skříňky dojde k nějaké katastrofě (prasknutí vody - té z trubek ;)). V mojí skříňce pod dřezem je tato přepravka, aktuálně na eshopu k mání v i ve slevě (drobná kosmetická vada).



Úkol příštích dní je tedy následovný:
  • ukliďte okolí vašeho dřezu, aby vám tam nic nepřekáželo a nekomplikovalo údržbu dřezu i jeho okolí a bylo tam stále čisto a sucho.
  • V okolí dřezu ponechte jen prostředky, které používáte několikrát denně.
  • Vyndejte obsah skříňky pod dřezem na podlahu, roztřiďte jej, pokontrolujte expiraci jednotlivých přípravků, vyhoďte nebo pošlete dál ty, které nepoužíváte. Ty, které používáte zřídka (čističe trouby například) dejte na místo, kde skladujete úklidové protředky (komora, koupelna), kde nebudou mezi intervaly čištění tolik překážet.
  • Pod dřez vraťte jen ty, které používáte pravidelně.
  • Pokud ve skříňce skladujete ještě něco jiného, opět zrevidujte množství a účel.
  • Před naskládáním věcí zpět skříňku samozřejmě vymyjte desinfekčním přípravkem nebo naředěným octem, police nebo dno můžete vyložit ochrannou podložkou, fólií nebo voskovaným papírem.

Doporučení na závěr: věci skládejte tak, abyste je měli co nejpohodlněji po ruce, např. koš blíže k přípravné časti linky, tablety do myčky blíže myčce, odpadové pytle poblíž koše, smeták co nejblíže dvířkům na straně koše, zatímco náhradní náplně nebo houbičky mohou být více vzadu.

Naplánujte případná vylepšení, která vaše skříňka bude potřebovat.
Při plánování přemýšlejte tak, abyste si všechno co nejvíc usnadnili a jakýkoli proces pro vás byl co nejkomfortnější. Pokud zápasíte s místem, využijte i dvířka skříňky, její stěny, háčky, výsuvné police (hlavně speciální výsuv nebo kolotoč v rohových skříňkách, aby byl využitý i roh),  vnitřní stohovatelné poličky, ať můžete jít do výšky, aniž byste skládali věci na sebe, to je totiž vždy cesta k chaosu!

Poté, co dáte vaši mycí zónu do pořádku a bude funkčně uspořádaná, stane se její údržba snadnou denní rutinou, která vám nezabere ani čas, ani energii!

Nezapomeňte nakouknout na Pinterest, kde jsem vám připíchla novou várku inspirace k dnešnímu tématu.

Mějte hezký večer nebo den a nashle u dalšího dílu!

1 komentář:

  1. My mame pod drezem ve skříňce hrnce atd. Chemie je ve skříňce nad linkou,mame malé dítě. Tak teda aspoň srovnám hrnce atd. ;)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.