neděle 7. ledna 2018

Zónový úklid 8. - 14.1.





Pondělí 8.1.

Denní rutiny

Pondělky patří zejména ložnici*.
  • Svlékneme povlečení, dáme jej vyprat a vyvětráme lůžkoviny.
  • Sklidíme povrchy komod a nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, sponky, hrnky s nápoji, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Utřeme prach na žaluziích (vysavač!), parapetech a velkých plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Čistě povlékneme a hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.

* Proč začíná týden zrovna ložnicí? 
V ložnici obvykle bývá nejmenší "provozní nepořádek", její pošůrování nezabere příliš mnoho času ani energie. Týden tak začíná hezky pozvolna a čerstvě uklizená ložnice namotivuje a dobije baterky na další dny.

-------------------------------------------------

Úterý 9.1.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky a osušky.
  • Otřeme povrch pračky a sušičky, vymyjeme dávkovací šuplík a vyčistíme filtry.** 
  • Vymyjeme zvířecí toalety, vyměníme stelivo.
  • Zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky. Ty samozřejmě měníme i častěji podle potřeby, ale v každém případě vždy jednou týdně v úterý.
  • Přesuneme se do předsíně!
  • Uklidíme odkládací plochy, na kterých se mohly přemnožit vánoční pozdravy a přání a jiná došlá pošta, drobné mince, jízdenky, mapy a navigace, papírky atd.
  • Vyklepeme rohožky a koberečky.
  • Zameteme a vytřeme podlahu.
Večer u seriálu vyžehlíme pár kousků nastřádaného prádla.

* zatímco filtr sušičky čistíme po každém použití, na filtr pračky zapomínáme, dokud se neobjeví nějaký problém. Ten, který budeme čistit, se nachází zpravidla někde na předním panelu pračky u podlahy za malými nenápadnými dvířky. Postup se liší typ od typu, mrkněte se do manuálu svojí pračky, ale většinou je potřeba podložit přední stranu ručníkem nebo hadrem, vypustit zbytkovou vodu (do nějaké nižší nádoby), odšroubovat filtr, odstranit z něj případné nečistoty (namotané vlasy, nitě, mince, knoflíky, paruky legopanáčků a jiné titěrné předměty z kapes našich drahých nejbližších). Po vyčištění a propláchnutí se filtr znovu našroubuje a pračka se může ihned znovu používat. 
Přikládám ilustrační video z YouTube, abyste viděli, o jak jednoduchý úkon se jedná. A nezapomeňte, že jej můžete delegovat na protějšek ;)

 
----------------------------------------------------

Středa 10.1.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Svlékneme povlečení, dáme jej vyprat a vyvětráme lůžkoviny.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod. 
  • Utřeme prach na žaluziích (vysavač!) a na debordelizovaných plochách a velkých hračkách, které nemohou být uklizeny v úložných boxech a jsou vystavené: obří auta, domky a zámky, kuchyňky, ponky, čerpací stanice atd. Náhodnému vyšňupání drobných komponentů vysavačem předejdeme navléknutím silonové punčochy na ústí sací trubice a zajištění pevnou gumičkou.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Vyklepeme hrací koberečky a předložky.
  • Povlékneme do čistého a hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme podlahu vlhkým mopem a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 11.1.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni

  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem, chlebník a vytřídíme pečivo. 
  • Dáme na stranu všechny jídelní krabičky, obaly, sklenice, boxy, plechy a pekáče, ve kterých k nám počas svátků proudily dobroty od příbuzných a přátel, aby nám nádobí nepřekáželo v našich kuchyních a při nejbližší příležitosti všechno vrátíme majitelům.
  • Utřeme nebo vyměníme prostírání a ubrus.
  • Na závěr rychle přejedeme rychle i panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby, kryt digestoře atd.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 


-------------------------------------------------------

Pátek 12.1.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach na žaluziích, parapetu, stolcích, oprášíme a otřeme televizi.
  • Vyleštíme zrcadla a skleněné výplně dveří v celém bytě.
  • Na závěr vyluxujeme (přejeďte nástavcem i žaluzie v okně) a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.

--------------------------------------------------------

Sobota 13.1.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.

V sobotu také zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně, nyní v zimě nezapoměňte rosit rostliny, které to potřebují a které trpí suchým vzduchem ve vytápěných domácnostech). 


-------------------------------------------------------------

Neděle 14.1.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

9 komentářů:

  1. Dobrý den, nikde jsem nenasla uklid vany, nevim kam vmestnat. Muzete prosim poradit? Delam jej pri uklidu koupelny, ale cas se mi ponekud protahne. Moc dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      s vanou doporučuji nastavit to podobně jako u FlyLady: aby byla udržována průběžně po použití, aby ji po sobě umyl každý (odrostlý) člen rodiny po koupeli, nebo mytí vlasů a holení.
      Tím vlastně dosáhnete toho, že se vana umyje vždycky "začerstva" a myje se průběžně, takže odpadá takovéto drhnutí zašlé špíny po obvodu vany.
      Po koupeli a vypuštění vany stačí postříkat běžným čističem a objet houbičkou nebo jemným kartáčem, opláchnout, zavřít (zašroubovat) uzávěry sprcháčů a šamponů, sklidit na místo, stejně jako holítka a další věci, vyčistit záchytné sítko v odtoku a vana je čistá, připravená pro kohokoli dalšího a zabere to 2 minutky.
      A děti vedem k tomu, aby na konci koupele sklidili a dali okapat svoje hračky do síťovaného pytle nad vanou. :)

      Tohle pravidlo je nenáročné na čas, předchází zažrání špíny, a v úterý se pak můžou v koupelně dělat jiné mise zaměřené na úklid povrchů, utírání prachu, hlubší čištění sanity, čištění zástěn, topných žebříků a taky předsíňové mise.

      Vymazat
    2. Já tomuhle říkám "prohnat povaleče". A nejen v koupelně. Když si člověk zvykne hned všechno po sobě uklízet, tak má polovinu práce hotovu dopředu. Moje zlatá prateta mi vždycky říkala: "Ať jdeš po bytě kamkoliv, nikdy nechoď s prázdnýma rukama. Vždycky se najde něco, co je potřeba někam odnést." To byla životní moudrost a já na tu milovanou pratetu dennodenně vzpomínám.

      Vymazat
    3. Děkuji moc za odpověď. Vyzkousim tedy takto prubezne. A moc dekuji za zonovy uklid, diky nemu mam vikendy opravdu jen pro rodinu a odpocinek.Vzdy se tesim na Vase nove rady a tipy. Mejte se krasne.

      Vymazat
  2. Tak jsem se pustila do studia manuálu pračky a asi mám nějaký model bez filtru, není tam o tom ani zmínka a na pračce jsem taky žádná dvířka nenašla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost možné... tak máte o starost míň :)

      Vymazat
    2. Co máte za typ pračky?

      Vymazat
    3. Není to žádná novinka - mám Zanussi ZWG 6100 K, ale už pár let slouží dobře.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.