středa 1. listopadu 2017

Návyk měsíce listopadu: plánování menu

S novým měsícem před námi stojí další návyk; pro některé "staré bardy" již zavedená a osvědčená rutina, jiní jej potřebují oprášit nebo vypilovat, nováčci pak stojí před úplně novou výzvou: přestat se stresovat a improvizovat, a dokázat naplánovat menu na několik dní dopředu.



Pojďme se podívat na pár tipů a triků, které by vám mohly pomoct se s tímto užitečným návykem vypořádat a maximálně si ho zjednodušit.




Sestavte repertoár
A hlavně vsaďte na jistotu. Napište si názvy jídel, která má vaše rodina v oblibě a která doopravdy jíte.
Nenechte se nalákat na atraktivní tipy z magazínových a internetových jídelníčků, když víte, že jeden z pěti členů rodiny nepozře filé (příklad), nebo děti mají velmi konzervativní chutě. Pro zavádění novinek není všední večer zrovna nejpříhodnějším momentem. Myslete na to, ať pak nemusíte vymýšlet nouzové náhrady a věci si tak spíše komplikovat.
Inspirace jinými jídelníčky je ale jinak skvělá a připomene vám i oblíbená jídla, která vás běžně mezi regály v supermarketu nenapadají. Nicméně - vždy laďte váš plán podle preferencí rodiny.

Vedle názvů jídel si heslovitě vypište suroviny, které potřebujete. Konkrétní druh přílohy, masa, zeleniny atd. Nezdržujte se celou recepturou s uváděním špetek koření, pište jen klíčové suroviny, které pro daný pokrm potřebujete, abyste nedělali "Švej ču žou bez švej", jak stojí v Králíkách z klobouku. Sestavujete si tak totiž zároveň i nákupní seznam.
 

Jakmile budete mít sestavený tento oblíbený repertoár, best of vaší kuchyně, máte napůl vyhráno.
Nyní se zamyslete nad jeho rotací, střídáním. Bude se asi odvíjet od množství jídel nebo dalších  preferencí.
Může se točit pravidelně, nebo náhodně, může se řídit i různými akcemi v lokálním supermarketu, můžete nechat děti v rámci plánování losovat a nechat je tak zábavnou formou podílet se na skladbě rodinného jídelníčku.
Menu si můžete zanést do elektronického kalendáře a pak je přiřazovat k jednotlivým dnům, do excelové tabulky a nějak označovat pro lepší přehled o jejich rotaci, nebo na kartičky či samolepící post-ity, které se dají opakovaně přelepovat a přemisťovat v kalendáři nebo diáři.

Plánujte i ekonomicky
Buďto nakoukněte do letáku a plánujte menu podle aktuální nabídky, anebo vyhledávejte slevy na jednotlivé klíčové suroviny, což se vyplatí zejména tehdy, máte-li kolem sebe několik supermarketů; jezdit pro kuře v akci přes půl města je logicky nesmysl. Neopomíjejte taky nabídku některých marketů, které zaváží nákupy domů za symbolickou cenu, vemete-li v potaz, že se nemusíte s dětmi nikam vypravovat, parkovat, stát fronty a ještě chytnout virózu jako bonus.
Využívejte tištěných letáků, slevových serverů (kupi.cz, kupujete.cz, najdislevu.cz apod.). Soustřeďte se na vyhledávání slevy na položky z vašeho nákupního seznamu a přeskakujte všechny jiné výhodné koupě a věci, které by se "mohly hodit".
Kromě peněz si zkuste ušetřit i práci a nakupujte suroviny, ze kterých můžete udělat hned několik jídel.
Například z kuřat vcelku dostanete prsa (řízky, nudličky na nejrůznější směsi), křídla a nohy (k pečení na mnoho způsobů, kuře na paprice, rizoto), skelety použijete na polévku, část vývaru si můžete zamrazit nebo použít do rýže a omáčky. Naporcujte a připravte si tak základ jídel na 3 dny dopředu.

Ušetřete si práci
Myslete o krok až dva dopředu i v tomhle. Koukněte se na váš týdenní plán. Jak byste si mohli vaření zpříjemnit a zjednodušit? Mně pomáhá mít připravenou cibuli. Potřebuji ji denně, protože je základem snad všech jídel, co vařím, vyjma snad zemlbáby. Jednou za pár dní očistím 5-6 cibulí, hodím do robota, přivolám dítě, to ochotně přiloží ruku k dílu zmáčknutím a vypnutím knoflíku na povel, nasekanou cibuli i se šťávou přesypu do vakuové krabičky (dobrá je i skleněná dóza z řady FÖRTROLIG z Ikea), a kdykoli jdu vařit, jen si naberu a šetří mi to čas i energii.
Podobně se dají předpřipravit (nebo předvařit) i jiné suroviny (luštěniny, přílohy) i některé přísady, např.
- domácí bujónové kostky jako základ některých jídel, máte tak po ruce vlastní dobrý bujón bez éček a glutamátů).
- domácí jíška

A nezapomínejte zamrazovat! Když už si dáváte tu práci a stojíte u sporáku, uvařte jídla o trochu víc a porci či dvě porce zamražte. Platí to zejména o polévkách, omáčkách, vývarech. Hodí se doslova "jako když najdeš" když někoho honí mlsná, přijde neohlášený host, máte migrénu, nebo je prostě den blbec a nestíháte vařit. Veďte si někde na boku lednice diskrétní seznámek zamražených jídel pro lepší představu a nezapomínejte je odškrtávat, když je odsud vytahujete (pokud vám nepřijde komfortnější rukama prohrabávat zmrzlé balíčky a studovat ojíněné etikety).

Vybudujte si univerzální nákupní seznam
Vedle surovin, které budete potřebovat pro vaše vaření, je celá řada dalších položek, které pravidelně nakupujete. Přesto se stává, že dojdou vločky, dojde mléko, oblíbený jogurt. Jak je možné, že jste si to zapomněli napsat, i když máte v kuchyni po ruce bloček s propiskou? Protože je to prostě komplikované, když vprostřed vaření musíte otřít ruce a někam něco vypisovat. Aspoň já mám sklon říkat si "musím si napsat.... smetanu". A pak si na ní nevzpomenu, ani když prolézám lednici při sepisování nového nákupního seznamu. Jak typické!
Projeďte vaše účtenky za poslední týdny a zaměřte se na to, co se na nich chronicky opakuje: bývá to kromě pečiva i mléko, jogurty, cereálie, sýry, salámy, dětská výživa, určité druhy zeleniny a ovoce, ale i drogerie, prací a čistící prostředky.
Sepište si tento seznam do tabulky, to je základ*. A nyní postupujte podle toho, co se vám zamlouvá víc. Můžete si seznam vytvořit v miniaturním formátu, zalaminovat a vložit do peněženky, kde vám při bloumání mezi regály poslouží jako tahák. Měl by vás opustit ten divný pocit, že "ještě něco chybí", seznam napoví. Můžete si ho pravidelně tisknout a před nákupem s ním proběhnout lednici a spíž a označit v něm všechno, co dochází nebo budete výhledově potřebovat.
Nebo můžete seznam zalaminovat, vystavit na lednici a pravidelně odfajfkovat nebo jinak označit vše, co dochází nebo jste vzali poslední, a na základě tohoto pak sepsat nákupní lístek ručně, popsané lamino odlakovat nebo vygumovat a jet nanovo. Jak je libo!

Plánujte zpočátku na 3-4 dny dopředu, postupně zkuste přidávat den navíc, za ideální se považuje mít plán na týden dopředu, jako vždy vyzkoušejte, co se bude hodit zejména vám a potřebám vaší rodiny!

Přeji vám příjemné, úspěšné plánování, a méně hektické dny a zejména večery! :)

*
V TD Diáři je tabulka pro plánování menu, nákupní seznam a inventarizace mrazáku. Právě pro tyto účely.

28 komentářů:

  1. Zajímalo by mě, v jakém robotu se dá nasekat cibule, to se tam musí nějak přednakrájet? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji sekám této v nádobce s jednoduchým nožem (je to součást tyčového mixéru Bosch): http://domesio.eu/wp-content/uploads/2017/02/Ponorn%C3%BD-mix%C3%A9r-Bosch-MSM65PER_p%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD.jpg
      Jak píše Marie v komentu níž, stačí rozčtvrtit a několikrát nechat projet tím nožem, pak s tím trochu zatřepat, aby se cibule promíchala a větší kousky se smísily s menšími, znovu párkrát prohnat a hotovo.

      Vymazat
  2. Dobrý den. Mám obyčejný robot jen se třemi nástavci. Cibuli si nakrájím na čtvrtky. A pak "už stačí jen sikovna pomocná děcka ruka" a za pár vteřin je hotovo ;)
    Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé! Zrovna minulý týden jsem sestavila menu na celý měsíc dopředu :-) Je to opravdu úleva, nemuset každý den vymýšlet, co budu zítra vařit...
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  4. Našel by se tu někdo odvážný, kdo by nastínil svoje týdenní menu, pro inspiraci? Nemyslím celé recepty, stačí heslovitě... Díky, Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, protože chodím do zaměstnání, tak řeším jen večeře a svačiny pro syna, protože se ze školy vrací po 13.00 hodině a já v 17.00 hodin. Tak za mě tento týden.
      Pondělí: snídaně - kuličky s mlékem, školní svačina - celozrnná houska s vajíčkovou pomazánkou, mrkev, odpolední svačina - rohlík se sýrem, banán, večeře - buřtguláš,chléb
      Úterý: snídaně - chléb se sýrem, kakao; školní svačina - rohlík s nutelou, hroznové víno; odpolední svačina - šlehaný tvaroh ( připraveno večer do ledničky); večeře - dušená mrkev s bramborem
      Středa: snídaně - kuličky s mlékem; školní svačina - opečený toustový chleba s drožďovou pomazánkou, rajče; odpolední svačina - domácí pudink s piškotama; večeře - drožďová polévka s vločkami ( musela jsem sdělat 1/2 kg droždí :-), lívance s jahodama; Čtvrtek - snídaně - rohlík s domácí šunkovou pěnou, paprika; školní svačina - jogurt, jablko; odpolední svačina - toust se šunkou a sýrem ( dělá si syn sám), rajče; večeře - rizoto se sýrem a francouzská cibulačka ( mám opět1/2 kg) sýra Eidam ; Pátek - snídaně - chléb s máslem a strouhaným tvrdým sýrem, okurka, mléko; školní svačina - bábovka; odpolední svačina - rohlík se šunkou, jablko; večeře - čočka s vajíčkem a okurkou

      Vymazat
    2. jee jste uzasna, dekuji moc, nechcete pridávat častěji?:-)))

      Vymazat
  5. Cibula a cesnak sa ma spotrebovať hned po nakrajani..je hlupost ju skladovat nakrajanu, ved je to potom uz jed

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to platí, pokud necháte nakrájenou cibule NA VZDUCHU, kdy na ni působí aerobní bakterie. Po 12-24 hod. začne produkovat toxiny. Vakuované se bát nemusíte, zvlášť, když ji bouchnete v příštích dvou třech dnech do vaření. O česneku bude platit totéž, ostatně se i prodává už zpracovaný. Pokud chcete mít extra jistotu, zakápněte jedno nebo druhé olejem.

      Vymazat
    2. Posmažím větší množství na sádle a skladuji v lednici.

      Vymazat
  6. Nevím, jestli se to sem celé vejde. Mám to na dva měsíce - Nevešlo. Tak alespoň část.

    Pondělí:
    Oběd: hovězí polévka s krupicí, hovězí maso s bramborem, zapečené v kapustě
    Večeře: Rozhuda, chléb, mléko

    Úterý:
    Oběd: Hovězí polévka s kapáním a zeleninou, filé a bramborový salát
    Večeře: rizoto

    Středa:
    Oběd: Pórková polévka, flíčky s houbami, salát
    Večeře: Rybí pomazánka, chléb, čaj

    Čtvrtek:
    Oběd: Hrachová polévka, bramborová kaše se sekanou, rajče
    Večeře: salámová tlačenka, chléb, čaj

    Pátek:
    Oběd: Jihočeská kulajda s koprem a houbami, kynuté ovocné knedlíky se skořicí
    Večeře: Pečené brambory s tvarohem, mléko

    Sobota:
    Oběd: Květáková polévka, francouzské brambory, salát z čínského zelí
    Večeře: zeleninový talíř, chléb, čaj

    Neděle:
    Oběd: Polévka se zeleninou, hovězí na jogurtu s houskovým knedlíkem, švestků koláč švestkový
    Večeře: uzenina, chléb, máslo, pivo
    ……………………………………………………………………………



    Pondělí:
    Oběd: Rýžová polévka s rajčaty, roláda z mletého masa s bramborem, zeleninový salát
    Večeře: dušená zelenina s kuřecím salámem

    Úterý:
    Oběd: Bramboračka s houbami, švestkové knedlíky s tvarohem
    Večeře: bramborové placky

    Středa:
    Oběd: Zelňačka. Drůbeží guláš s těstovinami
    Večeře: Nízkotučné sýry, hlávkový salát, chléb,

    Čtvrtek:
    Oběd: Celerová bílá polévka, škubánky s jogurtem, ovocná pěna
    Večeře: květák se strouhankou,

    Pátek:
    Oběd: květáková polévka, bramborový knedlík se zelím a česnekem
    Večeře: chléb s rozhudou, čaj

    Sobota:
    Oběd: hovězí polévka s krupicí, pečené kuřecí stehno s bramborovou kaší
    Večeře: topinky se sýrem, strouhaná jablka s mrkví

    Neděle:
    Oběd: hovězí vývar, přírodní kotleta s bramborem a celerovým salátem, pudink s kompotem
    Večeře: selská omeleta se špenátem
    ………………………………………………………………………………


    Pondělí:
    Oběd: polévka ze zeleniny, ovocné knedlíky se sladkým jogurtem
    Večeře: přírodní filé s bramborovou kaší, zelný salát

    Úterý:
    Oběd: Hovězí polévka s rýžovými knedlíčky, krůtí karbanátky s omáčkou a knedlíkem
    Večeře: rizoto s kuřecím a hráškem

    Středa:
    Oběd: polévka z droždí, francouzské brambory
    Večeře: květák s máslem, jablkový koláč

    Čtvrtek:
    Oběd: zeleninová polévka, lívance s džemem, bílá káva
    Večeře: chléb s máslem a sýrem, čaj

    Pátek:
    Oběd: hrachová polévka, smažený sýr s bramborem, salát z červené řepy
    Večeře: pečáky s tvarohem a okurkou

    Sobota:
    Oběd: bílá kapustová polévka, plněný bramborový knedlík se salámem, čínské zelí
    Večeře: mazané chlebíčky

    Neděle:
    Oběd: játrová polévka, pečené kuře s bramborem, pudink
    Večeře:pečené kuře s chlebem

    Nákup:
    1/2 malé kapusty, 2 mrkve, 2 porce ovocné knedlíky, 2 porce přírodní filé, 40 dkg točeného salámu, 6 vajec, 1 kuře, 2 l mléka polotučného, 2 l mléka nízkotučného (žluté), 1 nízkotučný tvaroh, čínské zelí, 2 bílé jogurty nízkotučné, 2 plátky sýra na smažení, pečivo, sladké pečivo.
    ……………………………………………………………………………




    OdpovědětVymazat
  7. Ty nákupy a co mám doma je u každého týdne, ale musela jsem to vypustit, protože se to sem nevešlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filo, to je boží, ta poctivá kuchyně! ♥

      Vymazat
    2. Hluboce smekám a tisíckrát děkuji!!!!!

      Vymazat
  8. Ty jo, tak to tedy klobouk dolu. Dva chody k obědu a teplá večeře. Mno to je u nás jen když chlap je doma a hlídá prcky. Jinak bych měla kulajdu z mladšího syna a salát ze staršího. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. K Filomeně se chci chodit stravovat:-) S naším prťetem jsem ráda když si namažu chleba a v klidu ho sním.

    Prosím o recept na šunkovou pěnu. Moooc děkuju, milovala jsem to jako malá.

    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 100 g másla, 250 g šunky, smetana, sůl( nemusí být) a pepř bílý ( jen podle chuti); změklé máslo a šunku rozmixovat, přidat dle potřeby smetanu, našlehat. Dle potřeby osolit a opepřit, pro syna nedělám. Přeji dobrou chuť :-).

      Vymazat
  10. Inšpirácia:
    https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-planovat-jidlo/

    OdpovědětVymazat
  11. Mit dopredu seznam a vedet co budu varit je velka uleva.Ja si treba napisi pet jidel co budu tento tyden varit a udelam nakup. Pak jidla varim podle toho jak mam naladu a cas. Nektera jsou rychla a nektera pak zaberou vice casu. Ale suroviny mam doma vzdy pripravene.
    Pri sestavovavi jidelnicku se mi osvedcilo si naplanovat treba testovinove pondeli,vegetarianske utery,pizza streda, polevkovy ctvrtek,lusteninovy patek.O vikendu kdyz mam vice casu, tak rada vyzkousim neco noveho.Pokud mam nejaky takovy plan ,tak se mi snadneji vymysli recepty.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja si dopredu pripravuji zeleninu. Nastrouham na struhadle mrkev,celer a petrzel to ulozim do pytliku do mrazaku.Pak treba kdyz delam kureci polevku nebo svickovou ,tak jen odloupnu kus.Me se vzdycky v lednici zkazil ten celer.Kus jsem ho pouzila treba na tu polevku a pak uz jsem ho nepotrebovala a ten zbytek se mi pak kazil.Pak jsem si vzpomnela, ze moje maminka take takhle mrazila zeleninu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co zkusit zeleninu v soli. Tak to obcas delam, když mi zbyde víc zeleniny. Taky se mi kazí a dík za nápad

      Vymazat
  13. Tedy klobouk dolů, nechápu jak stíháte tohle všechno vařit.

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem se o to několikrát pokoušela,ale bez uspúspěchu. Neco jsem nakoupila a zbytek rodiny mi to zmenil, že to ted nechteji a at uvařím něco jiného. ZajimaZa by mě jak to delatd abych nemusela znovu něco nakupovat a vařit mimo plan.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jo, holky. A za všechny ty ne tak dokonalé maminky, které s tou kuchyni prostě nemají ten vztah..
    Snídaně ...není...ve vzacnych pripadech bobky s mlikem
    Oběd...skola
    Večeře...pečivo, uzenina, syr, parky, jogurt
    Hospody v okolí rozvádí vařené jídlo, tomu holdujeme o víkendu. S chlapem si bereme chlazenky z práce. Všichni spokojeni..☺ i tak se dá �� vaše Vily ��

    OdpovědětVymazat
  16. U nás vaří muž,je kuchař a baví ho to :) k snídani mame rádi polévky nebo vajíčka.k obědu většinou nějaká omáčka a příloha,ke svačine ovoce a zelenina a k večeři buď polévka nebo opět omáčka a příloha,syn má rad omáčky ;) no a jelikož je manžel zvykli vařit ve velkém,tak kolikrát mame rajskou s knedlikem tři dny po sobě :D ale nevadí to,hlavne ze je to teple a chutné,tak u nás plánování není tak náročné :D ale smekám před paní Filomenou,úžasné co napsala za jídelníček.

    OdpovědětVymazat
  17. Já se často inspiruju tady https://www.bezhladoveni.cz/ - máme rádi trochu zdravější jídla a hlavně relativně lehká. U nás se vaří vždy na dva dny, v pracovním týdnu nám přijde jako celkem zbytečný luxus mít každý den něco jiného. Týdenní naplánovaný jídelníček nám tak vydrží na 14 dní. Nikdo z nás se nestravuje mimo domov, takže by to bylo na palici, denně dělat jinou snídani, svačiny, oběd a večeři.

    OdpovědětVymazat
  18. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat
  19. Používáme doma nákupní seznam listonic, který jde sdílet s partnerem. Po nějaké době tam máme asi 90 položek, které nakupujeme pravidelně v různých intervalech.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.