S novým měsícem před námi stojí další návyk; pro některé "staré
bardy" již zavedená a osvědčená rutina, jiní jej potřebují oprášit nebo
vypilovat, nováčci pak stojí před úplně novou výzvou: přestat se
stresovat a improvizovat, a dokázat naplánovat menu na několik dní
dopředu.
Pojďme
se podívat na pár tipů a triků, které by vám mohly pomoct se s tímto
užitečným návykem vypořádat a maximálně si ho zjednodušit.
Sestavte repertoár
A hlavně vsaďte na jistotu. Napište si názvy jídel, která má vaše rodina v oblibě a která doopravdy jíte.
Nenechte
se nalákat na atraktivní tipy z magazínových a internetových
jídelníčků, když víte, že jeden z pěti členů rodiny nepozře filé
(příklad), nebo děti mají velmi konzervativní chutě. Pro zavádění
novinek není všední večer zrovna nejpříhodnějším momentem. Myslete na
to, ať pak nemusíte vymýšlet nouzové náhrady a věci si tak spíše
komplikovat.
Inspirace jinými jídelníčky je ale jinak skvělá a
připomene vám i oblíbená jídla, která vás běžně mezi regály v
supermarketu nenapadají. Nicméně - vždy laďte váš plán podle preferencí
rodiny.
Vedle názvů jídel si heslovitě vypište suroviny, které
potřebujete. Konkrétní druh přílohy, masa, zeleniny atd. Nezdržujte se
celou recepturou s uváděním špetek koření, pište jen klíčové suroviny,
které pro daný pokrm potřebujete, abyste nedělali "Švej ču žou bez švej", jak stojí v
Králíkách z klobouku. Sestavujete si tak totiž zároveň i nákupní seznam.
Jakmile budete mít sestavený tento oblíbený repertoár, best of vaší kuchyně, máte napůl vyhráno.
Nyní se zamyslete nad jeho rotací, střídáním. Bude se asi odvíjet od množství jídel nebo dalších preferencí.
Může
se točit pravidelně, nebo náhodně, může se řídit i různými akcemi v
lokálním supermarketu, můžete nechat děti v rámci plánování losovat a
nechat je tak zábavnou formou podílet se na skladbě rodinného
jídelníčku.
Menu si můžete zanést do elektronického kalendáře a
pak je přiřazovat k jednotlivým dnům, do excelové tabulky a nějak
označovat pro lepší přehled o jejich rotaci, nebo na kartičky či
samolepící post-ity, které se dají opakovaně přelepovat a přemisťovat v
kalendáři nebo diáři.
Plánujte i ekonomicky
Buďto
nakoukněte do letáku a plánujte menu podle aktuální nabídky, anebo
vyhledávejte slevy na jednotlivé klíčové suroviny, což se vyplatí
zejména tehdy, máte-li kolem sebe několik supermarketů; jezdit pro kuře v
akci přes půl města je logicky nesmysl. Neopomíjejte taky nabídku
některých marketů, které zaváží nákupy domů za symbolickou cenu,
vemete-li v potaz, že se nemusíte s dětmi nikam vypravovat, parkovat,
stát fronty a ještě chytnout virózu jako bonus.
Využívejte
tištěných letáků, slevových serverů (kupi.cz, kupujete.cz, najdislevu.cz
apod.). Soustřeďte se na vyhledávání slevy na položky z vašeho
nákupního seznamu a přeskakujte všechny jiné výhodné koupě a věci, které
by se "mohly hodit".
Kromě peněz si zkuste ušetřit i práci a nakupujte suroviny, ze kterých můžete udělat hned několik jídel.
Například
z kuřat vcelku dostanete prsa (řízky, nudličky na nejrůznější směsi),
křídla a nohy (k pečení na mnoho způsobů, kuře na paprice, rizoto),
skelety použijete na polévku, část vývaru si můžete zamrazit nebo použít
do rýže a omáčky. Naporcujte a připravte si tak základ jídel
na 3 dny dopředu.
Ušetřete si práci
Myslete
o krok až dva dopředu i v tomhle. Koukněte se na váš týdenní plán. Jak
byste si mohli vaření zpříjemnit a zjednodušit? Mně pomáhá mít
připravenou cibuli. Potřebuji ji denně, protože je základem snad všech
jídel, co vařím, vyjma snad zemlbáby. Jednou za pár dní očistím 5-6
cibulí,
hodím do robota, přivolám dítě, to ochotně přiloží ruku k dílu
zmáčknutím a vypnutím knoflíku na povel, nasekanou cibuli i se šťávou
přesypu do vakuové krabičky (dobrá je i skleněná dóza z řady FÖRTROLIG z
Ikea), a kdykoli jdu vařit, jen si naberu a šetří mi to čas i energii.
Podobně se dají předpřipravit (nebo předvařit) i jiné suroviny (luštěniny, přílohy) i některé přísady, např.
- domácí bujónové kostky jako základ některých jídel, máte tak po ruce vlastní dobrý bujón bez éček a glutamátů).
- domácí jíška
A nezapomínejte zamrazovat!
Když už si dáváte tu práci a stojíte u sporáku, uvařte jídla o trochu
víc a porci či dvě porce zamražte. Platí to zejména o polévkách, omáčkách,
vývarech. Hodí se doslova "jako když najdeš" když někoho honí mlsná,
přijde neohlášený host, máte migrénu, nebo je prostě den blbec a
nestíháte vařit. Veďte si někde na boku lednice diskrétní seznámek
zamražených jídel pro lepší představu a nezapomínejte je odškrtávat,
když je odsud vytahujete (pokud vám nepřijde komfortnější rukama
prohrabávat zmrzlé balíčky a studovat ojíněné etikety).
Vybudujte si univerzální nákupní seznam
Vedle
surovin, které budete potřebovat pro vaše vaření, je celá řada dalších
položek, které pravidelně nakupujete. Přesto se stává, že dojdou vločky,
dojde mléko, oblíbený jogurt. Jak je možné, že jste si to zapomněli
napsat, i když máte v kuchyni po ruce bloček s propiskou? Protože je to
prostě komplikované, když vprostřed vaření musíte otřít ruce a někam
něco vypisovat. Aspoň já mám sklon říkat si "musím si napsat....
smetanu". A pak si na ní nevzpomenu, ani když prolézám lednici při
sepisování nového nákupního seznamu. Jak typické!
Projeďte vaše
účtenky za poslední týdny a zaměřte se na to, co se na nich chronicky
opakuje: bývá to kromě pečiva i mléko, jogurty, cereálie, sýry, salámy,
dětská výživa, určité druhy zeleniny a ovoce, ale i drogerie, prací a
čistící prostředky.
Sepište si tento seznam do tabulky, to je
základ*. A nyní postupujte podle toho, co se vám zamlouvá víc. Můžete si
seznam vytvořit v miniaturním formátu, zalaminovat a vložit do
peněženky, kde vám při bloumání mezi regály poslouží jako tahák. Měl by
vás opustit ten divný pocit, že "ještě něco chybí", seznam napoví.
Můžete si ho pravidelně tisknout a před nákupem s ním proběhnout lednici
a spíž a označit v něm všechno, co dochází nebo budete výhledově potřebovat.
Nebo
můžete seznam zalaminovat, vystavit na lednici a pravidelně odfajfkovat
nebo jinak označit vše, co dochází nebo jste vzali poslední, a na
základě tohoto pak sepsat nákupní lístek ručně, popsané lamino odlakovat nebo vygumovat a
jet nanovo. Jak je libo!
Plánujte zpočátku na 3-4 dny dopředu, postupně zkuste přidávat den
navíc, za ideální se považuje mít plán na týden dopředu, jako vždy
vyzkoušejte, co se bude hodit zejména vám a potřebám vaší rodiny!
Přeji vám příjemné, úspěšné plánování, a méně hektické dny a zejména večery! :)
*
V TD Diáři je tabulka pro plánování menu, nákupní seznam a inventarizace mrazáku. Právě pro tyto účely.
Zajímalo by mě, v jakém robotu se dá nasekat cibule, to se tam musí nějak přednakrájet? Děkuji
OdpovědětVymazatJá ji sekám této v nádobce s jednoduchým nožem (je to součást tyčového mixéru Bosch): http://domesio.eu/wp-content/uploads/2017/02/Ponorn%C3%BD-mix%C3%A9r-Bosch-MSM65PER_p%C5%99%C3%ADslu%C5%A1enstv%C3%AD.jpg
VymazatJak píše Marie v komentu níž, stačí rozčtvrtit a několikrát nechat projet tím nožem, pak s tím trochu zatřepat, aby se cibule promíchala a větší kousky se smísily s menšími, znovu párkrát prohnat a hotovo.
Dobrý den. Mám obyčejný robot jen se třemi nástavci. Cibuli si nakrájím na čtvrtky. A pak "už stačí jen sikovna pomocná děcka ruka" a za pár vteřin je hotovo ;)
OdpovědětVymazatMarie
Skvělé! Zrovna minulý týden jsem sestavila menu na celý měsíc dopředu :-) Je to opravdu úleva, nemuset každý den vymýšlet, co budu zítra vařit...
OdpovědětVymazatLucie
Našel by se tu někdo odvážný, kdo by nastínil svoje týdenní menu, pro inspiraci? Nemyslím celé recepty, stačí heslovitě... Díky, Michaela
OdpovědětVymazatAhoj, protože chodím do zaměstnání, tak řeším jen večeře a svačiny pro syna, protože se ze školy vrací po 13.00 hodině a já v 17.00 hodin. Tak za mě tento týden.
VymazatPondělí: snídaně - kuličky s mlékem, školní svačina - celozrnná houska s vajíčkovou pomazánkou, mrkev, odpolední svačina - rohlík se sýrem, banán, večeře - buřtguláš,chléb
Úterý: snídaně - chléb se sýrem, kakao; školní svačina - rohlík s nutelou, hroznové víno; odpolední svačina - šlehaný tvaroh ( připraveno večer do ledničky); večeře - dušená mrkev s bramborem
Středa: snídaně - kuličky s mlékem; školní svačina - opečený toustový chleba s drožďovou pomazánkou, rajče; odpolední svačina - domácí pudink s piškotama; večeře - drožďová polévka s vločkami ( musela jsem sdělat 1/2 kg droždí :-), lívance s jahodama; Čtvrtek - snídaně - rohlík s domácí šunkovou pěnou, paprika; školní svačina - jogurt, jablko; odpolední svačina - toust se šunkou a sýrem ( dělá si syn sám), rajče; večeře - rizoto se sýrem a francouzská cibulačka ( mám opět1/2 kg) sýra Eidam ; Pátek - snídaně - chléb s máslem a strouhaným tvrdým sýrem, okurka, mléko; školní svačina - bábovka; odpolední svačina - rohlík se šunkou, jablko; večeře - čočka s vajíčkem a okurkou
jee jste uzasna, dekuji moc, nechcete pridávat častěji?:-)))
VymazatMoc děkuji za návyk měsíce. Moc to potřebuji. Protože mám problém něco naplánovat. A děkuji zde komentáře na tipy jídel 🤗🤗🤗☀️🌷
VymazatCibula a cesnak sa ma spotrebovať hned po nakrajani..je hlupost ju skladovat nakrajanu, ved je to potom uz jed
OdpovědětVymazatDobrý den, to platí, pokud necháte nakrájenou cibule NA VZDUCHU, kdy na ni působí aerobní bakterie. Po 12-24 hod. začne produkovat toxiny. Vakuované se bát nemusíte, zvlášť, když ji bouchnete v příštích dvou třech dnech do vaření. O česneku bude platit totéž, ostatně se i prodává už zpracovaný. Pokud chcete mít extra jistotu, zakápněte jedno nebo druhé olejem.
VymazatPosmažím větší množství na sádle a skladuji v lednici.
VymazatNevím, jestli se to sem celé vejde. Mám to na dva měsíce - Nevešlo. Tak alespoň část.
OdpovědětVymazatPondělí:
Oběd: hovězí polévka s krupicí, hovězí maso s bramborem, zapečené v kapustě
Večeře: Rozhuda, chléb, mléko
Úterý:
Oběd: Hovězí polévka s kapáním a zeleninou, filé a bramborový salát
Večeře: rizoto
Středa:
Oběd: Pórková polévka, flíčky s houbami, salát
Večeře: Rybí pomazánka, chléb, čaj
Čtvrtek:
Oběd: Hrachová polévka, bramborová kaše se sekanou, rajče
Večeře: salámová tlačenka, chléb, čaj
Pátek:
Oběd: Jihočeská kulajda s koprem a houbami, kynuté ovocné knedlíky se skořicí
Večeře: Pečené brambory s tvarohem, mléko
Sobota:
Oběd: Květáková polévka, francouzské brambory, salát z čínského zelí
Večeře: zeleninový talíř, chléb, čaj
Neděle:
Oběd: Polévka se zeleninou, hovězí na jogurtu s houskovým knedlíkem, švestků koláč švestkový
Večeře: uzenina, chléb, máslo, pivo
……………………………………………………………………………
Pondělí:
Oběd: Rýžová polévka s rajčaty, roláda z mletého masa s bramborem, zeleninový salát
Večeře: dušená zelenina s kuřecím salámem
Úterý:
Oběd: Bramboračka s houbami, švestkové knedlíky s tvarohem
Večeře: bramborové placky
Středa:
Oběd: Zelňačka. Drůbeží guláš s těstovinami
Večeře: Nízkotučné sýry, hlávkový salát, chléb,
Čtvrtek:
Oběd: Celerová bílá polévka, škubánky s jogurtem, ovocná pěna
Večeře: květák se strouhankou,
Pátek:
Oběd: květáková polévka, bramborový knedlík se zelím a česnekem
Večeře: chléb s rozhudou, čaj
Sobota:
Oběd: hovězí polévka s krupicí, pečené kuřecí stehno s bramborovou kaší
Večeře: topinky se sýrem, strouhaná jablka s mrkví
Neděle:
Oběd: hovězí vývar, přírodní kotleta s bramborem a celerovým salátem, pudink s kompotem
Večeře: selská omeleta se špenátem
………………………………………………………………………………
Pondělí:
Oběd: polévka ze zeleniny, ovocné knedlíky se sladkým jogurtem
Večeře: přírodní filé s bramborovou kaší, zelný salát
Úterý:
Oběd: Hovězí polévka s rýžovými knedlíčky, krůtí karbanátky s omáčkou a knedlíkem
Večeře: rizoto s kuřecím a hráškem
Středa:
Oběd: polévka z droždí, francouzské brambory
Večeře: květák s máslem, jablkový koláč
Čtvrtek:
Oběd: zeleninová polévka, lívance s džemem, bílá káva
Večeře: chléb s máslem a sýrem, čaj
Pátek:
Oběd: hrachová polévka, smažený sýr s bramborem, salát z červené řepy
Večeře: pečáky s tvarohem a okurkou
Sobota:
Oběd: bílá kapustová polévka, plněný bramborový knedlík se salámem, čínské zelí
Večeře: mazané chlebíčky
Neděle:
Oběd: játrová polévka, pečené kuře s bramborem, pudink
Večeře:pečené kuře s chlebem
Nákup:
1/2 malé kapusty, 2 mrkve, 2 porce ovocné knedlíky, 2 porce přírodní filé, 40 dkg točeného salámu, 6 vajec, 1 kuře, 2 l mléka polotučného, 2 l mléka nízkotučného (žluté), 1 nízkotučný tvaroh, čínské zelí, 2 bílé jogurty nízkotučné, 2 plátky sýra na smažení, pečivo, sladké pečivo.
……………………………………………………………………………
Ty nákupy a co mám doma je u každého týdne, ale musela jsem to vypustit, protože se to sem nevešlo.
OdpovědětVymazatFilo, to je boží, ta poctivá kuchyně! ♥
VymazatHluboce smekám a tisíckrát děkuji!!!!!
VymazatTy jo, tak to tedy klobouk dolu. Dva chody k obědu a teplá večeře. Mno to je u nás jen když chlap je doma a hlídá prcky. Jinak bych měla kulajdu z mladšího syna a salát ze staršího. ;)
OdpovědětVymazatK Filomeně se chci chodit stravovat:-) S naším prťetem jsem ráda když si namažu chleba a v klidu ho sním.
OdpovědětVymazatProsím o recept na šunkovou pěnu. Moooc děkuju, milovala jsem to jako malá.
Jitka
100 g másla, 250 g šunky, smetana, sůl( nemusí být) a pepř bílý ( jen podle chuti); změklé máslo a šunku rozmixovat, přidat dle potřeby smetanu, našlehat. Dle potřeby osolit a opepřit, pro syna nedělám. Přeji dobrou chuť :-).
VymazatInšpirácia:
OdpovědětVymazathttps://www.kucharkaprodceru.cz/jak-planovat-jidlo/
Mit dopredu seznam a vedet co budu varit je velka uleva.Ja si treba napisi pet jidel co budu tento tyden varit a udelam nakup. Pak jidla varim podle toho jak mam naladu a cas. Nektera jsou rychla a nektera pak zaberou vice casu. Ale suroviny mam doma vzdy pripravene.
OdpovědětVymazatPri sestavovavi jidelnicku se mi osvedcilo si naplanovat treba testovinove pondeli,vegetarianske utery,pizza streda, polevkovy ctvrtek,lusteninovy patek.O vikendu kdyz mam vice casu, tak rada vyzkousim neco noveho.Pokud mam nejaky takovy plan ,tak se mi snadneji vymysli recepty.
Ja si dopredu pripravuji zeleninu. Nastrouham na struhadle mrkev,celer a petrzel to ulozim do pytliku do mrazaku.Pak treba kdyz delam kureci polevku nebo svickovou ,tak jen odloupnu kus.Me se vzdycky v lednici zkazil ten celer.Kus jsem ho pouzila treba na tu polevku a pak uz jsem ho nepotrebovala a ten zbytek se mi pak kazil.Pak jsem si vzpomnela, ze moje maminka take takhle mrazila zeleninu.
OdpovědětVymazatCo zkusit zeleninu v soli. Tak to obcas delam, když mi zbyde víc zeleniny. Taky se mi kazí a dík za nápad
VymazatTedy klobouk dolů, nechápu jak stíháte tohle všechno vařit.
OdpovědětVymazatJá jsem se o to několikrát pokoušela,ale bez uspúspěchu. Neco jsem nakoupila a zbytek rodiny mi to zmenil, že to ted nechteji a at uvařím něco jiného. ZajimaZa by mě jak to delatd abych nemusela znovu něco nakupovat a vařit mimo plan.
OdpovědětVymazatTak jo, holky. A za všechny ty ne tak dokonalé maminky, které s tou kuchyni prostě nemají ten vztah..
OdpovědětVymazatSnídaně ...není...ve vzacnych pripadech bobky s mlikem
Oběd...skola
Večeře...pečivo, uzenina, syr, parky, jogurt
Hospody v okolí rozvádí vařené jídlo, tomu holdujeme o víkendu. S chlapem si bereme chlazenky z práce. Všichni spokojeni..☺ i tak se dá �� vaše Vily ��
U nás vaří muž,je kuchař a baví ho to :) k snídani mame rádi polévky nebo vajíčka.k obědu většinou nějaká omáčka a příloha,ke svačine ovoce a zelenina a k večeři buď polévka nebo opět omáčka a příloha,syn má rad omáčky ;) no a jelikož je manžel zvykli vařit ve velkém,tak kolikrát mame rajskou s knedlikem tři dny po sobě :D ale nevadí to,hlavne ze je to teple a chutné,tak u nás plánování není tak náročné :D ale smekám před paní Filomenou,úžasné co napsala za jídelníček.
OdpovědětVymazatJá se často inspiruju tady https://www.bezhladoveni.cz/ - máme rádi trochu zdravější jídla a hlavně relativně lehká. U nás se vaří vždy na dva dny, v pracovním týdnu nám přijde jako celkem zbytečný luxus mít každý den něco jiného. Týdenní naplánovaný jídelníček nám tak vydrží na 14 dní. Nikdo z nás se nestravuje mimo domov, takže by to bylo na palici, denně dělat jinou snídani, svačiny, oběd a večeři.
OdpovědětVymazatPřekontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.
OdpovědětVymazatObchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu
Otevřené obchody na eToro: 227,651,647
Používáme doma nákupní seznam listonic, který jde sdílet s partnerem. Po nějaké době tam máme asi 90 položek, které nakupujeme pravidelně v různých intervalech.
OdpovědětVymazat