neděle 7. května 2017

FlyLady 8. - 14.5.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 8.5.

Máme oslavy konce války; obvyklý pondělní rej s košťaty a mopy pro tentokrát vynecháme a omezíme se pouze na denní rutiny (v rámci kterých se udržuje koloběh nádobí i prádla).

********************************************************************************

ÚTERÝ 9.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: vydrbat sporák zvenčí. Každý sporák potřebuje vodu, saponát, houbičku a pravidelnost. Zejména pak volně stojící sporáky s plynovými hořáky. Pokud poctivě dodržujete zlaté pravidlo pravidelnosti, jste za chvilku hotovi i s touto misí. V opačném případě postupujte následovně: necháme všechny mastně ulepené rošty odmočit v horké vodě se saponátem, a houbičkou a kartáčem je vydrbeme. Odmočíme i ovládací knoflíky a hořáky, vydrbeme a utřeme zbytek povrchu sporáku.
Majitelé vestavných cajků s dotykovou sklokeramikou mají práce méně, ale taky úplně nezahálí a odrbou a vyleští varnou desku a nezapomenou na rámeček, za něj se toho taky vejde! Pěkně jde obvod rámečku očistit příborovým nožem obtočeným v hadříku, aby nedošlo k poškrábání.


********************************************************************************

STŘEDA 10.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti (nebudete potřebovat cestovní doklad pro děti? Nečekejte, až se probudí celá obec a příslušný úřad se promění ve včelí úl)
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dnes dáme do pořádku plastové krabičky s víčky. Vytřídíme všechny cizí, které infiltrovaly naše domácnosti s velikonočními provianty a naplánujeme jejich vrácení našim maminkám, tchyním a kamarádkám.
Srovnáme zbytek našich vlastních a vyřadíme všechny, které nemají víčko, nebo jim víčko netěsní, nebo jsou naprasklé či jinak nefunkční a jen zabírají místo a lezou vám pod ruku, když to nejméně potřebujete.


*********************************************************************************

ČTVRTEK 11.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: mrkneme se na koření. Nejprve se podíváme na datum spotřeby a celkový stav obsahu a skleniček a vše podezřelé vyhazujeme. Největším nepřítelem koření jsou: špatně uzavřená balení a přístup vzduchu, denní světlo, horko a škůdci (např. potravinoví moli). Proberte svoje kořenky nebo pytlíčky s kořením a uložte je správným způsobem. Při doplňování obsahu kořenek si poznamenejte měsíc a rok na dno kořenky, ať se příště lépe orientujete.
 

*********************************************************************************

PÁTEK 12.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: týden zakončíme vyčištěním digestoře. 
Existuje mnoho typů digestoří, ale jedno mívají společné: zespoda bývají oprskané od vaření, a shora zaprášené. Takže si vyhrňte rukávy, napusťte dřez horké vody se saponátem a jeďte. Odstraňte všechny nánosy, vyjměte spodní mřížku s filtrem a nechte odmočit, kartáčem potom sundejte to nejhorší a strčte do myčky, máte-li. Pozor, pokud je rámeček hliníkový, mohl by zčernat, umyjte jej raději ručně. Po usušení všechno vraťte na místo a doleštěte.
Tato mise vám může zabrat víc jak 1/4 hodinky, proto si ji raději rozdělte do dvou nebo více 15 minutových bloků a pamatujte, když se naučíte digestoř pravidelně a jednoduše otírat (jednou týdně jistě postačí), tak vás to bude stát mnohem méně energie. Čerstvá špína se jen jemně setře, zašlá špína se pracně drhne - to je zákon, který znaly už naše pramáti ;)


*********************************************************************************

SOBOTA 13.5.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený společným rodinným aktivitám.

*********************************************************************************

NEDĚLE 14.5.

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Zkrášlovací procedura, pěkné počtení, krátká meditace v parku, všechno se počítá! :)

6 komentářů:

  1. Ahoj dnes jsem objevila Tvůj blog a jupí! moc se mi líbí :-) Jdu do toho s Vámi...

    OdpovědětVymazat
  2. Včera večer jsem objevila tento blog a mise dne splněna. Dlouho jsem se odhodlávala probrat koření, ale dneska to šlo samo 😁 . Moc děkuji 😍

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za skvělou, českou alternativu k Flylady :) Tvoje mise se opravdu hodí do našich českých domácností víc, navíc u nich člověk nemusí přemýšlet, zda něco pochopil - stačí jen splnit :)

    P.S. Digestoř vydrhnutý (dodnes jsem ani nevěděla, že se jedna z těch součástek dá vybrat - a po dnešku je zas na chvíli odmaštěná) a tak mě to nakoplo, že jsem přeorganizovala a přerovnala polovinu skříněk v kuchyni... mám z toho teď dobrý pocit a manžel se taky tvářil spokojeně - takže velký dík! Už se těším na výzvy příštího týdne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sall, moc díky za vzkaz. Já mám FlyLady moc ráda a úmysl není být její českou alternativou, ale jen překládat a přinášet originální rozpis. Každou neděli se těším, až se objeví týdenní mise na originálním webu, abych je přeložila. Bohužel se stává, že se třeba (i třikrát za sebou) opakuje stejný rozpis v dané zóně, nebo se vyskytne nějaký jiný renonc, a to pak holt improvizuju a nahrazuju mise vlastními.
      P.S.: chválím, a přeju, ať se manžel zapojí a pomáhá :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.