čtvrtek 2. března 2017

Návyk měsíce: Oblékat se poránu

Od počátku roku už se nám podařilo zvládnout nebo oprášit dva návyky:

Doufám, že vám oba přišly vhod a pomohly rozhýbat věci tím správným směrem!
Nyní jsme na prahu nového měsíce a s ním přichází návyk další. Tím se pro měsíc březen stává:
Obléct se poránu od hlavy po paty.



Docela živě si pamatuju, jak mi tento návyk přišel připitomělý, když jsem s FlyLady kdysi začínala: "...chodím snad do práce 'na Evu'? Jistěže se ráno oblékám...!".
Abych pochopila o co tu kráčí, seslal na mě Stvořitel mateřskou dovolenou. Celodenní péče o miminko, pobyt v domácnosti, na zahradě a dny, kdy jediným společenským povyražením bývá příjezd popelářů nebo víkendový nákup.  I moje ležérní kreace by vydaly na samostatnou kapitolu (určitě dost zábavnou), ale tady nejde o módní okénko!
Jde o jinou věc, a tou je pobíhání v nedbalkách (noční košili, kojící košili, kalhotkách, dosaďte si...) a nevyčištěnými zuby ještě v 11 dopoledne. Proto tento zvyk směřuje hlavně k ženám v domácnosti, a také lidem, kteří pracují z domova. Je totiž velmi snadné sklouznout do řetězu "pyžamových dní" a tak jediným účinným receptem kterak se vyhnout panice ze zjištění, že je půl dvanácté (...plotna studená, zvoní pošťák a na sobě máme noční košili...) je, že ráno zahájíme svůj den oblečením od hlavy po paty. Řádnou ranní rutinou, jako bychom odcházeli do zaměstnání.
FlyLady doporučuje i pevné obutí, já s tím s dovolením nesouhlasím, není důvod si pařit nohy v teniskách (i když zašněrovaná obuv je určitě dobrým preventivním prostředkem před opětovným zalehnutím nebo poleháváním na gauči). Ale souhlasím, že oblečením a lehkým upravením zevnějšku, přičísnutím, přivoněním a pěknými náušnicemi se nám hned poránu nastartuje morál a podvědomě si dáme signál "jsem ready". A začíná nový pracovní den, ať už je jeho náplní home office, podnikání, nebo celodenní péče o děti!

Na tento produktivní start se následně mnohem snáz navazuje s dalším programem a povinnostmi dne, takže věci odsejpávají jedna za druhou a denní porce povinností či pochůzek bývá odškrtnuta mnohem dřív než v "pyžamovém" módu.
No a v neposlední řadě - nečekané cinknutí domovního zvonku člověku nezvedne tepovou frekvenci úlekem :)

Přeji pěkný březen a příjemný pocit z nově zavedené ranní rutiny!

Fi

19 komentářů:

  1. Pošťák mě už několikrát viděl v noční košili 😂

    OdpovědětVymazat
  2. jo pošťáci už viděli věcí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, pošťák, toho vy nemůžete znát, ten chodi kolem 8☺

    OdpovědětVymazat
  4. jojo pošťák se už i párkrát divil :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo, pulka mesice za nama a me to nejak nejde. Materska. Tedy ne, ze bych mela problem se rano obliknout, ale spis vecer svliknout. Malymu rostou zuby, ma nejaky rozhazeny spani a je hodne uknouranej, takze kdyz se to z minuty na minutu zmeni, jdou rutiny a povinnosti stranou a pecuju-uspavam. Vetsinou teda s dobrou vuli, ze jeste vylezu z postele a neco udelam, ale kdyz u toho usnu taky, neni cesty zpet. Uz kolikrat jsem manzelovi rikala, at me vzbudi, ale stejne to nedela, pry at se vyspim. S malym pres den udelam taky houby a nejak mi to ted jde vsechno do kopru...

    OdpovědětVymazat
  6. Dekuji za tento blog. Objevila jsem ho pred tydnem a uz tyden mam cisty drez, temer non-stop a to jsem byla typ ... v klidu, zitra je taky den :D Loznici mam jak ze skatulky a na sve modni kreace se uz taky tesim, i kdyz tim, ze chodim do prace, to spis bude vikendova zmena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, jak taková zdánlivá malikost jako čistý dřez, funguje rychle na celou kuchyň. Mě to dokonce tak funguje i na chatě, kde nemám myčku.

      Vymazat
  7. U čistého dřezu je nefunkční odkaz... :-) Lucie

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tenhle návyk se mi líbí jelikož mám malé miminko a pomalu jsem si začala zvykat na celé dny v kojící košilce což se mi nelíbilo a už mě i přepadla kolegyně z práce a já vypadala jako strašák :) cítím se mnohen líp v denním oblečení a být upravená takže super :)

    OdpovědětVymazat
  9. Můj pošťák mi jednou odpověděl, když jsem mu řekla, že jsem se nejdřív musela obléknout... ,,Já už toho viděl!! ..." 😂

    OdpovědětVymazat
  10. Já teda na mateřské nejsem, tak nevím jaké to pak je, to soudit nechci. Ale o víkendu je oblečení se první věc, pak zuby a líčení, já se bez tehle věci prostě pořádně neprobudim.) A určitě to doporučuji každému, jinak to svádí k povalování a tak, neřeknu jednou za čas, ale vidím to pořád kolem sebe, lidí nestíhají, ale přitom když se člověk překoná ráno a třeba se právě převlékne, je to takový předěl mezi spánkem a aktivním dnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za motivační komentář. Ano, to máte pravdu, úplně stoprocentní.
      Ale bohužel, opravdu se někdy vyskytnou faktory, kdy i v něčem tak samozřejmém člověk sejde z cesty.
      Já jsem si třeba za "bezdětna" myslela, že - co se únavy týče - není nic horšího, než jetlag po přeletu několika pásem. :)))
      Jsou zkrátka okolnosti, které mají velký vliv na hladinu energie a výkonnost, to se pak laťka snižuje a je to opravdu složitější. Pokud ale není ve věci onemocnění, pak naopak pomáhá to prolomit a překonat, investovat ještě trochu ze zbytků energie, aby se pak vrátila dvojnásob.


      Vymazat
  11. Sleduji Vás minimálně půl roku a stejně nejsem schopná nic dodržet. Miminko necelý rok, další těhotenství, hospodářství 200 zvířat, velký starý dům plný věcí, topení uhlím v kotli. Ráno v 6 začnu, večer v 21-22 hod skončím, během dne musím odpočívat (velké bolesti zad a břicha). Každý den hodně pracuji a výsledek vidět není žádný.

    OdpovědětVymazat
  12. Copak pošťák.Mně takhle kdysi,v poledne vyhmátli dva policisté.Krásní mladí kluci a otevřít jim přišla osoba v noční košili,neučesaná,neumytá...prostě strašlivá.Neomlouvalo mě ani překrásné,vymydlené miminko v ruce.Ale poučila jsem se a od té doby,pět minut po probuzení,můžu přijmout jakoukoli návštěvu. A teď i s čistým dřezem😃děkuji za každodenní dávku "úkolů"

    OdpovědětVymazat
  13. Take nejsem schopna niceho, zadny rad, plan, nic.Deti uz mam velke, ziju sama, po covidu se nemuzu vzpamatovat, unava, ted jeste i ekzem u nosu..asi z rousky.Cisty drez jsem par dni zvladla udrzet, ale zas jsem prestala a s tim oblekanim rano se mi to taky nedari.Psychicky nejsem v pohode uz dlouho.V listopadu mi umrela maminka a od te doby jsem zdravotne na tom spatne.Obcas se mi podari uklidit, ale ne pravidelne.

    OdpovědětVymazat
  14. Zrovna dneska jsem přebírala balík v županu :)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.