středa 1. února 2017

Návyk měsíce: Debordelizace 15 minut denně

Ano, už je zase prvního, to to uteklo!
Lednový návyk měsíce střídá nový a tím se pro měsíc únor stává:


Tak, opět se vracíme nejen k základům FlyLady, ale jednomu z prvních článků ze samotných začátků tohoto blogu. V něm celý tento patnáctiminutový návyk shrnuji a vysvětluji:
Začínáme - sbohem, krámy!

Pokud jste v programu FL noví, čtěte důkladně a návyk nešiďte; v přeplněné domácnosti se totiž prakticky nedá udržovat pořádek a uklízení je po všech stránkách daleko náročnější. Hrozí zacyklení a rezignace. Pryč se vším nepotřebným, nepoužívaným a neoblíbeným. 1/4 hodinka denně vás tolik neunaví a na konci měsíce za vámi bude čistých 7 hodin svižné práce!

Pokud si nic osvěžovat nemusíte a už máte blahodárnost tohoto návyku vyzkoušenou v praxi, jistě se rovnou pustíte do díla, debordelizaci je totiž potřeba pravidelně opakovat. Naštěstí všechna další kola jsou vždy mnohem lehčí a kratší než předchozí!

Před akcí si vždy natáhněte kuchyňskou minutku nebo stopky na mobilu ať se nezaseknete, a jeďte!

Krásný únor!

16 komentářů:

  1. Skvělý návyk! Lednový jsem zvládla na jedničku a přijde mi už normální mít stále krásně čistý dřez :-) Patnáctiminutovka je super, už se těším na konec února, jak to bude znát :-)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás v kuchyni to vypadá i během dne stále dobře :-) Čistý dřez a uklizená kuchyň se stala běžnou praxí. Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, po kuchyni je to přesně to co potřebujeme dál :-) všechno se to zlepšuje a i doma se mi lépe dýchá :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, debordelizaci potřebuje naše domácnost jako sůl. Jen musím nějak pořešit to časování - vždycky když natáhnu minutku, tak zákonitě přijde jedno dítě, že chce kakat, nebo začne druhé řvát, že chce něco jiného... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lednový návyk jsem zvládla na jedničku a stále jej dodržuji, únorový se mi také líbí, jen si ho asi malinko upravím, protože jsem kompletní debordelizaci dělala na podzim a od té doby to průběžně udržuji, takže nemám co vyhazovat :) takže natáhnu minutky a vždycky něco poklidím, setřu prach, umyju dveře apod., abych si mohla odškrtnout políčko v diáři - to je moje největší motivace, díky za něj! :) Kamila

    OdpovědětVymazat
  6. Já to mám v tomto ohledu trochu těžší, protože bydlím ve spolubydlení a je těžké udržovat i ten čistý dřez, protože spolubydlící asi nechápou ten smysl. Už jakou dobu se je snažím naučit, že sítko ve dřezu si po sobě mají vysypat.m Nejlépe se mi dýchá, když jsem v bytě třeba týden sama...
    Pokud jde o debordelizaci, tak své věci zvládám tak nějak dobře, ale starat se o bordel spolubydlících mě opravdu nebaví :(

    OdpovědětVymazat
  7. Fi, rozumím správně, že 15min debordelizace se stává denní rutinou? Díky, Karolina

    OdpovědětVymazat
  8. Vím, že moje domácnost by tenhle návyk potřebovala jako koza drbání, ale zatím se k němu nejsem schopná dokopat - na tohle potřebuju klid, rozložit si věci kolem sebe a přemýšlet, co kam, což s tím naším dvouletým torpédem jde jen obtížně. Ale rozhodla jsem se, že si návyk upravím k obrazu svému a 15 minut denně budu třídit fotky na Google Foto - mám v nich pěkný binec, takže to chce probrat (a aspoň ty letošní průběžně probírat, ať se z toho na konci roku, až budu vyrábět kalendář, nezblázním). To je taky debordelizace, ne?

    OdpovědětVymazat
  9. Potřebuji někoho, kdo ty věci bude vyhazovat bez mého vědomí. 😱 Něco mi tu léta leží a když se odhodlám to konečně vyhodit, zákonitě to do pár týdnů potřebuji a sháním. 🤔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tento problém mám také. Ve středu ráno jsem lovila z popelnice jednu sběračku. V úterý jsem roztrhala manželovo 20 let staré tričko, které už bylo u krku roztrhané a dva dny jsme měli tichou domácnost. Starý muž je horší než malé dítě.

      Vymazat
  10. Super nápad, člověk toho stihne za těch 15 minut fakt hodně, někdy si pět minut přidám, když se mi ještě nechce končit. Za pár dní takhle uklidím věci, do kterých se mi vůbec nechce.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, chci se zeptat. 15 min. na jednu místnost, na celý byt nebo dům se mi zdá málo?

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za Vaše návody a doporučení, opravdu moc mi to pomáhá. Jste skvělá! Alena

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.