neděle 13. listopadu 2016

Podzimní plán - 6. týdnů do Vánoc

Je tu další díl Podzimního plánu a do Vánoc zbývá............ 6 týdnů!


 

Máme nádhernou lehce mrazivou slunečnou neděli a ačkoli nás zase čeká oteplení, začíná nám docházet, že se to přeci jen blíží, že? :) I náš plán proto začíná být více vánočně laděný.

Co nás čeká tentokrát?
  • samozřejmě stále pokračujeme v nákupech a objednávkách dárků

  • paralelně dojde na pečení vánočního cukroví. Ale buďme v klidu, zatím jen na papíře! 
  • v rámci dne plánování (úterý) si projděte své "vánoční" záznamy z minulých let, ponořte se do vzpomínek, poptejte se ostatních členů rodiny na jejich preference a sestavte předběžný seznam druhů cukroví, které letos budete chtít napéct nebo uhňácat ;)
  • až budete mít tento seznam druhů, projděte si receptury a udělejte si i seznam potřebných surovin a přísad a nákupní seznámek (s tou uklizenou spíží vám to nyní půjde mnohem snadněji, že?). Je moc užitečné vědět dopředu kolik balíčků másla, mouky, cukru a dalších ingrediencí budete na tuto akci potřebovat. Supermarkety totiž postupně spouští slevové akce právě na tyto vánoční suroviny a tak je dobré vědět, jak je efektivně využít a vytěžit z nich co nejvíc. Kvalitní mouka nebo dobré skutečné máslo (zlevněné na běžnou cenu umělého ztuženého tuku), vanilkový lusk namísto vanilinu atp. pozvedne vaše vánočně-cukrářské úsilí o stupeň výš a navíc bude výsledek zdravější (nebo alespoň organismu přirozenější ;)). 
  • nepřehánějte to s množstvím. Oč jde? O zpříjemnění, provonění a podtrhnutí vánoční atmosféry, pár kousků na doplnění sváteční tabule a ke sváteční kávě, nikoli o soutěž nebo galeje! FlyLady netráví adventní čas točením plechů do zblbnutí ještě dlouho po půlnoci, aby se po svátcích dočista zhroutila a byla ráda, že to má zasebou, a nabraná kila z povánočního dojídání ztvrdlého cukroví shazovala ještě v březnu...
  • nakonec si do diáře či kalendáře zaneste plán s konkrétními datumy pro pečení nebo přípravy jednotlivých druhů cukroví. První budou jistě klasické perníčky, naposled nepečené chlazené druhy. Udělejte si plán, kdy který druh připravit, a nechte si mezi jednotlivými termíny čas na odpočinek, ať se nehoníte. Nezapomeňte si poznačit, která těsta budou potřebovat "odpočinek" a které ingredience připravit dopředu před zpracováním, jako např. máslo.
  • Pokud máte školáky a předškoláčky, nezapomeňte započítat "besídkový vzorek". 
  • Nezapomeňte také, že některá těsta i hotové kousky lze dopředu připravit a zamrazit; cukroví neztratí na kvalitě, ba naopak, vanilkové rohlíčky nebo linecké budou krásně křehké!

Další tipy:
  • domluvte se dostatečně dopředu s kamarádkou, švagrovou, maminkou, tchyní nebo dobrou sousedkou na spolupráci. Může jít o pohlídání dětí, ale taky o vzájemnou výměnu cukroví, kdy obě uděláte dvojnásob "svého" cukroví od pár druhů a pak si polovinu svých dávek vyměníte, abyste znásobily počet.




To je pro tento týden vše.Vynaložená půlhodinka času vám ušetří nervy a čas o adventu, uvidíte!

Jako bonus vám přikládám listy k výtisku do diáře nebo vánoční složky pro zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví; zaznamenejte si jakékoli postřehy, které jste během přípravy, pečení i konzumace zaznamenali, po sezóně si je pečlivě uložte a za rok - jako když najdete!!!

6 komentářů:

  1. Fí, prefektní!!! jen by ty listy mohly být vyplněny prověřenými recepty (já takových moc nemám a každý rok lovím z webu :)) Zrovna ty Tvé by mne zajímaly a nemůžu je přečíst, protože tam máš stahujte a tiskněte ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám postřeh generacemi ověřený z naší rodiny. Mám na konci receptů (babiččiny sbírky) tabulku. Na linkách jsou vypsané suroviny, a na vrchním řádku (psané ne výšku, aby se toho víc vlezlo) druhy oblíbeného cukroví. V jednotlivých okénkách pod máme vepsané množství z daného receptu. pod poslední surovinou mám součty gramů potřebných surovin, takže jen mrknu a přepíšu do nákupního seznamu. Navíc jsem si já pečící dyspraktik k řádkům s druhy udělala poznámku o délce a stupních pečení, takže recept jako takový už ani nemusím listovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu potvrdit,že tohle opravdu funguje.Jednou před mnoha lety jsem si takovou tabulku vytvořila a používám od té doby stále (i jako nákupní seznam do obchodu) :-)

      Vymazat
    2. Mohu potvrdit,že tohle opravdu funguje.Jednou před mnoha lety jsem si takovou tabulku vytvořila a používám od té doby stále (i jako nákupní seznam do obchodu) :-)

      Vymazat
  3. Fí, já bych ráda ještě nějaké zaručené recepty které doporučuješ. Ale super.

    OdpovědětVymazat
  4. Také mám svůj sezam a tabulku léty prověřených cukroví, plus každý rok i zaexperimentuji.
    A co se týká "besídkového vzorku" přidejte ještě vzorek do práce na besídku (2x) pro taťku, pro babi, no ono se to načte...
    Ale za ty leta to mám vychytané, takže peču sice hodně, protože peču ráda, ale v pohodě a klidu! A o tu pohodu, vánoční atmosféru, groček k pečení a svařák ke zdobení (pokud zase nebude za 14 dnů plus 10 nad nulou)a o provoněné kuchyně přeci jde nejvíce :-)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.