neděle 2. října 2016

Sezónní výměna šatníku na podzim

Jo, už je to zase tady. Má Windows už mi při přihlašování nadhazují podzimní romantiku, pohled z opravdových windows taky nic moc, nedá se svítit, čeká nás výměna šatníku.



Melouny a jahody střídají jablka a dýně, studené nápoje zase čaj, tenká tílka a krátké šatičky ustupují softshellu a vlně. Jen je odněkud vyšťárat a připravit do skříní! Nastupuje proto často otravná sezónní rutina: výměna části šatníku.
Jako každý podobně nezáživný projekt si i tento ráda dělím do stravitelných menších částí, ideálně do několika dní.

Tento týden je FlyLady v zóně předsíň a obývák s nenáročnými misemi, proto nebude těžké spojit s nimi výměnu šatníku, za předpokladu, že si ji rozdělíme do pěti částí - nejen podle pěti pracovních dní, ale i podle skupin oblečení, ve kterých bývá obvykle uloženo ve skříni:

1. vyklizení vrchních dílů oblečení, tzv. topů: tílek, triček s krátkými rukávy, tunik, halenek, košilí, tenkých svetříků
2. spodních dílů jako jsou tenké sukně, kraťasy a šortky, tříčtvrteční a příliš tenké kalhoty

3. letních šatů, kabátků a sáček

4. letních bot (žabky, sandálky, plážové pantofle, příliš vykrojené balerínky) a letních doplňků (slamáky, šátky, plavky; nechávám si jedny sportovní vcelku na návštěvy bazénu) 

Vytažené oblečení je potřeba většinou ihned projít, čisté a bezvadné kusy pečlivě zabalit a připravit k uložení.
Vše co je obnošené, zežmolkované, nekompletní, nepadnoucí, nenošené nebo neoblíbené, dále likvidovat podle obvyklého klíče: připravit k vyhození, věnování nebo prodeji.


5. pátý den přichází na řadu 5. část, kdy se protřídí zbytek oblečení a věci určené k uskladnění se uloží. Tašku s věcmi k odnosu do charity je nejlepší připravit rovnou třeba do kufru auta, stejně jako věci určené k věnování (a při nejbližší příležitosti odvézt). Oblečení určené k dalšímu prodeji pak co nejdříve nafotit a dát postupně do inzerce (do doby, než se rozprodá, je ukládám do boxu v úložném prostoru manželské postele). 

K bodu 5 náleží ještě jeden speciální úkol týkající se dětského oblečení. Část výbavy po starších dětech totiž časem zdědí mladší dítě, oblečení po nejmladších zase už obvykle nenajde v rodině využití, což znamená, že velká část věcí jde z domu a část se musí na příští sezónu až několik let velmi dobře uložit a udržet v ní přehled. Čtěte dál!

Velmi dobře uložit
Tady bych ráda připomněla genialitu vakuovacích pytlů. Pomůže vám nejen vyřešit problém s nedostatkem nebo kapacitou úložných prostor, protože dokáží stlačit objem uloženého šatstva až o 75%, ale zároveň řeší problém s vlhkostí a hmyzem.


Pokud máte doma nenechavé kočky nebo pejsky a hrozí, že by si z cupování pytlů udělali oblíbenou kratochvíli, pak zavakuované pytle vložte ještě do plastových úložných boxů s víkem a zámkem a máte po starostech. Pytle prodává Ikea, Tchibo, hobbymarkety a spousta eshopů. Googlete!


Sejde z očí, sejde z mysli
O oblečení to platí dvojnásob. A o oblečení, které je uložené někde na půdě, sklepě nebo dně úložných prostor, to platí snad stonásob. Pokud se chcete vyhnout situaci, že za 2-3 roky nenajdete oblečení po starším dítěti, nebo si nebudete schopni vybavit, zda máte nějaké oteplovačky na figuru velikosti 98 a nožku o stélce 20cm, inventarizujte! Trocha administrativy vám zabere jen pár minut a ušetří spoustu věcí, nervů a peněz.
Aby byla taková inventarizace snazší, použijte jednoduchý seznam, který se osvědčil mně. Je ke stažení ZDE, dá se upravovat, návod na něj snad není potřeba ;)

A ještě jeden tip - pokud si seznámek zalaminujete, můžete na něj psát permanentním fixem do aleluja a používat opakovaně přibližně asi 105 let, to jde, ne ;)



Nezbývá než vám popřát příjemné, rychlé a nepracné přehození šatníku a krásně barevný a teplý podzim!

Fi

16 komentářů:

  1. Genialita vakuových pytlů mě docela zajímá. Vyzkoušela jsem zatím Tchibo a nevím jakou značku ještě, oboje se po čase opět nafouklo. Nevím, zda nějaká dírečka, dohromady 3ks - všechny nepoužitelné:-( Máte někdo nějaký vyzkoušený tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám asi nejraději ty z Ikea, jsou levné a drží, povolil snad jeden. Tchibo mě taky nezklamaly, ale byly dražší, jestli si dobře pamatuji.

      Vymazat
  2. ...a co říká na používání vakuových pytlů Marie Kondo? Odpočinou si ty věci? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že MK musí z takového doporučení omejvat, vzhledem k tomu, že ona doporučuje sezónní oblečení vůbec neuklízet, ale držet ho ve skříni celoročně. Já už se těším, až budu číst její další knihu a doufám, že už se do ní promítne RODINNÉ fungování a nebude chybět obsáhlá kapitola o kuchyních a dětských pokojích. Single domácnost a domácnost s rodinou jsou totiž dva odlišné světy, ale to tady asi nemusím nikomu vyládat ;)

      Vymazat
    2. Fi,
      ještě je jedna kategorie: starší manželé. Já bych to kvalifikovala jako singl matka s dítětem, které není možné plácnout přes zadek a které je v hádce rovnoprávné. A není naděje, že z toho vyroste. Jeho necnosti se naopak prohlubují. Ten hrnek od kafe bude stále zůstávat na stolku u křesla a boty do botníku neuloží za žádnou cenu. A tuhle bundu bude nosit až do úplného roztrhání a je mu jedno, že v ní vypadá jako strašák do zelí. A to je jen to nejmenší. Ale běda, kdybych to udělala já. Jenže v obou případech to zase uklidím jen já. - Děvčata, až dospějete do mého věku, na tohlo si vzpomenete. Malé dítě jde vychovat, starého pána už ne. :-) Ale beru to s humorem (na rozdíl od něj).

      Vymazat
  3. Také bych byla ráda za nějakého osvědčeného prodejce vakuových pytlů. Mám doposud jen negativní zkušenost, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. orave jsem prinesla z pudy 2vetsi pytle zimniho obleceni - ani nebyly vyfoukle (na pude je celkem mista),ale je tam asi v lete dosti teplo - ted mi oba praskly- natrhly se pod zipem ale durch,tak pouziti na jednu sezonu??? Michaela

    OdpovědětVymazat
  5. To je dost možné, že výkyvy teplot se na nich podepsaly. Pokud to ale není na pytlech napsané, tak by to stálo za reklamaci (ale neumím si představit, že skladuji účtenku i od takových věcí po dobu dvou let....).

    OdpovědětVymazat
  6. Já si teda moc neumím představit, jak přerovnávám skříň pět dní. Dělám to naráz. Ale uznávám, že jsem minimalista, a máme malé prostory... už když začaly děcka chodit do školy, musela jsem uklidit většinu letních věcí, aby se vytvořil prostor na oblečení do školy. Ale letos je to teda fakt mazec, v sobotu jsme ještě běhali v kraťasech a včera jsem vytáhla zimní bundy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, no to vám závidím, že máte možnost udělat to najednou! :)
      Mně vždycky bohatě stačí ta jedna sekce denně, na víc není čas a hlavně ani morál! :)

      Vymazat
  7. Ahoj to máte tolik věcí, že letní oblečení strkáte do pytlů a místo toho vyndaváte oblečení zimní? Nepamatuji se, že by to u nás v rodině kdo dělal. Ani když jsem byla malá.Oblečení máme ve skříních celoročně. Na kabáty máme jednu velkou skříň a zbytek mame v šatníku. V ložnici mám velkou skříň společně s drahou polovičkou, tam se musíme vejít oba a děti mají každý svoji skřníz Pax z Ikei. Jediné co dělám, je že přesouvám dětem letní a zimní oblečení ve skříni - letní do horních a zimní do dolních polic, aby děti na oblečení dosáhli a mohli se sami oblékat ( je jim 8 a 5 let). Co je jim malé neskladuji a posílám dál. Obečení po 8 leté třídím - co jde pro malého putuje do jeho skříně, co je moc holčičí posílám dál. Nic neskladuji v pytlích - nejsou prostory. Nekupuji zbytečnosti, děti mají oblečení tak akorát a tím pádem odpadne syslení a sezoni pytlování.
    No a my dospěláci máme šatník uzpůsobený tak, že se dá nosit celoročně a těch pár letních kousků mi vyset ve skříni nevadí. Šaty mám pověšené a těch prá krašasů co mám pouze dám do horní police a je to.
    Jo boty dám do krabice a odnesu do sklepa, ale pouze pro dospělé. Dětské posílám dál, neb příští rok už nám nebudou.
    No a jak se tady píše - tenké kalhoty mám jedny. Letní sukně mám 2, vysloveně letní šaty nemám a ty letní šaty co mám nosím do listopadu s tenkým svetříkem nebo s tryčkem (dlouhý či krátký rukáv) vypadají úžasně. Tílka nosím místo spodní košilky, trika s krátkým rukávem nosím celoročně a tuniky také. Miluji vrstvení, takže tekné svetříky nosím opravdu celoročně do práce, saka se dají nosit i pod kabát a opravdu jediné co nemůžu využít jsou kraťasy a tenké kalhoty a ty přesunu až do nejvyšší police skříně a je hotovo.
    Nevím co teď všichni máte z přehazováním šatníků z letního na zimní. Já kdybych vyndala vše co nosím v létě tak mi v šatníků nezůstane skoro nic. No a myslím si, že to tak máme doma nastavené co si pamatuji. Nekupuji zbytečnosti abych neměla moc věcí.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vlastně jste tím svým příspěvkem sezónní přehazování pytlů úplně vysvětlila :)
      Já teda přesto, že jsem svůj šatník hodně přetřídila a zjednodušila, takhle univerzální celoroční šatník nemám. Když se nad tím zamyslím, je opravdu dost věcí, které pak skutečně toho půl roku nevytáhnu, z letních namátkou světlé lněné a jiné plátěné kalhoty, odlehčený denim, šaty a sukně (na které si potrpím a "točím" je celé léto), tenoučké viskózové a lněné tuniky, přízové tenké svetříky s velkými oky, ze zimních zase kromě bund, kabátů a vest zase kalhoty z teplých materiálů jako manžestr, džíny, teplé silné svetry a x šál, čepic a rukavic. To jsem jen já. Přidejte muže a především děti se svým oblečením, sportovní výbavou a je co ukládat (pryč jdou jen "vynošené" věci).
      Co lze, smrsknu do pytle a dávám nahoru do skříní a co nejde zavakuovat, dávám na ramínko do pytle na zip. Mám ráda, když je to nenošené oblečení uložené tak, aby bylo za půl roku v perfektním stavu a voňavé, aby se to už jen přehlilo, vyvěsilo a alo se to nosit.

      A nejvíc miluju poloprázdné skříně s opravdu nošeným oblečením, aby se mi nepletlo pod rukama něco navíc, to mi za to "pytlování" stojí.
      Ve čtyřech lidech a s velkými skříněmi u nás naštěstí odpadá složité stěhování mimosezónního oblečení do jiných prostor, ale znám rodiny, kde to je nutnost.

      Vymazat
    2. Já si nedovedu představit, že bych měla nacpanou skříň celoročně. Na skříních mám nástavce a tam putuje všechno sezónní oblečení. K čemu by mi bylo, aby mi visel v létě v jedné skříni dlouhý kožich, flaušový kabát, dva krátké kožíšky a péřová bunda vedle několika letních šatů, které střídám. Navíc tam jsou celoročně saka, pletené vesty, trenčkot a pončo. V další skříni (poloviční) mám večerní, společenské a plesové šaty, několikery domácí šaty a několik županů (na těch ujíždím). Pak je rohová skříň kde nad sebou visí několik dlouhých kalhot, sukně včetně letních a nad nimi halenky a tuniky, jak letní tak zimní. V policích mám košilky, noční košile, tílka a trička, punčochy, tenké a teplé ponožky. Několik menších poliček zabírají plavky a parea, šály, šátky a rukavice, jedna poloviční skříň je vyhrazena taškám a kabelkám. Dole pod nimi mám uložen šicí stroj. V zásuvkách jsou kapesníky, kalhotky a podprsenky. Další poloviční skříň je na svetry, čepice a domácí kalhoty, které se nemačkají. Klobouky (mám 3) jsou na polici ve skříni s kabáty. Manžel to má v jeho pokoji obdobné, jen je u něj ještě jedna skříň navíc na ložní a stolní prádlo a rezervní záclony, přehozy, přikrývky a koupelnové koberečky. Jsem důchodkyně a proto mám věci, které jsou pokud možno kvalitní a i jejich styl je nadčasový. Co já vím, co bude za pět let? Takže já také "pytluji" a sezónní věci ukládám do nástavců. Mám ráda ve skříních dostatečný prostor a oblečení v takovém stavu, abych ho mohla kdykoliv bez žehlení obléknout a jít.

      Vymazat
  8. Dobry den Fi!

    Mockrat dakujem za Vas blog! Ste naozaj skvela!
    Mam otazku ohladne zoznamu sezonych veci - pisete, ze by mal ist upravit. Mne ide vsak iba vpisovanie veci, snazila som nieco vymazat a pomenit a to sa mi akosi nedari. Poradili by ste mi prosim co s tym? alebo v pripade, ak chcem viac pracovat s PDF suborom je nutne ziskat pristup k ostatnym nastrojom Adobe (cize si ich zakupit)?

    Dakujem moc za rady a nech sa dari
    Lucia

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.