neděle 1. května 2016

FlyLady na týden 2. - 8.5.

Tento týden jsme v oblasti předsíně, zádveří a jídelního koutu
Finišujeme návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


PONDĚLÍ 2.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise dne: tento týden se budeme věnovat oblasti vchodu, zádveří, předsíně a jídelního koutu.
První mise bude 10 minutová debordelizace vchodu a zádveří. Poklidíme hotspoty: pryč s letáky, došlou poštou, přebytečnými svršky v předsíni, zkrotíme přemnožené páry bot.


*********************************************************************************

ÚTERÝ 3.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: doufejme, že dnes bude opravdu pěkné počasí a budeme ho moci využít k "podělání" zóny přede dveřmi i za nimi a možná nachytáme trochu bronzu. Vyklepeme rohožky, zameteme pod nimi, otřeme vchodové dveře, zejména kolem kliky, nezapomeneme na futra. 
Nezapomeňte se odměnit za splněnou misi a pokochejte se na zápraží s šálekm čaje nebo kávy :)

*********************************************************************************

STŘEDA 4.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dnes přejdeme do zóny jídelního koutu a budeme 15 minut debordelizovat povrchy právě zde: vše, co nepatří na stůl nebo příborník odneseme na místo, zbytečnosti vy-ha-zu-je-me!

*********************************************************************************

ČTVRTEK 5.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne pokračujeme v zóně jídelního koutu. Povrchy by měly být poklizené, přejdeme na úložné prostory v této oblasti: takové ty šuplíky na všechno, kde jsou nejrůznější prkotinky, které "by se mohly hodit", no, vy víte, klidně se pak pochlubte v komentářích, co jste vyfárali ;)


*********************************************************************************

PÁTEK 6.5.

Úkoly tohoto dne
Den pro naše lujvitonky a lamba: jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 


Mise dne: dnes je poslední den v zóně 1 a tak se budeme snažit dodělat zde vše, co jsme přes týden nestihli. Ať už jde o vytřídění nepoužívaných utěrek, chňapek, svíček, které nejdou pod nos, ubrusů, které ne a ne najít uplatnění...pryč se vším, co jen zabírá místo, hnedle se bude o víkendu lépe stolovat! :)

*********************************************************************************

SOBOTA 7.5.

Den volna, doufejme, že bude krásně a počasí bude přát rodinným smelovacím aktivitám. Pokud ne, pak aspoň dojde na stolní a karetní hry, rodinný film, nebo rovnou návštěvu kina. Každopádě je den pro rodinu!


*********************************************************************************

NEDĚLE 8.5. 

Neděle je zase časem, kdy je potřeba alespoň na chvíli spočinout, rozjímat a věnovat se sama sobě.

*********************************************************************************

13 komentářů:

  1. Tak pořád nechápu jak dáváte pondělní úklid. Já v pátek vyluxovala (30 min) a byla jsem úplně hotová. Ložní prádlo převlékám cca jednou za 3 týdny a než vše převleču, tak je mi to trvá cca 30-45 min (asi jsem hodně pomalá)převlékala jsem zrovna v sobotu. Prach utírám nejdéle tak jednou za 14 dní nebo dle potřeby většinou některý den v týdnu. O koš se stará drahá polovička a létáky třídíme tak nějak dle potřeby. Vytírám většinou v neděli po obědě, když mám umytou koupelnu a uklizenou kuchyň po obědě. Ale kdybych měla každé podnělí děla úklid dle manuálu - i kdybych měla převlékat 1x za 2 týdny tak i kdybych se naklonovala, tak bych to v pondělí nedala - dala ale nešla bych vůbec spát. Protože když to tak spočítám, tak mi vyjde - na skoro 3 hodiny (30 min povlečení, 30 min na vyluxování, 15-20 min na vytírání - a to je hodně rychlé, nepočítám pod postelí to bych vytírala pak hodinu - zrcadla a dveře umýt bych zvládla tak za hodinku, prach v celém bytě dalších 30-40 min a to nemám moc poliček a kravinek na nich, letáky a koše bych dala tak do 10 min - i s cestou do popelnice).
    Jak to děláte pracující ženy - opravdu v pondělí uklízíte 3 hodiny? Nebo jsem jenom já šnek a nejde mi to od ruky. Prostě tohle nedám. K tomu 15 min debordelizace denně a úklid dle zon. Fakt mě hlava nebere, jak tohle stihnout v jeden den.
    Pomoc, já opravdu nestíhám.
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://terapiedomova.blogspot.cz/2015/03/pondelni-uklid-kolik-casu-zabere.html doporučuju přečíst tento článek :)

      důležité je nebrat to jako vánoční úklid, neřešit každý milimetr čtvereční :)

      Vymazat
    2. Já jsem líná, takže dělám VP jednou za 14 dní. Mám dvě malé děti (4 a skoro 2 roky), takže nejvíc práce vždycky dá posbírat hračky, aby se vůbec vysát a vytřít dalo. Samozřejmě zametám častěji, ale jen mezi rozházenými hračkami =D.

      Vymazat
    3. Buďte v klidu. Mám 2 děti(4r a 2r)a nedávno jsem s nimi oběma v zádech dělala rychlý úklid na WC(zhruba 1,2m x 1,2m a je tam jen mísa,topení a okno) 20 minut...Uklízím jen to,co se fakt musí a v 20h padám na ústa a fakt nejsem schopná jakékoli další akce kromě vykopání se do postele...

      Vymazat
    4. Vďaka za tento komentár. Ja si tiež pripadám veľmi pomalá. A pri niektorých plánoch na 15 min" ešte viac veeeeľmi pomalá. Tak vďaka, že v tom nie som sama. :)

      Vymazat
    5. Nemyslím, že jste pomalé, otázka je, jak ten pondělní úklid pojímáte. Tři hodiny trvá hloubkový úklid takové klasické 4 pokojové domácnosti - potvrzeno z několika zdrojů. Hloubkový úklid znamená velmi zevrubné omytí povrchů (např. v kuchyni, včetně spotřebičů a mikrovlnky uvnitř), utření prachu ve výškách vč. fotorámečků, obrazů), vyluxování čalounění sedačky, luxování a vytření podlah, převlečení postelí, umytí koupelny vč. vydrbání sprchové zástěny. Náš pondělní úklid není zdaleka tak detailní.

      Vymazat
    6. K prvnímu dotazu: kolik postelí převlékáte, že to trvá 30-45 minut? Určitě bude rozdíl mezi manželskou postelí a dvěma dětskými postelemi a postelemi šestičlenné domácnosti, ale i tak - jde o rozepnutí a stáhnutí povlaků a prostěradla, odnos do koše a navléknutí čistých povlaků a prostěradla. Povlečení se zipem jde rychleji než na knoflíky, a natahovací prostěradlo s gumou bude taky na manipulaci rychlejší, než klasické, které se musí vypnout a podložit, ale rozdíl určitě nedělá 20 minut, nebo ano?
      Dál - kolik máte dveří a zrcadel, že jejich otření zabere necelou hodinku? Stříknu Pronto na hadřík, otřu místo kolem kliky, horní hranu dveří a spodní lištu rámečků (máme na každých dveřích 3 kazety, na spodní hranu sedá prach). Pak vemu Clin a mikrohadřík, špricnu na zrcadlo (2x koupelna + zrcadlová skříň v předsíni) na místa, kde to je potřeba = kde jsou otisky), otřu troje dveře, kde jsou v kazetách skleněné výplně, jde zejména o spodní výplň, které se dotýkají děti. Hotovo. Nejde o to vzít kyblík s vodou a umýt dveře komplet odshora dolů, jde o to, průběžně na nich otírat otisky, aby se právě nemusely mýt jednou za čas komplet a houbičkou tlačit na zašedlé koláče omaštěných otisků nakumulovaných kolem kliky atd. ;)
      A co mě zarazilo nejvíc: "K tomu 15 min debordelizace denně a úklid dle zon."
      15minutová debordelizace se doporučuje nováčkům, flybabies, NAMÍSTO denních misí. Protože dokud není debordelizováno, tak se velice špatně uklízí a udržuje pořádek. Nejde utřít povrch, kde leží stohy papírů a papírků, kam jsou odkládány věci, které nemají své místo. Proto je velice důležité nejdřív zredukovat věci, vytřídit nepoužívané, udělat ostatním věcem své místo, na které se mohou vracet a pak udržovat pořádek. Z mojí vlastní zkušenosti je nejtěžší uklízet právě v té fázi, kdy člověk naráží na věci, se kterými si neví rady. Snaha o úklid se pak podobá přesouvání věcí z místa na místo, nadzvedávání a stěhování a jakákoli činnost je pak úmorná a trvá dlouho.
      Takže určitě si nenakládejte denní debordelizaci, denní úkoly a dokonce úklid podle zón najednou. Projděte si ještě jednou BabySteps (http://www.terapiedomova.cz/#!31-baby-steps/c18ov) a dělejte věci postupně, až se dostanete do fáze, kdy pro vás úklid bude znamenat hlavně dávání věcí na místo a půjde spíš o udržování pořádku, než galeje :)
      A hlavně v klidu, jo? Když to nepůjde, tak určitě půjde aspoň něco z toho, ale hlavně, ať se něco děje :)
      Fi

      Vymazat
  2. Já si z pondělního úklidu vybírám jen to, co je třeba a zbytek dodělám buď v týdnu nebo přeskočím úplně :-) třeba postele převlékám tak jednou za měsíc ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neni to trochu malo? precejenom se clovek poti...

      Vymazat
    2. Taky převlékám jednou za měsíc, v létě a při nemoci častěji :)

      Vymazat
  3. A toto jsem si potřebovala přečíst, myslím tím čtvrteční misi. Máme v kuchyni takový šuplík na všechno, dneska jsem tam hledala poštovní známku a našla lístek s objednaným termínem k očnímu... na 27. dubna... protože jsem ještě nestihla otočit list v kalendáři, tak jsem zajásala - na tři vteřiny, pak jsem se orosila, protože termíny na objednání jsou tak na půl roku... Ajaj... takže doufám, že nic aktuálnějšího tam ve čtvrtek nenajdu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ojoj, taková škoda :( Nespravil by to kalendář na očích, neřku-li diář? ;) Tak držím palce, ať se sestra nechá obměkčit a dá nějaký dřívější termín, než za toho půl roku...
      Fi

      Vymazat
  4. Dobry den, moc se mi libi vas blog. Nenapsala byste nekdy neco take o peci o pradlo? Mame takovou uspornou domacnost, kde i pomerne dukladny uklid trva maximalne dve hodiny, ale prani, suseni, veseni a zehleni pradla, to je mor. A to nemluvim o chozeni na mandl a do cistirny, do opravny obuvi a nakupech v galanterii a siti. Kdyz nepocitam nakupy, zabere to suverenne vetsinu naseho casu venovaneho domacim pracem. Help!!!

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.