neděle 15. května 2016

FlyLady na týden 16. - 22.5.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a jedné další zóny
Náš návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 16.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise tohoto dne v oblasti koupelny je jedna z nejblíbenějších činností samotné FlyLady;

Věnujte 15 minut vytřídění koupelny, resp. skříňkám s kosmetickými produkty a léky. Vyhoďte prošlá léčiva, laky na vlasy, gely, šampóny, kondicionéry, tupé žiletky, vyschlé laky na nehty, staré prošlé produkty, které se válí po koupelně, nebo nebyly použity v minulém roce ani jedinkrát.
Popadněte pytel a vyhazujte. Neschraňujte to tam jenom proto, že "to možná budete potřebovat", "někdy se to může hodit" nebo "to stálo moc peněz". To je ideální živná půda pro chaos.
Buďte nekompromisní a vyhazujte!

Pokud jste úplný začátečník, ignorujte seznam v celé své délce, nebo si vyberte jen něco, ale hlavně věnujte 15 minut debordelizaci v některé sekci. Vyhazujte vše staré, rozbité, nepoužívané, nadbytečné a neoblíbené.



*********************************************************************************

ÚTERÝ 17.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • plánování prázdninového programu
  • cokoli vás napadne. Je spousta věcí, které si můžete naplánovat, abyste si později ušetřili čas nebo peníze

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Misí tohoto dne v koupelně bude: vemte nějaký univerzální čistící přípravek a vypulírujte umyvadlovou skříňku, dvířka a desku, pěkně seshora dolů a zprava doleva. Pečlivě vydrhněte umyvadlo, na závěr stříkněte přípravkem na sklo povrch umyvadla i desky a vyleštěte do vysokého lesku.
Nemělo by vám to zabrat víc než 15 minut a budete nadšeni výsledkem! 


Další mise v jakékoli místnosti dle vašeho výběru je zamést nebo vyluxovat podlahu. Žádný generální úklid, prostě čistá podlaha, to je celé. Vyberte si prádelnu, verandu, pokoj pro hosty nebo jakoukoli místnost či zónu, kde nevysáváte tak často a dejte to do pořádku.  


*********************************************************************************

STŘEDA 18.5.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne v koupelně: pořádně vydrbat vanu nebo sprchový kout. Hezky pěkně včetně mýdlenky, rohů vany, místa kolem těsnění a odtoku. Nastříkejte nějaký přípravek, nechte působit, otočte se k pračce, ať zároveň sfouknete druhou misi a pak se zase vraťte k vaně, dodělejte a máte hotovo.

Dalším vaším dnešním úkolem bude trochu poupravit okolí vašeho počítače. To bývá klasický hotspot, kde často zůstanou nějaké nepotřebné papírky s poznámkami, obaly od jídla, rozházené psací potřeby, flashdisky a DVDčka, tak jen povracejte věci na své místo, povyhazujte odpadky, setřete prach. Svižně, nezasekávejte se u něčeho ;)



*********************************************************************************

ČTVRTEK 19.5.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne v oblasti koupelny nebo prádelny: zkoukněte okolí vaší pračky a pračku samotnou.
Utřete ji napovrchu, pečlivě otřete dvířka z obou stran, zkontrolujte, jestli do límce těsnění nezabloudily nějaké mince a knoflíky, nezapomeňte na šuplík na prací prostředek, tam je to občas veselé a barevné.
Svoji dávku péče věnujte i sušičce, máte-li.


Dále vyhoďte všechny prací prostředky nebo aviváže, které nepoužíváte nebo jsou prošlé, srovnejte používané prostředky a je to.



*********************************************************************************

PÁTEK 20.5.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Poslední misí dne tohoto týdne v oblasti koupelny: dnes uděláme miniinventuru hygienických potřeb. Projděte police a skříňky, zrevidujte množství toaletního papíru, zubní pasty, šampónů, sprchových gelů, mýdel atd. Udělejte si seznam a spojte s příštím nákupem. Jak říká FL, není větším vyjádřením lásky a péče, než dost toaleťáku, aby nemusel některý člen rodiny volat o pomoc ;) Nepodceňte tento krok, docházející sprchový gel registrujeme ve sprše, ale než se vysprchujeme a utřeme, vypaří se nám z hlavy ještě rychleji, než pára ze zamlženého zrcadla!

Další misí je:  přejeďte kliky, vypínače, telefony a ovladače nějakým přípravkem s alkoholem nebo antibakteriální složkou. Hlavně ty TV ovladače mohou být trochu nejedlé ve spárách a kolem tlačítek, tak kdyby vám to mělo zabrat víc času, rozdělte si údržbu zase do více čtvrthodinek.  


*********************************************************************************

SOBOTA 21.5.

Zaplaťpánbu za ty dary, je tady zase sobota!
Máme čas věnovat se svým nejbližším, vyrazit ven za novými zážitky nebo se společně pustit do nějakého projektu, cokoli, jen ne sobotní gruntování!



*********************************************************************************

NEDĚLE 22.5. 

Neděle, den regenerace.
Najděte si čas jen na sebe, dopřejte si zkrášlovací rutiny a pak odpočívejte, meditujte, čtěte, koukněte na hezký film nebo si dejte dvacet - cokoli vám sedne a pomůže vám nabrat síly a cítit se lépe!
 

*********************************************************************************

10 komentářů:

  1. Dobry den, moc bych uvitala nejaky tip na odstraneni zazloutnuti u spar v koupelne. V mistech, kde dopada vice vody nam zacala sparovka zloutnout. Zkousela jsem to cistit mechanicky (drhnout kartackem a cifem) i nastrikat savem, ale vysledek nula :( Tesneni tenhle problem nema, jen sprarovacka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čistím spáry domácím přípravkem - voda+ocet+trochu tekutého mýdla. Nastříkám, nechám chvilku působit, pak znovu nastříkám a vydrhnu kartáčem a spáry jsou OK. Také jsem to zkoušela ocet+soda a pomáhá mi také frog na koupelny.

      Vymazat
    2. Měl by fungovat jakýkoli odvápňovač, ale chce to pak poctivě vydrhnout kartáčem nebo drsnou stranou houbičky.

      Vymazat
    3. Zrovna včera som to drhla v našej kupelni... Nastriekala som Savo proti plesni / aj ked pravdepodobne je to vodný kameň ale mala som to poruke kedže som robila generálny úklid v kúpelni / a asi po polhodine som to vydrhla s kefkou a perfektne pomohlo,, špáry sú biele, ked to začnem robiť na pravidelnej báze už nebude treba toľko drhnúť :-)

      Vymazat
  2. Mám úplně stejný problém a taky nevím, co s tím :/
    FitBlanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) já jsem řešení našla! Je to přípravek fuga fresca na renovaci spár. Myslím, že jsem ho kupovala v siku - cena okolo 150,- Je to něco jako barva. Nejdříve je potřeba spáry odmastit (já je vydrbala domestosem) a potom naneseš přípravek na spáry, necháš zaschnout a zbytek otřeš hadříkem. Je u toho takovej houbičkovej aplikátor, ale pak je pracné to stírat z dlaždiček. Doporučuji si vzít štěteček a nanést ten přípravek bez nadměrného přetahování ;) výsledek je skvělej a koupelna je jako nová :) už to budou dva roky, co jsem to dělala. Koupelna pořád super, akorát v kuchyni u sporáku to budu muset zopakovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou pak ty opravene spary belejsi nez ty ostatni? Nase sparovka neni ciste bila, spis takova prirodni biloseda. Nerada bych kvuli par sparam omalovavala celou koupelnu :(

      Vymazat
    2. Ahoj Lucko.
      Děkuji za tip, jen se zeptám, na kolik spár ti to asi stačilo? Máme kolem vany mozaiku. Je to krása, ale už bych ji nedala právě kvůli tomu, že těch spár je na metru čtverečném milion a to bych se udrbala. Máme velmi tvrdou vodu a navíc železitou, takže bílé spáry byly bílé tak rok a pak nenávratně pááá. Tak bych to zkusila tím přípravkem Fuga fresca. Jen nevím, jaká je vydatnost. Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. Ahoj :) na celou kuchyň, koupelnu a třičtvrtě mi toho zbylo :) jestli máš mozaiku jenom kolem vany a budeš to dávat jen na spáry (a ne jako já ze začátku všude okolo - opravdu doporučuji nanašet štětečkem) tak ti skoro nic neubyde ;)

      Vymazat
  4. Mají celkem širokou nabídku odstínů :) přikládám odkaz:

    http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Mapei%20Fuga%20Fresca&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Dynamicke-reklamy&utm_term=_inurl%3A.heureka.cz%2F&gclid=CjwKEAjwpfC5BRCT1sKW2qzwqE0SJABkKFKRvYqWlw_NccnlgneXcxB1KLDuWkPXU-2Gu32ZpgLi0BoCelvw_wcB

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.