pondělí 9. května 2016

Jarní restart pro pokojovky



Miluju pokojovky.
Zútulní každý interiér, čistí a zvlhčují vzduch, eliminují škodlivé látky a v neposlední řadě pohled na zdravou zeleň uklidňuje, fakt!


Nic ale není zadarmo, i kytky vyžadují svoji pravidelnou péči - nejen občasné zalití, ale také hnojení, zastřihávání, přesazení - a právě nyní, na jaře, je ideální čas pro jejich revitalizaci a zavedení systému údržby, aby rostliny byly opravdu zdravé, silné, prosperující, nestrádaly (hlavně taková Adéla by neměla strádat) a přinášely do interiéru dobrou energii. Já nejsem skalní fengshuista, ale při pohledu na povadlou rostlinu cítím sklíčenost a potřebu s tím něco udělat (asi tak jako když obraz nad televizí visí nakřivo nebo na mikrovlnce bliká displej, protože je nedovřená...je to už diagnóza?).


Pokud to máte stejně, udělejte důkladnou jarní revizi všech rostlin ve vašem domově. Je třeba zkontrolovat stav každé jedné z nich -  vzhled listů, stav zeminy a kořenů, i samotného květináče.
Udělejte si stanoviště nejlépe na kuchyňské lince nebo koupelnové skříňce poblíž zdroje vody, rozprostřete na plochu velkou igelitovou plachtu, připravte si velký odpadový pytel a menší igelitky, provázky, nový substrát, keramzit nebo oblázky, větší lžíci nebo lopatku a nůžky.
Každou rostlinu vyjměte z květináče, lehce otřepte okolní substrát (s mírně proschlým to půjde lépe) a prohlédněte kořenový bal a listy, jestli je vše pořádku a nejeví známky poškození houbami, chorobami nebo jinými škůdci. Vše podezřelé odstraňte, pokud je bal prokořeněný nebo kořeny vylézaly z odtokových otvorů dna, dopřejte kytce větší nádobu. Na květináč (vnější obal) zespoda napište permanentním fixem datum výměny zeminy, nemusíte přece všechno nosit v hlavě!
Mladé rostliny je potřeba přesazovat jednou ročně, starší pak jednou za 2-3 roky - cedulka vám pomůže se v budoucnu lépe orientovat.

zápich
Potom očistěte listy od prachu a nečistot. Dělám to tak, že kořenový bal obalím igelitem (vložím do igelitky), převážu provázkem a jemným proudem osprchuju listy - pokud nejsou chlupaté, chlupaté listy vodu nesnáší, ty je pak nutno otřít jen vlhkým hadříkem. Vysprchovanou kytku jemně otřepte, vyjměte z ochranného obalu a vložte do květináče s drenážní vrstvou keramzitu a trochou zeminy, usaďte do středu, zasypte dalším substrátem a jemně přitlačte a důkladně zalejte, po chvilce ale vylijte přebytečnou vodu z podmisky nebo dna obalu, aby kytka nestála ve vodě. Listy můžete otřít dosucha a postříkat leštícím sprejem, to je vhodné zejména pro silné lesklé listy. Hnojení v tomto okamžiku nebývá potřeba, zkontrolujte složení na obalu, ale většina substrátů již obsahuje zásoby živin, které se uvolní asi tak do 6 týdnů - pak bude muset zase nastoupit vaše péče, takže doporučuji na nějaké diskrétní místo malou cedulku s datem dalšího hnojení a také intervalem zalévání - zalévání jednou za týden nemusí prospívat všem rostlinám stejně a je třeba tyto různé intervaly a intenzitu respektovat!

Vodomilné budou rády za častější zálivku obden nebo 2x týdně, jiným bude stačit jednou za 10-14 dní. Jak takového přehledu ale dosáhnout? Označte si rostliny! Ať už popiskem, nebo barvou - např. zelená nálepka nebo štítek budou navádět k zalití ve středu a neděli, červená k zalití každou druhou a čtvrtou neděli v měsíci, hnojení pak všechny květiny první neděli v měsíci, například. Zní to složitě, ale když si to hodíte do tabulky s rutinami nebo do diáře a květiny vizuálně označíte (klidně i nějakým dekorativním zápichem dle vašeho vkusu), nemusíte nad tím vůbec přemýšlet nebo to držet v hlavě a vaše rostliny budou prosperovat.


Nezapomínejte květiny pravidelně oprašovat, taková prevence je méně složitá než sprchovací lázeň ;) K oprášení dobře poslouží jemný štětec, třeba kosmetický, silnější listy můžete jemně luxovat pomocí nástavce a sníženého výkonu, aby se listy nepoškodily. 
Nakonec taky promyslete stanoviště - v létě listům zpravidla škodí přímé sluneční světlo za oknem, některé druhy by proto měly dočasně zmizet z parapetů a ploch pod okny, aby se nespálily, vrátit se pak můžou zase s příchodem podzimu - ale to vám jistě připomenu zase za půl roku ;)



2 komentáře:

  1. Tak tento "úkol" přišel přesně na zavolanou :). Už od března myslím na to, že musím všechny květinky přesadit, ale .... Dnes se sešlo volné odpoledne pro kytky i děti na dvorku a ještě k tomu to jemné nakopnutí od FL, do kterého jsem se zamilovala. Takže moc děkuji a květinky myslím ještě víc :).

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.