neděle 29. května 2016

FlyLady 30.5. - 5.6.

Tento týden jsme v oblasti obýváku, a předsíně, vchodu & jídelního koutu  
Končí návyk měsíce - hýbat se!
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


Konec měsíce nám láme následující týden do dvou zón. Pokusme se udělat v krátkém čase co nejvíc, s maximálním efektem, jako na ilustračním obrázku níže!
zdroj: www.zondarealestate.com

PONDĚLÍ 30.5.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy kromě obýváku
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


První misí tohoto týdne bude rychlý debordel obýváku. Natáhněte minutku a 10 minut uklízejte oblečení, odnášejte nebo vyhazujte věci, které do obýváku nepatří, neplní zde svou funkci, překážejí a přitahují další binec, zkrátka pokropte doutnající hotspoty. 

*********************************************************************************

ÚTERÝ 31.5.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli - nezapomeňte na Den dětí!
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • plánování prázdninového programu
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Misí tohoto dne: dnes nás čeká důkladná vysávací session v debordelizovaném obýváku. Pečlivě vyluxujte celou podlahu i pod nábytkem, pod sedačkou a křesly, v rozích místnosti. Neodtahujte sami těžký nábytek, požádejte někoho o pomoc, nebo vyluxujte jen tam, kam dosáhne ten nejužší nástavec.


*********************************************************************************

STŘEDA 1.6.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dnes se přesuneme do zóny 1, kterou je předsíň, vchod a jídelní kout.
První mise v této zóně bude důkladně zamést přede dveřmi i za nimi, předsíň a dále jídelní kout, případně jídelnu, máte-li.
Vyklepejte rohožky a otřete vchodové dveře - stačí přejet namáhaná místa kolem kliky a na futrech.


*********************************************************************************

ČTVRTEK 2.6.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise tohoto dne: strávíme 15 minut rychlým úklidem zóny 1 - sbíráme, co sem nepatří, vyhazujeme zbytečnosti, srovnáváme rozházené. Jde o povrch komod a botníků, ale i jídelních stolů - pryč s nahromaděnými věcmi, které zde vytváří chaos - papírky a papíry, drobné mince, komponenty kdo-ví-odkud, sponky do vlasů, psací potřeby a ruku na srdce - nekrčí se tu ještě někde nějaký ten velikonoční zajíček nebo zapomenuté vajíčko? ;)
 
*********************************************************************************

PÁTEK 3.6.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 

Poslední mise dne tohoto týdne: vyberte si, jak tento čas strávíte v libovolné místnosti spadající do zóny 1. Pro inspiraci můžete udělat něco z těchto činností: otřít jídelní stůl a židle, vyprat sedáky, otřít stínidlo nad jídelním stolem, vyčistit a doplnit slánky a pepřenky na stole. V předsíni a oblasti vchodu lze probrat obsah skříněk a botníků, srovnat krémy a leštící houbičky na boty, vyhodit vyschlé a nefunkční. Srovnat pláštěnky a deštníky, sluneční brýle, kšiltovky a připravit opalovací krémy, ať jsou na odchodu pěkně při ruce!

*********************************************************************************

SOBOTA 4.6.

Je sobota, den pro rodinu a přátele a společně trávený čas.


*********************************************************************************

NEDĚLE 5.6. 

Neděle, den odpočinku a obnovy ducha.
Nezapomeňte, i Bůh musel sedmý den odpočívat, jak byste nemohli potřebovat trochu oddechu i vy?

*********************************************************************************

2 komentáře:

  1. Již nějakou dobu vás sleduji a snažím se aplikovat některé rady v běžném životě rodiny. Pravda je, že si nedovedu představit, jak by se s celým systémem popasovala např. matka s dětmi, která pracuje na plný úvazek, ale některé rady jsou určitě užitečné. Co mi ale plně chybí, nebo jsem na to zatím nenarazila, je, "kdy", v rámci jaké zóny nebo zda vůbec váš systém počítá s úklidem balkónu či terasy. Řada bytů (i menších) je mají a řada lidí je využívá jako součást bytu (ne pouze jako odkládací prostory) a v takových případech se na ně vůbec nedostane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím!
      Díky za dotaz :) Terasa nebo balkon patří k místnosti, ze které se do nich vchází :) Pokud máte balkon u obýváku, budete v něm příležitostně dělat pořádek v rámci misí obýváku, například. Moc práce by tam ale nemělo být, bude se jednat jen o utírání prachu nebo podlahy. Uklízet by se mělo toto místo průběžně v rámci denních misí, nejlépe ihned po posezení, kdy by se mělo sklidit nádobí a čtivo, asi tak jako v obýváku - taky nečekáte, až na toto místo dojde jednou za měsíc řada, aby se uklidil konferenční stolek, děláte to určitě průběžně. Stejné je to tedy i s posezením venku.

      Co se týká systému: pracující matka s dětmi to určitě nemá jednoduché, ale nenapadá mě jediná věc ze seznamu FlyLady, kterou by měla taková pracující maminka vypustit, aby si to udělala jednodušší. Naopak. Spíš jde tedy o to si tu týdenní porci úkolů nějak rozumně přerozdělit, směnný provoz nebo návrat v osm večer asi nebude přát realizaci pondělního rozvrhu v celé své šíři, to dá selský rozum :) I když je proti ušlechtilé zásadě FL nepracovat o víkendu, něco se na něj dá zcela jistě přesunout, důležité je, aby to nadělávání netrvalo půl dne, nebo dokonce celý, to je pak hrozná škoda, zejména v letních měsících, a vytrvale dlouhodobě to může bavit jen někoho, komu je uklízení opravdovým koníčkem (ale takoví lidé zase uklízejí i v týdnu ;)). Pracující matky to každopádně určitě nemají lehké, na druhou stranu matky v domácnosti dělají celou řadu úkonů, kterých by byly docela jistě ušetřené, kdyby doma nikdo přes den nebyl. Jejich výhoda je docela určitě v tom, že si můžou práci rozložit flexibilně do celého dne, něco udělat poránu, něco dopoledne, něco večer. Zaměstnaný člověk to musí smrsknout do času mezi večeří a sprchou.
      Vím ale docela jistě, že nejhorší to mají zaměstnané matky pracující z domova s ratolestmi! Snaží se něco udělat, mezitím plnit požadavky dětí i zaměstnavatele (klienta), ignorovat, jak v bytě přibývá nepořádek a soustředit se (marně) na práci, navečer pak celý byt dávat do pořádku a v noci opravovat chyby nasekané přes den :D

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.