pátek 1. dubna 2016

Nový návyk měsíce: stlaní postelí

Krásný aprílový večer, jak se máte? Podařilo se vám dnes někoho nachytat, nebo jste byli nachytáni? :)
Mě teda rozhodně dostalo počasí! Když déšť bubnuje do oken, tak se hezky chrní, ale tak špatně vstává, že? Člověk by nejraději strávil den v pyžamu (sbohem, březnový návyku!) a vůbec nestlal.


Stlaní postelí ale už patří neodmyslitelně do našich ranních rutin - počasí nepočasí - a pojďme si připomenout, proč je to tak důležité:
Ustlání nám totiž zjednodušeně řečeno nastartuje morál a nahodí nás do produktivního módu!

Zároveň má ustlaná postel zásadní vliv na vzhled ložnice, nebo místnosti, kde stojí. Pokud budete míjet rozházené lůžko, nebo na něj dokonce přes den koukat, potáhne vás to podvědomě dolů, zatímco upravená postel působí přesně opačně. A jelikož chaos přitahuje chaos, i rozházená postel může mít stejný efekt. A bohužel to tak funguje i v případě, kdy přes den nebýváte doma. Jen na vás  účinek dolehne o něco později, přesněji po vašem návratu. Věnujte proto 2 minuty času tomu, abyste na sebe po zbytek dne nechali působit hezky upravenou postel a do upravené a vyvětrané postele také uléhali. Udělejte to pro sebe, zasloužíte si to!

Kolem stlacího tématu se ale ještě vedou jiné diskuse: existují lidé, kteří jej považují za naprostou zbytečnost (vždyť se to večer zas rozhází!) a zastlaná postel se považuje za líheň roztočů. S tím se dá určitě souhlasit, ale jako vždy záleží na okolnostech. Roztoči milují teplo a vlhko, proto si hodně lebedí, když jim tyto optimální podmínky zajistíte dvěma způsoby:

1. ráno vstanete a hned teplou postel a lůžkoviny zastelete
2. rano vstanete a necháte postel tak, jak z ní vyplujete

V obou případech to vyjde nastejno, je to jako byste tu havěť přikryli až po bradu a dali pusinku na dobrou noc, budou si medit a vrnět blahem a nerada to říkám, ale ještě si to ve vašich peřinách rozdají a pomnoží se.

I Manka z pohádky o Rumcajsovi věděla, že se musí nejdřív otevřít okno a peřiny rozhodit a vyklepat. Postel se musí nechat vyvětrat a vychladnout (třeba počas ranní hygieny). Pak ji můžete bezpečně zastlat a mít z ní dobrý pocit! 

Takže chytneme se kolektivně za ruce a nakopeme lenoru i roztoče do pozadí. V našich podmínkách nemáme žádné komplikované styly stlaní s několika vrstvami a desítkou polštářů, takže nám stačí pouhé dvě minutky k tomu, abychom si nastartovali morál a měli upravený a vyvětraný pelech! :)

8 komentářů:

  1. Krásný úvod do aprílového měsíce a nového návyku :-). Děkuji za něj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji :) Ať nám to všem jde, nejen v dubnu. Dnes ráno to teda bylo fakt těžké :)

      Vymazat
  2. Neumim si predstavit, ze nemam ustlano. To musi byt i kdyby cert na koze jezdil :)

    OdpovědětVymazat
  3. No, já si to umím představit, a to, co se píše nahoře, je svatá pravda. Rozházená postel svádí ještě víc odhrnout peřinu a svalit se do ní jak čuňátko, s kafem a u televize - tedy pokud máte obývací ložnici, jako - slouží vlastně ke všemu dennímu dění.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný únor, tak tentokrát se mi bude špatně plnit návyk měsíce :-(, jelikož ke mě do postele k ránu většinou přibude batole s náručí hraček, stavebnicí a pokud možno i pitím, stlaní bude trvá strááášně dlouuuuho, než to všechno vyndám :-)....a když to zvládnu můžu si nadělit odměnu?

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně podaný návyk měsíce :) já větrám dlouho, ale pak stelu, protože ložnice tak vypadá uklizeně a navíc velká zakrytá plocha se hodí na spoustu dalších činností během dne jako třeba hraní s dítkem nebo skládání prádla, takže za mě jednoznačně užitečný zvyk! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Rozhodně nestelu hned, jak vstanu! Podle mně musí postel vydýchat, hezky načechrám polštář, usměju se, peřinu pořádně proklepu, přehodím přes čelo. Zároveň větrám. Stelu až po snídani, než se obléknu. Jak se říká, vyleštěný dřez Vaší ložnice je ustlaná postel :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Heleme se, dokonce facebook na mě hrne videa o stlaní postele :D https://www.facebook.com/businessinsider/videos/10153372640739071/

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.