neděle 3. dubna 2016

FlyLady na týden 4. - 10.4.

Tento týden jsme v oblasti kuchyně
Máme nový návyk měsíce - stlát poránu postele
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 4.4.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy (kromě kuchyně)
  • Vysypte odpadkové koše
První misí tohoto týdne je ulevit dveřím od lednice. Pokud máte tu volně stojící a její magnetická plocha vás láká k roli nástěnkáře, pak dnes všechno sundejte, otřete povrch ze všech přístupných stran a zpět na místo toho vracejte co nejméně.
Lednicová výstavka bývá plná výkresů, kupónů s platností v minulém roce, pohledů, pozvánek, samolepek Kostíků a Kravíků a vtipných magnetů (třeba Nežer! - pomohlo to někdy někomu?!). 
Když člověk zařizuje novou kuchyni, tráví celé týdny kombinováním materiálů a lpí na každém detailu, aranžuje a ladí, a pak v praktickém životě a provozu má být dominantou kuchyně lednice vytapetovaná jako autobusová zastávka..? Pryč s tím a ponechme jen to, co je skutečně aktuální nebo skutečně dekorativní a držme se pravidla, že méně je více. Kuchyň bude hnedle úhlednější!



*********************************************************************************

ÚTERÝ 5.4.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli (co třeba začít řešit letní dovolenou a prázdniny, ať se máte na co těšit?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • už máte přezuté pneu? ;)

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes důkladně zameteme a vytřeme kuchyňskou podlahu. Pěkně po koutech a všech výklencích, pokud máte snímatelný sokl, tak i za ním, v opačném případě důkladně podél něj i s vyčištěním spáry mezi linkou a podlahou. 

Postupujte rázně a rychle a až budete hotovi, vemte násadu od mopu, obalte ji mírně vlhkým a hlavně čistým hadrem (můžete přichytit dvěma kolíčky, pokud nebude pasovat a držet) a obtáhněte rohy a kontury mezi stropem a zdmi, kde mohou být jemné pavučinky. Toto zabere jen malou chviličku, nebojte.

*********************************************************************************

STŘEDA 6.4.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dnes porovnáme skříňku pod dřezem. Opět vyndáme celý obsah, srovnáme všechny čistící a úklidové prostředky, vyhodíme prázdné obaly, nevábné hadříky nebo houbičky, přemnožené igelitky, skříňku vytřeme desinfekčním prostředkem a vše hezky zarovnáme zpátky.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 7.4.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne dnes projedeme všechny šuplíky s příbory a kuchyňskými "nástroji" a vyhazujeme vše, co je nepoužívané a pouze zabírá místo. Zatímco třeba dvě škrabky na zeleninu užijeme (pro případ, že je jedna v myčce), dva otvíráky na láhve většinou nikoli. Dětské plastové příbory a odměrky jakbysmet (zamáčkneme slzu při vzpomínce na první příkrm našeho dnes už předškoláka). 
Celou řadu dalších vychytávek nepotřebujeme vůbec, natož dvakrát, třikrát! Proč teploměr na víno, speciální špunt na sekt nebo dekantační nálevku, když si cucneme sektu na Silvestra (no, to není zrovna můj případ...).
Takže mise jasná: jdeme po všem, co nepoužíváme. Nemusí to být jako ze žurnálu, pouze debordelizujte - máme na to 15 minut!

*********************************************************************************

PÁTEK 8.4.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky.

Mise dne: poslední den v kuchyni. Dnes utřeme nohy a trnože židlí a jídelního stolu. Často vytíráme, ale toto bývá opomíjeno, uvidíte, že hadříkem seberete dost prachu, zvířecích chlupů a pokud máte děti, možná narazíte i na nějakou tu žvýkačku nebo schované sousto.



*********************************************************************************

SOBOTA 9.4.

Den volna, den určený pro tmelení rodiny a užívání si našich nejbližších, od dětí až po prarodiče.

*********************************************************************************

NEDĚLE 10.4. 

Den volna určený obnově fyzických i psychických sil. Udělejte pro sebe něco hezkého, povznášejícího, odpočinkového a radostného, se stejným nasazením, jako byste to dělali pro druhé.

*********************************************************************************

1 komentář:

  1. Jsem nestihla nic z toho, budu mít hodně pracovní víkend tedy :-D

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.