středa 27. dubna 2016

Konmari III. - Ukládání věcí

Jakmile důsledně přetřídíte oblečení podle kritéria představeného v druhém díle seriálu, zbyde vám na podlaze jen zhruba třetina až čtvrtina původního obsahu skříně a před vámi bude nový úkol: oblečení uspořádat a uložit.
Budete potřebovat poskládat prádlo tak, aby si udrželo svůj dokonalý vzhled a zároveň musí být uloženo tak, abyste se ve svém novém šatníku dobře vyznali. Část oblečení bude viset na ramínku, zbytek bude potřeba pěkně složit. Jaký klíč radí KonMari v tomto případě?

Podle této metody přijde na ramínko jen minimum věcí - půjde o kousky z delikátních materiálů jako je hedvábí, vlna nebo len, oblečení propracovaného střihu, kterému by složení neprospělo. Dále halenky, šaty, kostýmy, obleky, myslím, že sami víte, kterému vašemu oblečení bude na ramínku dobře. Marie doporučuje takové oblečení seřadit na šatní tyči podle kategorie na oddělení sukní, kalhot, sak, halenek atd. Věří, že tak jako lidem, i oblečení vyhovuje systém uložení "svůj k svému". Výjimka se uděluje jen kostýmkům, oblekům a setům - takto násilně odseparovaným kouskům by se přece po sobě mohlo stýskat ;)
Zajímavým jsem shledala doporučení seřadit ošacení na ramínku tak, aby jeho křivka pomyslně stoupala nahoru. Nalevo na šatní tyč tak mají přijít těžší, delší a tmavší kousky, na opačném konci by měly být lehčí, kratší, světlejší. pokud to převedeme na kategorie, nalevo by tedy měly viset kabáty, dlouhé šaty, na ně navazovat saka, kalhoty, sukně, a nakonec halenky. Toto se může měnit v závislosti na specifikách vašeho šatníku, ale důležité je dosáhnout křivky. Marie naléhá, abyste potlačili pochybnosti a zkusili to.

Pokud jde o skládání, dostáváme se ke způsobu vertikálního uložení "na hřbet" nebo "nastojato". Toto uspořádání je běžné u zásuvkových komod a prádelníků - klasické komínky jsou v takových prostorách velmi nepřehledné, když není vidět, co je vespod. Už jsem psala, měli jsme tak doma uložené drobnější kusy, zejména spodní a dětské prádlo. KonMari však nařizuje složit takto veškeré oblečení - i dospělácká trika, svetry, kalhoty, džíny, mikiny, vše, kromě delikátních kousků na ramínku. A to i za předpokladu, že máte skříň s policemi, byli jste doteď zvyklí na komínky jako v obchodě a stojíte nově před nutností pořídit si pro tento typ ukládání boxy, které by suplovaly šuplata!
Pro začátek Marie doporučuje použít obyčejné papírové krabice a teprve až si to tento způsob ukládání osvojíte, oblíbíte a podlehnete jeho kouzlu, teprve přejít k hezčímu řešení. To rozhodně dává smysl, vememe-li v potaz pořizovací cenu jakýchkoli boxů. Bohužel nevím, kde u nás vzít potřebné množství papírových krabic na takové provizorium, a zároveň tuším, že v Japonsku (a v zahraničí vůbec) existuje sofistikovanější obalová technika. Nevím, jestli by se Marii líbila energie šatníku, ve kterém jsou (byť dočasně) uloženy svršky v krabicích s nápisy Pilos a Madeta ;)
Nicméně nebojte se tohoto způsobu ukládání. Rozumím vašich pochybnostem, taky jsem je mívala (u větších kusů), ale jde o velmi přehledné ukládání a oblečení si skutečně drží pěkný tvar!

Podívejte se, jak skládat například trika:

 svetry
nebo kalhoty
Svérázná je KonMari v případě skládání ponožek. Věří, že ponožky smotané do klubíček s ohrnutými vršky trpí a nedokážou si odpočinout. Marie tvrdí, že přehrnování okrajů ponožek zbytečně opotřebovává gumičky. Já bych to tak černě neviděla, klubka sice taky nevidím ráda a nedělám, ale skládám malá psaníčka (s grifem drogového dealera!) a ohrnuji - z mojí zkušenosti se ponožky rychleji operou, nebo ztratí svůj protějšek, než by jim povolily gumičky. Pokud vám však záleží na dobré kondici vašich ponožek a chcete to dělat stejně, jako Marie, odteď byste měli skládat takto:
Skládání kalhotek - tady asi nic nového:

Poslední příspěvek na téma oblečení se bude týkat domácích a mimosezónních oděvů. Domácí ohoz je pro Marii něco, co by se mělo považovat za nešvar a odbourat ho. Vysvětluje to tím, že domácí oděvy často tvoří obnošené kusy, které je člověku líto vyhodit a tak je dál drží ve svě skříni. Do této kategorie pak přibývají další a další obnošené kusy degradované na "domácí" použití, a přitom 9 z 10 kusů zůstává stejně nenošených a zbytečně zabírají místo v šatníku. V tomto bodě s Marií souhlasím, k podobnému zjištění jsem taky došla, sežmolkovaný svetřík se mi příčí nosit i na doma nebo kolem domu. Přesto však mám kategorii pěkného oblečení, které je určené jen na doma a kolem domu. Patří sem pohodlné joga kalhoty nebo pohodlné mikiny, oblečení, ve kterém se cítím dobře, ale není primárně určené "do společnosti". Přesto není poničené, zaprané, obnošené, není žádnou druhou kategorií. Je to zkrátka dvolnočasový oděv a nehodlám se ho vzdát. Jelikož Marie argumentuje tím, že oblečení, které na sobě máme i ve chvíli, kdy nás nikdo nevidí, dotváří náš image a sebevědomí, věřím, že není apriori proti domácímu oděvu, jako právě proti tomu, abychom doma chodili v nevzhledném, sežmolkovaném, opraném oblečení druhé kategorie, vytahaných teplákách nebo dokonce v pyžamu. Věřím, že Marii jde o stejný princip jako FlyLady (březnový návyk měsíce) a o to, aby se z části šatníku nestávalo úložiště vyřazeného a nepoužívaného oblečení.

Skladování mimosezónního oblečení považuje Marie Kondo za zastaralý návyk, přežitek, který v době ústředního topení a klimatizací nemá své opodstatnění, protože lidé chodí indoor víceméně po celý rok stejně oblečení a jen přidávají či odkládají svrchní vrstvy a doplňují je rukavicemi, čepicemi a šálami, které zase nezabírají tolik místa, aby nemohly být v šatníku celoročně. Za dob single domácnosti jsem to tak praktikovala taky, na jaře jsem jen přes vyprané nebo vyčištěné zimníky přetáhla pytel a tlusté svetry dala do horních polic, odkud jsem zas vytáhla jen plavky a nějaké ty bederní roušky na léto ;) Vše je však o místě, možnostech a podmínkách. Rodina má jiné nároky a to zvláště tehdy, pokud jsou děti v období růstu a jejich konfekční velikost se dost dynamicky mění. Takový rodinný šatník je svérázný organismus a musí se držet na uzdě. Sezónní přetřídění šatníku a uvolnění místa osobně považuji za nutnost a to si nemyslím, že by naše domácnost trpěla nedostatkem místa. Jestli ale v tomto bodu můžu s Marií aspoň v něčem souhlasit, pak je to tvrzení, že zvyk ukládání mimosezónního oblečení považuje za obtíž ;)

Uzavíráme kapitolu oblečení. Doufám, že se mi povedlo přiblížit vám základní princip proměny šatníku metodou KonMari. Že je jasné, že nespočívá v tom, přeskládat věci "nastojato", nastrkat do pěkných krabic, ale že jde o navázání dialogu se šatníkem, eliminaci neoblíbeného obsahu, uspořádání toho oblíbeného a kontinuální láskyplnou péči o své oblečení.

V následujícím přejdeme k tématu knih. Těším se!

Fi

Zdroj foto:
lernmark.se
goop.com
Pinterest

23 komentářů:

  1. Trochu si nedovedu představit, jak používám úložné boxy ve vyšších skříních. Sundám bednu, položím ji, vytáhnu triko, zandám bednu - jestli není lepší jen vyndat triko :o). Ale jinak jo, beru. Ve spodních patrech, kam má člověk možnost koukat ze zhora, je to prima a u dětí vlastně používáme už dlouho. Těším se na knihy. To je u nás velký průšvih...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo, právě že není, protože když budeš chtít vytahovat triko z horních příček, budeš si muset vzít jen to vrchní, anebo se natáhnout na špičky, jednou rukou přidržet komínek, opatrně vytáhnout triko a modlit se, aby se ti komínek nerozhodil ;)

      Vymazat
    2. Já jsem to už dřív udělala u dcery, teď to budu dělat u sebe. Je to super. Daleko lépe se mi vyndavá to určité tričko co chci, aniž bych musela zvedat celý komínek, protože je to tričko až dole

      Vymazat
    3. Do horních polic si dejte např. svetry, nebo ložní. Prádlo poskládané podle KonMari do nižších.

      Vymazat
  2. Ponožky si nedokážou odpočinout-to je krásné :-) Skladání věci v komodě nastojato je výborný nápad, dnes to všechno přeskládám. Děkuji za tipy, hezký den.

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak u nás je sezónní oblečení nutnost. Jsme venku celoročně :-D A musím říct, že jít bobovat v džínech a celoročních botách není tak pohodlně, jako v zateplených kalhotách a zimních botách. Taky si nedokážu v nesezónních věcech jít lyžovat.
    Já mám doma ještě kromě sezónního oblečení schované dětské oblečení. Mimčo tu má v bednách oblečky cca do 3 let, a pak různé zachovalé kousky do 6 let.
    Ale kdybych byla sama, max v páru, tak je to super.
    Dneska teda budu přeskládávat ponožky, aby si odpočinuly :-D

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě pokud se někdo bojí o to, že platový krabice vypadají nevzhledně. Tak já to má v těchto rozdělovníkách z ikei
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00192631/
    dětské oblečení se tam vejde krásně. Dospělé se musí víc ohnout a nebo trošku čouhá, ale jde to

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku jsem četla, něco mi konvenuje, něco méně (např. ty krabice za každou cenu, to je ve skříni hrozná zdržovačka), ale píšu hlavně proto, že se mi strašlivě líbí Váš styl psaní! Dneska totálně zabil Pilos a Madeta:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ke skládání nastojato jsem se stále ještě nedokopala - dovedu si představit výhody, ale jako zásadní problém se mi jeví situace, kdy jsou třeba čtyři z deseti triček v prádle. Vždyť se to pak musí celé sesypat, ne? Jestli mi na to někdo poradíte nějaký fígl, ráda přeskládám šuplíky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba je poskládat tak, aby stály samy o sobě, a ne se opíraly:-) Pak se nesesypou:-)

      Vymazat
  7. Já mám taky problém s vysokou skříní... Z komínku vytáhnu svetr nebo žádané tričko podle barvy, ale o patro výš mám krabice s čepicemi a šátky (mimosezónními), a je to dost vopruz, i když tam třeba teď na jaře jenom po praní vracím/ještě vytahuju teplejší kousky. A jak udržet křivku ve skříni taky nevím, i když mě to napadlo už dávno. Po delších kabátech krátká bunda, pak dlouhá sukně, různě dlouhá trika (z viskózy, skládáním se strašně mačkají) a nakonec úsporné ramínko se sukněmi... zkoušela jsem to několikrát přerovnat, ale jaksi bez úspěchu. Buď držím podobné u sebe, nebo délky. A kalhoty mám teda na ramínku. Ty si neumím v krabici představit.

    OdpovědětVymazat
  8. Ach jo.
    Díky za výcuc, zní to opravdu užitečně.
    Ale to mimosezónní. Příklad.
    Máme pět dětí. Kromě mimina má každý oteplováky nebo kombinézu. A každý dvě zimní bundy.
    Jestli mi někdo chce tvrdit, že je přežitek to mimosezónně skladovat mimo šatník (nebo je přežitek to vůbec mít?), ráda ho přizvu, aby mi ukázal, jak na to. Nechci mít doácnost samou skříň, a pokud by každé dítě mělo mít takovou skříň, aby se mu tam po celý rok tohle vešlo, nejspíš by to tak dopadlo.

    To píšu proto, že mám teď na palandě, kde nikdo nespí, hromadu těhle věcí k uložení a zoufale nevím, co s tím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja som to skladovala (aj záložné paplóny)v plastových obaloch, z ktorých sa vysavačom vycucne vzduch.Zabere to oveľa menej miesta.

      Vymazat
  9. Krásné dnešní počteníčko, děkuji. Přesně ke kafíčku :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mě zaujal názor, nevyužívat moc ramínka. Asi jsem nějaká zaostalá, ale já naopak na ramínka věším i choulostivější trička, většinu kalhot (krom riflí) a vůbec... Sezónní oblečení v zeměpisných podmínkách, kde se v průběhu roku mění teplota od zhruba -10 do 40 stupňů, asi není až taková hloupost:-) Ale po včerejším čtení jsem dnes vyřadila aspoň pár kousků a moc se těším na článek o knihách!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak si tu dávám své pravidelné žehlení a probírku skříně mám před sebou.. I s velkým odhodláním...
    Jedna věc mi nejde do hlavy, když se podívám na ty své velehory, co tu bývají po žehlení.. Nejsem schopná žehlit denně ani obden, ale nevadí mi si u toho na celý večer stoupnout k dobrým filmem.
    Takže otázka zní: jak se ty naskládané řádky přemisťují pak do skříně? Mít tu pro každého krabici a v té to stěhovat do šatníku a tam opět přeskládávat? Jak na to?
    ... jo a nechci slyšet, že se prádlo žehlit nemusí a že mám skládat rovnou do skříně... - v podstatě víc skládám než žehlím, ale občas minimálně ten střed to chce - žehlením nazývám to, když skládám a přežehluju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to po žehlení skládám na půl, a pak komínky "přednaskládaných" věcí doskládám a uložím.

      Vymazat
    2. díky... jak moc "únosná" je ta extra manipulace?

      Vymazat
  12. Skvělé rády, určitě to tak mám poskládáno, jen kalhoty, ty si nechám na svém milovaném věšáku z Ikea, který je tak pohodlný, že si tam věším veškeré dlouhé kalhoty včetně pyžama. :) http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80257355/

    OdpovědětVymazat
  13. My u nás doma řešíme akorát sezonní oblečení...vždycky jak se oteplí nebo naopak ochladí tak "vyměníme" šatník - sezonní věci máme v krabicích ve sklepě a vytáhneme je jakmile daná sezona přichází...bohužel zatím nemáme tak velkou skříň abychom tam mohli mít úplně všechno své oblečení od zimních bund až po několikery plavky...a to nemluvím o zimních botech třeba...a krabice se dají sehnat všude i za pár kaček, třeba tady takové http://www.obalove-materialy.cz/kartonove-krabice/, pro nás zcela dostačující když v nich akorát přeskladováváme to oblečení přes sezonu.

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuju za tip na uspořádání a hlavně na ty krabice, doposud jsme to řešili bednami buď z ikey, které jsou (mezi námi) dost drahé a je to pomalu škoda takové potištěné bedny kupovat na uskladnění hadrů na půdu anebo krabicemi od bot, co máme doma, když něco koupíme, ale do těch se toho zase moc nevejde a když jsem viděla, kolik stojí krabice v papírnictví, tak se mi protočily panenky, takže tohle mi přijde slušná cena. Jak jsou na tom s pevností? Neroztrhají se hned při prvním posunutí? My totiž máme spoustu oblečení tak nějak vyřazených (hlavně dětských), které ale prodávat nechceme kvůli dalšímu dítěti, takže to ukládáme na půdu a dost často tam s tím šachujeme :D

    OdpovědětVymazat
  15. Mě se úplně, ale úplně nejvíc osvědčily látkové boxy pod postel. Objednávala jsem tady: https://www.obalove-materialy.cz/ulozny-box-pod-postel-latkovy-440-550-190-mm-cerny-45-l přijde mi to lepší než karton nebo plast. Samozřejmě je dobré mít tam aspoň levanduli prosti molům, ale na sezónní oblečení je to jako dělané. Plastové boxy mám také ráda, momentálně v nich mám zásoby pracích prášku, kosmetiky a hračky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, díky za typ, já používám na mezi sezónu vakuové pytle a dávám je do sklepa. Jsem moc spokojena. https://www.obalove-materialy.cz/vakuove-pytle-na-obleceni-2-ks-90-120-cm-a-60-80-cm. Objednala jsem si Vámi zmiňované boxy a fakt paráda. Dala jsem jeden i prckovi do pokojíčku pod postel, má v něm kostky. Myslela jsem, že zip moc dlouho nevydrží, ale opak je pravdou. Jinak jsem zvyklá a naučená vše rovnat do komínku, ale na ponožky a kalhotky mám v šuplíkách také oddělovače. Přijde mi to praktičtější a více hygienické. Kam dáváte staré oblečení? Já jsem ho minule vezla do kostela, ale nepřišlo mi, že byli nadšení... nechápu.

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.