neděle 10. dubna 2016

FlyLady na týden 11. - 17.4.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a jedné další zóny
Máme nový návyk měsíce - stlát poránu postele
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 11.4.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První misí tohoto týdne v koupelně bude: poklidit  povrchy v koupelně. Uklidíme zbytečnosti z okraje vany a umyvadla jako sponky, skřipce do vlasů, holítka, kosmetiku.


*********************************************************************************

ÚTERÝ 12.4.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků

Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes poklidíme prádelnu nebo místo, kde stojí pračka a příslušenství; probereme prací prostředky, vyhodíme nepoužívané a neoblíbené prášky a aviváže nebo prázdné obaly. Otřeme dvířka a ovládací panely spotřebičů. Odneseme na místo vše, co sem nepatří: přebytečná šatní ramínka, kousky oděvů, knoflíky, pásky atd.

*********************************************************************************

STŘEDA 13.4.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: vemte nějaký univerzální čistící přípravek a vypulírujte umyvadlovou skříňku, dvířka a desku, pěkně seshora dolů a zprava doleva. Pečlivě vydrhněte umyvadlo, na závěr stříkněte přípravkem na sklo povrch umyvadla i desky a vyleštěte do vysokého lesku.
Nemělo by vám to zabrat víc než 15 minut a budete nadšeni výsledkem!



*********************************************************************************

ČTVRTEK 14.4.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.


Mise dne vemte starý vyřazený zubní kartáček a vyčistěte baterie u umyvadla a vany a/nebo sprchového koutu. 5 minut šmrdlání a uvidíte obrovský rozdíl!
Na pomoc si vemte superjemný tekutý písek, nebo jedlou sodu.




*********************************************************************************

PÁTEK 15.4.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a prošlými parkovacími lístky. 
Do ostřikovačů nalejte letní směs a mrkněte na datum expirace u autolékárničky.

Mise dne: na závěr týdne i najděte libovolnou misi v oblasti koupelny nebo prádelny. Může jít o přerovnání skříňky pod umyvadlem nebo zpárování ztracených ponožek, vymytí koupelnového koše na odpadky nebo koše na špinavé prádlo - je to čistě na vás, konejte, kde to bude nejvíc potřeba právě ve vašem případě!


*********************************************************************************

SOBOTA 16.4.

Den volna, den pro rodinu, rodinné aktivity, návštěvy, akce a oslavy.

*********************************************************************************

NEDĚLE 17.4. 

Další den volna, den určený regeneraci sil i ducha. Věnujte se alespoň část dne jen sobě a "svým záležitostem". 

*********************************************************************************

8 komentářů:

  1. Už nějakou dobu blog sleduji a nejsem sand úplně mimo, takže díky za všechny nápady a podněty, i když ne všechno stíhám a ne všechno využiju...Kdosi asi před měsícem zmiňoval vaši tabulku z 4.1. 2015, dívala jsem se na ni a přemýšlím jestli celkový koncept chápu správně?! I když chápu to, že je nejlepší si v tom najít systém, který mně osobně bude vyhovovat...
    Terapie domova, uklízíte dle tabulky + velký pondělní úklid + kontrétní tipy, které píšete na den + třeba 15min debordelizace + ranní/večerní rutiny? To mi pak fakt vychází na hodně času za den :(. I když chápu, že časem je to už jen o udržování a netřeba tolik debordelizovat, když je byt vyklizen...ale nevím, kdy se dostanu do této fáze...

    A mám ještě dotaz, jestli neámáte tip, jak uklízet s dětmi, které si třeba ještě moc nehrají sami a hlavně, když začnu něco uklízet, tak je to vždy zajímavější činnost s maminkou, že ano :)? Umývat, vytírat, vysávat apod. jsme už zvyklí spolu, ale pokud mám něco debordelizovat, třídit a rpztřiďuju na hromádky, tak nikdy nic nezůstane na svém místě :(

    A ještě jeden dotaz :) nemáte nějaké tipy ke stěhování? nebude o tom třeba nějaký příspěvek? čeká nás v rodině velký kulový blesk a věcí nashromážděných je plno (zejména u rodičů za desítky let)...

    Díky za vaši aktivitu a za případnou odpověď! Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aničko,
      díky za dotaz.
      Určitě nedělám všechno najednou, to bych byla hrozně upracovaná ;) Musíte si vybrat, jestli budete praktikovat FlyLady, nebo třeba v tabulce uvedený systém, kdy každý den uklízíte nějakou místnost, nebo nějaký hybrid mezi tím. Pro začátek určitě doporučuji začít FlyLady a denní krátkou dávkou třídění a vyhazování. Plus rutiny. Pak můžete přidat denní mise. A po určité době, kdy už bude všechno zautomatizované, a rovněž budete vidět, že třeba něco nemusíte dělat tak často a něco naopak častěji, si vytvoříte vlastní frekvenci a můžete rovněž libovolně měnit zóny úklidu. Ale rozhodně nedělejte všechno najednou, to by úplně popíralo smysl rutin (mít rychle uklizeno a věnovat čas radostnějším věcem ;)).

      Vymazat
    2. S těmi dětmi. Jé, to si ještě pamatuju. Co šlo, to jsem si brala na kuchyňskou linku a třídila tam. když nebylo zbytí, nabízela jsem alternativu k mojí činnosti - třeba při třídění papírů jsem dala dítěti pár vlastních papírů, svoje desky a obaly a nechala ho úřadovat paralelně, většinou tahle taktika vycházela i u skládání prádla atd. Ale někdy to nešlo vůbec. Naštěstí to rychle pominulo, tohle období.

      Vymazat
    3. Díky za odpověď! Tak to jsem ráda, že neděláte všechno :) Prozatím mám asi nějaký hybrid mezi FL + některé dny se věnuju spec. koupelně/kuchyni...ale pravidelné denní dávky třídení či vyhazování nejdou a denní mise vyjde tak 1x/týden a jsem za to vděčná a mám pocit, kooooolik jsem toho udělala :)...Díky za tipy k třídění s dětmi, na kuch. linku se dcerka dostane, ale zkusím ji zaměstnat taky :-). A těším se na seriál k Marii Kondo! Potřebovala bych nějak pohnout, ať víc vyhazuju než skladuju (vždyť ono se to někdy bude hodit! :)). Anička

      Vymazat
  2. Já se taky hlásím o manuál na stěhování, jestli od FL něco takového vůbec existuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nevím, jestli FL někdy tohle téma zpracovala! 8)
      Já se na to chystám, ale je to ve "frontě".

      Vymazat
    2. Manuál na stěhování by se fakt hodil ��

      Vymazat
  3. Ad stěhování: já bych v první řadě doporučovala, ty věci, ze kterými se stěhovat nechcete, vyhodit. Pokud máte čas, tak prodat, rozdat a pod... zkuste si věci před stehováním rozdělit na 2 hromady: 1. hromada chci 2. nechci (to, co nechcete, pryč s tím!

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.