neděle 13. března 2016

10 denní Velikonoční plán

Po roce Vé-li-konoce, Vé-li-konoce přicházejí.....! :)
Je neuvěřitelné, že už uběhl rok od toho minulého velikonočního speciálu. Pamatuji si jako dnes, že byla pěkná kosa a vprostřed příprav dokonce začalo sněžit. To se bude letos pravděpodobně opakovat, takže to bude déjà vu na druhou.


Máme před sebou dva týdny a relativně dost času na přípravu. Plán je desetidenní, já osobně začínám v úterý.


Plán opět sdílím k inspiraci a prosím a zdůrazňuji, modifikujte jej na vaše potřeby. To znamená, že pokud jste věřící a praktikující křesťané, přizpůsobte si jej tak, aby to vyhovovalo vám a programu v souladu s křesťanskými tradicemi. Loni jsem dostala písemnou výtku, že ponižuji Velikonoce, notabene Velký pátek na honičku v Lidlu, ale prosím, buďte shovívaví. Jsme snad nejatestičtější národ v Evropě a z pozorování společnosti nesleduju, že by se většinově postila (kéžby aspoň to desatero dodržovala, to by byla krása...), doposud dokonce nebyl Velký pátek ani oficiálním svátkem volna a pracovalo se... zkrátka, mám dojem, že bych se nezavděčila všem, kdybych se snažila sebevíc. To bych pak měla dělat i Pesachový plán, protože Evropa je na křesťansko židovské platformě (a i to se velmi dynamicky mění....no, možná budu za pět let dělat několik verzí, abych někoho neurazila ;)).


Níže sdílený plán je zkrátka inspirace a vy si jej přizpůsobte k obrazu svému. Ať už jsou pro vás Velikonoce jen 4 denní volno s oslavou jara nebo nejdůležitější svátek roku a vysoce duchovní záležitost, přizpůsobte si jej. Dělejte si průběžně poznámky, na co třeba příště budete potřebovat více času, co byste rádi přidali, anebo naopak vyškrtli. Bude to váš plán!

Dávám Vám odkaz na (barevný) list do diáře na poznámky, při tisku nastavte na velikost A5, list je ke stažení ZDE.
Na straně je pět chlívků pro každý den, takže na deset dní tiskneme dvakrát ;)

Začínáme plánovat!

ÚTERÝ 15.3. / 10 dní do Velikonoc
Vymyslete, jak budete své svátky trávit, zda budete doma, nebo pojedete na prodloužený víkend, navštívíte rodiče, přátele, nebo někoho pozvete na návštěvu. Od programu se bude samozřejmě odvíjet náročnost vašeho fahrplánu.
Zároveň je dnes potřeba stvořit rozesílací seznam přátel a příbuzných, kterým chcete poslat přání nebo jarní pozdrav.
Mise jako dělaná pro úterní den! :)

  STŘEDA 16.3. / 9 dní do Velikonoc
Zrevidujte krabici s velikonoční/jarní výzdobou a sepište si seznam všeho, co budete potřebovat případně dokoupit, to se týká i materiálu na výrobu výzdoby. Na seznam si připište i počet pohledů nebo přání k zakoupení, případně opět materiál na jejich výrobu, a obálky a známky, ať nemusíte ztrácet čas zbytečnou pochůzkou na poštu!

Promyslete náročnost výzdoby a to jak finanční, tak časovou a manuální. Nepřežeňte to, pamatujte, že v jednoduchosti je síla a střídmá dekorace vynikne více, než ta bohatá a přeplácaná. Do jednodušší výzdoby bude snadnější i zapojit děti, bude to pro ně zase jiný zážitek a setkání s tradicemi. Sledovat, jak jim pak klíčí a roste travička nebo řeřicha v minikvětináčcích ze skořápek, pro ně bude ohromná radost a zábava :)

keliwood.cz
Zvykem je v našich končinách zdobit dveře (věnec), okna a jídelní stůl. Zdobí se květinami, proutím, jarní trávou (osením), perníčky, zápichy do květináčů, důraz se klade na jarní symboly (vajíčka, zajíčci, kuřátka). Nezapomeňte na dostatečné množství vajec a papírové ubrousky a prostírání, pokud si na ně potrpíte. Kupte pomlázku, pakliže už doma jednu nemáte.
Pro trochu inspirace zasurfujte u kávy, třeba tady.
Naplánujte i obsah koled, pokud půjdete k někomu na návštěvu, promyslete i to, co s sebou přinesete a dejte si to na seznam.
Pokud jste šikovní a potrpíte si na ručně zdobená vejce,  naplánujte si celkové množství a rozvrhněte si ho do jednotlivých dní tak, abyste na poslední chvíli do noci nezdobili 50 vajec najednou.

Úkolem tedy bude naplánovat výzdobu a nadílku.


ČTVRTEK 17.3. / 8 dní do Velikonoc
Vloni jsme myli okna ve dvou místnostech - kuchyni a obýváku. Vzhledem k tomu, že je teprve polovina března, okna vypustím a nechám si je na konec dubna či začátek května, po "třech zmrzlých" dávám dávám ven truhlíky, takže ocením čerstvě umytá okna víc, než teď. Pokud bych čekala hosty, umyla bych okna v obýváku a kuchyni, případně s odstupem pár dní ještě v místnosti, kde budou hosti spát. Je to na vás. Pokud se rozhodnete pro umytí, ženy, zapojte muže a požádejte ho o umytí oken a sundání záclon, případně o pohlídání ratolestí, pokud chcete mýt okna vlastnoručně. Muži, překvapte partnerku a vrhněte se na to. Čisté záclony pak pověšte zpět :)

V rámci dne pochůzek oběhneme obchody a nakoupíme materiál na velikonoční výzdobu a zdravice.



PÁTEK 18.3. / 7 dní do Velikonoc
Je čas vymyslet menu na Velikonoce. Dobře promyslete, co budete celé čtyři dny jíst. Sestavte si menu, prohlédněte recepty a sepisujte nákupní seznam. Nezapomeňte na nápoje, a vejce ke zdobení! Pokud si chcete nechat zavézt nákup z obchodu až domů (třeba Tesco, Rohlík a další), pak odešlete seznam s objednávkou hned, aby byla vyřízena do čtvrtka!
Nevymýšlejte žádné velké speciality, pokud je nemáte v malíčku, nepřidělávejte si stres. Vsaďte na jistotu.


SOBOTA 19.3. / 6 dní do Velikonoc
V rámci dne pro rodinu s dětmi můžete začít pracovat na prvních dekoracích, na které už máte materiál.

Večer vyrobte velikonoční pozdravy nebo napište pohledy vašim přátelům, nalepte známky a dejte si paklík pošty do kabelky, ať jej při nejbližší příležitosti, kdy potkáte 'poštovní schránku na rohu ulice', můžete odeslat!
Pokud chcete mít dobré a měkké perníčky, večer si připravte těsto podle receptu na stránkách M. Brýdové. Je umíchané za okamžik. Dejte ho odpočinout do lednice do druhého dne. S množstvím nešilte - pokud vás není jak Macháčků, stačí jeden dva plechy vykrojených svátečních motivů, pár na ozdobu, pár na zub a šmitec ;)


NEDĚLE 20.3. / 5 dní do Velikonoc

Omyjte lustry v kuchyni a obýváku, otřete obrazy a rámy od prachu.
Dokončete také zbylé dekorace.
Upečte perníčky, těsto máte připravené, vykrojené a upečené máte perníčky za půl hodinky, takže žádné tanečky s troubou do noci!



PONDĚLÍ 21.3. / 4 dny do Velikonoc
Dnes si prohodíme denní náplň v programu FlyLady a místo pondělního velkého úklidu si naordinujeme čtvrteční pochůzky a oběhneme vše, co je potřeba (cestou vhoďte do schránky pohlednice k rozeslání).
Vím, co dělám: teď je lepší se zásobit a zamakat na přípravách, úklid počká. Na svátky tak bude čerstvě uklizeno a povlečeno, navíc následující pondělí je pořád svátek a nebude se dělat nic, takže vynechaný interval úklidu nakonec nebude tak dlouhý, jako by byl, kdyby bylo uklizeno už v pondělí /místo 14 dní bude jen 10 denní/.



ÚTERÝ 22.3. / 3 dny do Velikonoc
Ozdobte dnes perníčky. Přizvěte děti na pomoc, perníčky budou hezčí a veselejší!
Připravte sváteční nádobí nebo příbory, pokud je používáte.


STŘEDA 23.3. / 2 dny do Velikonoc
Přituhuje.
Udělejte žehnací úklid dle Velkého pondělí s FlyLady a požádejte dalšího člena rodiny, aby vyklepal koberečky, kusové koberce a předložky, pěkně na kandelábru a rákoskou. Je s podivem, co se z těch pravidelně luxovaných koberců ještě vyklepe!

Vyklepte i rohožku přede dveřmi a ozdobte vchod do bytu/domu.
Rozmístěte a upevněte hotové dekorace, naaranžujte květiny.
Na jídelní stůl dejte čistý ubrus a ubrousky/prostírání.

Večer nakonec dejte vařit pár vajec na plotnu.
Pokud barvíte kupovanými barvami, dodržujte návod na obalu, pokud chcete něco přírodního a elegantního, zkuste recept Mlsné kočky, mně se osvědčil, vejce jsou krásná. Postupně zchlazená a následně v lednici uchovávaná vejce vydrží 10 dní.

ČTVRTEK 24.3. / 1 den do Velikonoc
Dodělejte "pondělní" velký úklid, pokud jste jej včera nestihli. Vyměňte ručníky, na WC dejte nějaký jarní veselý toaleťák a pokud jste si nezařídili nákup do domu, vrhněte se do davu na lov potravin.

Večer upečte beránka. Než se upeče do zlatova, připravte si základní suroviny na vaření na druhý den, ve dvou se to lépe táhne, když si to vemete s partnerem k debatě nebo televizi, máte to za chvilku hotovo. Půjde nejspíš o kvanta cibule a další zeleniny, masa, příloh - to vše může být nakrájeno dopředu! Nakrabičkujte si to a druhý den ráno vám to ušetří spoustu času a energie.

PÁTEK 25.3. - první den Velikonoc
Začněte vařit a péct. Díky připraveným surovinám by vám to mělo jít hezky do ruky, mně už to přijde jen jako takové relaxační kouzlení :)

Pokud odjíždíte na návštěvu, mrkněte na seznam a ujistěte se, že máte s sebou všechno, co jste plánovali. Koledy, dárky, obžerstvení, alkohol atd.

 


Schovejte si svůj seznam a založte si ho do své domácí složky (šanonu). Vytvořte si sekci Velikonoce, příští rok se vám seznámek s poznámkami bude hodit jako připravený letecký itinerář :)

Krásné a veselé Velikonoce!

6 komentářů:

  1. Koupit pomlázku? Schovat na další roky? Pomlázka přece musí být čerstvá, jinak nemá ten pomlazovací efekt! U nás je velikonoční neděle dnem výletu na vrbičky a večer se plete:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, a funguje to? Je to lepší, než kyselina hyaluronová? ;)))

      Pomlázky jsou u nás jen dekorace, ještě se nikdo neodvážil ji proti mně otočit, ani symbolicky. Celkově to je u nás spíš taková rodinná sešlost s lepším jídlem a hledáním vajíček a pokladů na zahradě :)))
      A jinak nám ji plete děda, děti přinesou něco i z institucí, takže tento bod obvykle neřeším a ani je neschovávám, předpokládám, že by seschly, zohýbaly by se, pokud by se rovnou nezlomily, pentle (hlavně ty z krepového papíru) by vybledly a roztřepily se... no, taky to nevidím jako dobrý nápad.

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat, kde žiješ?
      U nás chodí kluci šupat každý rok - symbolicky dostanu každý rok pomlázkou na zadek - někdo přitlačí někdo jen lehce. Chlapi si každý rok upletou čerstvou z vrbových proutků, abych byla příští rok zdravá. Nejhezčí velikonoční šupaní bylo od mého malého tehdy cca 5 měsíčného synka. S pomlouzkou vruce a v náručí tatínka byl neodolatelný.
      Pomlázku si buď necháme nebo jí jdeme zasadit k řece. Jako dekoraci ji nepoužíváme.
      Můžu mít ještě dotaz? Vy asi nechodíte klasicky do práce na plný úvazek. Protože tohle nejde s 8 hod prací vůbec stihnou. Když jsem tak četla seznam toho, co bych měla udělat do Velikonoc, tak to bych asi vůbec nechodila spát.

      Vymazat
  2. Anonymní, klasicky ne, to je pravda. Já pracuju totiž neklasicky - z domova a při celodenní péči o mladší dítě. Zrovna jsem to psala v komentářích u vedlejšího příspěvku - sním o tom, že bych ráno vypadla a navečer se vrátila a mezitím by se tu nežilo, nedrobilo, nekrámovalo, nevařilo...
    Práce z domova má sice výhodu, že při telefonátu můžu přerovnávat kuchyňský šuplík a splnit si tak zase jednu debordelizační misi, ale taky to znamená, že něco dělám ještě v noci, anebo si dost přivstanu.
    A mám na výběr - buďto připravit Velikonoce za tři dny (nebo obětovat víkend), nebo v deseti (s misema rozmělněnýma do jednotlivých dní).
    Nebo nemusím dělat nic z toho, to je taky cesta, nebo si na to někoho najmout...nechci, aby to znělo výsměšně, to vůbec, jen přesně nevím, co chcete slyšet :)

    A jinak sic jsem z PRAHE, pocházím z jihu Čech (a trávím tam dost času), kde se Velikonoce slaví poctivě a kdybych chtěla do plánu přidat třeba jen hnětynky, tak by přípravy byly ještě o fous složitější.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky temto úkolum se dá vse do Velikonoc zvládnout. Díky za přehledný seznam :) a ještě že existují i online rozvozy potravin, protoze i to ušetří čas. :) a ono se to vse da zvládnout i s 2,5 ročními dvojcaty na krku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste moc šikovná!!! Takové ženy, to je inspirace :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.