čtvrtek 3. prosince 2015

Vánoční plán - 3 týdny do Vánoc

Je Advent a Podzimní plán jsem navzdory -ré-la-tiv-ně- vlídným venkovním teplotám přejmenovala na Vánoční. Protože do svátků zbývají přesně tři týdny!





V tomto období je před námi ještě tradice Mikuláše. Nejsem její fanoušek, pamatuji si, že jsem z toho neměla dobrý pocit ještě ani v pubertě a pohled na mé vyděšené juniory si ráda ušetřím, možná i z toho důvodu, že bych z toho měla větší újmu než oni ;)  Proti tradici a gustu však žádný dišputát, nicméně zajistěte si nadílku na besídku nebo domácí čertonávštěvu. Do nákupního košíku pro jistotu přibalte kapesníky ;)

Co se týká vánočních příprav, tento týden je spíše relaxační a ve znamení pečení prvních (tzv. tvrdých) druhů cukroví, popíjení lahodných ovoněných čajů (i jiných nápojů! ;)) a kontroly všeho, co jsme v minulých týdnech měli opatřit. Podívejme se pro jistotu, zda máme pod kontrolou:
  •  všechny dárky
  •  materiál na vánoční přání nebo hotová přání a poštovní známky
  • dostatek balícího papíru, mašliček, visaček a taštiček
  •  dekorace
Rovněž si (třeba nad tím voňavým čajem nebo kávou) udělejte časový harmonogram pečení ostatních druhů cukroví a zaneste si jej do kalendáře.

Pokud se vám už teď nad harmonogramem podlamují kolena, nezapomeňte, že Vánoce nedělá 22 druhů cukroví, ale atmosféra! Vyvarujte se nočních pekárenských směn s plechy a lepení o půl druhé v noci, pokud to vyloženě není váš koníček a způsob relaxace a výsledek nebude na úkor vašeho fungování a pohody.
Naplánujte si proto pečení tak, aby vás nevyčerpávalo a nevyžadovalo žádné velké úsilí: zredukujte druhy a nechte ty, které mají stejný základ v receptuře a liší se jen v detailech. Pokud trváte na rozmanitosti, zkuste se domluvit se sestrou, kamarádkou, švagrovou nebo sousedkou a spojit síly tak, že byste si vzájemně vyměnily polovinu svých výtvorů a zdvojnásobily tak výběr.

Dále vás doslova pro tentokrát varuji před inspirací Pinterestem nebo kreativními blogy. Nenechte se zlákat a následně setnout harmonickými a prefektně zaostřenými a nasvícenými obrazy toho, jak to jde jinde: šikovné ručičky, naškrobené zástěrky a utěrky, na zemi akorát takový svinčík, který snese oko kamery, lehký a dekorativní jako první snížek, sladký jako pusinka ze zbytku bílků s kokosem. Nad tím vším dominuje rodiččin makeup a kadeře bez stop potu a slz. Takové fotky jsou buď z fotobanky a stojí za nimi x-členný tým, anebo zachycují jen 5% procesu a reality ;)

Ano, je přínosné a zábavné dát dětem všanc plát těsta a pár tvořítek a vykrajovátek, nechat je zkusit si to, něco vytvořit, následně pochválit.... i já to tak dělám. Ale tím to končí, pro dobro všech ;) Naplánujte si pečení a dekorování jednotlivých druhů tak, aby vám příliš nekolidovalo s rodinným programem, abyste toho neměli moc najednou a ještě si udělejte rezervu pro případ, že ve stanovený den usnete při večerním uspávání, nebo vás skolí viróza.

A znova: Vánoce nedělá 22 druhů! ;)

7 komentářů:

  1. Svatá pravda. Na Vánoce udělám nepečený dort z kysané smetany a jak všem chutná. Opravdu to chce klídek a pohodu. Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. My každý rok uděláme to, že si do krabiček nandáme pár kousků z toho co jsme pekli a vyměníme to :) teda moje mamča nás vždy zásobuje na rok dopředu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Fi, jako vzdy moc pekne napsane a vystizne....dobry napad napect neceho vic a vymenit se sestrou či kamaradkou napr.jeden druh.... u nas to ale vazne na orechach - deti radi louskaji,ale nikdo z nich nechce vybirat z rozlousknutych orechu jaderka...a tak budu muset jit prikladem,trebas se nekdo prida....
    cukrovi - mam naplan. vanilk.rohlicky, linecke - s marmeladou lsepovanky nebo jen s listky s orechem, nejake mozna ovesne kulicky, rada bych mela jeden bezlepkovy druh(nemate tipy? - jednoduche ,surovin dostupne,a at je toho dost..), pak sadl. kolacky a mozna medvedi pracky....jeste nesmim zapomenout naplanovat peceni vanocky....
    jsem trosku pozadu s vanocnimi plany - darky jeste uplne domyslene natoz koupene nemam,adventni kalendar z lonska jsem nenasla,tak maji deti zatim jen vystrihovanku kazdodenni...nejak sem mela furt dost casu,ze to dozenu...
    trebas az dostanu diar (snad manzel nezapomene) -tak me to vic nakopne...
    diky Miki

    OdpovědětVymazat
  5. A do toho předvánočního shonu obě děti narozeniny uaaaa ale už bych si mohla zvyknout což, když jsme si je tak pěkně nadělili :-P

    OdpovědětVymazat
  6. No já letos chci péct své první cukroví. Synovi je 15 měsíců, takže moc papat nebude a manžel moc sladké nejí, ale když jsem se ho zeptala, zda mám napéct linecké a rohlíčky, rozzářily se mu oči :D Plánuji si to udělat pěkně večer místo háčkování (je mi 25 na jsem jak stařenka :D )...

    A musím Vám, autorko, poděkovat, manžel si všiml změn jak v domácnosti, tak v mé náladě, miluju pořádek, ale někdy jsem líná a tahle stránka mě naprosto uchvátila, například Swish&Swipe... o tabulce na úkoly jsem uvažovala už dlouho a teď jsem si ji vytiskla.... a s ložnicí souhlasím - je to moje království oddechu a máme tam jen postel, noční stolky s lampičkami a velkou komodou. Větrám skoro celý den, bez postlání bych nezačala den. Včera jsem zkoušela trik se skládání prostěradla, výborné!
    A také jsem souhlasně kývala hlavou nad BabyStepem č. 2 (myslím) - pěkně se upravit, abych se nemusela stydět, když přijde pošťák, soused, nebo když budu muset velmi rychle do obchodu :) děkuji za Terapii domova :)
    Barbora

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.