čtvrtek 3. prosince 2015

Návyk měsíce: myslet na sebe

Milé přítelkyně... a přátelé (vím bezpečně o jednom muži, který v tom aktivně jede s námi, tímto zdravím! ;))...

Jsme na začátku prosince, měsíce, kdy víc než jindy myslíme hlavně na druhé, než na sebe. FlyLady si toho je dobře vědoma - je to všude stejné. Přichází proto s velmi moudrým návykem měsíce, kterým je MYSLET NA SEBE.

"Myslet na sebe" zní na první pohled lehce pejorativně, jakoby to znamenalo dojíst poslední bonbon, vyplácat teplou vodu z bojleru, roztahovat se přes celou postel a krást peřinu nebo přepínat TV kanály bez zeptání.

Ve skutečnosti jde o onen systém "záchranné kyslíkové masky", o které jsme už v minulosti hovořili. Myslet na sebe má však mnohem širší význam. Jde o investici do mentálního i fyzického zdraví, investici do sebe sama, investici, která se potažmo pozitivně projeví na našem fungování a schopnosti péče o druhé, protože dávat lze jedině tehdy, pokud je z čeho. Myslet na sebe proto z tohoto pohledu není vůbec sobecké, ba naopak.

Tento měsíc je proto před námi úkol zavést a upevnit si tento návyk.

Každý den pro sebe zcela programově něco udělejte. Nemluvím o nákupech pro potěchu, nákladných masážích a kosmetických ošetřeních (hele, ne že bych proti tomu něco měla ;)).

Může jít o aktivní i pasivní zdroje radosti, od cvičení, přes meditaci nebo přečtení něčeho opravdu příjemného. Vypití šálku mimořádně dobré kávy nebo čaje. Nalíčení (ačkoli neplánujete jít nikam dál, než do večerky pro mléko).
Může jít i o to, že zredukujete nebo si odepřete nezdravou neřest, na kterou trpíte. Půjdete spát o něco dříve, nebo si naopak přispíte, dovolí-li to okolnosti.
Taktně odmítnete návštěvu nebo akci, která by vám víc vzala, než dala. I to je investice do sebe sama!

Budu ráda, když se podělíte se o svoje tipy a povzbudíte ostatní a ... mějte se rádi! :)


4 komentáře:

  1. Přesně to potřebuju, začala jsem diářem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je parádní návyk měsíce! Jen si myslím,že před Vánocení hůře proveditelný! Ale nevadí,já si ho posunu na celý příští rok.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento návyk měsíce je opravdu super nápad. Zdá se mi totiž, že v poslední době myslím na všechny a všechno, jen ne na sebe...a to je průšvih. Okamžitě to musím napravit! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sbírala jsem sílu celý rok a taktně jsem odmítla pokračovat v dávání dárků dětem švagrové, ať už to jsou narozeniny, svátky, Vánoce... Pro mne spoustu času, nervů, peněz. Bez jakékoli kreativity. Bez vděčnosti dětí. Svým dětem jsem kupovala hračky na burze (peněz moc není) a švagrovci dostávali nové (žijí v jiné ekonom. situaci a nechápou naši). Takže když švagrová začala řešit Vánoce větou - "já ti dám zase seznam"... byla už jsem dopředu připravena, jak z toho ven. A velmi, velmi velmi!!! se mi po 5 letech nesmyslných akcí ulevilo!!! Doporučuji ze srdce všem! Vím, že tento problém trápí spoustu z nás, jak jsem zjistila u kamarádek. Holky, mějme na to koule! PS: A nikdo se neurazil :-).

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.