neděle 13. prosince 2015

FlyLady na týden 14. - 20.12.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a prádelny
Návyk měsíce - myslet taky na sebe
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 



PONDĚLÍ 14.12.

Úkoly tohoto dne
  • Vyhoďte starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne je proběhnout koupelnou a vyhodit všechny prázdné obaly od gelů a šampónů, rezidua vymydlených mýdel a odstranit zbytečnosti z okrajů vany.

Druhá mise je v prádelně, resp. v místě, kde máte pračku (a sušičku). Udělejte totéž, co v koupelně - vyhoďte prázdné obaly od pracích prostředků, sesypte nebo slejte zbytky (pokud to obsah dovolí, hezky pěkně svůj k svému, to dá rozum!).

Je to rychlá mise, takže budete brzy hotovi a pokud jste sledovali podzimně-vánoční plán, tak ji nemusíte dělat vůbec ;)

********************************************************************************

ÚTERÝ 15.12.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření a nákupy na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne: dnes se podívejte na stav ručníků. Nemají urvaná poutka, roztřepené okraje, prodřené froté, že je přes ně vidět? Není v prádelníku nějaký kus nebo druh, který nepoužíváte, protože vám nevyhovuje, nebo vůbec neladí se zbytkem a tak jen leží a zabírá místo v prádelníku?
Víte, co máte udělat ;)
P.S.: zvířecí útulky nepohrdnou ani těmi ne úplně bezvadnými repre kusy!

V prádelně: pokud máte volně stojící spotřebiče, pak nakoukněte za pračku nebo sušičku, jestli tam nebrečí nějaká zapomenutá ponožka, a rovnou tam odsud vyluxujte chomáčky prachu. Hotovo!

********************************************************************************

STŘEDA 16.12.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: dnes se v rychlosti vyhází stará a nepoužívaná dekorativní kosmetika. Jestli vašemu barevnému typu doteď neslušela korálová rtěnka nebo hráškově zelené stíny, už se na tom asi nic nezmění. V tomhle životě určitě ne. Tak pověnujte, nebo vyhoďte a udělejte si místo!

V prádelně: spárujte ponožky, které máte uložené stranou. 

Existuje teorie o tom, že pračky žerou ponožky. Je zajímavé, že žádná pračka si ještě nikdy nesmlsla na jiném drobném kousku oděvu (nebo na nějaké kočce, které tam rády chodí odpočívat) a že jsou jejím fetišem jenom ponožky... zajímalo by mě, jestli je žere až po vyprání, nebo už před ním... uchylačka jedna, kanálie! Ještě zajímavější je, že ponožku dokáže strávit a to úplně beze zbytku. Ještě se totiž nestalo, že by někdo někdy rozebral kryt pračky a našel hada z nestrávených lemů a gumiček. Pochybuju, že někdo vůbec někdy našel jednu jedinou ponožku v systému pračky (mimo buben a těsnění kolem dvířek). Ani v řece neplavou ponožky, což nahrává naprosto logickému závěru, že pračka čas od času ponožku zchvátí a už nikdy nenavrátí. Řeknu vám, skoro mám zábrany ještě někdy strčit holé ruce do bubnu, odteď tam budu prádlo podávat jen vidlema. A pro jistotu naboso!

....anebo že by to s těma ponožkama bylo přeci jen trochu jinak? ;) 


*********************************************************************************

ČTVRTEK 17.12.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dnes je den pochůzek a tak jej zkombinujeme s návštěvou drogerie a nakoupíme vše, co je doma potřeba: zubní pasty, sprchové gely, šampóny, nová mýdla, papírové utěrky a hlavně toaletní papír. Nic chod domácnosti neochromí tak, jako jeho absence! :)


Totéž platí i pro prádelnu: dokoupit a doplnit prací prostředky.



*********************************************************************************

PÁTEK 18.12.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: na závěr týdne umyjeme umyvadlo a vanu. Trochu tekutého písku na měkkou stranu houbičky, přejet, opláchnout!

V prádelně otřeme pračku (sušičku). Na ně se práší stejně jako na každý jiný předmět v domácnosti a zaslouží si svoji péči, kamarádky naše! Stačí vlhký hadřík, s přípravky opatrně kvůli nápisům na panelech.

Paráda, pro tento týden všechno hotovo! :)

*********************************************************************************

SOBOTA 19.12.

Den volna pro rodinu. Trávíme den volna s našimi nejbližšími a užíváme si společně strávený čas, zimní procházky, sváteční náladu a těšení na Ježíška.

*********************************************************************************

NEDĚLE 20.12.

Další den volna, den regenerace.
Je naprosto nezbytné zastavit se a udělat si čas pro sebe. Dopřejte si cokoli co vás těší a dobije vám baterky. Za tři dny jsou Vánoce a vaše pohoda a odpočatost bude klíčová pro sváteční atmosféru. Vyšťavené matky jsou skvrnkou ve vzpomínkách dětí na Vánoce, tak na to myslete. Odpočiňte si, vydechněte, nalaďte se :)

*********************************************************************************

8 komentářů:

  1. JJ, s tím toaleťákem je to pravda :D :D pamatuji jako dnes, když kdysi doma došel a pak se hledala nějaká adekvátní náhrada, brrrr
    A taky pamatuji časy, kdy babička používala nastříhané noviny - na prdce pak otisk Rudého práva :D a nebo takový ten skládaný papír jako na pečení, co měl být jakože toaleťák... fuuu, díky Bohu za dnešní Zewu nebo Tento :)
    asi proto je u nás pořád zásoba, kdyby došlo cokoliv, toaleťák nesmí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten šedivohnědý tvrdý dřevnatý papír (po jedné straně drhl a po druhé zase klouzal) si dobře pamatuju, byl hlavně po nemocnicích a vlastně bylo štěstí, když tam vůbec byl :D

      Vymazat
    2. Tak ja už si tento papír nepamatuji, ale na dovolené na Ukrajině před pár lety jsem měla tu čest :-D

      Vymazat
  2. Otázka párování ponožek je zásadní - jak je spárovat, aby se nemohli rozdělit a ztratit tak svého parťáka? Existují nějaké kolíčky, které by přežili praní v pračce a ponožky udrželi u sebe? Když už se pak pračka rozhodne je sníst, sní obě a já nebudu mít šuplík plný jednotlivých ponožek ;) Zatím sem ale takový vynález nenašla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové kolíčky existují. Například tyto: http://www.ponozkove-kolicky.cz/
      Ale ujiš%tuju Vás, že je to jenom o tom, aby se obě ponožky dostaly do bubnu spolu a pak spolu i vylezou ;) Jeden čas jsem to opravdu důsledně hlídala už při třídění prádla a fakt to vycházelo. Až na jeden případ a to jsem fakt byla na rozpacích, jestli nějaký ten ponožkožrout opravdu nakonec nemůže existovat. A pak se to vysvětlilo, když mi při věšení prádla vypadla z nějakého povlaku.
      Zaručený recept je: mít poloprázdný koš na praní, udržovat koloběh, když se stane, že nejdou do páru, tak mít jedno místečko, kde dočasně počkají na svůj protějšek a za pár dní resp. pracích cyklů se zase sejdou.

      Vymazat
    2. Už do koše na prádlo hážu ponožky spárované, většinou se dostanou do jedné pračky...ale ponožková černá díra u nás stejně je :D

      Vymazat
    3. Děkuji za odkaz! Asi zainvestuji :) Raději Vám nebudu ukazovat hromadu nespárovaných ponožek, které prostě nemají parťáka. Přitom prádlo mám dělené po barvách a vždy dávám do pračky obsah celého šuplete, tzn. nemůže se tam ponožka ztratit. Záhada...

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.