čtvrtek 1. října 2015

Podzimně-vánoční plán

Musím říct, že jsem teplomilná a současná křupavá rána a výhled do pomalu vybarvujícího se parku s veverkama bych mohla vyměnit za ranní opar nad oceánem, palmy a nějakého toho vesele si výskajícího delfína ;)


Ale tak jo... jsme tady a teď a začíná podzim. A je fakt, že MÁ něco do sebe!
A taky utužuje můj vztah k domovu. Jak se zkracují dny a s ním i pobyt venku, jsem s domovem zase o něco spjatější a dostávám se do stavu hnízdění, ne nepodobné tomu, jaké přichází těsně před přivedením dítěte na svět. Mám potřebu naše bydlo víc opečovávat, vylepšovat a zútulňovat, jako bych se připravovala na zimní spánek a chtěla dostát přísloví "jak si kdo ustele, tak si i lehne".

Ale nás (a především ne pak mámy) nečeká nic jako zimní spánek, ale naopak něco jako (pod)zimní pohotovost. Je potřeba zařídit a zajistit řadu věcí tak, abychom se vyhnuli tomu, co ze srdce nenávidíme: předvánočnímu stresu!
Pokud jste někdy zažili galeje, při kterých v prosinci smejčíte lustry, pečete cukroví ještě v půl druhé ráno, stojíte fronty v Mallu nebo na poště, balíte dárky v noci na Štědrý den a jdete spát s čerstvě udělanou manikúrou (do které je ráno obtištěný vzorek vašeho povlečení), pak možná máte pochopení, proč straším Mikulášem v červenci, totiž Vánocemi v říjnu.

Ano. Je zapotřebí udělat si plán, jak se všemu výše uvedenému obloukem vyhnout. Neříkám, že je nutné se hned připojit k supermarketové hysterii s dárky a cukrovím už v babím létě, naopak, jen je potřeba si udělat plán a checklist (nyní) podzimních a (později) předvánočních rutin a vše si pěkně naporcovat a rozvrhnout tak, aby nastávající sezóna byla maximálně příjemná a radostná.

Začínám v pondělí - přidáte se? ;)

19 komentářů:

  1. Vaše tipy jsou super. Ráda se připojím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já podzim miluju i všechno to hnízdění a na speciál se vyloženě těším. Jen ještě nemám vytříděné letní věci:)

    OdpovědětVymazat
  3. Už stojím ve frontě! Tak od června. :-) Těším se, že konečně letošní vánoce budou klidné. A to díky Vám! Krista

    OdpovědětVymazat
  4. Super! Stopro se připojím a už se těším, že se mi splní sen mít konečně klidné a včas pořešené
    vánoce. Weverka z ND

    OdpovědětVymazat
  5. Jasně, že jdu! Už jsem tu na to číhala ;o). Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. Taky se těším, jen to nadšení proměnit v akci. S tím mám občas problém :-).
    Jana

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, super nápad. Též se připojím. Renča.

    OdpovědětVymazat
  8. Jste báječní! S vámi je radost pracovat! :) Těším se i já :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělé! Že by konečně letos byl i u nás adventní čas poklidný a místo předvánočního šílení zbyl čas na koncerty, výstavy, divadlo, adventní trhy a setkávání se s přáteli? Díky! Gábina

    OdpovědětVymazat
  10. Super, taky se připojím. Zapojila jsem se do systému TD teprve nedávno, teď se prokousávám organizací bytu (dokončuju předsíň :D), jednotlivé úkoly stíhám jak kdy, ale vidím posun, byt pomalu prokoukává (včera jsem dolakovala vstupní dveře, když už ta předsíň :D). Baví mě to a jsem pevně rozhodnutá slavit letos Advent a Vánoce tak, jak chci, a ne tak, jak to prostě vyjde. Plán mi v tom rozhodně pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já se taky hlásím,objevila jsem TD díky dceři a jsem nadšená.

    OdpovědětVymazat
  12. Já se taky hlásím,objevila jsem TD díky dceři a jsem nadšená.

    OdpovědětVymazat
  13. Že by konečně i u nás proběhly předvánoční přípravy bez stresu ? Už se těším!

    OdpovědětVymazat
  14. Pozdě, ale přeci, také se přidávám :-). Jen budu dohánět. Tento týden jsem začala i s FlyLady. Sice se mi včera včechno nepovedlo dokončit, ale nevadí. Máme moc velké bydlení a v něm chaos ;-). Díky za tento blog. Lucík z PM :-)

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.