neděle 4. října 2015

FlyLady na týden 5. - 11.10.

Tento týden jsme v zóně kuchyně
Návyk měsíce - boj s papírovým bincem
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou



PONDĚLÍ 5.10.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (volitelně)
  • Vyhoďte starý tisk a katalogy 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše
První mise tohoto týdne bude velmi rychlá a snadná; před vytřením podlahy v kuchyni vemte vlhký hadr a otřete podlahové lišty v celé místnosti. Na toto se při vytírání mopem často zapomíná a potom na hranách lišt vznikají ošklivé našedlé linie prachu, v kuchyni může být navíc mastný, takže je potřeba čas od času lišty takto jednoduše otřít, aby byla podlaha pořád pěkná.
Běžte, nezabere to ani pět minut, uvidíte.

********************************************************************************

ÚTERÝ 6.10.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (co podzimní prázdniny?)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Do víkendu ještě dlouho, proto až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v oblasti obýváku: v rámci návyku měsíce, při kterém se učíme zatočit s papírovým bincem, se podíváme na všechny plochy v kuchyni, na které máme tendenci vyvěšovat papíry, výkresy, poznámky, někdy i samolepky a kdo ví co ještě, takže někdy připomínají spíš obecní vývěsku, než lednici nebo mikrovlnku. Dnešní úkol bude tedy jasný - probrat se vším tím materiálem a vyházet co se dá.

*********************************************************************************

STŘEDA 7.10.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne
Dnes vyčistíme digestoř. Existuje mnoho typů digestoří, ale jedno mají společné: zespoda bývají oprskané od vaření a seshora zaprášené. Takže si vyhrňte rukávy, napusťte dřez horké vody se saponátem a jeďte. Odstraňte všechny nánosy, vyjměte spodní mřížku s filtrem a nechte odmočit, kartáčem potom sundejte to nejhorší a strčte do myčky, máte-li. Pozor, pokud je rámeček hliníkový, mohl by zčernat. Po usušení všechno vraťte na místo a doleštěte.
Tato mise vám může zabrat víc jak 1/4 hodinky, proto si ji raději rozdělte do dvou nebo více 15 minutových bloků a pamatujte, když se naučíte digestoř pravidelně a jednoduše otírat (jednou týdně jistě postačí), tak vás to bude stát mnohem méně energie. Čerstvá špína se jen jemně setře, zašlá špína se pracně drhne - to je zákon, který znaly už naše pramáti ;)

*********************************************************************************

ČTVRTEK 8.10.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise dne v kuchyni: abychom si zákon čerstvé vs. zašlé špíny více uložili do paměti, podíváme se dnes dovnitř mikrovlnky. Pokud ji občas neutřete a nepoužíváte při ohřevu kryt talíře, pak možná máte co do činění s triliónem malých zpečených kapek a flíčků po celém vnitřku. Zachovejte paniku, natočte misku s vodou, dovnitř vložte pár plátků oloupaného citrónu a dejte ohřát do mikrovlnky asi tak na pět minut, po cinknutí nechte ještě trochu pracovat páru s citrónem, pak otevřete, a ubrousky setřete veškerou špínu a pak dočistěte vlhkým hadrem. Mělo by to bohatě stačit, ale pokud je uvnitř ještě nějaká mimořádně rezistentní špína, tak ji sundáte kašičkou z jedlé sody a citrónu. Umíchejte do konzistence tekutého písku, pěkně čistí a můžete bezprostředně po čištění ohřívat, aniž byste někoho přiotrávili (třeba tchýni, to byste neradi).


*********************************************************************************

PÁTEK 9.10.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.
Vyklepte koberečky v autě, vyluxujte je a stejně tak i čalounění. Pokud narazíte na nějaký flek, namokro ho hned vyčistěte, ještě pořád jsou příjemné teploty a čalounění rychle uschne. Tato mise bude bavit menší děti, které se rády zapojují, proto je čištění auta jedna z mála misí, které si ráda nechávám na sobotu, spojíme tak příjemné s užitečným, děti jsou na vzduchu před obědem a zabaví se.

Mise dne v  kuchyni. Požádejte někoho šikovného a vysokého (Vojtu Dyka ;)), aby vám sundal kuchyňské osvětlení a omyjte ho (lustr, ne ochotníka) od prachu a hlavně zrušte tu entomologickou sbírku, co se v něm každé léto udělá. Uvidíte lépe, uvidíte :)

*********************************************************************************

SOBOTA 10.10.

Den volna pro rodinu. Věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám.

*********************************************************************************

NEDĚLE 11.10.

Další den volna, který velí FL věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, odpočinkového a radostného. Dopřejte si něco, na co nemáte v týdnu absolutně čas a prostor. Čtení ve vaně, shlédnutí filmu, masáž, krátký spánek přes den? Co vám dobije baterky?

2 komentáře:

  1. Tak finta s citronem do mikrovlnky je skvělá, moc děkuji. Neměla jsem síce citron ale jen kys. citronovou v prášku, přesto pára krásně mikrovlnku vyčistila a provoněla. Díky, díky za eko recept, hlavně za tu úsporu času. Předtím jsem drhla a drhla, v rukavicích a agresivním odmašťovačem. Teď stačilo otřít. Fakt jen otřít!
    Je to tak, nejlepší věci jsou často úplně jednoduché ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduché a levné ;) Já když si vzpomenu, jak jsem vždycky nechávala mikrovlnku po vyčištění "odvětrat" přes noc a pak jsem stejně někdy po ohřevu cítila chemii... :D :D :D

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.