sobota 4. července 2015

Jak využít horké počasí ve svůj prospěch

Co se počasí týče, prázdniny nemohly začít lépe. Děti jsou naložené střídavě ve vodě a na trampolíně, spásají maliny, jahody a třešně a nevyžadují složité vaření - je čas palačinek, lívanců a pomazánek všeho druhu.
Chvílemi se k té dětské pohodě přidávám a pak ji zase sleduji přes skla slunečních brýlí, mhouřím oči, poslouchám dětský smích, šplouchání vody, šumění lesa, ptáčky, bzikání hmyzu, houkání vlaku v dálce, praskání kostek ledu ve sklenici s pitím a přeji si zastavit čas...
Což naštěstí nejde, jinak bych úplně zlenivěla, zdegenerovala, propila se k cirhóze a vykynula tak, že by moje faldy vrostlé do konstrukce lehátka museli citlivě vyprošťovat hoši z místního sboru dobrovolných hasičů (což by byla nepochybně největší místní událost od krádeže kuřat a převráceného traktoru).

Tak co dělat v tomhle počasí, kromě tradičního vypulírování auta? ;) Jak využít vedro ve svůj prospěch?



Co můžete dělat venku

Hračky a venkovní vybavení
Nyní je prostor podívat se blíž na stav i vytížení hraček. Děti si můžou zahrát na automyčku a umýt svoje odrážedla a dopravní prostředky od prachu a nečistot. S trochou tatínkovy pomoci se můžou utáhnout různé šroubky a matice, namontovat nový zvonek nebo odrazky atd.
Nafukovací hračky které ucházejí, se opraví speciální lepící sadou, vše rozbité, nefunkční nebo polofunkční se opraví nebo vyhodí, stejně jako hračky, kterým už děti odrostly. Pokud chcete dát věc do prodeje, rovnou ji vyčistěte a nafoťte a až se počasí pokazí, budete ji moct nabídnout do inzerce nebo odvézt do bazaru.
Když jsou hračky vytahány ven na zahradu, zameťte podlahu v místě jejich uskladnění, vyklepte nebo vymejte koše či nádoby, ve kterých jsou uloženy, možná dojde i na nějaké vylepšení v tomto směru, třeba roztřídění hraček na vodní a zahradní, zavěšení některých z nich na zeď (dětské sekačky, koloběžky, tenisové rakety) apod.
Příhodný čas je i na provětrání stanu a spacáků.

Zahradní nábytek a vybavení
Na počátku sezóny jste nábytek určitě otřeli od prachu a pavučin, ale teď jsou podmínky i na hloubkovější péči: důsledné vyčištění wapkou, oschnutí a naleštění nebo navoskování, přetření novým lakem atd.
Polstry a podsedáky se dají vyprat, kdy jindy uschnou tak rychle, jako teď? Slunečníky a markýzy se dají osprchovat vodou a případné lokální fleky dočistit ručně.
Můžete vyčistit gril nebo venkovní ohniště, srovnat dřevo nebo brikety na podpal, důsledně odmastit a vyčistit grilovací náčiní a rošty.
Přerovnat a doplnit můžete i papírové nádobí, kelímky, brčka, papírové ubrousky a ubrusy, ať si nerušíte idylku zahradního stolování neustálým odbíháním do domu.

Zahradní náčiní a nářadí
Vyhoďte všechna udělátka, která nepoužíváte, nechte si jen to, co pravidelně a efektivně používáte a pověste to z dosahu dětí.

Popelnice a nádoby na tříděný odpad
Až vám chlapi v oranžovém zase jednou vyvezou popelnici, vemte wapku a vystříkejte popelnici dočista do čista zevnitř i zvenčí, přidejte i trochu Sava. Totéž udělejte s nádobami na tříděný odpad.

Co lze udělat doma

Botník
Je perfektní čas na vyprání všech sportovních a uzavřených bot, jako jsou cvičky, přezůvky atd. a vymytí právě nošených sezónních bot. Citlivé materiály jako kůže nebo semiš raději vypařte parním čističem. Boty pak vyskládejte za okno nebo na balkon - ne na přímé slunce - a nechte volně uschnout. Boty, které by mohly ztratit tvar, vycpěte novinovým papírem.

Textilie
Směle se pusťte do mokrého čištění čalounění sedacích souprav, matrací, vyperte ochranné potahy matrací v ložnicích, přehozy na postele, perte předložky, závěsy, čistěte koberce i zvířecí pelíšky!

Římsy a balkon
Můžete dobře vyčistit okenní římsy, voda se odpaří dřív, než by stačila začít kapat sousedovi pod vámi na hlavu ;)
Totéž platí pro balkón - zkuste vydrbat nábytek, vytřít podlahu, vynést zbytečnosti a pak už si jen donést jedno orošené a zase se jen kochat ;)

Fotky
Kdybyste však přeci jen měli naléhavé nutkání dál něco dělat, co takhle si dojít pro telefon, tablet a notebook a pustit se do stahování a třídění fotografií - od doby, kdy jsme to dělali  naposled, už utekly 4 měsíce a určitě se vám mezitím už nějaké nové záběry zase nasbíraly ;)

Příjemné letní lelkování i organizování! :)

PS: nakoukněte na pinterest, kde je pro vás připraveno pár šikovných tipů :)

1 komentář:

  1. ..já chci taky do garaže dratěnej program a všechny ty krásny policky diky za NAPAD je to "PALADA"...děkuji

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.