pondělí 2. února 2015

Organizační série - den 2.

Vítejte zpět u druhého dílu Organizační série vašeho domova!

V pilotním díle jsme si stručně shrnuli účel a funkci předsíně a dnes se zaměříme na nešvar, se kterým se v této oblasti potýkáme nejvíce:

Příliš mnoho věcí při nedostatku místa 
S tím, že české domácnosti mívají často velmi malou předsíň, už nic nenaděláme. Pokud je to i váš případ, musíte se dvojnásob snažit, aby tato místnost nebyla přecpaná a chaotická, a to zejména v zimě. Je proto nezbytné, aby na věšáku v předsíni visely pouze aktuálně nošené bundy a kabáty. Po příchodu zvenčí je pověste, aby proschly, a pokud si druhý den budete chtít vzít ze skříně jiný kabát, musíte ten předchozí z předsíně uložit do skříně na místo kabátu, který hodláte obléct. Je to pravidlo "jeden za jeden" a je nejen funkční, ale i oku (a duši!) lahodí, pokud vaše předsíň nevypadá pod pestrobarevnou horou bund jako šatna 3.B. Proto ho zkuste zavést i v případě, že se s nedostatkem místa v předsíni nepotýkáte. Je to několik vteřin  výměnou za maximální efekt a to není špatné!

garagedecorandmore.com

Stejné pravidlo se týká i vašich bot.
Nošené boty ve kterých jste přišli domů, byste neměli hned uklízet a zavírat do botníku, ale měly by se nechat větrat, v zimě i případně okapat a schnout na rohožce k tomuto účelu určené.
Proto je důležité, aby v předsíni nestrašily troje páry na jednoho člena rodiny; všechny ostatní boty by měly být vyčištěné a odklizené z dohledu na svém místě.

Zítřejší úkol je tedy jasný a lehce kombinovatelný s programem FlyLady: vykliďte z věšáků nadbytečné bundy a kabáty a nechte jen jeden aktuálně nošený kus na člena rodiny. Totéž udělejte s botama. A pokud skladujete v únoru žabky mezi kozačkami, vězte, že je na ještě pěknou řádku týdnů můžete uložit někam jinam, aby nezabíraly místo v botníku.

Uvědomuji si, že řada z vás už má tento krok za sebou a bude mít zítra volno, ale nově příchozí čtenáři, kterých je nemálo, by jej neměli přeskočit.

Zítra už se podíváme na detailnější uspořádání předsíně a další častý nešvar s tím spojený a nabereme tempo! :)

Hezký večer nebo den...

TD

2 komentáře:

  1. Bylo by hezké, kdybychom mohli nechat vždy jen jedny "aktuálně nošené" boty ... kam ale s tím zbytkem? Bohužel nemáme v předsíni skříň, či jinou možnost úložného prostoru, ve kterém by se zbývající obuv skladovala, a ani by se nám tam nic podobného nevešlo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu by se nenašlo místo na ten nejmělčí nástěnný botník, který lze sehnat? Vždyť ty samotné boty musí taky zabírat určitou plochu. Kdyby se jim dala "štábní kultura" a naštosovaly se do výšky, určitě by zabraly méně prostoru. Kdyžtak popište detailněji stávající stav, nebo rovnou hoďte fotku, pro představu :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.