pondělí 5. ledna 2015

Den 9. - DEN PLÁNOVÁNÍ

Zdravím všechny navrátilce z hor a svátečních cest! Vítejte a přidejte se, nemusíte nic napracovávat ani dohánět, prostě se připojte k úkolům dnešního dne, naskočte do vlaku a vezte se s námi!



Zítra je ÚTERÝ, budeme mít den plánování
Věnujeme se oblasti kuchyně
Pracujeme na návyku měsíce Udržovat dřez čistý

Den začněte RANNÍ RUTINOU pro úspěšný start.

Úkol tohoto dne

Dnes se budeme věnovat plánování.
Týkat se bude:

  • plánování jídel k uvaření na příští dny (nahlédněte sem pro tip z min. týdne, další tipy na téma plánování vaření a nákupů přinesu v samostatném tématu v některém z příštích příspěvků)
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • zkontrolujte zda máte dost léků, které berete dlouhodobě, pokud docházejí, naplánujte si cestu k lékaři pro nový předpis
  • cokoli vás napadne. Je spousta věcí, které si můžete naplánovat, abyste si později ušetřili čas nebo peníze.
Dnes vás rovněž požádám o sundání vánoční výzdoby. Fly Lady tento úkol zadávala již minulý týden ještě před Silvestrem, ale budeme ctít křesťanské pojetí českých Vánoc a proto přicházím s tímto krokem až na Tři krále.
Natáhněte stopky na 15 minut a jeďte: do jedné krabice nebo přepravky vkládejte vánoční svícny a svíčky, sošky, ubrousky, hvězdičky, podkovičky, kapříky a další dekorace. Zrušte výstavku s PFkama, neprobírejte se jimi, hoďte je do krabice k ostatním předmětům. Sloupněte samolepky z oken, setřete umělý sníh. Sundejte adventní věnec ze dveří, svazky jmelí (pokud nenecháváte viset celoročně), sundejte ozdoby a světelné řetězy ze stromku, pokud je vše plně funkční, uložte to do speciální krabice k tomu určené, aby se to nepoškodilo. Ozdoby a řetězy uložte na obvyklé místo, první krabici s vánočním mixem odložte z dosahu dětí někam do komory, vrátíme se k ní později. Nepřetahujte limit 15 minut, pokud jste byli kreativní a vaše výzdoba je teď überbohatá, rozdělte si její likvidaci do více bloků a dní.
EDIT 6.1.: protože vznikla desinterpretace tohoto úkolu, tak zdůrazňuji, že sundat by se měla VÁNOČNÍ, nikoli zimní výzdoba. Tak, aby někde neopadávalo jehličí, nestrašilo usušené jmelí s perníčky a komety nezářily až do Zeleného čtvrtka. Tento úkol se vás netýká, pokud slavíte Pravoslavné vánoce nebo držíte jinou rodinnou tradici, která pak má absolutní přednost :)

Úterý bývá obvykle také o zábavě a relaxaci. Až budete hotovi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu - kino, sport, koupel nebo dobrou knihu, cokoli si přejete a je ve vašich možnostech.


Misí tohoto dne v oblasti kuchyně je:
Projet lednici a zbavit se všech zbytků. Je po svátcích, pokud jste se ještě nezbavili všech nedojedených jídel, cukroví a pomazánek, pak tak učiňte právě dnes. Nezdržujte se organizací nebo čištěním lednice, pouze přeberte její obsah.
Po téhle čistce a po svátcích vůbec se v kuchyni zase pomnoží plastové krabičky.  Jděte a dejte na stranu všechny, ve kterých jste dostávali sváteční proviant, abyste krabičky mohli brzy vrátit a proberte vaše vlastní. Mají všechny svoje víčka? Těsní? Nejsou poničené, pokroucené? Nechte si jen bezvadné kusy a přehledně je uspořádejte.

TIP pro větší skladnost a přehlednost: skladujte podle tvaru (hranaté a kulaté odděleně) a od největšího po nejmenší (styl matrjoška). Víčka skladujte ideálně zvlášť. Pokud nemáte hluboký šuplík a krabky skladujete ve skříňce, používejte systém uložení ve vnitřním boxu, aby se vám s množstvím nestabilních malých krabiček lépe manipulovalo a všechny držely pohromadě na jednom místě.


 Nechte se inspirovat:




chytrý nápad, jak zužitkovat starý CD stojan



Udržujte váš dřez čistý a svůj den zakončete VEČERNÍ RUTINOU

1 komentář:

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.