úterý 7. prosince 2021

Vánoční plán - 2 týdny do Vánoc

 Advent je v plném proudu, všechno šlape podle plánu a v něm nás příští týden čeká následující:






  • dopisovat a kompletovat vánoční pozdravy a přání. Odesílání si nechávám na týden až 10 dní před Štědrým dnem, protože mi přijde ideální, když nedorazí ani příliš brzy (stres pro příjemce, zejména, pokud nepatří mezi ty, kteří se na Facebooku chlubí už na Mikuláše ozdobeným stromkem, někde prý už dokonce i leží dárky...!), ani pozdě (stres pro příjemce i odesílatele ;)). 
  • začít balit dárky. Pomalu a postupně. Stačí 2-3 dárky denně (tedy hlavně po večerech, když děti usnou a partner pomáhá). Zabalené dárky opatříme jmenovkou příjemce a poté si je odškrtneme ze seznamu a určitě si poznamenáme místo, kam dárky ukrýváme. Nestává se totiž zrovna zřídka, že dárek zůstane někde zašitý a zapomenutý, nebo prostě k nenalezení. Vyvarujte se takové horké chvilky na poslední chvíli! :) 
  • baterky. Nezapomeneme partnera pověřit koupí nebo objednáním baterií do všech dětských hraček (samozřejmě hlavně těch, co děti najdou pod stromem!) a jiné elektroniky a světýlek, ať není radost pod stromkem poloviční. Když už v tom bude, ať přibere pár žárovek. A co bomba do sodovkovače, abyste o svátcích nepřestali perlit? Sáčky do vysavače, který dostane zabrat? Ať to veme prostě z jedné vody načisto, když už bude stát v elektru!
  • extravuřty. To jsou takové ty delikatesy a alkohol, které nekoupíte běžně ve vašem supermarketu a asi nebude nálada jezdit do Makra nebo specializované prodejny na druhý konec města či okresu někdy 22.12. Dobré portské, krevety, kaviár, koření, či přísady, zkrátka udělejte seznam a obstarejte tyto položky co nejdříve.
  • opakuji se, ale pokud pečeme cukroví, zaznamenáváme si v průběhu pečení postřehy, které k receptu máme. Nebývá na to sice čas ani nálada, ale v hlavě to člověk neudrží a pamatujte, že to děláme pro sebe (šetříme si práci do budoucna) a svou rodinu - ladíme recepty do ideální podoby a tvoříme tradici, která bude předávána jako rodinné stříbro.
  • zajistíme drobné dárky pro spolužáky a paní učitelky. Snad už vaše škola vydala závazné datum pro "vánoční mejdan" (u nás 17.12.) a také instrukce pro nadílku (losování příjemce dárku, orientační cenový limit). Vymyslete a zajistěte dárky a počítejte také s malým vzorečkem cukroví.

A nezapomínáme na sebe, takže skočíme ke kadeřnici (nebo si aspoň dopřejeme domácí spa se zkrášlující procedurou) a určitě taky s kamarádkou na drink nebo na vánoční procházku s termoskou v kabelce. Trochu se od všeho odreagovat, poklábosit, lehounce ovínit a chytnout jiskru a barvu do tváří. To se dá praktikovat za každé situace.

Pohodové adventní dny!

Fi

P.S.: A úplně nakonec přidávám ozkoušené a osvědčené recepty na základní druhy cukroví.

Ihned měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat odležet 3-4 týdny před Vánoci jako obvykle, jsou měkké ihned. Peču je ve dvou várkách, první várkou dekoruji a přikládám k přáníčkám nebo dárkům, zdobím jimi domov, a druhou dělám už hlavně ke konzumaci. Do té první "dekorativní" várky přidávám trochu holandského kakaa, perníčky jsou pak krásně hnědé a v kombinaci s bílou polevou vypadají překrásně, jak z Ladových pohádek. ;)

Suroviny:
400 g hladké mouky
150 g cukru moučky
50-75 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky holandského kakaa
žloutek na potření (bílek schovejte do lednice na pozdější polevu)
moučkový cukr a citron na polevu

Postup:
smíchejte všechny suché přísady v misce, v druhé smíchejte vejce s medem, přidejte měkké máslo, vzniklou kašičku postupně zapracujte do sypké směsi a zpracujte na měkké těsto. Není to nijak pracné a trvá to chvilku.
Hotové těsto je měkké a poddajné. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Troubu předehřejte na 160°C, připravte si dva plechy na pečení,vyložte je pečícím papírem a zatímco se bude trouba vyhřívat, na pomoučněném vále vyválejte plát těsta max. 0,5 cm silný, vykrajujte tvary a skládejte je na plech s mírnými rozestupy, aby se tvary v troubě nespojily.
Perníčky se pečou asi 8-10 minut a ihned po vytažení z trouby se potírají rozšlehaným žloutkem s kapkou studené vody, aby dostaly krásný lesk.
Pozn. u dekorativních perníčků nezapomeňte dělat dírky jako oka na zavěšení. Já je dělám nejraději brčkem, zkuste to, je to mnohem lepší než špejle, špunt z těsta se lehce vyfoukne ven, dírky jsou jak strojově udělané a při pečení se nezacelí.


Poleva:
mixérem vyšlehejte 1 bílek, 140 g jemného a několikrát přesátého moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu. Neožulte to přesátí, aby se vám neucpávala zdobicí tryska!
Do části bílkové polevy můžete přidat i pidikapku potravinářské barvy, perníčky jsou pak veselejší.


I kočky rády přiloží tlapku k dílu! Zdroj: Facebook

 Ihned měkké rohlíčky
Tyto rohlíčky jsou krásně křehké a lahodné, nemusejí se nechávat odležet.

Suroviny:


80g másla
30g moučkového cukru
1 žloutek
100g hladké mouky
špetka soli
100g vlašských ořechů, mletých
trocha nastrouhané citronové kůry (použijte chemicky neošetřenou, bio)
vanilkový cukr smíchaný s moučkovým cukrem na obalení


Postup:
Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutek, pak sypké ingredience a nakonec zapracujte ořechy. Ořechy mějte umleté co nejjemněji, protože větší drobečky by mohly zapříčinit lámání upečených rohlíčků a to by byla škoda.
Po zpracování nechte těsto zabalené ve fólii odpočinou v lednici, aby máslo zase pořádně ztuhlo a s těstem se dobře pracovalo.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z fólie odeberte asi polovinu těsta, udělejte váleček, nožem oddělujte kousky a z těch tvarujte malé válečky, skládejte je na plech vyložený pečícím papírem, růžky mírně stáčejte do tvaru rohlíčku nebo půlměsíčku. Pečte 8-10 minut, jakmile rohlíčky chytnou růžovou barvu, vyndejte, ať nehnědnou růžky. Ještě horké obalujte v cukru s vanilkou. 




Linecké cukroví
S tímto těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a tvary se dobře vykrajují a přenášejí na plech. 
Změknou druhý den po promazání.

Suroviny:
250g hladké mouky
160g másla (a nic než másla!)
2 žloutky 
80g moučkového cukru 
trochu strouhané citrón. kůry (chemicky neošetřené) a 1 lžička citrónové šťávy

Postup: 
Dostatečně dopředu si vyndejte máslo a nechte jej dobře změknout. Do prosáté mouky jej pak nakrájejte a zapracujte, přidejte ostatní přísady a nejlépe holýma rukama pořádně prohňácejte, zase zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (hodinu - dvě). 
Rozehřejte troubu na 180 °C, na pomoučněném válu vyválejte tenký plát těsta a formičkou vykrajujte žádané tvary cukroví. Ihned přenášejte na plech s pečicím papírem, já si pomáhám plochým širokým nožem, aby se tvar nedeformoval při přenášení a tvary byly jeden jako druhý.
Pečte zase do lehkého zrůžovění, cca 8-10 minut, druhý den lze promazávat a spojovat. Těsta je hodně, buď dělám jen z poloviny klasické linecké (kolečka a kroužky a mažu marmeládou), anebo polovinu použiju jinak - dělám jen kolečka a spojuji ořechovou náplní a máčím v čokoládě. (Ořechová náplň: jemně mleté ořechy smíchám s utřeným máslem a moučkovým cukrem podle chuti, můžeme přidat kapku rumu nebo sypkého kakaa, ingredience přisypávám od oka, aby náplň byla akorát, dobře se roztírala, nebyla ani příliš máslová, ani ořechová, opravdu záleží na vlastních preferencích, můžete průběžně ladit a dochucovat).

A co s těmi bílky, které vám zbydou?



Kokosky
Suroviny
300g cukru moučky
3 - 5 bílků (dle velikosti vajec)
1 polévkovou lžíci octa
100g mletého kokosu
2-4 lžíce polohrubé mouky 

Postup: Pusťte troubu na 125 °C, připravte horkou vodu do hrnce a v misce vyšlehejte pevný sníh z bílků. Misku se sněhem dejte nad páru do vodní lázně a přimíchávejte moučkový cukr, kokos a přidejte ocet. Chvíli míchejte v teple, na závěr postupně přisypávejte mouku, jakmile bude hmota tužší konzistence a půjde tvarovat, odstavte ji z lázně a tvořte malé hrudky, nebo směsí naplňte sáček a kokosky stříkejte do pusinek. 
V mírně předehřáté troubě pečte asi půl hodiny do lehkého zrůžovění a klidně pak nechte ve vypnuté troubě sušit přes noc.
 

 

Rekapitulace listů k výtisku:

Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)

Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)

Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví
 
Dávejte při tisku pozor na vlastní nastavení. Soubory mají formát A5, aby se nám vešly do diářů nebo kabelek a mohli jsme je mít stále při sobě!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.