neděle 12. července 2020

FlyLady 13. - 19.7.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a jedné další zóny
Návyk měsíce - Swish & Swipe
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 13.7.

Úkoly tohoto dne

  • Vyměňte povlečení
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše


Mise dne: vezmeme si stabilní stoličku nebo schůdky a vymeteme pavučiny z rohů místnosti, nevynecháme ventilační mřížky, ve kterých se usazuje spousty prachu.
Otřete i horní plošky obkladů nad vanou.
 Pak se posuňte k stropnímu svítidlu, vyklepte z něj mrtvý hmyz a umyjte jej. Mrkněte se, jestli máte dost žárovek, případně je připište na svůj nákupní seznam.

Druhá mise: jako druhou zónu k úklidu si tentokrát FlyLady vybrala pracovní kout, pracovnu, nebo kancelář, ať již tu domácí nebo v práci. 
Ukliďte hromádku papírů po levé straně počítače (monitoru); potřebné zaarchivujte, nepotřebné zlikvidujte.  


********************************************************************************

ÚTERÝ 14.7.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise dne v úterý: naše koupelny se v těchto dnech stávají terčem mnoha párů malých i velkých a především špinavých a ulepených rukou, které sahají na vypínače, kliky u dveří i plochu kolem nich. Vemte hadřík namočený do teplé vody s trochou saponátu a octa a otřete všechny tyto "nádražní" spoty. Když se na ně nyní soustředíte, divíte se, že je to horší, než jste mysleli, že? :) 
Nenechávejte na tom ale ruce a moc času - dvě minuty by měly úplně stačit. 

Druhá mise v pracovně: dneska pokořte hormádku papírů stejně jako včera, jen po pravé straně monitoru.


********************************************************************************

STŘEDA 15.7.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise dne: dneska hezky omyjeme koupelnové skříňky, pomůžeme jim od otisků prstů a šmuh od pasty, kapek vody, mikrokapek parfémů a laků na vlasy atd. Přihlédněte k povrchu materiálu, abyste jej nepoškrábali, nepoužívejte zbytečně agresivní přípravky, nejvíc práce stejně vždycky odvede teplá voda a obyčejný saponát, lesk zajistí kvalitní mikrovlákno. 
Nezapomeňte i na úchytky a madla.


Druhá mise: dneska vypucujeme monitor, tedy nejen obrazovku, ale i pěkně zezadu. Ani není třeba speciálních ubrousků, sprejů či jiných přípravků, jedna vlhká utěrka z mikrovlákna a druhá suchá na doleštění udělají 100% službu!

  
*********************************************************************************

ČTVRTEK  16.7.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: dneska se na koupelnu zkusíme podívat úplně cizíma očima a zamyslíme se, co by šlo vylepšit; možná je čas vymalovat, vyměnit těsnění kolem vany nebo zpuchřelou sprchovou hadici? Vyměnit už trochu zašlý sprchový závěs nebo předložku u vany? 
Neznamená to jít a hned investovat množství peněz a času do okamžité přeměny, stačí vytvořit si plán a změny provádět postupně - nechceme vyčerpat sebe ani rozpočet. ;)
Poté překontrolujeme zásoby drogerie a vytvoříme nákupní seznam všeho, co dochází. Vymačkaná zubní pasta a prázdná láhvička od šamponu nenastartuje ráno tím správným směrem.

Druhá mise: tak jak to nyní vypadá s vaším pracovním místem? Jak se vám u něj pracuje? Dokážete se soustředit, máte chuť do práce, máte vše pěkně po ruce a neztrácíte čas ani energii hledáním funkční propisky, sponek do sešívačky, bločku k rychlému poznamenání čísla během telefonátu? Pokud někde něco hapruje, uspořádejte si svoje pracovní místo tak, aby bylo funkční a příjemné a zbavte ho nepořádku a zbytečných předmětů.




*********************************************************************************

PÁTEK 17.7.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.


Mise dne: jsme poslední den v oblasti koupelny a dnes se podíváme blíž na sokly u podlahy - na ně nedosáhne mop při běžném vytírání, přitom se na nich ale střádá prach, úplně stejně jako kdekoli jinde. V koupelně se prach ale navíc mísí s vlhkostí a tak na těchto soklech vzniká opravdová špína. Pomůže nám od ní starý ale nejúčinnější recept - poklek na kolena a zubní kartáček. 
A protože kolena i záda mohou bolet, pracujeme s přestávkami a po sekcích, a samozřejmě můžeme systémem kolíkové štafety zapojit celou rodinu. ;)

V našem krásně uklizeném a uspořádaném pracovním koutě už chybí jen jediné - poslední mise týdne a tou je: inventura kancelářských potřeb! Část docházejících položek jste už určitě zaznamenali v průběhu úklidu, dnes tedy sepište seznam, zkontrolujte i náplně do tiskáren, zásoby papíru do tiskárny, lepidlo, lepicí pásky atd.


*********************************************************************************

SOBOTA 18.7.

Den volna určený pro rodinu. Čas určený společným rodinným aktivitám.


*********************************************************************************

NEDĚLE 19.7.

Udělejte pro sebe něco hezkého, povznášejícího, odpočinkového a radostného, se stejným nasazením, jako byste to dělali pro druhé - odměňte se za uplynulý týden, zasloužíte si to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.