neděle 12. ledna 2020

FlyLady 13. - 19.1.

Tento týden jsme v oblasti koupelny a prádelny
Návyk měsíce - udržovat čistý dřez
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 


 

 PONDĚLÍ 13.1.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení*
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

První misí tohoto týdne je vyhodit v koupelně všechny prázdné obaly od gelů a šampónů, odstranit zbytečnosti z okrajů vany a připsat na nákupní seznam vše potřebné k dokoupení. Pozdě bycha honit, když stojíte pod proudem vody, třesete s láhvičkou, přemlouváte ji, aby vydala jednu jedinou poslední dávku, ale ona jen výsměšně prdí naprázdno...pfrrr!

Druhá mise je v prádelně, resp. v místě, kde máte pračku (a sušičku). Udělejte totéž, co v koupelně - vyhoďte prázdné obaly od pracích prostředků, sesypte nebo slejte zbytky (pokud to obsah dovolí, hezky pěkně svůj k svému, to dá rozum!). A připište si docházející položky na seznam.

* Frekvence převlékání povlečení je u programu FlyLady opravdu každý týden. Je to správné, nebo je to přehnané?  
Nerozčilujte se a zařiďte se podle sebe a svých potřeb :) Ale pravdou je, že v každé posteli se usazuje mikrobiologický materiál a zapomeňte na mýtus, že přehnaná čistota škodí. Plísně a roztoče naopak imunitní systém oslabují a podněcují vznik alergií a zánětů.
Při výběru správného intervalu vemte v potaz váš životní styl a další okolnosti. Někdo se potí více, někdo méně, někdo má mastnější pleť i vlasy, nebo používá kosmetické přípravky, které jsou mastnější a na povlečení ulpívají. Někdo se sprchuje večer před spaním, jiný zase ráno před prací, někteří se o postel dělí s dětmi nebo domácími mazlíčky, v některých zemích se lidé doma nepřezouvají. Chápete, co tím chci říct? V některém případě je týden naprosto na místě, v jiném stačí frekvence jednou za dva týdny. Osobně se přikláním k tomu, že v našich podmínkách stačí tento delší interval. Ale 30 a více nocí v jednom povlečení je už moc. :)

********************************************************************************

ÚTERÝ 14.1.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:
  • jídel k uvaření a nákupy 
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli na víkend a příští dny (oslava výza, také jarní prázdniny se blíží!)
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Mise tohoto dne: kdy jste naposledy probrali komínky s ručníky, ručníčky, osuškami, předložkami, žínkami a kosmetickými ubrousky a vyřadili nepoužívané a roztřepené kousky, aby nezabíraly místo? 
Vyperte také koupelnové předložky a koberečky. 


V prádelně: pokud máte volně stojící spotřebiče, pak nakoukněte za pračku nebo sušičku, jestli tam nezapadl nějaký drobný kus oděvu, např. osiřelá ponožka a rovnou tam odsud vyluxujte chomáčky prachu. Textilní prach je jejich nejlepší stavební materiál: do dvou týdnů je z něj kopie dobře živené myši a to nejen co do vzhledu, ale i reprodukční schopnosti! ;)


********************************************************************************

STŘEDA 15.1.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko. Například:


  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 

Mise tohoto dne: dnes se v rychlosti vyhází a přerovná dekorativní kosmetika. V ranním spěchu někdy nebývá čas vše vracet na místo, tak to uděláme právě dnes, aby nás v příštím ranním fofru nevytáčelo, že nemůžeme najít řasenku (kterou pak jindy najdeme mezi lesky na rty). Vyřaďte prošlou kosmetiku a také vše, co už je úplně out - takové ty "velikonoční" osmdesátkové modré stíny, oranžová rtěnka, fialová řasenka. ;)

V prádelně: spárujte single ponožky, které máte uložené stranou už od minula a pokud se nezadaří, vyhoďte je nebo zužitkujte jinak.



*********************************************************************************

ČTVRTEK 16.1.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili zase další týden.

Mise dne: den pochůzek zkombinujeme s návštěvou drogerie a nakoupíme vše, co je doma potřeba: zubní pasty, sprchové gely, šampóny, nová mýdla, papírové utěrky a hlavně toaletní papír. Nic neochromí chod domácnosti tak, jako jeho absence!


Totéž platí i pro prádelnu: dokoupit a doplnit prací prostředky. Nejen prací prášek; podívejte se, jestli nepotřebujete taky aviváž, sodu nebo jiný přípravek na změkčení vody, na předpírku, žlučové mýdlo na ošetření skvrn, gel na jemné prádlo, vlnu, ubrousky do sušičky, zkrátka vše, co k praní potřebujete.


*********************************************************************************

PÁTEK 17.1.

Úkoly tohoto dne
Jako každý pátek nakoukneme do kabelky; vyhodíme papírky od žvýkaček a účtenky, vylovíme vypadlé mince, vyklepeme drobky, doplníme zásobu kapesníčků, žvýkaček, pomád na rty atd. a stejný pořádek uděláme i v kufru a interiéru našeho auta - pryč s kelímky, láhvemi, ubrousky a  parkovacími lístky.

Mise dne: na závěr týdne umyjeme umyvadlo a vanu. Trochu jedlé sody nebo tekutého písku na měkkou stranu houbičky, přejet, opláchnout!

V prádelně otřeme pračku (sušičku). Na ně se práší stejně jako na každý jiný předmět v domácnosti a zaslouží si svoji péči, kamarádky naše! Stačí vlhký hadřík, s přípravky opatrně kvůli nápisům na panelech a ovládacích tlačítkách.

Paráda, pro tento týden všechno hotovo! :)

*********************************************************************************

SOBOTA 18.1.

Den volna pro rodinu. Každou sobotu trávíme volný den s našimi nejbližšími a především dětem vynahrazujeme naše týdenní uspěchané tempo.

*********************************************************************************

NEDĚLE 19.1.

Další den volna, den regenerace.
Stále ještě pokud možno nepracujeme, najdeme si čas na své záliby, obnovu sil a péči o tělo i duši.

9 komentářů:

  1. Moje maminka mě naučila frekvenci převlékání postelí jednou za měsíc. Vzhledem k tomu, že jsme všichni zvyklí se sprchovat každý večer a spíme v pyžamech a doma máme takovou kosu, že se zde nikdo nepotí ani za velkých veder (holt starý kamenný dům, přes zimu večerní teplota v ložnici 18°Cm ranní 14°C), přijde mi to akorát. Držím se hlavně informace, že roztoči se množí 30 dní. Ale hlavní důvod, proč postele nepřevlíkám častěji je sušení přes zimu - nemám sušičku a i když mám super prádelnu, ložní povlečení schne 2 dny. To jako pro 6 lidí je celkem záhul, prádelna furt plná a kde máme normální oblečení, nemluvě o tom, že děti si vyberou svoji chvilku a přijdou v bundě od bahna a podobně. Myslím, že praní povlečení každý týden bez sušičky nejde zvládnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né že bych teda převlíkala postele každý týden, ale polštář ano, jinak se mi mastí vlasy. Proto si myslím, že každý týden přehnaný není, ale jak píšete, bez sušičky to je problém. Jen vás vyvedu z míry co se týče pocení. My máme v ložnici teploty jako vy, přiměřeně teplé pokrývky (asi tak že ti co nejsou zvyklí na tyto teploty by zmrzli) a když jsem dala na matraci nepromokavou neprodyšnou podložku při odplenkování syna, tak jsme byli v noci durch, pyžamo, povlečení.. Byla jsem dost překvapená.

      Vymazat
    2. Já převlékám postel jednou za dva týdny. Každý týden mi přijde zbytečné, jednou za měsíc zase už málo. Myju se večer, takže by ty dva týdny mělo ložní prádlo vydržet :)

      Vymazat
    3. Jani, za Vašich podmínek Vaši frekvenci chápu, v zimním období, kdy se nedá spolehlivě sušit venku, se nedá nic dělat. Sušit povlečení a prostěradla pro 6 lidí uvnitř znamená natolik zvedat vlhkost (v už tak chladném a předpokládám, že i vlhkém domě), že byste měla brzy velký malér s plísní.
      Jinak já sušičku pokud nemusím, nepoužívám. Mám ráda tu vůni prádla sušeného venku. I teď v zimě ho pokud není výrazná vlhkost vzduchu suším venku a prostě sundám dřív a nechám "dojít doma" a má pořád tu příjemnou vyvětranou vůni, u povlečení (pro mě) dvojnásob žádoucí :)))

      Vymazat
    4. A s tím pocením - člověk si to moc neuvědomuje, dokud má nerušený spánek. V určitě fázi se totiž tělo přestane potit (nezávisle na pokojové teplotě) a vlhkost se zase začne vypařovat, ráno už po nočním pocení není ani památky. Ale ve fázi nejhlubšího spánku někdy 2 hodiny po usnutí pustí fakt hodně. Všimnete si toho dobře u spících dětí a partnera, zaměřte se na čelo, hlavu, záda, vše bude vlhké, ale ráno všichni vylezou z postelí v suchu, hezky zahřátí a rozčepejření a nikdo by neřekl, že v noci vypotili pár deci až 1,5 l (dospělý) :)
      Co je zajímavé, že ta vlhkost nejde jen kůží, ale i dechem, proto je polštář a horní část postele paradoxně "horší" než spodní část přikrytá peřinou!
      Je to také původ rozšířeného návyku překrývat postel přehozem jen do dvou třetin a polštáře nechávat odkryté - aby mohly luftovat celý den.

      Vymazat
  2. V povlekani perin mam svuj vlastni system. Lichy tyden dospeli, sudy tyden deti. Vyhovuje mi to v tom, ze nemam naraz hromadu pradla, ale rozdelim si to :) stejne tak mam prohozene utery a stredu v zonovem uklidu. Vyhovuje mi,ze se ve stredu presunu z horni koupelny do spodni a uz tam zustanu a nevracim se zpet nahoru na pokojicky, jak by to bylo v pripadne originalniho planu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! To je perfektní ukázka toho, jak si upravit rozpis/pravidla jakékoli činnosti a adaptovat na vlastní domácnost, její uspořádání a podmínky, tak, abyste z toho vytěžila co nejvíc, dávalo to 100% smysl a nadřela jste se méně. Palce nahoru :)

      Vymazat
  3. Povlečení měním každý týden.Sprchuji se každý večer i ráno.Jak se říká- večerní sprchu pro sebe,ranní pro lidi.Spánek je důležitý a v čistém povlečení se mi usíná nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný příklad zdravé sebelásky a "selfcare". Uléhání do voňavé postele je jako bonbon za odměnu po celém náročném dni, nálada se zvedá o 100%, že? :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.