neděle 23. června 2019

Zónový úklid 24. - 30.6.





Pondělí 24.6.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.
  • Svlékneme a dáme vyprat povlečení, polštáře* a chrániče matrací.
  • Vyčistíme případné skvrny a pak důkladně vyluxujeme matrace.** 
  • Poklidíme povrch nočních stolků, komod, srovnáme rozházené čtivo a sklidíme oblečení.
  • Utřeme prach na rámu postele a oprášíme žaluzie (nezapomeňte na vysavač, udělá 80 % práce za vás), parapety a velké plochy.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, vyluxované kusové koberečky nebo předložky kolem postele vyklepeme.
  • Po důkladném vyschnutí matrací povlékneme postele a hezky usteleme.
  • Na závěr v ložnici vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.

V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.




* V polštářích je mnohem více odmuřelých kožních buněk, mazu, zbytků krémů, vlasových a  kosmetických přípravků než v pokrývce. Pereme je tedy častěji. Výhodou je, že se vejdou i menších praček a v současném období i rychle schnou, což je fér, protože se nám hlavy taky potí o dost víc než v zimě, představte si, že by to bylo naopak! :D

** Skvrny na matraci jsou většinou biologického původu a lze je vyčistit žlučovým mýdlem. Mírně znečištěné povrchy osvěžíme pastou ze sody a octa. Pokud je matrace vizuálně v pořádku, můžeme ji jen důkladně vyluxovat, předtím necháme na povrchu matrace působit jedlou sodu, esenciální olej bude příjemný a účinný bonus. Jak na to, už jsme si řekli v jarním článku na toto téma ZDE, rolujte k odstavci o sypké směsi na osvěžení a čištění čalounění. 
V létě se hodí lemongrass, rozmarýn, citrusy, levandule, a všechny další oleje, které mají i přírodní repelentní účinek!
 
-------------------------------------------------

Úterý 25.6.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme prát ručníky, osušky, předložky a další koupelnové textilie.
  • Umyjeme obklad nad vanou nebo obložení sprchového koutu. Pomůže nám trocha tekutého písku nebo soda a ocet.*
  • Vymyjeme mýdlenky a poličky (či organizéry), které nesou denně používané kosmetické a hygienické prostředky (všechny ostatní uklidíme do skříňky, aby zbytečně nechytaly prach a nepřekážely při každodenní údržbě koupelny).
  • Zameteme a vytřeme podlahu, vyměníme předložky a koberečky za čisté, připravíme i čisté ručníky a osušky.
  • S mopem se přesuneme do prostor v předsíni.
  • Srovnáme obuv, přebytečné páry bot uklidíme do botníku. 
  • Uklidíme či srovnáme roztahané sportovní náčiní a hračky "na ven". 
  • Protřídíme došlou poštu a letáky, sklidíme mince, kamínky, jízdenky a další prkotinky, které odkládáme na komodách a botnících při příchodu domů.
  • Pečlivě zameteme nebo vysajeme podlahu, vyklepeme rohožku za dveřmi a vytřeme podlahu. 
 
* Obklad nejdřív důkladně osprchujeme, očistíme kartáčem nebo houbičkou od zbytků mýdlových a šamponových mikrokapek a poté hojně postříkáme octovým roztokem (2:1) v rozprašovači, necháme působit 15-20 minut. Znovu povrch očistíme kartáčem, důkladně opláchneme a stěrkou na sklo setřeme. Lesklé obklady můžeme doleštit mikrovláknem.
 
 


----------------------------------------------------

Středa 26.6.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Svlékneme povlečení a zhodnotíme stav lůžkovin, chráničů a matrací. Vše, co je potřeba vypereme nebo alespoň lokálně vyčistíme skvrny, a to stejným způsobem, jako v pondělí v ložnici. Vše pak dáme na slunce, které pomůže vysušit vlhkost a vybělit, co je potřeba.
  • Nezapomínáme na baldachýny, moskytiéry a sítě nad postýlkami, které zachytávají velké množství prachu a prospěje jim vyprání nebo aspoň vyvětrání na venkovním vzduchu.
  • Utřeme prach na rámech postýlek a oprášíme žaluzie, parapety a velké plochy.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Povlečeme do čistého povlečení a hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu, položíme vyprášené a vyluxované koberečky a předložky a vyvětráme.

Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.

 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 27.6.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
  • Jako každý čtvrtek v rychlosti provedeme předvíkendovou inspekci lednice, abychom se ujistili, že v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout brzké zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem.  Zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Napustíme si dřez nebo kyblík horkou vodou s trochou antibakteriálního přípravku (nebo octa a pár kapkami esenciálního oleje) a hadříkem z mikrovlákna otřeme všechny povrchy na kuchyňské lince a pracovní desku i obklad nad ní (ten můžeme doleštit druhým suchým hadrem z mikrovlákna). *
  • Pečlivě vymyjeme i chlebník (zásobník na pečivo), ve kterém jsou aktuálně optimální podmínky pro rychlé šíření spor plísní.
  • Otřeme nebo vyměníme prostírání, dáme čistý ubrus.
  • Mikrovláknem na závěr rychle přejedeme rychle i panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby atd.




 
Ve chvíli volna u nápoje něčeho osvěžujícího také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě.

* Nejde nám o oslnivý lesk, ale především o zbrzdění přirozených a za normálních podmínek okem neviditelných procesů, kterém by ale v současném počasí začaly být okem viditelné raz dva. :)

 
-------------------------------------------------------

Pátek 28.6.

Denní rutiny
Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 

  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy.
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek.
  • Přetřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Oprášíme žaluzie, parapety a velké plochy.
  • Na závěr vyluxujeme a vytřeme a mopem rovnou stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.
  • Vyklepeme kusové koberce, můžeme je i nechat vyvětrat na vzduchu.
  • Vytřídíme výkresy a jiné umělecké výtvory, které nám děti minulý týden nanosily domů. * 
 
* Nejpovedenější kusy na chvíli vystavíme, a až se nám okoukají, spolu s dalšími pěknými dílky je zaarchivujeme do složky s letopočtem 2018-2019 a připsáním jména dítěte, samozřejmě. Takové ty školkové polotovary, které jsou z větší části prací paní učitelek, většinou s lehkým srdcem oželím a zrecykluji. Svůj účel z mého pohledu již splnily: pomohly dítěti trénovat svoje dovednosti, zabavily ho, potěšily nás, ale většinou v nich není takový otisk osobnosti jako v jiných dílech. 
Ptáte se, co dělat s 3D výtvory? Dobrá otázka. Postupujeme stejně jako u výkresů a "plochých" děl. Nejhezčí věci vystavíme a později uložíme do "památeční krabice" (na nenápadné místo poznamenáme rok), zbytek nenápadně zlikvidujeme. Emocionální potíže s loučením vám pomůže překonat, když si výkresy a dílka vyfotografujete na památku.  Z fotografií lze později tvořit koláženebo rovnou celá alba, která zachovají vzpomínky na um našich dětí v jednotlivých obdobích, ale zároveň nemají takové nároky na místo. Příklady jsem připíchla na pinťák, klikněte sem.
 

Přátelé, přeji vám i vašim dětem hodně radosti nad vysvědčením a pěkné zahájení letních prázdnin. ♥
--------------------------------------------------------

Sobota 29.6.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině, odpočinku a společným aktivitám. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.
V sobotu také zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně). Sobota je také vhodným dnem pro relaxační péči o zahradu nebo balkónovou džungli. Společnými silami si lze o sobě vzít do parády i údržbu vozu a jízdních kol. Zvláště čeká-li nás dovolená, mělo by být vše v pořádku, čisté a připravené.


-------------------------------------------------------------

Neděle 30.6.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku. Rutinu zachováváme v trochu volnějším režimu i během prázdnin, ať ratolesti nezvlčí! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.