neděle 24. března 2019

Jak bezpečně provonět domov

V závěru předsíňového dílu Organizační série jsem se okrajově dotkla tématu příjemného provonění prostor:


"A úplně na konec: dolaďte dokonalou atmosféru a zapojte do působení vaší předsíně i další smysl: čich! To, co vy nebo vaši hosté ucítíte po otevření dveří ovlivňuje celkový pocit a náladu úplně stejně jako to, co vidí oči. Pravidelně větraná a jemně provoněná předsíň působí velmi příjemně. Volte pouze přírodní nevtíravé vůně, v zimě spíš kořeněné (skořice, vanilka, citrusy, cedr, jehličnany, meduňka), v létě ovocné a květinové. Celoroční stálice je pak například levandule nebo bavlník."

Zadání je jasné a možností je nepřeberně: spreje, tyčinky, stébla s difuzéry, svíčky a vosky, sašetky, visačky, elektrické difuzéry.
Eshopy jsou jich plné a na internetu koluje spousta referencí a také DIY tipů, mezi nimi i například nechávat odpařovat na topení hadřík namočený v oblíbené aviváži, otírat plochy dětskými vlhčenými ubrousky nebo navlhčenými ubrousky do sušičky, což se může zdát nápadité.


Jenže citace z onoho předsíňového dílu končí takto:
"Vyhýbejte se chemickým vůním (studujte složení, pozor na karcinogeny typu benzen, formaldehyd, naftalen, toluen, styren, xylen, více v článku Jedovatá vůně domova)."

A to je právě ten háček a červená kontrolka naskočila asi mnoha z vás, protože mi přišlo tolik dotazů a žádostí na konkrétní tipy, jak domácnost bezpečně provonět, že jsem se rozhodla téma zpracovat samostatně a podělit se o své (vyzkoušené) tipy o provonění pomocích éterických olejů. 
Nebudu rozhodně předstírat, že jsem v životě (- v ži-vo-tě! -) nevypálila nějaký ten syntetický vosk a neprášila do vzduchu konvenční spreje, naopak, ale z textu (v druhé, aromaterapeutické části) pochopíte, co mě přimělo změnit postoj a co mě přivedlo k esenciálním olejům. Třeba vás to inspiruje k témuž, protože zrovna syntetické vůně jsou něco, bez čeho se moderní domácnost docela dobře obejde.

Hledání oblíbených vůní a míchání ideální kompozice z éterických olejů může chvilku trvat a tak tipy nebudou tak komfortní jako koupit si sprej s pěkným obalem, ale na konci budete mít mnohem lepší pocit a možná i něco navíc!


Pojďme se nejdříve podívat na způsoby, kterými lze prostory provonět.

Svíčky
Protože mám malé děti (pyromany) a zvíře, které strká fousky (a celý ciferník) úplně všude, používám tyto způsoby vyžadující (i minimální) plamínek jen velmi zřídka. Když už ale na ně dojde, pak vybírám mezi svíčkami, které mají neškodné ingredience, nesmí obsahovat parabeny (při jejichž hoření se uvolňuje benzen a toluen), uměla barviva a syntetické vůně. Jinými slovy, preferované svíčky musí obsahovat ideálně sójový vosk, esenciální oleje, neměly by být barvené a musí mít bezolovnatý knot (ten s olovem je sice již léta zakázaný, ale zejména u svíček z Asie jsou normy těžko kontrolovatelné).


Tyčinkový difuzér
Perfektním stacionárním zdrojem vůně slouží dřevěné tyčinky ponořené do vonné směsi.
Vybírejte co nejvíce porézní tyčinky, bambusové či ratanové; ty se od obyčejných "třísek a špejlí" liší schopností nasávat vonnou směs tím, že mají po své délce mikroskopické dutinky a kanálky. Směs v nich drží a postupně se uvolňuje do okolí.
Stačí tedy nalít vlastní vonnou směs do dekorativní nádobky (skleničky nebo vázičky) s velmi úzkým hrdlem, do nádoby vložit svazek několika tyčinek (čím víc kusů, tím silnější vůně aneb čím víc pruhů, tím víc Adidas) a celé aranžmá umístit někam na poličku, konzoli, parapet atd., ideálně někam, kde proudí vzduch a vůni přenáší dál, aby nevoněl jen rádius 1 m kolem difuzéru. Pod difuzér vždy dávejte podložku, nestavte ho přímo na nábytek, a dbejte, aby se tyčinky nasáklé olejem nedotýkaly například stěn nebo předmětů kolem.

Při výběru vhodné nádobky dávejte přednost nějaké z tmavého skla (po zimě budete mít určitě nějaké v lékárničce po sirupech na kašel atd.). Hrdlo můžete ozdobit mašličkou, samolepkou, nebo nechat minimalisticky holé.
Svazek tyčinek je pak třeba pravidelně otáčet, aby vůně vzlínala rovnoměrně z více nasáklých míst do těch sušších.

Vonnou směs můžete pořídit už namíchanou (čtěte pečlivě složení), nebo si vyrobit vlastní: do 100 ml zastudena lisovaného slunečnicového nebo mandlového oleje (koupíte v lékárně) nakapejte 20-25 kapek esenciálního oleje a nařeďte cca 5-10 ml vysokoprocentního alkoholu (koupíte v barvách-lacích nebo jiných obchodech pro kutily pod názvem isopropylalkohol. V domácnosti ho pak dále užijete na čištění urputných mastných skvrn).

 
Závěsný difuzér
Ručně vyrobený střapec z bavlnek, zrecyklovaný závěsný talisman, keramická visačka? Stačí pár kapek oblíbeného esenciálního oleje na oblíbený předmět, který lze zavěsit do prostoru - na stropní osvětlení, záclonovou tyč nebo okenní kliku, zpětné zrcátko v autě, radiátor - a nechat odpařovat.
Pokud chcete ještě účinnější střapec, vytvořte mu středový kónický knot z tenké látky (nebo gázy) naplněný vonnou rýží (viz následující bod) a tento knot prokapávejte podle potřeby, aby byl stále nasáklý.
Střapce můžete doplnit i malým kroužkem z cedrového dřeva nebo neglazované keramiky, které lze rovněž prokapávat oleji a vonnými esencemi. Moje střapce na fotce jsou sice kupované (Rituals), ale návod na DIY je třeba ZDE.
Fotonávod je i ZDE. Střapce mám moc ráda proto, že mohou tvořit nádhernou voňavou dekoraci v barvách interiéru.

 
Sašetky, pytlíčky
Do malé mělké misky s neuvařenou (nejlépe kulatozrnnou) rýží kápneme pár kapek EO (poměr cca 10 kapek na 100 g rýže). Takto připravenou směs můžeme rovnou umístit třeba na WC (namísto gelových kuliček a dalších "vonítek") nebo na jakoukoli poličku. 
 
Voňavou rýží lze také plnit látkové, organzové, jutové nebo papírové pytlíčky a poté zavěsit do šatní skříně, komory nebo botníku (nebo umístit i do bot v případě potřeby!). 

Zrnka rýže zhruba po 24 hodinách olej absorbují a hlavně nemastí (záleží na poměru rýže a oleje, poznáte to promnutím mezi prsty).
Pár kapek EO můžete aplikovat i na aranžmá ze sušených (ale i umělých - textilních) květin, listů, porézních kamínků.

 

Odpařování pomocí tepla
Topnou sezónu máme skoro u konce, ale ještě pár týdnů můžete používat tento tip: 
na radiátor můžeme umístit vatový tampónek s několika kapkami esenciálního oleje, pár kapek kápneme i do odpařovače (výparníku).
Nikdy olejem přímo nepotírejte části radiátoru, vytvořili byste tenkou mastnou vrstvu, na kterou bude sedat prach a ten se začne při rozehřátí připékat - nic, co byste chtěli později pracně čistit! ;) 

Stejně tak nikdy nepotírejte stínadla lamp a samotné žárovky. Místo toho si můžete pořídit keramický difuzér na žárovku, což je kroužek z neglazované keramiky, který na žárovku navléknete, kápnete na něj olej a necháte bezpečně odpařovat během doby, kdy se svítí a žárovka se prohřívá.

Oleje můžete nechat odpařovat i v aromalampě se svíčkou. Opět pozor na používání v domácnosti s dětmi a zvířaty!


Sypký osvěžovač koberců a čalounění
Vyrobte si trochu vonné rýže podle výše uvedeného postupu a smíchejte s jedlou sodou v poměru 1 lžíce rýže na hrnek sody. Protřepte a nasypte do prázdné sypací cukřenky nebo do dózičky od dětského pudru se sypacím sítkem. Případně si otvory ve víčku vyrobte svépomocí.
Před vysáváním "pocukrujte" koberec touto směsí, nechte chvíli odstát a vyluxujte. Koberec tak čistíte i deodorizujete najednou. Vysátá směs sody pak dál pracuje v sáčku vysavače a působí preventivně proti typickému zápachu z jeho útrob, při luxování navíc uvolňuje vůni dál.
Pokud potřebujete vysavač deodorizovat rovnou, umístěte do čisté sběrné nádoby nebo nového sáčku jednu menší sašetku s vonnou rýží. 
Upozornění: ujistěte se, že váš vysavač má těsnící sběrný sáček nebo nádobu, aby nedošlo k zanešení filtrů. Např. látkové sáčky se časem stávají propustnými, někdy nemusí těsnit bezsáčkové vysavače. Zkuste vysátí jen menšího množství sody a pokud se objeví na filtru nebo v útrobách vysavače kolem sběrného sáčku, této metodě se raději vyhněte.



Osvěžovač ve spreji
Sprej s pumpičkou a vonná směs, to je stará dobrá jistota, která okamžitě osvěží vzduch. Návštěva už je na schodech? Stačí 2-3 aplikace osvěžovače do prostoru a přivítá ji jemná vůně, která se vůbec nedá srovnat s aplikací konvenčního spreje, jenž si potřebuje bezprostředně po aplikaci trochu "sednout", aby člověka neporazil). 
Použijte 15-25 kapek oblíbeného oleje na 100 ml destilované vody a 5 ml vysokoprocentního alkoholu. Alkoholu se nebojte, pomůže vám spojit olej s vodou, aby byla směs lépe promíchaná a po aplikaci se rychle odpaří, nehrozí vám žádná podnapilost, sekundární intoxikace. :)


Úklid s EO
Používání EO při úklidu je geniální hned v několika rovinách: nejenže domov prosytí příjemnými vůněmi, ale působí antibakteriálně a také repelentně. Nejčastější a nejpoužívanější oleje při úklidu jsou citron, grapefruit, pomeranč, bergamot, mandarinka či limetka, které přinášejí radostnou a očistnou energii. Jsou obecně nejoblíbenější a cenově nejdostupnější. Svěží vůně máty, rozmarýnu, smrku, citronely nebo eukalyptu vás ještě více povzbudí a dodají energii po celý čas úklidu. Silně antimikrobiální jsou např. tea tree, citron, levandule, hřebíček, borovice, máta a mnohé další se výborně hodí na úklid koupelny a WC. 
Na závěr úklidu můžete na provonění odpadu nasypat 1 polévkovou lžíci jedlé sody a na ni kápnout 3 kapky oblíbeného oleje. Osvěžovač vzduchu podle receptury výše zase může posloužit jako čistič povrchů, nastříkejte pár dávek na hadřík z mikrovlákna a omývejte povrchy, keramiku i sanitu.
Kapka oleje na vatovém tamponu nebo ubrousku (nebo útržku starých novin či hadříku) na dně odpadového pytle v koši provoní odpadkové koše a pomůže jeho okolí udržet čisté bez bakterií.
Pár kapek lze přidat do kýble s vodou na vytírání nebo otírání povrchů.
Proti komárům působí tymián, šalvěj, levandule, lemongrass a citrusy obecně, při výskytu
švábů, mravenců nebo rybenek je účinný vavřín.


Nepoužívejte neředěné oleje na lakované a plastové materiály a povrchy, olej je velmi silný a mohl by povrch narušit a vytvořit skvrny.

 
Elektrický ultrasonický aromadifuzér
Můj nejoblíbenější a nejpohodlnější způsob: do nádržky elektrického aromadifuzéru (naplněného vodou po rysku) nakapu oblíbený olej, zapnu a cca 3-4 hodiny je vystaráno o příjemnou vůni rozptýlenou po celé místnosti. Díky barevnému podsvícení jde o mimořádně příjemný smyslový zážitek. Aromalampičku nechávám občas i dětem v pokojíčku, například v neděli večer pro příjemnější usínání a uvolnění, nebo v době nemoci, protože esenciální oleje mají řadu terapeutických účinků. O těchto účincích přinesu pár informací v druhém díle tohoto článku.






Kam kterou vůni?


Předsíň
Předsíň si žádá přívětivou energickou vůni. Hodí se sem citrusové a květinové vůně. Zkuste grapefruit, bergamot, citron, jasmín, pomeranč, geránium, růži.


Kuchyně
Kuchyni sluší vůně, které se dobře doplňují s vůněmi jídla a surovin a vzájemně se nebijí. Volte vůni bylinek, citrusů a koření: tymián, zázvor, máta, citron, pomeranč, vanilka, skořice, kakao. Osvěžující lehké vůně jako citronová tráva, citron, máta v létě, a kořeněné prohřívající (hřebíček, skořice, zázvor, pepř) v zimě. 


Koupelna & WC
Nejvhodnější EO pro tyto prostory jsou silně antibakteriální tea tree, citron, levandule, hřebíček, borovice, máta, eukalypt,  mohou být doplněné o exotičtější vůně jako jsou růžové dřevo, myrha, cedr, santalové dřevo.


Obývák
Obýváku moc sluší dřeviny a květiny. Neroli, jasmín, benzoe, růže, lípa, geránium, doplněné o litseu cubeba, nebo divoký fík, to jsou vůně vhodné do obývacích prostor, kde potřebujeme vůni jež osvěžuje, působí proti únavě, depresi, sklíčenosti, podporuje komunikaci a příjemnou atmosféru. 


Ložnice a dětský pokoj
Při volbě EO pro ložnici je potřeba mít na paměti, že éterické oleje ovlivňují psychiku a emoce, a tak se nedoporučuje zejména v začátcích s nepoznanými druhy příliš experimentovat, aby nedošlo třeba k přechodně zhoršenému spaní, usínání, nebo špatným snům. 
Volte osvědčené jemné a zklidňující vůně jako je levandule s pomerančem a vůni nechte v místnosti pracovat s předstihem počas večera, aby účinkovaly ještě před spaním.

Do dětského pokoje se také hodí vůně spíše lehké: ovocné, citrusové a jemné květinové. Vůně, které budou harmonizovat hravost, kreativitu a aktivitu, aby nebylo stimulováno jedno na úkor druhého. Konkrétní tipy pro dětský pokoj přinesu zítra.

V další části si ještě vysvětlíme princip aromaterapie, prozradím, jak poznat a vybrat kvalitní EO a přinesu tipy na některé již namíchané směsi.

Již zítra, těším se! :)

18 komentářů:

  1. Nejlepší vůně našeho domova: čerstvý vzduch ze zahrady. V létě kytky. Vyprané prádlo. Čerstvě naškrobené záclony a povlečení. A celoročně jídlo. Peču chleba doma, takže minimálně dvakrát týdně nám to doma voní naprosto neodolatelně. Jinak umělým vůním nefandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co teprve perník, štrúdl, nebo když doma voní čerstvé miminko (než se zavedou příkrmy :DDD)

      Ale když třeba peču květák s nivou - to je síla! :D A stačí i táhnout vývar na plotně...

      Vymazat
    2. Ano, štrůdly i miminka jsou přímo k sežrání 😁

      Vymazat
  2. V chladných měsících sem tam provoním byt aromalampou s olejíčky tea tree nebo litsea cubeba (má příjemnou citrusovou vůni). Obojí má antibakteriální a virostatické účinky, tak v rámci prevence.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zbožňuju litseu 😊

      Vymazat
    2. A zkoušely jste ten pokojový osvěžovač ve spreji Litsea Cubeba? :) Máte referenci?

      Vymazat
    3. Ten již nějaký čas používám a nemá chybu, hodí se do předsíně, na WC, do koupelny, je to moc příjemná vůně a sedí u nás doma 4 lidem ze 4 :-)

      Vymazat
    4. Díky, Ingrid, zkusím. A kterou značku? Saloos?

      Vymazat
  3. Asi hloupý dotaz, ale prosím co je "sašetka"? Díky Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou takové ty voňavé pytlíčky, název je převzatý z francouzštiny (sachet - sáček).

      Vymazat
  4. Používám litseu v klasické formě olejíku. Jako atopik si dost vybírám, co použiju, éteráčky jsem se naučila kupovat od Karla Hadka, od něj mám dlouhodobě osvědčenou kosmetiku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Hádek je perfektní, Sanitol pomeranč na úklid je top.

      Vymazat
  5. Děkuju moc za tip s rýží. Koupila jsem dvě směsi EO a hned jednu vyzkoušela, sáček jsem zkušebně zavěsila na lustr do chodby a je to znát. Díky moc

    OdpovědětVymazat
  6. Mám prosbu - nevíte někdo, jak odstranit éterický olej z bílého plastového parapetu? Měla jsem vedle aromalampy postavené dvě lahvičky a zůstala mně tam žlutá kolečka. Povrch parapetu je porézní, vsáklo se to a nejde to ničím vyčistit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je mrzuté. Zkusila bych trochu Sava na uchošťour a poťupkat to v jednom místě, co to udělá. Ale moc šancí bych tomu nedávala, mně se jednou obtiskl potisk obalu pracího prášku na vinylovou podlahu a nepomohlo vůbec nic, prostě to tam zůstalo :(
      Držím palce.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Nám s provoněním domova v minulém týdnu pomohla i rozvážka květin. Manžel si totiž vzpomněl že máme výročí a tak nejen že mě velmi překvapivě pozval na večeři, ale ještě mně do práce dokonce dodal květiny. To jsem vůbec nečekala, by mě zajímalo jestli to byla jeho iniciace.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.