neděle 10. února 2019

Organizační série 2019 - předsíň, 5. díl

Pátý díl Organizační série je tu!

Naše předsíň se začíná pěkně rýsovat. Máme odklizené přebytečné svršky a boty, sklizené povrchy, přerovnané úložné prostory; vše má své místo, nebo alespoň máme konkrétní plán jak vstupní prostor v těchto bodech vylepšit.


První zóna, kteoru jsme si vzali v rámci Organizační série do parády, začíná být funkční. Přesto však ještě nemusí být nouze o infarktové situace, kterým by ale mohlo jít předcházet. Čtěte dál!



Ani nemusíte být založením praví chaotici nebo mít deficit pozornosti (jako já), aby vaše odchody z domova byly hektické a roztržité. Stačí mít pár nedočkavých a oblečených (= potících se) dětí, nebo pejska, který už se nemůže dočkat, až vyběhne ven a zvedne nohu. A vy ztrácíte nervy i koncentraci. V takové situaci se snadno stane, že zaúřaduje "ten němec" a vy si zabouchnete dveře a zjistíte, že klíče zůstaly vevnitř na háčku (v lepším případě - v tom horším rovnou v zámku). Nebo poté, co sjedete výtahem nebo sejdete schody dolů, zjistíte, že jste nahoře zapomněli nějakou jinou důležitou věc: klíče od vozu, nákupní seznam, peníze, starší dítě má jen jednu rukavici a mladší v šátku nemá na nohou návleky nebo botičky. Já to zažila nesčetněkrát a vždy když jsem funěla zpátky do schodů, spílala jsem si, jak strašně nemožná dokážu být.

Ale to není všechno. Už jsme se taky jednou vraceli z Rakovníka do Prahy, protože jsem si nebyla jistá, jestli jsem vypnula žehličku poté, co jsem si přežehlila šaty na rodinnou oslavu (...byla vypnutá. Tehdy to můj budoucí (a nejspíš brzy bývalý) manžel bral ještě s nadhledem, byli jsme spolu krátce, vprostřed romantické fáze... o pár let později už přibyly oči v sloup a otázky "CO? CO jsi ZASE zapomněla...TENTOKRÁT?).

Je toho spousta, co vám v téhle souvislosti může narušit plány, zkazit náladu, připravit vás o peníze (víte, jak je se prodraží zapomenutý techničák při silniční kontrole?) ale třeba i ohrozit (když zapomenete brýle na řízení). "Dobré" je taky natankovat plnou a zjistit, že platební karta zůstala doma...

Pokud je to i váš případ, nebo případ nějakého člena rodiny, těmto situacím lze do značné míry předcházet tak, že si na odchodu uděláte malé resumé, vše projdete a zkontrolujete, zda máte vše, co potřebujete. To je rada nad zlato, že? Problém totiž spočívá v tom, že si někdy zapomeneme položit všechny otázky, resp. ty SPRÁVNÉ otázky a tak se efektivita tohoto pravidla rovná uzlu na kapesníku, o němž záhy nevíme, proč tam vlastně je.
Takže řešení je, když poblíž vstupních dveří přibude obyčejný TAHÁK. Zaneste do něj všechny "speciality" kterými trpíte a tyto situace by se měly aspoň omezit, pokud ne rovnou eliminovat.
Forma taháku je zcela na vás. Udělejte si decentní seznámek, pestrý seznámek, nechte si udělat samolepku na zeď, zapojte váš um a vkus - je to vaše předsíň! :)

Já vám můžu nabídnout tahák o formátu A4, třeba se vám hodí. Připravila jsem ho v několika barvách, snad se vaší předsíni trefím do vkusu alespoň jednou z nich.


Ale nezapomeňte, že i z užitečného taháku se může stát okoukaná dekorace na zdi, kterou sotva vnímáte, stejně jako pavučinu v rohu. Zkuste si proto vytvořit krátký rituál a při upravování zevnějšku/motání šály kolem krku atd. si udělejte 5vteřinovou přestávku, během které očima přejedete seznam (tahák) na dveřích.

Těším se na vás zase ve středu, pokud ovšem nezapomenu, co jsem vám to vlastně chtěla....... ;)

A slíbené taháky v různých barvách ke stažení níže:

ŽLUTÁ
KRÉMOVÁ
ORANŽOVÁ
RŮŽOVÁ
SV. FIALOVÁ
ŠEDÁ
TM. ZELENÁ
SV. ZELENÁ

4 komentáře:

  1. Tak já před odchodem z domu dřív kontrolovala 5 věcí: peněženka, klíče, mobil, diář,kosmetická taštička.
    Teď už mi stačí jen svačina a dvacka na autobus, zbytek se vyřeší:-) Jo, pro notebook se vracím pravidelně... A děti už šly párkrát do školy bez aktovky!

    OdpovědětVymazat
  2. Tahaky naprosto uzasne.A pripomelo mi to nechat nahradni klice u sousedky.Neni nad to vyrazit v zime s novorozencem a triletakem ven a hned po zabouchnuti zjistit ze klice nejsou a manzel prijde z prace za 3hodiny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to už se mi taky stalo. Jednou takhle zabouchnu, chci zamknout a zjistím, že místo klíčů mám v ruce dudlík na takovém tom korálkovém řetízku s klipem. Chtělo se mi brečet i zkusit zamknout tím dudlíkem :DDD
      Takže od té doby už taky máme klíče u sousedů a sousedovic klíče u nás. Pro klid v duši všech zúčastněných (včetně pojišťoven) jsou v zapečetěných obálkách.
      Děkuji za připomenutí, zapracuju to do kapitoly o urgentních situacích. :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.