pátek 15. února 2019

Organizační série 2019 - předsíň, 6. díl

První kapitolu (zónu předsíně) naší Organizační série máme téměř za sebou!



V dnešním posledním díle kapitoly věnované předsíni a vstupu si povíme více o zútulnění těchto prostor. Ráda bych předeslala na úvod, že tento blog rozhodně nemá žádné designerské ambice a jsem daleka toho vám v tomto ohledu cokoli radit (natož přikazovat). Nicméně při hovoru na téma organizace, úklidu a "dělání domova" se často setkávám s dvěma typy námitek:




1. Nejsou peníze
Chápu. Pokud je člověk rád, že utáhne nájem a školní obědy, pak nějaké vylepšování a zútulňování předsíně není priorita.
Stejně tak pokud žije v provizoriu, ze kterého se v horizontu maximálně dvou let odstěhuje.


Přesto se přimlouvám za trochu práce, chvilkového nepohodlí a alespoň minimální investice do plechovky s barvou, pokud se ve svém domově (byť dočasném) chcete cítit lépe.


PŘED
Někdy totiž opravdu jen pár litrů barvy a pár nových obrázků úplně změní celkový dojem a náladu, kterou vstup do předsíně po návratu domů vyvolává - a která se jeho obyvatel může držet po celou dobu.
Co myslíte?


PO
Fotky chodbičky "před" a "po" pocházejí z webu hometalk.com - odsud.

 

2. Sterilno/holobyt
Druhá námitka bývá, že po uklizení a zásadní debordelizaci interiér najednou působí poněkud neútulně. Jako by byl nepořádek jakýmsi "zútulňujícím" faktorem a známkou "zabydlenosti".

Pokud i vy máte pocit, že teď vaše předsíň působí okleštěně jako holobyt, vydržte. V první řadě je potřeba umět rozlišit, zda nejde jen o nezvyk. Pokud jsme zvyklí dennodenně míjet stěnu "vytapetovanou" pestrobarevnou řadou svršků a podlahu olemovanou botama, po čistce se může dostavit pocit nezvyklého prázdna.
Pokud na vás ale prostor působí opravdu sterilně i po pár dnech, nebo je rovnou úplně zjevné, že  potřebuje přívětivější vzhled, pak se domnívám, že existují jiné, zábavnější a kreativnější (a z mého osobního pohledu i estetičtější) způsoby, jak danou zónu zútulnit a zabydlet, než držet "útulný" chaos. Ve fotogalerii TD na Pinterestu je nástěnka s ukázkami předsíní, které vypadají zabydleně, funkčně a naplňují pojem příjemně útulného vstupu do bytu, a přitom jsou hezky uklizené.

Své osobité svědectví o tom, že byt je zabydlený a žijí v něm lidé podají třeba:
  • Rodinné fotografie v rámečcích na stěně
  • Obrazy
  • Tapety
  • Zajímavě nebo kontrastně vymalovaná stěna
  • Domácí galerie dětského umění
  • Iniciály jmen a rodinného příjmení
  • Rodinný talisman
  • Náboženský symbol

Možnosti jsou snad nekonečné a je jen na vás, co bude reprezentovat váš individuální "otisk". Dejte do toho srdce ( - to svoje, ne sádrové! :D).
 (Apropos, v prvním vydání Organizační série před 4 lety jsem uváděla i "vkusně vyvedené nápisy s motivačním citátem nebo citátem z bible", ale s těmi opatrně, v posledních letech zažily takový rozmach, že se jim zákonitě nevyhnulo i rychlé okoukání a taky svérázné pojetí /"...neodcházej z domova bez pusy a obětí..."/ je jen jeden z mnoha příkladů).


Pozornost věnujte nejen tomu, co je za vašimi dveřmi, ale i před nimi. Čisté dveře a zárubně, čistá a funkční rohožka a neodfláknutá jmenovka nebo domovní číslo na dveřích a zvonku je samozřejmostí. Pokud vás už omrzela obyčejná nebo strojově napsaná cedulka a na výrobu nové nápaditější si sami netroufáte, na etsy nebo fleru jsou mraky šikovných a ochotných rukou, které vám nějakou pěknou a osobitou vyrobí.

A úplně na konec: dolaďte dokonalou atmosféru a zapojte do působení vaší předsíně i další smysl: čich! To, co vy nebo vaši hosté ucítíte po otevření dveří ovlivňuje celkový pocit a náladu úplně stejně jako to, co vidí oči. Pravidelně větraná a jemně provoněná předsíň působí velmi příjemně. Volte pouze přírodní nevtíravé vůně, v zimě spíš kořeněné (skořice, vanilka, citrusy, cedr, jehličnany, meduňka), v létě ovocné a květinové. Celoroční stálice je pak například levandule nebo  bavlník. 
Vyhýbejte se chemickým vůním (studujte složení, pozor na karcinogeny typu benzen, formaldehyd, naftalen, toluen, styren, xylen, více v článku Jedovatá vůně domova).

------

Doufám, že se vám některé tipy hodily a podaří se vám aplikovat pár změn, které zpříjemní vaše příchody domů a zlehčí ranní odchody. 

Příští díl už se bude odehrávat v srdci našeho domova - kuchyni!

6 komentářů:

  1. Já si to tady tak ráda čtu! Jinak to, že "uklizeno" znamená "sterilno" - to máme věčně rozpor s mužem. Tady není binec, tady se žije, prý. Takže život znamená bahno, tisic bund a dvě stě čepic. Fuj😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tak nemyjte ani nádobí, to je taky známka, že se někde žije, vaří a jí! :D
      Já to samozřejmě zlehčuju, ale uznávám, že to bývá největší problém, najít tu stejnou notu s partnerem a poladit se. Tak přeji pevné nervy a brzký konsenzus :)

      Vymazat
  2. Zdravím, po roce oprašuji debordelizaci předsíně a vůně při vstupu je pro mě docela důležitá. Používám přírodní vonné oleje např. Saloos nakapu na himalájskou hrubou sůl v mističce, ale bohužel mi přijde, že výsledek vydrží pár hodin. Máme předsíň spojenou se schodištěm a tak bych potřebovala silnější kalibr, ale nic, co by škodilo zdraví Máte tip? Děkuji Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkuste kouknout na difuzer např. od Nobilis Tilia, já ho teda ještě nemám, ale recenze mají dobré

      Vymazat
  3. uz se tesim na kuchyni z predsine sem. toho. moc. neudelala pre ta se bude tesit za par mesicu rekonstrukci ale. debordelizace probehla😊

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.