pátek 1. února 2019

Organizační série 2019 - předsíň, 1. díl

Milé dámy a šikovní pánové,

nemáte vlčí mlhu ani dejavu, opravdu po 4 letech oprašuji naši starou dobrou Organizační sérii, u jejíhož prvního dílu vás tímto vítám.
Vítám i vás, kteří vůbec netušíte, oč poběží; nebojte se nic. Chci využít příhodného načasování, kdy roční období ještě nepřeje celodennímu pobytu venku a máme tak víc času věnovat se hlouběji svým domovům, a zároveň můžeme skloubit projekt s únorovým návykem měsíce FlyLady, který se věnuje debordelizaci.
Následující týdny až do jara se tedy budeme věnovat třídění věcí, a organizaci a uspořádání našeho domova, našeho životního prostoru.


Jednotlivé díly a úkoly se budu snažit předkládat v mírném tempu, vy si jej nebojte dále přizpůsobit podle vlastních potřeb a nenechte se znervóznit, když vám některá oblast zabere víc času, nebo u vás dojde k výpadku kvůli nemoci, cestování a jiným překážkám.

Začínáme pomalu pozvolna - samozřejmě v předsíni.



PŘEDSÍŇ 

Ať už se vracíte jen z pochůzky, po celém dni z práce nebo po týdnu dovolené, vždy do svého domova přicházíte vstupními dveřmi a to co je před nimi i za nimi, je právě to, co vás vítá, působí na vás a ovlivňuje vaše naladění. A nejen to - je to první obraz vašeho domova, který spatří kterýkoli příchozí host a nechá na sebe působit. Z hlediska feng-shuei je předsíň dokonce hlavní vstupní branou energie čchi a vašeho štěstí a má přímý vliv na vaše zdraví a spokojenost. A naopak - nedostatky v této oblasti mají přinášet potíže a překážky.
Ať už na principy feng shuei věříte či nikoli, "brána" do vašeho domova by měla být náležitě uspořádaná, přívětivá a funkční.

Proto - první úkol o který vás požádám je, abyste se podívali na svoji předsíň cizíma očima. Toto je starý dobrý a nejčastěji doporučovaný krok, kterým startuje každá podobná organizačně-debordelizační šichta. Jenže často to bývá těžké, protože když jsme na něco dlouhodobě zvyklí, máme tzv. líné oko, ignorujeme některé věci, i když to rozhodně neznamená, že na nás podvědomě nepůsobí.
Určitě znáte ten pocit, když se vracíte po delším pobytu domů. Tehdy jste schopni vnímat svůj domov odpočatými smysly. Intenzivněji cítíte jeho vůni, intenzivněji vnímáte jeho atmosféru, uspořádání nábytku, dispozice, a lépe vidíte i nedostatky. Protože ale potřebujeme nalézt tento cizí úhel pohledu právě teď, tak si takové podobné podmínky nasimulujeme pomocí mého oblíbeného zrcadlového triku: vemte do ruky zrcadlo, ideálně větší (ale nemyslím tím, že byste museli demontovat koupelnové nebo šatní zrcadlo, postačí stolní kosmetické).
Natáčejte ho tak, abyste v něm viděli odraz zádveří a předsíně z jiné perspektivy - obrácené.
Postavte se před vaše vstupní dveře, dobře si prohlédněte jak vypadají a jak vypadá vstup do vašeho domova. Nechte na sebe působit celkový dojem, který ve vás tento pohled vyvolává.

Tak. A co vidíte? Přívětivý útulný a účelně uspořádáný prostor, pořádek? Vypadá jako vstupní brána vašeho štěstí? :) Nebo vidíte nedostatky, chaos, příliš mnoho šatstva, bot, tašek a náčiní, všeho jako by bylo v zrcadle dvakrát víc, než jste zvyklí vídat normálně?
Dobře si tyto vaše postřehy o celkovém dojmu a výchozí stav zaznamenejte v bodech na kus papíru (můžete použít přiložený list k výtisku, pasuje do TD Diáře a jiných A5 formátů) a pořiďte si fotografii celé předsíně, nebo místa, na kterém budete chtít zapracovat nejvíc.


To je prozatím vše. V neděli budeme pokračovat a podíváme se na nejčastější nešvary v uspořádání předsíně a jejich řešení.


Krásný víkend! :)

předsíň před úpravou
předsíň po úpravě







 Zdroj fotografií: http://nicefamilyhomestead.com/

6 komentářů:

  1. Mockrat vám dekuji za to, co děláte! Jste skvela �� tento týden jsem si zrovna procházela starou organizační sérii a začala jsem se změnami:-) a tak se do toho teď dám ještě vic s tou novou. Dekuji Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte vůbec za co, i naše domácnost to potřebuje - děti rostou, uspořádání se mění, něco potřebuje zjednodušit, něco víc vypilovat...
      A původní OS potřebovala po 4 letech taky aktualizovat, bylo potřeba opravit některé starší nefunkční odkazy a obrázky a taky zapracovat některé nové zkušenosti a tipy.

      Přeji všem, aby to šlo od ruky a s elánem! :)

      Vymazat
  2. Přesně v pravou chvíli :-) tento týden jsem celý zvládla plnit zónový úklid. Místo 15 minut mi to trvalo od celého dopoledne do celého dne. Odbíhám kojit a tak kolem mimča. Debordelizaci jsem začala v pondělí a snad mi ten měsíc bude stačit. Už teď se mi u snídaně sedí lépe a rozhlížím se po té krásné domácnosti co nebyla pod kupou zbytečností dlouho vidět. Pročítala jsem organizační sérii kolem oblečení a na tuto oprášenou se moc těším. Díky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, při kojení (a předpokládám i tom nočním) to jde určitě složitěji. Ale za rok s batoletem a napřesrok s bříškem nebo dalším mimčem to bude ještě větší rokenrol ;)
      Takže ono to chce určitě udělat zbavit se krámů a zbytečností a udělat si co to nejjednodušší, pak je i ten udržovací úklid rychlejší a pohodlnější.
      Zatím si na tom úklidovém rozpisu jen označte priority a dělejte jen to, co stíháte.

      Vymazat
    2. V noci holčina spí, ale přes den skoro vůbec a ještě mě potřebuje vidět, že na ní koukám :-)
      Taky piluju, abych stíhala jíst. Večer jsem jak vlčák.
      Udržovací úklid mi kdysi fungoval dobře a zlatý voči, že na mateřský budu mít víc času :-)

      Vymazat
  3. Skvěle. Zrovna jsem si říkala, že budu muset zase vyhrabat organizační sérii. Zónový úklid mi vyhovuje víc než FL. Ale prostě nemám organizační hotovou a potřebuji ji dát zas od začátku (tedy od předsíně). Takže jsem nadšená. Díky, díky
    Martina

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.