úterý 1. ledna 2019

Zónový úklid 2. - 6.1.2019





Středa 2.1.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod. 
  • Všem novým hračkám, které děti nalezly pod stromečkem najdeme vlastní místo a ideálně vytřídíme pár takových, se kterými už si děti nehrají.
  • Utřeme prach na velkých plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 3.1.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní po dnech svátečního obžerství nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem, zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Utřeme nebo vyměníme prostírání a ubrus.
  • Pečlivě otřeme obklad nad linkou, zejména kolem varné plochy přitlačíme.
  • Dále vlhkým hadříkem utřeme celou pracovní plochu (desku) kuchyňské linky (i v místech, kde stojí drobné spotřebiče nebo dekorace - apropos musí tam být? ;)).
  • Hadříkem na závěr rychle přejedeme rychle i ohmatané panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby, digestoře atd. Čistým oprášeným spotřebičům vrátíte lesk, když je přejedete hadříkem s trochou oleje. Stačí olivový, pokud chcete místnost provonět, použijte klidně voňavý (pomerančový), nebo dětský (Aviril). Takový ten ochranný a "mastný tak akorát" film udělá i sprej na nábytek, třeba Pronto Multisurface.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 


-------------------------------------------------------

Pátek 4.1.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu, sklidíme roztahaná DVDčka a stolní hry. Děti mohou pomáhat třídit odpad, vracet dývka do původních obalů atd.

--------------------------------------------------------

Sobota 5.1.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. A společnému rodinnému programu.

-------------------------------------------------------------

Neděle 6.1.

Denní rutiny


Při příležitosti Tří králů odstrojíme stromek a pečlivě uklidíme ozdoby a ryze vánoční dekorace (zimní samozřejmě mohou zůstat....ještě dloooouuuuhoooo :)).
Stromek vyhazujte nejlépe oknem, abyste nenadělali po celém bytě a domě, ujistěte se, že pod okny nikdo není.... a že je bezvětří*. 

*Předloni foukal větříček, já se chtěla stromku mermomocí zbavit (dokud byl muž s dětmi pryč, aby se to obešlo bez emocí) a náš stromek skončil ve větvích stromu o dvě patra níže. Když jsem se dívala, jak stromek mění dráhu letu a k čemu se schyluje, vylítlo ze mě zoufalé (ale hlasité) "dooopr-de*e!", takže všichni slyšeli, že se ve vnitrobloku děje něco zajímavého a začala se otvírat okna s diváky. Ještě více jich bylo, když jsme se o pár dní později snažili jedličku z větví kaštanu rozplést a vyprostit pomocí nejrůznějších metod i  prostředků (dodnes se divím, že to někdo nenatočil a nekoluje to po youtube s názvem A je to!). Upřímně, nemusím si letos dát repete a nepřeji tohle tříkrálové zpestření ani vám. :)

  • Pokud měly vaše děti díky ředitelskému volnu delší vánoční prázdniny, pomůžeme jim připravit se na návrat do škamen; nezapomeneme kromě kopýtek a uší vyčistit i boty, připravit všechny doplňky jako čepice, šály, rukavice, ať jdou dv pondělí do školy v klidu, včas a připravení.
  • A odpočinutí - večer je zaženeme do postýlek o něco dřív, i když naše děti jsou pěkně rozdováděné po vánočních prázdninách a budou prskat! :)

2 komentáře:

  1. Tak jsem čtvrteční úklid kuchyně měla zpestreny potopou. Od myčky vypadla hadice do odpadu a ta je ve skříňce pod dřezem kde mame nádobí. Tak jsem umyla navíc nádobí,skříňku.... :))

    OdpovědětVymazat
  2. ja dekuji ze sme nezacali moc. zhurta uz sem se desila ze budu hned prevlikat postele ja bych to asi tento tyden nedala. nejak sem asi jeste v modu vanoc😂 ale v pondeli nastoupim na 100% odpocata a pripravena.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.