neděle 23. září 2018

FlyLady 24. - 30.9.

Tento týden jsme v oblasti obýváku
Končíme návyk měsíce - pořádná večerní rutina
Každý den začínáme ranní a končíme večerní rutinou 




PONDĚLÍ 24.9.

Úkoly tohoto dne
  • Vyměňte povlečení (pro jednou vynecháme ložnici, kterou jsme převlékali ve čtvrtek)
  • Vyhoďte starý tisk, katalogy, letáky 
  • Vyleštěte zrcadla a dveře
  • Utřete prach
  • Vyluxujte všechny podlahy
  • Vytřete podlahy
  • Vysypte odpadkové koše

Mise dne: máme opět štěstí na celý týden v zóně obýváku; začneme obvyklým rychlým úklidem hotspotů. Sklidíme povrchy - konferenční a odkládací stolky, sekretáře nebo otevřené police, parapety, područky křesílek a sedaček a podlahu. Pryč se vším, co se zde jen tak odložilo a překáží.
Poté ihned navážeme a uděláme ponor do čalouněných útrob pohovek, sofa a křesel. To bývá místo, kde končí spousta křupek, ponožek, mincí a kapesníků. Budete překvapeni, kolik věcí tam každý měsíc objevíte.
Jděte! Nezabere vám to ani pět minut.



*********************************************************************************

ÚTERÝ 25.9.

Úkol tohoto dne   
V úterý se vždy věnujeme především plánování:

  • jídel k uvaření na příští dny, bereme v potaz vše sezónní a levné (dýně!)
  • plánování aktivit s rodinou nebo přáteli
  • objednání k lékařům, zubařům, kontrola zásob dlouhodobě braných léků
  • cokoli vás napadne
Úterý je také o zábavě a regeneraci sil. Až budete hotovi s povinnostmi, dopřejte si nějakou příjemnou oddychovou aktivitu, která je ve vašich možnostech.

Misí tohoto dne: úklid povrchů - polic, skříněk, obývákových stěn. Nejsou až příliš zastavěné a zaskladněné předměty? Jde ještě o útulné prvky, nebo krámy? Rozhodně se nemusíte zbavovat hned všech dekorací a předmětů, pokud vám pohled na ně přináší upřímnou radost a rádi se na ně díváte, ale zvažte, jestli nejde jen o zvyk a vystavené věci spíš neignorujete. A pamatujte, nemáte vůbec žádnou povinnost (ani morální) držet doma - ve svém životním prostoru a výsostném území - nevhodné dárky, které vám vůbec nic nepřináší, pouze je máte ze slušnosti někde v policích, musíte na nich otírat prach a musíte se na ně dívat. 
Tyto dárky svůj účel již splnily: udělalo vám radost, že si na vás dárce vzpomněl a měl úmysl vás potěšit, což je samo o sobě dostatečný důvod k radosti a vědomí, že na vás někomu záleží. Vůbec nevadí, že se netrefil, a jistě by ho mrzelo, kdyby věděl, že vám jeho dárek celou dobu nedělá radost a spíš vám pije krev a komplikuje úklid.
Zbavte se proto tohoto falešného pocitu viny i věcí, které nejsou vaše srdcovka.



*********************************************************************************

STŘEDA 26.9.

Úkoly tohoto dne
Středa je ve znamení boje s prokrastinací. Tento den se zabýváme věcmi, které máme sklon odkládat a nechávat zajít daleko.
Například:

  • vracení půjčených knih a věcí
  • nejrůznější reporty
  • dotažení rozdělaných prací
  • poplacení složenek 
  • úřední záležitosti
  • telefonáty, do kterých se nám jindy nechce 


Mise dne: dnes se budeme věnovat výškovým pracem v obýváku! :) K ruce si vemem nízké schůdky nebo štafličky a pštrosí péro (prachovku nebo cokoli jiného ideálně na teleskopické násadě) a oprášíme garnýže, rohy stropů, kde by mohly být pavučinky, obložky a horní hrany dveří, zkrátka plochy ve výšce, kam se nedostaneme při běžném pondělním oprašování.

*********************************************************************************

ČTVRTEK 27.9.

Úkol tohoto dne
Čtvrtky obvykle navazují na středeční antiprokrastinaci a bývají dnem, který věnujeme pochůzkám, nákupům, cestám do čistíren a opraven, dotahujeme do konce vše, co jsme včera nestihli, abychom to před sebou netlačili další týden.

Mise dne: vysávací session. Důsledně vyluxujte celou podlahu i pod nábytkem, pod sedačkou a křesly, v rozích. Postupujte po celém obvodu místnosti, nevynechávejte podlahové lišty. A netahejte sami nábytek, ať se nezraníte!
 
*********************************************************************************

PÁTEK 28.9.

Máme státní svátek, slavíme Den české státnosti a svátek sv. Václava. Užijte si pohodový prodloužený víkend!

*********************************************************************************

SOBOTA 29.9.

Den pro rodinu. Věnujeme se našim blízkým a společným aktivitám.


*********************************************************************************

NEDĚLE 30.9. 

Den odpočinku. Další den volna, který FL tentokrát velí věnovat péči o sebe a svého ducha.
Udělejte pro sebe něco hezkého, povznášejícího, odpočinkového a radostného.


****************************************************************************

2 komentáře:

  1. Potřebovala bych nějakých 31 kroků pro chlapy. Můj snad až sabotuje to co dělám. Že se snažím s tím naším chlívkem něco udělat. Jenže se nikdy nedostanem od dřezu dál. Vždycky to asi po měsíci vzdám, protože mě nebaví se snažit a nevidět výsledek. Příklad - v 8 večer umyju nádobí. Můj má nějakou dobu na to hlad, obvykle když už ležím. A ten hrnek s talířkem prostě nechá ve dřezu. Přitom to nezabere ani tolik času ani tolik vyplýtvané vody, aby to prostě opláchnul po sobě. A zakázat mu jest, je prostě blbost, to uznejte. Mohla jsem si stěžovat, že musím hned ráno umývat jeho bordel. Mohla jsem se chválit, jak mě ten dřez ráno nutí udržet pořádek i jinde, mohla jsem si s ním X-krát promluvit..... mohla jsem se na hlavu stavět, ale nic platné. Tak když vidím, že ta moje snaha nikam nevede a můj ještě dělá naschvály nebo co, tak to prostě po nějaké době vzdám. Ale hlavně, že si každou chvilku stěžuje, že je plný dřez, že by se mělo povysávat a organizuje velký úklid den před návštěvou.... jako proč? Jak toho chlapa zvládnout? Teď už nechcu polevit. Máme mimčo, které se pomalu ale jistě začíná pohybovat po zemi... je třeba s tím něco udělat a je jasné, že to nebude ze dne na den, ale už vidím, jak to zase vzdám, protože nejsme schopni udržet na uzdě ani blbé nádobí natož mít pod kontrolou celý barák :-/ (ještě že máme jenom 2+1, ikdyž už máme nachystané druhé patro - to pak bude boj). Nějaké rady? Budu fakt ráda. Takto se těžko udržuje motivace... Káči

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaci, muj chlap je s tim nadobim to same. Umeju nadobi, vytru do sucha drez a za pet minut si jde natocit vodu, kterou si samozrejme nejdriv odpusti. A sklenicku pak necha ve drezu. To bych ho vzdycky nejradsi nakopala. Musim rict, ze se to zlepsilo, kdyz jsme si poridili mycku. Muj nejvic nejoblibenejsi pomocnik v kuchyni. I manzrl si ji oblibil a to ji nechtel. Co se tyce ostatniho bordelu v byte, mi nejvic na motivaci pomaha prcek. U nas jsem bordelar ja a tak mesic zpatky me strasne zacalo rozcilovat, ze se vsude neco vali. Pravda, nejvic jsou to hracky. Ale ty zatim nejsem schopna eliminovat. Takzr jsem zacala postupne debordelizovat byt. A zatim me to drzi jet uklidy podle FL. Az debordelizuju celej byt, tak najedu asi na Zony. Mam obcas u fl pocit, ze nic nedelam :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.