pátek 10. srpna 2018

Mikrovlákno - jak na něj?


Před pár dny skončil červenec a s ním i hlubší zaměření na návyk Swish & Swipe.
Udržování sanity je jedním z nejzákladnějších návyků FlyLady, ale i Zónového úklidu - úplně základní denní rutina, která pomáhá udržovat hygienické zázemí perfektně čisté, baterie lesklé a předchází kumulaci špíny, bakterií i vodního kamene.

Možná jste si všimli, že v momentě, kdy jste se přeorientovali na návyk každodenní údržby sanity, stoupla vaše spotřeba hadrů a papírových utěrek. Já jsem ve svých úklidových počátcích používala právě především papírové utěrky a ten fofr, kterým mizely role papíru v odpadu, mě děsil. Hned bylo jasné, že nejde o nejšťastnější způsob údržby pořádku a budu muset zkusit tolik doporučované hadříky z mikrovlákna, ale měla jsem v ně stále nedůvěru. Když je budu muset vyprat po každém takovém použití, bude ekologická stopa opravdu menší? A dokáže hadřík všechnu špínu opravdu setřít? Z umyvadla, vany, záchodového prkénka? A opravdu se pak dobře vypere a nebudu jím jen dál rozmázávat špínu a šířit breberky?
Nejsou nakonec nejlepší napuštěné antibakteriální ubrousky?

Pokud si kladete stejné otázky a máte podobné pochybnosti, pak je třeba porozumět principu, na kterém mikrovlákna fungují. Podělím se s vámi ve stručnosti o to, co jsem zjistila já.


Inu tedy úplně z gruntu: mikrovlákno je vyrobeno ze směsi polyamidu (na cedulce se symboly často zkratka PAD) a polyesteru (PES) v poměru cca 80/20 (příp.  75/25), resp. tato dvě umělá vlákna uspořádaná do hvězdicového tvaru tvoří jedno mikrovlákno.  To  je tenčí než vlákno hedvábí a mnohem tenčí než lidský vlas.
Neptejte se mě na to, jak se dá tento pravidelný hvězdicový piditvar vyrobit, to je nad mé chápání, ale pod mikroskopem pak vypadá takto:

Když si mikrovlákno srovnáme s obyčejným bavlněným vláknem, začíná být patrné, že členité pórovité a "roztřepené" mikrovlákno má daleko větší záběr a schopnost sbírat do svých štětinek více bakterií a špíny, než jedno bavlněné vlákno, které sbírá "jen" po svém obvodu.

vlákna pod mikroskopem
A samozřejmě má nesrovnatelně větší schopnost sebrat špínu (bakterie, viry) než pouhá papírová utěrka nebo ubrousek (a to i ten napuštěný dezinfekčním prostředkem). Čím více umělých vláken, tím více i statické elektřiny, takže mikročástice prachu a špíny jsou přitáhovány vlákny podobně jako magnety.

mikrovlákno nalevo, bavlněné vlákno napravo

A ještě jednou:



Teď považte, že jeden hadřík má miliony takových mikrovláken; to vysvětluje, proč je utírání mikrovláknovým hadříkem tak účinné a proč se ho netřeba bát.


Aby však bylo účinné 100%, je potřeba dodržovat několik zlatých pravidel. Já je zpočátku neznala, proto mi chvíli trvalo, než mi mikrovlákno přirostlo k srdci a já naplno poznala jeho vlastnosti.
Tak tedy:

1. Nemusíte namáčet celý hadr.
Protože vlákna mají obrovskou absorpční kapacitu (až osminásobek své váhy). Když jsou nacucaná vodou (i po vyždímání), mají menší schopnost "sběru" - logicky. Je tedy dobré pracovat buďto se dvěma hadříky (jedním vlhkým, kterým se zvlhčí zaschlé skvrny) a druhým suchým, kterým se "vypije" přebytečná vlhkost, mechanicky seberou zbytky špíny a povrch se doleští.
Stejně tak lze pracovat s namočeným jedním cípem (tím například přejedete plochu nebo spotřebič a zbytkem suché utěrky utřete úplně dočista).

2. Hadřík před prvním použitím vyperte.
Ideální savost pak nabere po zhruba 2-3 praních.

3. Hadřík perte ve vodě na vyšší teplotu
Stejným způsobem jako se dostane špína mezi vlákna, se dostane i ven, vlákna ji ve vodě prostě "pustí".

4. Neperte s ostatním prádlem.
Do mikrovláken by se dostaly žmolky z bavlněných vláken vašeho prádla.

5. Zapomeňte na aviváž.
Vlákna by jinak ztratila svou elektrostatickou schopnost (díky které mikročástečky prachu dělají samy hop nahoru do vláken) a utěrka by byla méně účinná. Celkově sledujte cedulku se symboly údržby a doporučeními výrobce vaší utěrky/hadříku!

6. Dezinfikujte octem.
K vyprání stačí trochu tekutého prostředku na praní nebo mytí nádobí. Pokud chci mít jistotu, že hadřík bude opravdu čistý a voňavý, použiji závěrečnou lázeň s octem.
Pozn.: pokud se v rodině vyskytne nějaké infekční onemocnění nebo potřebuji setřít biologické zbytky (po dětech, kočce, po zpracovávání syrového masa), použiji pro jednou papírové utěrky a okamžitou likvidaci - rychlost a radikálnost mi v těchto případech přijde bezpečnější. ;)

7. Rozlišujte použití podle barev.
Jakmile skončíte s vybíráním a najdete jednu svoji stálou značku, doporučuji také utěrky rozlišit podle barev a pak na WC používat zásadně jednu barvu, na umyvadlo zase druhou, v kuchyni třetí jinou atd., aby při úklidu nedošlo ke křížové kontaminaci = přenosu bakterií hadrem z jednoho zařízení na druhé v rámci jednoho úklidu.

8. Vybírejte pečlivě.
I mezi "mikrohadříky" existují rozdíly v kvalitě. Záleží především na hustotě vláken a poměru polyamidu a polyesteru. Hadříky s příliš řídkou vazbou čistě z polyesteru málo sají a zanechávají šmouhy, jsou nepříjemné do ruky. YouTuberka Melissa z Clean My Space podle svých slov vyzkoušela kolem 100 (slovy: sto!) různých typů a značek, než našla vyhovujícího dodavatele, kterému pak svěřila výrobu pro svoji značku Maker's Clean.



Samozřejmě jsem taky vyzkoušela už pěkných pár kousků z našeho trhu: běžně dostupné Söke, Vileda, Spontex, Profissimo (DM Drogerie), Ikea, Kik, Pepco a můžu říct, že i tady se ukázalo, že šetření se moc nevyplatí. Čím levnější hadřík, tím menší rozměr, řidší vazba vláken, často i horší složení (resp. poměr příměsí), což se odráží i v efektivitě úklidu, a v delším horizontu i životnosti hadříku (kvalitní mikrovlákno má vydržet cca 500 praní v pračce).
Mám v zásobě hadříky, u kterých už se těším, až se rozpadnou a podruhé už je nekoupím. Zatím tyto nejlevnější, nejmenší a nejtenčí hadříky s řídkou vazbou používám třeba na úklid auta a údržbu jízdních kol, ty lepší pak doma na běžný úklid a ty nejkvalitnější na náročné plochy - skleněnou desku stolu, televizi, monitor, zrcadla, lustry a stínidla, okna, lesklé plochy. Tam - bez větší námahy - dosahuji doslova oslnivých výsledků!




Před nedávnem mě oslovila (a na vyzkoušení poslala své produkty) i slovenská společnost IveKol. Už z prezentace na webu jsem tušila, že  jejich utěrky by mohly být bezvadnou a nám dostupnější alternativou k špičkovým Maker's Clean. A opravdu. Jejich utěrky, hadříky a další produkty mají skvělé zpracování, hned při prvním použití jsem si oblíbila huňatou a super savou a leštivou žlutou utěrku Petru a kuchyňskou zelenou utěrku Danu, která je z jedné strany jemně abrazivní a z druhé zase hladká na doleštění, takže je skvělá na sklokeramický sporák, skleněné nebo keramické zapékací nádoby a na nerezový dřez.

Ale zpět k žluté Petře. Právě ji jsem použila pro srovnání s ostatními dobrými značkami, které běžně kupuji a používám: Spontex, Söke, Vileda.

Utěrky jsem vám pospolu pěkně vyfotila, abyste viděli, jak se i v této "lepší" kategorii jednotlivé hadříky liší hustotou vazby a celkovou tloušťkou.

Začnu odshora. Úplně nahoře je Vileda Colors, má velikost 30 x 30 cm a pack 4 ks v různých barvách vyjde na 90 - 100 Kč. Hodí se spíš na menší plochy, případně jako "první" hadřík k navlhčení povrchů při práci se dvěma hadry. Dobře se s ním utírají členité povrchy, drážky, žaluzie.
Pod ním je Söke. Má taky 30 x 30 cm, je ještě o fous tenčí než Vileda a u nás doma nachází využití hlavně v kuchyni, protože rychle schne. Balení 4 ks ve 4 barvách stojí 65 - 75 Kč.


Následuje Spontex. Prodává se pod názvem mikroutěrka Multi, na obalu má Multi Microfibre a dostupná je ve třech barvách. Má 32 x 32 cm a krásnou hustotu a vlastnosti. Není to ještě sice stejná kvalita jako Petra z IveKol, ale vzhledem k ceně je to skvělá volba. Bezvadně saje, leští, je výborná  na velké plochy, zrcadla, skleněné dveře, nerezové plochy.
Za jeden kus dáte mezi 25 - 35 korunami, doporučuji sledovat akce, já na ni narážím často v Bille, kde bývá občas k dostání asi za 22 Kč, pak se vyplatí vzít víc kousků.




Poslední utěrkou vespod je právě Petra od IveKol, je to takový mercedes mezi mikroutěrkami, pořizovací cena je 6.90 €, ale věřte, že aspoň jednu potřebujete ;). Má 33 x 33 cm, dvakrát delší chlup a hustší vazbu než ostatní a ocení ji nejen domácnosti s alergiky...


Já tu svoji už nedám z ruky. :) Ale dám vám šanci vyhrát a vyzkoušet jiný skvělý produkt od IveKol - kuchyňskou utěrku z mikrovlákna s vaflovým vzorem - modrou pomocnici Štefánii. Více si o ní a jejím použití dočtete zde.

Pokud chcete zkusti štěstí, napište mi do komentářů pod tento post nebo na instagramu odpověď na otázku:
KTERÝ PROGRAM Z DENNÍCH MISÍ NÁSLEDUJETE?

a) FlyLady
b) Zónový úklid
c) Kombinuji podle nálady (potřeby)

Budu se těšit na vaši účast a odpovědi, ze kterých vylosuji v neděli 12.8. po 20.00 jednoho výherce utěrky Štefánia.

Do té doby přeji krásný víkend! :)

Fi

48 komentářů:

  1. Ahoj, jsem trochu netypický čtenář, takový ten "blázen na pořádek"😁 Uklízím podle svého systému a k tomu přidávám hlavně Fly lady (jakože se víc zaměřím na danou oblast, upozorní mě na něco, co jsem opomněla) a doplňuji podle zón. Strašně ráda ty systémy pročítám. Prostě cvok😁.

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že uklízím podle FlyLady, ale ne denně, jak by se mělo. Jedu pak podle mailů odzadu a udělám úklid za několik dní. Už několikrát jsem se chtěla přinutit dodržovat každý den jednu misi, ale jsem nenapravitelná...

    OdpovědětVymazat
  3. Dříve jsem jela "klasickou FlyLady" (cca rok, dva zpět). Teď už mi více vyhovuje zónový úklid. Předtím to pro mne bylo takové "poletování" po bytě. Zónový úklid mi dává větší smysl a je pro mne asi i příjemné, že vidím ten wow efekt v celé místnosti hned.

    OdpovědětVymazat
  4. Já zónový, nejvíc mi vyhovuje s malými dětmi.

    OdpovědětVymazat
  5. Sleduji Terapii domova od jejího počátku, ale systém Fly Lady mi moc nevyhovoval. Proto jsem přivítala Zónový úklid. Přesto si Fly Lady vždycky přečtu a pokud tam je něco, co na mně v bytě doslova volá, přiřadím si to k Zónovému úklidu. Se Zónovým úklidem se také lépe plánuje týden. Vždycky vím, že v pondělí se vrhnu na ložnici (v mém případě na můj pokoj) a ve středu na "dětský pokoj" mého manžela. Jezdím pravidelně podle naplánovaného týdnního menu na nákup... zkrátka týden má svůj pravidelně se opakující řád. A to mi velice vyhovuje. Vzniká tak vlastně jistá rutina, na kterou si člověk lehko zvykne. Díky Fi! Musím Tě potěšit, že Zónový úklid už používá i moje dvacetiletá vnučka, která má vlastní domácnost a moc jí to vyhovuje hlavně při docházení na přednášky a přivýdělek při vysoké škole.

    OdpovědětVymazat
  6. Spíš se přikláním k zónovému, ale občas se inspiruji i u FL. Zatím nejsem moc "vzorná", mám velké rezervy, ale ono to půjde ;-).

    OdpovědětVymazat
  7. Kombinuji vlastně oby dva systémy a ještě si je upravuji podle mého rozvrhu. Jen se mi teď dost často stává, že vynechám a pak samozřejmě nestíhám a jednou za čas musím holt nastoupit i v sobotu.

    OdpovědětVymazat
  8. Začínala jsem FlyLady,teď dělám zónový úklid který mi více vyhovuje protože má takový řád,ale když mě ve FlyLady něco zaujme a zbyde čas tak to k tomu úklidu přidám a popravdě některé rady a vychytávky využívám i v práci ;) k rodicaku uklizim a baví mě to :)

    OdpovědětVymazat
  9. Kombinuji, ve skutečnosti asi proto, že nestíhám ani jeden systém.

    OdpovědětVymazat
  10. Začínala jsem tím, že jsem se pokoušela zvládnout obě, FlyLady i Zonový úklid, až když jsem padala únavou tak jsem pochopila, že tudy cesta nevede, takže se to vždycky snažím zkombinovat tak, abych to zvládala a domácnost nesténala :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  11. Ted jsem na zonovem uklidu. Kdyz jsem Terapii domova objevila, byla to vsak Fly lady :-).
    Na mikrovlanu nemam moc rada, ze pousti chlupy. Uspesne je pouzivam na denni cisteni bryli a tam se to teda pozna... pak si rikam, ze ty zbytecky jdou do vody, kde nejdou odfiltrovat.. a zpatky k nam.. Ovsem jako pomocnik je to bozi. Zvladne uklid temer bez prostredku, jen s vodou ;-).
    Zuza J. z Pomale domacnosti

    OdpovědětVymazat
  12. Snažím se uklízet podle Fly Lady, ale ne vždy se mi daří. :-(

    OdpovědětVymazat
  13. Většinou kombinuji obojí. S tímto systémem úklidu jsem se seznámila v zahraničí, kde jsem pracovala, a sposutu návyků jsem si přivezla s sebou domů. Terapie domova mi pomáhá tyto návyky dodržovat a zlepšovat.

    OdpovědětVymazat
  14. Začínala jsem s Fly Lady, ale po čase jsem to vzdala.. Asi po roce jsem se odhodlala znovu a začala se zónovým úklidem, a to je teprve to pravé ořechové pro naši spokojenou rodinku :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, já nejraději používám Zónový úklid, ale teprve začínám, takže se prokousávám debordelizaci... Ale tvůj web je pro mě super. A mimo jine moc chválím diar, mám ho a je geniální.

    OdpovědětVymazat
  16. Ja upratujem podla Fly Lady :) a vdaka tomu sa stalo pre mna upratovanie radostou,napriek tomu ze predtym som upratovala skor z nutnosti.Kazdy den sa tesim ked si rano v praci pri kavicke precitam nove ulohy :) vdaka tebe sa stalo pre mna upratovanie zabavou <3

    OdpovědětVymazat
  17. Objevila jsem vás teprve nedávno a jsem nadšená:-) Mám ráda pořádek, uspořádávání věcí a starost o domácnost mi dělá radost. Protože jsem ale pracující, je téměř nemožné přesně dodržovat úklid tak, jak je “předepsán”. Uklízím tedy podle sebe, ale nechávám se inspirovat :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak ja som TD objavila na dovolenke, predtým fakt možno 10 rokov dozadu som riešila flylady na jednom českom fóre... no a veeeľmi sa teším, že po dovolenke nabehnem na systém. Veľmi sa teším a netrpezlivo čakám aj diár... normálne mám nutkanie si ho zadovážiť hneď... ale som zvedavá na nové farbičky...

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, takže moja odpoveď na tvoju otázku je "b". Perfektne mi vyhovuje - každý deň jedna miestnosť a víkend voľný. A ďakujem za super článok o mikroutierkách. Že je to taká veda som ani netušila, i keď som veru postrehla, že nie je handra ako handra :D

    OdpovědětVymazat
  20. Já používám zónový uklid,vic mi vyhovuje. Ale podivam se i na Fly Lady a kdyz me tam neco zaujme, tak to k uklidu přidám :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Kombinuji podle situace a nálady. Na začátku po debordelizaci mi přijde lepší FL, prostě se prokousat jednotlivými místnostmi postupně. Pak už zónový úklid, líp se "zažere" pod kůži a efekt lze vidět hned. K tomu inspirace z FL, jestli nějaká oblast nezůstala dlouho opomíjená.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj...snažím se uklízet podle mejlů Fly Lady, ale ne vždy mi vyjde na vše čas a tak další den to doháním, občas improvizuji a kombinuji...ale mejly mě "nakopávají" inspirují a hlavně - dělají mi každé ráno hezčí, už se na ně těším. Tak moc za ně děkuji <3 přeji krásný každý den. Olga

    petrusovao@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  23. C) kombinuji,resp.libi se mi oboji a nemuzu si porad vybrat. Nekdy delam oboji, nekdy nic, dle potreby a nalady. Jsem nedusledna! Vetsinou uklizim podle sebe a temito 2 systemy se inspiruju. Martina

    OdpovědětVymazat
  24. Ja kombinuji. Snazim se uklizet pravidelne, ale jednou za cas udelam vetsi uklid dle casu.

    OdpovědětVymazat
  25. Zatím se s oběma styly seznamuji. Někdy vše udělám, někdy to flákám. Máme dvě malé děti, rekonstruujeme dům, všude se něco buduje, takže spíš debordelizuji, kde je třeba... časem to půjde určitě lépe. Cítím, že zónový úklid je mi bližší. Lucinky

    OdpovědětVymazat
  26. Jedu zonovy uklid, do FlyLady obcas nakouknu na nejake sikovne zvyky. Diky moc za Vasi praci, bez vas bych ten vybuch co nastal doma po druhem porodu neukocirovala ;) A ty prenosky jsou bozske, od te doby co je mam se tesim nejen na vysledek uklizeni ale i na uklizeni samotne 🙂

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, snažila jsem se začínat podle FlyLady, ale i když jsem si z toho pár šikovných návyků odnesla, moc se mi nedařilo. Udělalo mi radost, když se objevil zónový úklid, ten mi vyhovuje mnohem víc, i když jsem si trochu přeházela dny a stejně pořád něco nestíhám, takže doháním o víkendu. Ale pořád doufám, že se to zlepší a víkendy budou konečně volné :)

    Co se mikrovlákna týče, mám ho ráda a vyzkoušela jsem už také dost značek a typů, ale asi mám nějakou úchylku nebo co, zjistila jsem, že je mi těch kvalitních a drahých hadrů na úklid špinavých míst líto (a to nemyslím nějaké výjimečné fuj tajbly - na ty beru papírovou utěrku). Uklízím tedy vždy napřed těmi levnějšími hadry a ty pěkné drahé používám až na závěrečné dosušení, vyleštění a podobně :)

    OdpovědětVymazat
  28. Určitě bližší je mi Fly Lady, se kterou jsem začínala a do letoška mise z mailů poctivě plnila ;-) V lednu se mi narodil synek a úplně jsem přestala stíhat...(td diář aktuálně používám na zaznamenání kojení, plenek a pokroků) Už se těším, až si to konečně sedne a já si udělám hezkou domácnost:D Jinak manžel je kapku lenoch, který si myslí, že vysátí/umytí koupelny/oken....stačí jednou a vydrží to napořád! Ach jo...ale jinak je hodnej;)

    OdpovědětVymazat
  29. Krasný den Fi,
    taky jsem začínala, jako řada dam v komentářích, systémem Fly Lady, ale nebyla jsem příliš úspěšná... Nepodařilo se mi dostat ho pod kůži. Když jste se tu s námi podělila o Zónový úklid bylo to to pravé pro mne. Děkuji za Vaše poznatky k úklidovým pomocníkům a rady... Doteď jsem používala mikrovláknové hadříky úplně špatně ��...
    Přeji krásnou neděli a teším se na další rady a pomoc v tom našem každodenním "boji". VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výherkyně VeronikA se mi ještě stále neozvala... ;)

      Vymazat
    2. Moc se omlouvám a stydím se, že mi to tak dlouho trvalo. Právě jsem Vám poslala odpověď mailíkem.
      Přeji hezký zbytek neděle. VeronikA

      Vymazat
  30. Ahoj ja používam zonovy uklid a snažím sa k tomu ridavat denne misie FL. Ďakujem za super web. Naozaj veľmi inšpirujúce.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, sleduji zonovy uklid a obcas nakukuji i na FL 😉

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj, sleduji zonovy uklid, ale občas nakukuji i na FL 😉 Ivana

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj FI, kombinuji oba systémy podle nálady, času a potřeby. Každý den se zaměřím na jednu místnost, ale když už mám po ruce vysavač a napuštěný kýbl, tak přejedu celý byt.

    OdpovědětVymazat
  34. Snažím se zaměřit na zonový uklid, dokonce si to i přepisuji do speciálního sešitku, abych si vše mohla odškrtávat:) ale ne vždy mi o výjde, ale snažím se:) takže za mě zonový uklid

    OdpovědětVymazat
  35. Vyhovuje mi víc zónový úklid, občas kouknu na FL, rada čtu maily 😀, ale většinou večer závidím všem ženám, které to daly, narozdíl ode mne🙈Snad se mi někdy podaří nasledovat všechny pokyny a mít vše hotovo, ale urcite je velký rozdíl uklízet být či dům s veeeelkou zahradou.

    OdpovědětVymazat
  36. Všem děkuji za účast a především odpovědi; je moc příjemné a motivující vědět, že má smysl dělat oba systémy :)
    Všechny Vaše odpovědi i milé dodatečné zprávy jsem očíslovala, slosovala a ráno se dozvíte v emailu víc :)

    Děkuju! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. E-mail žádný ,tak nevím jal to dopadlo

      Vymazat
    2. Email s denními misemi v pondělí ráno nedošel? :-o

      Vymazat
    3. Aj, ja znovu po gdpr akci maily neodebiram, tak se vysledek nedozvim? Skoda :( Misto mailu chodim rovnou sem, vyhovuje mi to vic...

      Vymazat
    4. Aha, chápu.
      Všechny zdejší a instagramové odpovědi byly sečteny, očíslovány a vylosován byl příspěvek pod č. 37, publikovaný zde na blogu, konkrétně Anonymní 12. srpna 2018 9:04, podepsaná jako VeronikA, zatím se ještě neozvala zpět, tak nevím, jestli nebudu losovat znova. :)

      Hezký den, Fi

      Vymazat
  37. Ahoj FI, já jednoznačně doporučuji Vileda AciteFibre.... . Děkuji za zónový uklid, praktikuji již bezmála rok a kupodivu to u mě prošlo.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Actifibre jsou skvělé utěrky, už jsem o nich tady taky psala, asi před 3 - 4 lety. :)

      Vymazat
  38. Zdravim Fi, neuvazujete zaradit slovenske uterky do sveho eshopu? Zkousela jsem si z jejich stranek objednat, ale nemaji v nabidce moznost poslat do CR. Priznam se, ze me to nakonec odradilo. Ale pak jsem premyslela, kdyz jim tak hezky delate reklamu, jestli by je nebylo mozne u Vas i zakoupit.. :-) jinak diky za super clanek, donutil me se zamyslet nad tim, co v domacnosti pouzivam k uklidu.. a ze to chci zase o chlup vylepsit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, o tom jsem neuvažovala, ale můžu výrobce oslovit, jestli by to zasílání do ČR nepřehodnotil. Určitě není důvod, proč by nevyhověl, spíš mě napadá, jestli nemají nějaký technický problém v objednávkovém systému, rozhodně je na to upozorním.
      A děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, že se Vám článek líbil. Ano, určitě je to velký posun používat míň papírových utěrek i úklidové chemie. Šetří to peněženku, životní prostředí a úplně v neposlední řadě i zdraví, vždyť škodlivé látky z úklidové chemie se odbourávají i 24 hodin, v některých domácnostech je tak vlastně trvale mírně toxické prostředí.
      Mějte se zatím hezky, ještě se ozvu s výsledkem ohledně zaslání!
      Fi

      Vymazat
    2. Taky se přidávám s prosbou, zda by jsi Fi nemohla mít utěrky na eshopu :)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.