neděle 25. února 2018

Zónový úklid 26.2. - 4.3.


***Tento týden má konečně mrznout jako když praští. Já zimu a mráz nenávidím, ale: na tohle čekám už rok, se stejnou touhou jako surfaři čekají na opravdu pořádné vlny! Proč? 
Protože mráz bezvadně zabíjí breberky všeho druhu. Přichází proto ideální chvíle pro účinnou a naprosto netoxickou desinfekci kusových koberečků, předložek, běhounů, polštářů, lůžkovin, matrací, vlněného oblečení, obuvi, a v neposlední řadě i důkladné odmražení a sanitaci lednice a mrazáku.
Poslední jmenované si necháme na čtvrtek (hlídejte předpověď, kdyby mělo dojít k oteplení, konejte dříve, rozpis-nerozpis; a na každou noc vystrčte ven na mráz něco z výše jmenovaných věcí, kterým prospěje desinfekce přemrznutím. Tak, jdeme na to.***


Pondělí 26.2.

Denní rutiny

Pondělky patří zejména ložnici.
  • Vyvětráme lůžkoviny.
  • Sklidíme povrchy komod a nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, sponky, hrnky s nápoji, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Čistým suchým mopem ometeme rohy místnosti od pavučin, přejedeme jím i garnýž.
  • Utřeme prach na parapetech, volných površích, nevynechte rámy obrazů.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.

Debordelizační čvrthodinka v ložnici:
Prádelník s drobným prádlem: nespárované ponožky, kalhotky s povolenými gumičkami, napárnutou krajkou, o číslo větší nebo menší? Boxerky, které už mají "doboxováno? :) 
Zbavte se jich a hned si připište, co potřebujete dokoupit (můžete to spojit s velikonoční tradicí "aby vás beránek nepokakal" ;)


-------------------------------------------------

Úterý 27.2.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky a osušky.
  • Vyklepeme předložky.
  • Protáhneme odpady u umyvadla a vany.*
  • Přesuneme se do předsíně!
  • Uklidíme odkládací plochy v zádveří.
  • Vyklepeme rohožky a koberečky.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Zameteme/vyluxujume a vytřeme podlahu v koupelně, předsíni a na WC.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky.
Večer u seriálu vyžehlíme pár kousků nastřádaného prádla. 
Vždycky když se mi do toho strašně nechce, si vybavím, jak žehlení hezky provoní místnost. Hele, aspoň něco, když už je to pruda...

* Do odpadů nasypte cca 1/2 šálku jedlé sody, zalejte šálkem octa a nechte působit. Nelekněte se lehce perlivé reakce, nic vám to neudělá, maximálně dostanete chuť na Prosecco.
Mrkněte sem: https://www.instagram.com/p/BXs1TKZgfbs/?hl=cs&taken-by=terapie_domova

 

Debordelizační čvrthodinka v koupelně:  
Přebereme čistící a úklidové prostředky, pryč se všemi neoblíbenými a nepoužívanými přípravky a pomůckami, hadříky a houbičkami; zkontrolujte v jakém stavu jsou návleky na mopy, kartáče a štětky, připište si na nákupní seznam vše potřebné a obsah skříňky hezky srovnejte.



----------------------------------------------------

Středa 28.2.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Vyvětráme lůžkoviny.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod. 
  • Čistým suchým mopem ometeme rohy místnosti od pavučin, přejedeme mopem i garnýž.
  • Utřeme prach na parapetech, velkých hračkách a na debordelizovaných plochách. 
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Vyklepeme hrací koberečky a předložky.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme podlahu vlhkým mopem a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.

Debordelizační čvrthodinka v pokojíčku: 
I u dětí projedeme prádelník. Děti obvykle vyrostou ze spodního prádla dříve, než se stačí opotřebovat, zaměříme se tedy spíš na volnočasové oblečení, které dostává zabrat především v oblasti kolen: tepláčky, punčocháčky, leginky, pyžamka. Prádlo opravte nebo nechte opravit, případně zrecyklujte, ale v každém případě se postarejte, aby se vám nespravené nenošené kusy nemotaly pod rukama a nezabíraly místo v dětských skříních.  


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 1.3.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni

  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem, chlebník a vytřídíme pečivo. 
  • Odmrazíme lednici a mrazák.*
  • Vyměníme prostírání a ubrus.
  • Na závěr rychle přejedeme rychle i panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby, panel myčky atd.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 

Debordelizační čvrthodinka v kuchyni:  
Jsou tu mrazy a tak budeme odmražovat!
Všechny potraviny vyndáme, umístíme do krabic či tašek a umístíme na balkón nebo za okno na parapet (opatrně, aby nic nemohlo spadnou dolů, paragraf za neúmyslné zabití mít na krku nechceme). 

Při odmražování si můžeme pomoci fénem, ale prosím vás, opět opatrně, voda s elektřinou se nikdy neměly moc rády a taky mohou popraskat plasty uvnitř lednice, preferuji dát věcem svůj čas.
Po odtátí ledu lednici i boxy a rošty vymyjeme, vydesinfikujeme octovou vodou, následně čistým hadříkem vytřeme úplně dosucha, a zpět vracíme jen potraviny a suroviny, které jsou v bezvadném stavu, nemají prošlé datum spotřeby a jsou oblíbené a používané. V každé lednici se časem objeví nějaký outsider, třeba vysoce průmyslově zpracovaná a nedobrá omáčka, nebo naopak něco prudce bio s prapodivným chuťovým ocasem, člověku je to nějakou dobu líto vyhodit, ale čas od času je třeba zavřít oči a udělat co je potřeba a ten čas nastal právě teď.
Při ukládání věcí do mrazáku nezapomeňte popisovat a inventarizovat, ať máte perfektní přehled o tom, kolik čeho máte po ruce a můžete zamražené zásoby smysluplně využít a obsah mrazáku "točit". Šedé hroudy neznámého původu zabírající místo v mrazáku ničemu nepomůžou.


-------------------------------------------------------

Pátek 2.3.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a sedáky, složíme plédy. 
  • Čistým suchým mopem ometeme rohy místnosti od pavučin, přejedeme mopem i garnýž.
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme na něm aranžmá. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach z parapetů, stolků, oprášíme a otřeme televizi.
  • Na závěr vyluxujeme a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.

Debordelizační čvrthodinka v obýváku:  
Dnes si uděláme pořádek v počítači. Nejprve vyčistěte emailovou schránku od starých newsletterů a komerčních sdělení. Pryč i s denními misemi TD. Pak si vyfiltrujte emaily podle velikosti příloh, uvidíte, kolik řetězových mailů s obludně velkými videi a pps. soubory objevíte a kolik místa se ve vaší schránce zase objeví, jakmile je vymažete.
Následně si udělejte pořádek na ploše počítače. Pryč s desítkami ikon, které brzdí váš počítač, i vás samotné; soubory projděte, roztřiďte, promažte, potřebné uložte do složek a podsložek na disku. Za odměnu si pak dejte na plochu nějaký pěkný obrázek, třeba nějaký hezký chlapy, že jo?
P.S.: Toho blonďáka vlevo dole si zabírám já! :D





--------------------------------------------------------

Sobota 3.3.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.




-------------------------------------------------------------

Neděle 4.3.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

6 komentářů:

  1. Fuj, teď se bojím zapnout počítač, aby tam ta šestice hezounů už náhodou nevykoukla 😀

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem pobavila sama sebe a mistm prádelník jsem četla prdelnik a divila se co to mame uklízet :D hezký týden přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za stránky Fi,
    Plis musí na mráz plyšáci,matrace být v igelit.pytlich? Jak dlouho nechat na mrazu? Díky Mikif

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miki, ahooooj! :)
      Nemusí, záleží na tom, kam to dáváš. Když to dávám na balkon ve městě, přikreju to seshora prostěradlem, kdyby náhodou nějakej letěl holub nebo racek teďka v zimě, můžeš věšet i za uši a růžky na šňůru, drobné plyšáčky do síťovaného pytle na praní, nebo do povlaku od polštáře.
      A nech vymrznout pár hodin, ideálně přes noc, nebo přes poledne, jak ti to vyjde. V noci tu matraci můžeš potřebovat, viď? ;)
      Pa Fi

      Vymazat
    2. Díky Fi,na Tebe je spoleh...no plyšáky jsem už nechala přes noc,ale matrace jsem nakonec při otevřeném okně vysala a otočila- jsou dost těžké na vynesení..a šňůru venku nemám...tak včera naše matrace v ložnici,teď ještě zbývají 4 další od dětí;-)

      Vymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.