neděle 31. prosince 2017

Zónový úklid 1. - 7.1.





Pondělí 1.1.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.
  • Vyvětráme a necháme větrat lůžkoviny.
  • Poté hezky usteleme postel.
  • Pokud je následující den pracovní, nachystáme si věci, ať není hned první pracovní den poznamenán ranními zmatky a stresy.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici a naplánujeme menu na příští dny, s ohledem na likvidaci všech zbytků ze Silvestra. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.


-------------------------------------------------

Úterý 2.1.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Vyměníme ručníky a osušky, špinavé dáme prát
  • Vyleštíme zrcadla
  • Zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC a protáhneme trasu do předsíně
  • Pomůžeme školáčkům připravit se na první školní den, nezapomeneme kromě kopýtek a uší vyčistit i boty, připravit všechny doplňky jako čepice, šály, rukavice, ať jdou do školy v klidu a připravení.
  • A odpočinutí - večer je zaženeme do postýlek o něco dřív, i když naše děti jsou pěkně rozdováděné po vánočních prázdninách a budou prskat! :)
Večer u seriálu vyžehlíme pár kousků nastřádaného prádla.

----------------------------------------------------

Středa 3.1.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod. 
  • Utřeme prach na velkých plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 4.1.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem, zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Utřeme nebo vyměníme prostírání a ubrus.
  • Pečlivě otřeme obklad nad linkou, zejména kolem varné plochy přitlačíme.
  • Dále vlhkým hadříkem utřeme celou pracovní plochu (desku) kuchyňské linky (i v místech, kde stojí drobné spotřebiče nebo dekorace - apropos musí tam být? ;)).
  • Hadříkem na závěr rychle přejedeme rychle i ohmatané panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby, digestoře atd. Čistým oprášeným spotřebičům vrátíte lesk, když je přejedete hadříkem s trochou oleje. Stačí olivový, pokud chcete místnost provonět, použijte klidně voňavý (pomerančový), nebo dětský (Aviril). Takový ten ochranný a "mastný tak akorát" film udělá i sprej na nábytek, třeba Pronto Multisurface.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 


-------------------------------------------------------

Pátek 5.1.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu, sklidíme DVDčka, děti mohou pomáhat třídit odpad, vracet dývka do původních obalů atd.

Dáme trochu do pucu také naše auta. Nad rámec běžné údržby (vyhodit drobné odpadky, parkovací lístky, prázdné PETky a ubrousky), vyklepeme koberečky, vyluxujeme dětské autosedačky a otřeme prach na palubce a středovém panelu.

--------------------------------------------------------

Sobota 6.1.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při příležitosti Tří králů odstrojíme stromek a pečlivě uklidíme ozdoby a ryze vánoční dekorace (zimní samozřejmě mohou zůstat....ještě dloooouuuuhoooo :)).
Stromek vyhazujte nejlépe oknem, abyste nenadělali po celém bytě a domě, ujistěte se, že pod okny nikdo není.... a že je bezvětří*. 

*Loni foukal větříček, já se chtěla stromku mermomocí zbavit (dokud byl muž s dětmi pryč) a náš stromek skončil ve větvích stromu o dvě patra níže. Když jsem se dívala, jak stromek mění dráhu letu a k čemu se schyluje, vylítlo ze mě zoufalé (ale hlasité) "dooopr-de*e!", takže všichni slyšeli, že se ve vnitrobloku děje něco zajímavého a začala se otvírat okna s díváky. Ještě více jich bylo, když jsme se o pár dní později snažili jedličku z větví kaštanu rozplést a vyprostit pomocí nejrůznějších metod i  prostředků (dodnes se divím, že to někdo nenatočil a nekoluje to po youtube s názvem A je to!). Upřímně, nemusím si letos dát repete a nepřeji tohle tříkrálové zpestření ani vám. :)

-------------------------------------------------------------

Neděle 7.1.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

4 komentáře:

  1. Prosím o radu, kde sušíte hadříky na průběžné utírání v koupelně, na wc a podobných místech, když jsou mokré? Když ho používám víc, než jen na přeleštění baterie, tak je za chvilku ne úplně výstavní. Vyhovuje mně systém využívat chvilky, kdy jsem v koupelně s dítětem a přeleštit umyvadlo, vytřít prach v rohu koupelny apod, pro to ale potřebuji mít hadřík po ruce, odbíhat pro něj někam do komory by se mně nechtělo. díky, R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám pověšený na sifonu pod umyvadlem.

      Vymazat
    2. Řeším ten samý problém. Zatím ho mám v koupelně hozený přes kýbl s plínkami pod umyvadlem, ale do budoucna taky hledám nějaké příhodné místo. To samé na wc, tam tedy netuším.

      Vymazat
  2. Pri triedení starych tričiek ich nevyhadzujem,ale postrihám na menšie kocky,uložim ich do skrinky v kúpeľni,a po jednom použití rovno vyhodím a nemusím nikde sušiť.A tych handričiek sa vždy nájde dosť.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.