neděle 12. listopadu 2017

Podzimní plán 2017 - 6 týdnů do Vánoc

Do Vánoc zbývá............ 6 týdnů!


 

Martin sice sněžení v nížinách nepřinesl, ale přinesl jiné sra srážky a ochlazuje se. Začíná nám docházet, že se to přeci jen blíží, že? :) I náš plán proto začíná být více vánočně laděný.

Co nás čeká tentokrát?
  • samozřejmě stále pokračujeme v nákupech a objednávkách dárků. Využijte pondělního Dne dopravy zdarma! (děkujeme Hance za tip!).
  • paralelně dojde na pečení vánočního cukroví. Ale v klidu, zatím jen na papíře! 
  • v rámci dne plánování (úterý) si projděte své "vánoční" záznamy z minulých let, ponořte se do vzpomínek, poptejte se ostatních členů rodiny na jejich preference a sestavte předběžný seznam druhů cukroví, které letos budete chtít napéct nebo uhňácat ;)
  • až budete mít tento seznam druhů, projděte si receptury a udělejte si i seznam potřebných surovin a přísad a nákupní seznámek (s uklizenou spíží to půjde snadněji, že?). Je užitečné vědět dopředu kolik balíčků másla, mouky, cukru a dalších ingrediencí budete na za čas potřebovat. Supermarkety totiž postupně spouští slevové akce právě na tyto vánoční suroviny a tak je dobré vědět, jak je efektivně využít, vytěžit z nich co nejvíc a pokud možno pořizovat co nejkvalitnější suroviny. Použití kvalitní mouky, másla místo umělého ztuženého tuku, vanilkového lusku namísto vanilinu atp., pozvedne naše vánočně-cukrářské úsilí o stupeň výš.
  • nepřehánějte to s množstvím. Oč jde? O zpříjemnění, provonění a podtrhnutí vánoční atmosféry, o pár kousků na doplnění sváteční tabule a ke sváteční kávě, nikoli o soutěž nebo galeje! FlyLady netráví adventní čas točením plechů do zblbnutí ještě dlouho po půlnoci, aby se po svátcích dočista zhroutila a byla ráda, že to má za sebou (...a nabraná kila z povánočního dojídání ztvrdlého cukroví shazovala ještě v březnu...).
  • nakonec si do diáře či kalendáře zaneste plán s konkrétními daty pro pečení nebo přípravy jednotlivých druhů cukroví. První budou jistě klasické perníčky, naposled nepečené chlazené druhy. Udělejte si plán, kdy který druh připravit, a nechte si mezi jednotlivými termíny čas na odpočinek, ať se nehoníte. Nezapomeňte si poznačit, která těsta budou potřebovat "odpočinek" a které ingredience připravit dopředu před zpracováním, jako např. máslo.
  • Pokud máte školáky a předškoláčky, nezapomeňte započítat "besídkový vzorek". 
  • Nezapomeňte také, že některá těsta i hotové kousky lze dopředu připravit a zamrazit; cukroví neztratí na kvalitě, ba naopak, vanilkové rohlíčky nebo linecké budou stále krásně křehké!

Další tipy:
  • domluvte se dostatečně dopředu s kamarádkou, švagrovou, maminkou, tchyní nebo dobrou sousedkou na spolupráci. Může jít o pohlídání dětí, ale taky o vzájemnou výměnu cukroví, kdy obě uděláte dvojnásob "svého" cukroví od pár druhů a pak si polovinu svých dávek vyměníte, abyste znásobily počet.


To je pro tento týden vše.
Vynaložená půlhodinka času vám ušetří nervy a čas o adventu, uvidíte!

Nakonec přikládám listy k výtisku:
Suroviny na cukroví - předtištěný seznam nejčastějších surovin (mouka, máslo...)
Suroviny na cukroví - nepředtištěné (na vlastní a méně časté suroviny, přísady a koření)
Recepty na cukroví - zaznamenání receptur a poznámek k jednotlivým druhům cukroví

Stahujte a tiskněte!
Zaznamenejte si jakékoli postřehy, které jste během přípravy, pečení i konzumace zaznamenali, po sezóně si je pečlivě uložte a za rok - jako když najdete!!!

5 komentářů:

  1. Dobrý večer,od zítřka budou dny dopravy zdarma, tak jen typ pro nakupování dárků ;-) den dopravy zdarma.cz Když jsme u pořízení dárků ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkuji za listy k výtisku!!! To jsem přesně potřebovala!!! Jste skvělá!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,všechno co si tisknu se mi tiskne s výraznými obrázky...je totak dobře? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak moc výraznými? Ty ikony mají intenzitu 8-10 % a neměly by být moc výrazné; tak akorát, aby byly průsvitné, dalo se přes ně psát, zdobily stránku ale nerušily...

      Vymazat
  4. A jake je tve nejoblibenejsi vanocni cukrovi? Moje jsou tato andelska vosi hnizda - http://blog.decodoma.cz/andelska-vosi-hnizda/ - opravdu VYBORNE!

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.