neděle 10. září 2017

Zónový úklid 11. - 17.9.




Pondělí 11.9.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.
  • Po dvou týdnech zase vyměníme povlečení; svlékneme lůžkoviny, dáme prát cíchy a mezitím vyvětráme peřiny a polštáře.
  • Sklidíme povrch nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, hrnky s nápoji, bižuterie, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele.
  • Kartáčovým nástavcem vysavače přejedeme lamely žaluzií, obložky u dveří a sokly u podlahových lišt a zbavíme je prachu.
  • Vlhkým hadříkem utřeme prach na površích: parapetech, stolcích, komodách. 
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, vyluxované kusové koberečky nebo předložky kolem postele vyklepeme a můžeme i nechat větrat
  • Povlékneme do čistého a hezky usteleme.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
  • Připravíme si menu

V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.


-------------------------------------------------

Úterý 12.9.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Vydrbeme skleněné zástěny u van a sprchových koutů. Naposledy jsme je hloubkově čistili před měsícem, takže to určitě nebude tak děsné, proto se  zmůžeme ještě i na odvápnění sprchových hlavic a umyvadlových baterií. Vememe nějakou pevnější gumičku a igelitový pytlík, do kterého nalejeme trochu octa, nasadíme na sprchovou hlavici nebo ústí baterie, aby byly ponořené a necháme působit asi 15 minut (mezitím uděláme zbytek misí).
  • Dáme vyprat ručníky a osušky.
  • Sklidíme povrchy skříněk nebo polic.
  • Rovnou přeleštíme zrcadla.
  • Do odpadů nasypeme trochu jedlé sody, sundáme sáčky s octem z baterií a hlavic, vylejeme do odpadů (což hezky odpady vyčistí a deodorizuje) a půjdeme na kratičkou misi do předsíně. 
  • Tam srovnáme svršky na věšáku, uložíme případné roztahané pláštěnky, deštníky, zredukujeme obuv, vyklepeme rohožku, vysajeme podlahu a vytřeme.
  • V koupelně nakonec důkladně opláchneme baterie a hlavice, naleštíme je a vytřeme podlahu vč. WC.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky.
V úterý také žehlíme ležáky z prádelního koše. Vyloženě letně-tropické kousky, které už nebudeme potřebovat, začínáme při práci s prádlem dávat na stranu (do koše nebo pytle ve skříni, například), relativně brzy už budeme měnit šatník.

 ----------------------------------------------------

Středa 13.9.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Svlékneme lůžkoviny, dáme prát cíchy a vyvětrat peřinky a polstáře
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod od zbytečností a odložených předmětů.
  • Utřeme prach na površích a velkých vystavených hračkách (kuchyňky, domečky, ponky, patrové garáže apod.).
  • Vyluxujeme a vyprášíme kusové koberce a předložky, hrací koberečky.
  • Vysajeme žaluzie kartáčovým nástavcem, stejně jako obložky u dveří a sokly u podlahových lišt.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu (i pod postelí).
  • Hezky usteleme.
  • Podlahu na konec stáhneme vlhkým mopem, položíme koberce a předložky a vyvětráme.

Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.

 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 14.9.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
  • Začneme u kuchyňské baterie, se kterou uděláme stejný trik s pytlíkem jako předevčírem v koupelně a mezitím přejdeme na další mise.
  • Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. Přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem.  Zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Vlhkým hadříkem otřeme velké a volně stojící spotřebiče. Přeleštíme dvířka trouby, sporák zvenčí, dvířka myčky a lednice. Všimněte si, jak práci zbrzdí výstavka magnetů, slevových kupónů, fotek, diplomů, lékařských žádanek a zpráv, historických vstupenek, jízdenek, letenek...myslete na to a zpět na dveře lednice vracejte jen to, co skutečně potřebujete mít na očích, nebo skutečně zdobí kuchyňský prostor.
  • Do odpadů nasypeme trochu jedlé sody, sundáme sáčky s octem z baterií a hlavic, vylejeme do odpadů (což hezky odpady vyčistí a deodorizuje) a necháme ještě krátce působit.
  • Poklidíme stůl, dáme čistý ubrus a prostírání.
  • Pověsíme čisté utěrky a chňapky.
  • Vypláchneme a vyleštíme dřez a hotovo.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě.

-------------------------------------------------------

Pátek 15.9.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vysajeme prach ze žaluzií, obložky u dveří a sokly u podlahových lišt a zbavíme je prachu.
  • Dál vysajeme čalounění sedaček, vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace.
  • Vypereme nebo vyměníme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek.
  • Přetřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach na parapetu, policích, stolkách, oprášíme a otřeme televizi.
  • Na závěr vyluxujeme a vytřeme a mopem rovnou stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.

--------------------------------------------------------

Sobota 16.9.

Denní rutiny

V sobotu se věnujeme především rodinnému programu, odpočinku a regeneraci. 
Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.
Dále zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně) a hnojíme). Sobota je také vhodným dnem pro venkovní péči o dům a zahradu.

-------------------------------------------------------------

Neděle 17.9.

Denní rutiny

I v neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. 
Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku.

10 komentářů:

  1. Jsem ten typ úklidového puntičkáře, který nestíhá a tak úklid odkládá ... :-)) Když mě náhodou překvapila návštěva, byla jsem vždy totálně na infarkt a vystřídaly se u mě všechny typy stresu - Panika, naštvání, vytočení doběla, pláč a následná apatie :-))) Pak jsem objevila vaše stránky, prostudovala a uviděla světlo na konci tunelu. Minulý týden jsem poprvé začala se zónovým úklidem. Každý den mě úklid zóny vyšel určitě na 2 hodiny. Ale ten pocit... byt se začíná měnit, já jsem o něco méně nervózní, tento týden mě určitě úklid vyjde na max. hodinku nebo i méně a začnu s postupnou debordelizací. Děkuju Vám za Vaše stránky. Ano, ve skoro 30letech se učím organizaci domácnosti a dělá mi to radost. :-) P.S. Těším se na diář :-) Gábi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky začínala ve třiceti ;)
      Jsem zvědavá, kolik času vám to zabere tento týden, 2 hodiny je moc. Dejte vědět.
      A děkuju! :)
      Fi

      Vymazat
    2. I já se přiučuji a to je mi 72 let. - My jsme byla generace, která se ve škole učila při pracovním vyučování dělat plechové lopatky na uhlí a na druhou stranu jsme nevěděly co si počít s domácností. A to jsme se většinou vdávaly mezi 20 až 25 roky. Když člověk doma nenašel nějakou prvorepublikovou příručku jak si poradit (u mně např. Zlatou knihu hospodyňky Vitello nebo Domácího Vševěda z roku 1925), tak jsme byly všude odkazovány na Osvobozenou domácnost a polotovary. Žena, která nechodila do práce (mateřská trvala 4 měsíce včetně jednoho měsíce před porodem), byla pokládána za "příživnici". Takže jsme se učily za pochodu a z vlastních chyb vlastně celý život a starší hospodyně na nás koukaly skrz prsty. Co bych bývala za to dala, kdyby existovalo něco jako Terapie domova nebo FL.

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    mohu se zeptat jak dlouho má trvat cca zónový úklid? Pokud přijdu domu v 16,30h z práce, vyvenčím psa, dám si kafe... 17,30h začnu uklízet zónovku, ve 19-19,30h skončím a pak teprve začnu vařit, kde mám vzít čas na rutiny, apod... teď mám pocit, když to přeženu, že je to opravdu zápřah a v týdnu už si asi na vínko s kamarádkou nesednu a své koníčky stihnu jen tak tak... jinak zónovku vedu 3. týden... no a co ta debordelizace? To asi budu muset zařadit do víkendu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám tentýž problém, než přijdu z práce, než se trochu aklimatizuji, psa sice nemám, ale doma se starám o své staré rodiče, tak je už skoro večer, to se pustím do zonového úklidu a kdy budu dělat večerní rutinu, vařit a dělat osobní hygienu, nějak nejsem schopná to stíhat, ale stránky mě naprosto uchvátily a pokusím se debordelizovat a postupně zprovoznit celý byt, abych se nebála zvonění návštěvy.... :-)

      Vymazat
    2. Dobrý večer,
      dvě hodiny je opravdu hodně. Pravděpodobně vás něco brzdí, zjistěte, co to je. Nejčastěji to je v začátcích programu velké množství věcí: hodně vytahaných věcí, které nejsou potřeba a zabírají místo, věcí, které nejsou na svém místě, protože třeba ještě ani svoje místo nemají a tak jsou různě náhodně položené na površích nábytku nebo na zemi. Pak je těžké v takovém terénu utírat prach, luxovat atd. Pro začátek proto raději přeskakujte mise jako např. detailní oprašování (žaluzie, světla, obložky atd.) a místo toho debordelizujte zbytečnosti a rovnejte potřebné věci, tj. najděte jim své místo a pak je na své místo po použití taky uklízejte. Tím pádem budete mít jen málo věcí k úklidu a volné povrchy, které se vám budou jednodušeji a rychleji uklízet.
      Všichni, kdo překonali tenhle začátek a pomocí FlyLady nebo Zón už pořádek jen udržují, uklízejí mnohem rychleji. Dvě hodiny je opravdu moc - vemte si, že profi paní na úklid má za tři hodiny hotový celý byt, všechny místnosti, koupelnu a wc, kuchyni, podlahy atd. V zónách děláme jen jednu místnost - a tím, že práce v ní probíhají v pravidelném intervalu, nenecháváme na tom ruce a nehty ;)
      Takže dělejte v začátcích spíš rutiny a denně krátkou 15minutovou debordelizaci a postupně budete moct přidávat další úkoly.

      Vymazat
    3. no pokud jste takovou dobu mimo domov, tak nevím, co tak dlouho můžete uklízet, já za dvě hodiny stíhám ložnici,obývák i kuchyň a ještě chodbu,koupelnu a Wc, ale dcera je schopná si uklízet pokoj celý týden a není to znát, když tam vlítnu já, tak je to za půl hodinky hotový

      Vymazat
    4. ad diblice..... to je úplně jednoduché, já jsem sice v práci, ale doma jsou mí dva devadesátiletí rodiče, které jsem si vzala k sobě, a po obědě i vnučka, kterou celkem často hlídám, takže bince se najde vždycky dost a dost :-)

      Vymazat
  3. Ahoj, jestli můžu přispět do diskuse- taky mám psa, dvě děti školou povinné a dům se zahradou...a jde to, a ano, musela jsem začít jedním velkým víkendovým úklidem celého bytu (domu) a teď už jedu jen jednu místnost denně dle TD a to max. 20 min a stíhám v pohodě, opravdu. Denní úklidové rutiny jsem rozdělila - myčku, odpadkový koš a luxování celého bytu jsem delegovala na děti, mně zbývá nakrmit pračku a sušičku a stíhám denně dělat teplou večeři i uvařit si na druhý den do práce. Tak se nebojte-- dáte to taky-- jen to třeba chvíli potrvá:-) držím palce! Jana
    P.S. DIÁŘ TD jsem si objednávala v polovině roku a je skvělý, i když něco nevyužiju a na něco ych potřebovala víc stránek- dá se skvěle personalizovat a taky se těším na nový, díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Každá věc musí někde bydlet. A dokud nemá svoje místo, tak se špatně uklízí a dlouho to trvá. Mě dělá potíž to, že se s mnoha věcmi nedovedu rozloučit. Pořád beru v úvahu, že mi jednoho dne nebude stačit důchod (i když si přivydělávám) a leckteré věci se budou hodit (zásoby látek a šicích potřeb, kancelářské potřeby pro podnikání, odborné knihy apod.) Moje sklady jsou k neutahání :-). Ze zkušenosti vím, že jakmile se něčeho zbavím, za krátký čas to potřebuji a opatřit si některou věc znovu je velký problém, ne-li vyloučené. Jako mladá jsem si tyhle starosti nedělala. Žili jsme jinak a za jiných podmínek. Dnes už si život bez Pc, mobilního telefonu, myčky a automatické pračky nedovedu představit.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.