neděle 23. července 2017

Zónový úklid 24. - 30.7.





Pondělí 24.7.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.
  • Dáme vyvětrat lůžkoviny.
  • Umyjeme okno. Je to 5 minut - jen trocha teplé vody (nikoli celý kýbl) se šampónem, houbičkovým hadrem umyjeme okno od prachu, pylu a hmyzu, stěrkou stáhneme, doleštíme Clinem. Nemyjte okna na přímém slunci, ať nemáte kocoury. Pokud žijete u polí, kde je sklizeň v plném proudu, pak asi bude lépe s touto misí počkat a nechat si ji až po žních.
  • Sklidíme povrch nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, sponky, hrnky s nápoji, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Utřeme prach na parapetech a velkých plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
  • Než uklidíme mop, přejedeme jím i prostor v předsíni za dveřmi.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.
P.S.: Taky se topíte v rajčatech, paprikách a cuketách? ;) 



-------------------------------------------------

Úterý 25.7.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky a osušky.
  • Umyjeme okno v koupelně a na WC.
  • Vyleštíme zrcadla a skleněné výplně dveří v celém bytě. 
  • Vlhkým hadříkem otíráme dveře v místě kolem kliky a kde se dveří dotýkáme, přejedeme kliku
  • Zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC a protáhneme trasu do předsíně.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky a čistou předložku. Ty samozřejmě měníme i častěji podle potřeby, ale v každém případě vždy jednou týdně v úterý.
Večer u seriálu vyžehlíme pár kousků nastřádaného prádla. (P.S.: Momentálně koukám na Devious Maids, na Slovensku seriál běžel pod názvem Prefíkané služky. Zábava!).

----------------------------------------------------

Středa 26.7.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Zatímco se větrají lůžkoviny, umyjeme okno.
  • Uklidíme povrchy skříněk a komod. 
  • Zredukujeme hračky*
  • Utřeme prach na debordelizovaných plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.
Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.

* Když mají děti příliš mnoho hraček na očích, působí to nejen chaoticky, ale děti mívají potíž si z nich vybrat a oddat se hře, přelétávají z jedné věci na druhou, krámují. Tento týden proto schováme z dosahu i dohledu všechny hračky, které momentálně nejsou tolik v kurzu. U nás například již pominula hasičská horečka, po které zbylo několik dobře vybavených aut s nejmodernější technikou, hasičská stanice a zbrojnice a dokonce i uniforma s dvěma galletami a hasicím přístrojem. Dlouho nehraná je i dětská kuchyňka, z her "na Pohlreicha" už našim klukům zůstal jen ten svérázný slovník. ;)
Protože si ale myslím, že ještě není čas to poslat dál a že děti ještě mohou časem zabavit, takové hračky pouze uklidím (třeba do sklepa) a nechám je kluky "znovuobjevit", až se dostaví zimní nuda během dlouhých tmavých odpolední a podvečerů. Dětský pokoj se hned zase trochu uvolní a také bude méně věcí na oprašování. Doporučuji tuto dočasnou úschovu provádět v nepřítomnosti dětí, protože jsou to naše děti a mají úplně stejné vlastnosti jako my - jakmile spatří něco, co rok neviděly a nepostrádaly, okamžitě pocítí silnou potřebu věc vlastnit, a stejně tak silný odpor se jí vzdát ;)

Kluky nechám přebrat knihovničku s dětskými knihami. Řadu jich už dlouhodobě přeskakují a mohli by být ochotní dobrovolně "pustit" část nečtených. Dobré je, že tato jejich "mise" je zároveň užitečně zabaví, nechám si ji proto na případný deštivý den.


 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 27.7.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. 
  • Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem. Octomilky řádí, buďte důslední.
  • Zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo, plísně se v létě šíří ještě rychleji, než kdykoli jindy.
  • Umyjeme okno.
  • Utřeme nebo vyměníme prostírání a ubrus.
  • Vytřiďte přemnožené igelitky, a také bedýnky, krabice, sklenice a obaly, ve kterých k vám proudí letní úroda. Vracejte vše vašemu zdroji, babičkám, 2 igelitky si nechte pohotovostně v autě, zbytek nevyhazujte, ale pošlete dál (třeba náš zdroj na brambory je rád za každou takovou tašku, jakožto i prodejci u silnic).
  • Vlhkým hadrem na závěr rychle přejedeme rychle i panely a povrchy na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby, digestoře atd. Čistým oprášeným spotřebičům vrátíte lesk, když je přejedete hadříkem s trochou oleje. Stačí olivový, pokud chcete místnost provonět, použijte klidně voňavý (pomerančový), nebo dětský (Aviril). Takový ten ochranný a "mastný tak akorát" film udělá i sprej na nábytek, třeba Pronto Multisurface.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 


-------------------------------------------------------

Pátek 28.7.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Umyjeme okno.
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach na parapetu, stolkách, oprášíme a otřeme televizi.
  • Na závěr vyluxujeme (přejeďte nástavcem i žaluzie v okně) a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.

Po měsíci zase dáme trochu do pucu naše auta. Nad rámec běžné údržby (vyhodit drobné odpadky, parkovací lístky, prázdné PETky a ubrousky), vyklepeme koberečky, vyluxujeme dětské autosedačky a otřeme prach na palubce a středovém panelu. Tuto misi si u nás doma často necháváme na víkend, protože naši kluci ji pochopitelně milují a rádi asistují, zejména, když ji zakončíme výletem do myčky nebo auto myjeme na zahradě. 


--------------------------------------------------------

Sobota 29.7.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.
Sobota je také vhodným dnem pro relaxační péči o zahradu nebo balkónovou džungli.
V sobotu také zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně, v létě přidáváme do zálivky hnojivo, stejně jako u balkónovek, které se zalévají častěji, ale právě v sobotu obsahuje zálivka hnojivo). 


-------------------------------------------------------------

Neděle 30.7.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku. 
Nedělní rutinu v trochu benevolentnější formě zachováváme i počas letních prázdnin a dovolených.

13 komentářů:

  1. tak hračky u nás nikdy moc nebyly, mám divný děti, který si přestaly hrát už ve třech letech a do tý doby vystačily s hračkama po starších sourozencích a dneska si s nima hraje vnouček, u nás vedou knížky a u dcery to byl výtvarný potřeby a to ji zůstalo až do dneška do jejích 13 a to zase stojí za to, ale dětský pokoj už jde mimo mně, tam chodím jen s čistým prádlem

    OdpovědětVymazat
  2. K tomu, že Fi připomněla, že se topíme v rajčatech... V Penny prodávají kuchařku Zázraky ve sklenici za (světe div se!) 9,90 Kč !!! Je v ní 145 receptů a některé jsou velmi zajímavé. Koupila jsem jí včera večer, takže jsem do ní zatím jen nahlédla, ale myslím, že si tam každý najde svoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkný tip, díky za něj!
      S rajčaty si zrovna poradit dokážu, ale ty cukety třeba - mám je hrozně ráda, dávám je do všeho, a mrzí mě, že je nedokážu nějak zpracovat do zásoby. Totéž s okurkami. Konečně mají tu svoji výbornou chuť, která mi tak chybí v zimě u těch supermarketových. Nějaký tip, dobrá Filo? ;)

      Vymazat
    2. Znojemské okurky.
      Na 3 kg okurek potřebujeme: 2 l vody, 70 g soli, 50 g křenu, 10 g hořčičného semene, 4 - 5 listů vinné révy nebo černého rybízu a aromatickou nať (já dávám kopr). Na dno lahve vložíme vinný list a aromatickou nať. Lze použít kromě kopru i libeček, snítkku bazalky, saturejky nebo tymiánu. Okurky uložíme do lahve co nejtěsněji, aby se při kvašení nezvedaly. Proložíme je křenem (případně i pár kolečky mrkve) a navrch posypeme hořčičné semínko. Vodu svaříme se solí a ještě vařící nalijeme na okurky. Lahev pevně uzavřeme víčkem a postavíme ji na teplé místo, kde ji podložíme miskou. Při kvašení se totiž někdy lák zvedne a část ho pod víčkem proteče, což ale nevadí. Kvašení trvá 10-15 dní. Lák se po ukončení kvašení pročistí, zákal se usadí u dna a na okurkách je jemný bílý nános. Po přenesení lahve do chladna hladina poklesne a víčko se přisaje jako při sterilizaci. Takto naložené okurky jsou trvanlivé a vydrží až dvě zimy ( u nás tedy ne).

      Vymazat
    3. Čalamáda z červené řepy
      1 kg červené řepy, 1/2 kg paprik, 1/2 kg hlávkového zelí, 40O g cibule, 1/4 l octa, 1/4 l oleje, 120 g cukru, 1/2 sáčku Deka.
      Čisté bulvy červené řepy uvařím, ochladím a sloupnu. Řepu, papriku a zelí nakrájím na nudličky, cibuli jemně posekám. Zaliji nálevem z octa, cukru, oleje a Deka. Čalamádu nechám 24 hodin stát, pak naplním do skleniček a steriluji 20 minut při 85°C. - Hodí se ke všemu. I na chleba s máslem.

      Vymazat
    4. A ještě nakonec jeden recept, na který už je zřejmě letos pozdě:
      Rybíz s mrkví.
      1 kg mrkve, 1 kg rybízu, 400 g cukru, 1/2 l voidy.
      Nastrouhanou mrkev zasypu cukrem a zaliji vodou. Uvařím do měkka a ještě do horké mrkve přidám čistý opraný rybíz. Plním do sklenic a steriluji 20 minut při 85°C.

      Vymazat
    5. Fidorko, s cuketami zkušenosti nemám, ale vím, že Jana Štěpánková napsala celou cuketovou kuchařku. Přesný název ale nevím.,

      Vymazat
    6. "Tak tady jsou ty slíbené RECEPTY NA CUKETY, paní Ehmová"
      Jitka

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    5 min na oknu? Tak to u nás ani ve snu. Máme špaletová okna - velká trojdílná. Takže umýt okno - sklo, rámy a přeleštit je práce na cca 30 až 40 min - okna nechávám na víkend, kdy mám čas. Přes týden nestíhám neb v práci je toho opravdu teď hodně.
    Redukce igelitek - tak to u nás nehrozí. Již leta chodím na nákup s vlastní taškou a máme jen igelitové nebo papírové sáčky od pečiva a ty putují do tříděného odpadu. Zeleninu nakupuji už většínou bez sáčků.
    Oblečení nekupuji často a igelitky odmítám. Snažíme se nezatěžovat planet zbytečným odpadem.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, s těmi okny vždycky skáču po minovém poli, minule se mi zase ozval někdo, kdo jich má v domě 17! :)
      Je to složité, jedna rodina žije v panelákovém 2+kk, jiná ve velkém domě, rozdíly jsou i v životním stylu a přístupu k vlastnění věcí a jejich množství, takže se s rozpisem nelze trefit 100% do potřeb a situace každé domácnosti. V takovém případě se nabízí jedině řešení v prioritizaci a určení, co je víc potřeba - okno, nebo jiné práce v dané místnosti? Někdy to jde skloubit i vynecháním pravidelných týdenních rutin v místnosti, tkový vynechaný interval není významný, další týden bude o trochu víc prachu, ale nevyrostou mezitím hromády nepořádku a neudělá se mastná špína nebo nevylíhnou moli ;)

      S těmi igelitkami je to moc dobře, vlastní tašky nosí čím dál víc lidí, a kvituji, že tašky brzy zpoplatní ze zákona už úplně všichni obchodníci. I tak vidím ještě pořád dost lidí kupovat s nákupem i igelitky za 5,90 korun. Smyslem občasného zařazení "redukční" mise je právě i to, aby si lidi uvědomili množství vyhozených peněz v té hromádce a přistupovali k tomu jinak :) A je to smyslem i každé debordelizace a redukce věcí.

      Hezký den, Fi

      Vymazat
  4. Já mám tedy také problém s okny. Veliká špaletová okna. 1 okno = 24 skleněných tabulek. Navíc se ta venkovní křídla otevírají směrem ven a tedy se na ne nedá dosáhnout (musí se vysadit a vtáhnou dovnitř, umít a zase nasadit)1 okno trvá cca 1hod a to ještě musí být po ruce silák který to vysadí a nevypadne. Výsledkem je, že okna téměř nemyju. Klidně bych si na to někoho sjednala, ale žádná uklízecí paní tohle dělat nebude. Tak to je pro povzbuzení, těm kdo neradi myjí okna - může být hůř :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, těpic! :) Dělená okna máme na chalupě a upřímně, ráda je přenechávám sousedce, buď za úplatu, nebo výměnou za nějaké sousedské dobrodiní :)
      Trojdílná okna v bytě jsou na 6 tahů stěrkou, to je jiná práce ;)

      Vymazat
  5. Kde a jak prosím máte položené a sušíte hadříky na rychloúklidy? Myslím hlavně na koupelnu a wc.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.