neděle 25. června 2017

Zónový úklid 26.6. - 2.7.





Pondělí 26.6.

Denní rutiny

Z místností v domě patří pondělí ložnici.
  • Dáme vyvětrat lůžkoviny na vzduch.
  • Sklidíme povrch nočních stolků, aby na nich nebyly kapesníky, papírky, sponky, hrnky s nápoji, odklidíme rozházené čtivo nebo šatstvo kolem postele. 
  • Utřeme prach na vyvýšených místech jako jsou záclonové garnýže, horní hrany oken a dveří, žaluzie, obrazy, nástěnné dekorace. Postupujeme níže k parapetům, stolkům, komodám a fotorámečkům, tažení proti prachu zakončíme u podlahu otřením podlahových lišt, resp. jejich horních hran, kde se prach usazuje, ale mop ho nesetře.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu.
  • Hezky usteleme postel.
  • Na závěr vytřeme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme*.
  • Než uklidíme mop, přejedeme jím i prostor v předsíni za dveřmi.
V pondělí zrevidujeme povíkendové zásoby v lednici (které také přednostně upotřebíme) a naplánujeme menu na příští dny. Vytvoříme seznam a zajistíme nákup.

* Proč nejdřív stlát a pak teprve vytírat? Při přenášení lůžkovin a stlaní se uvolňují mikročástečky textilního prachu a vláken a byla by škoda, kdyby se snášely dolů na právě vytřenou podlahu. Vlhký mop na závěr krásně sebere všechny nečistoty, vlasy a prach a korunuje týdenní úklid místnosti. 


-------------------------------------------------

Úterý 27.6.

Denní rutiny

V úterý přichází na řadu koupelna. 
  • Dáme vyprat ručníky a osušky.
  • Vyleštíme zrcadla a skleněné výplně dveří v celém bytě. 
  • Vlhkým hadříkem otíráme dveře v místě kolem kliky a kde se dveří dotýkáme, přejedeme kliku
  • Zameteme a vytřeme podlahu v koupelně, na WC a protáhneme trasu do předsíně.
  • Na závěr dáme voňavé čisté ručníky a čistou předložku. Ty samozřejmě měníme i častěji podle potřeby, ale v každém případě vždy jednou týdně v úterý.
Žehlíme nastřádané prádlo - každý den nebývá nálada ani podmínky na okamžité vyžehlení některých kusů prádla, navíc není ani ekonomické žhavit žehličku a rozkládat prkno kvůli dvěma kouskům, které to opravdu potřebují (i přes sušení v sušičce nebo dobré vyvěšení, např. košile, plátěné kalhoty atp.). V úterý je proto u nás den, kdy se - třeba u večerního seriálu - "vyřídí" takto  nasbírané kousky, aby koš s prádlem nenabral gigantických rozměrů.
Pokud jste příliš zaměstnáni, úterý může být také dnem, kdy odnášíte některé "náročnější" prádlo do čistírny nebo prádelny a vyzvedáváte čisté.

----------------------------------------------------

Středa 28.6.

Denní rutiny

Dětský pokoj uklízíme ve středu.
  • Zatímco se na vzduchu větrají lůžkoviny, uklidíme povrchy skříněk a komod. Zapojujeme děti přiměřeně svému věku, ale je důležité, aby byly úklidu přítomny a alespoň symbolicky přikládaly ruku k dílu. Denní úklid hraček na své místo je samozřejmostí.
  • Kartáčovým nástavcem u vysavače vyluxujeme prach z žaluzií, garnýží a velkých hraček: domečků, kuchyněk, jeřábů, garáží atp. Pokud hrozí riziko vysátí malých částic, jistěte ústí nástavce třeba silonovou podkolenkou/punčochou a gumičkou.
  • Utřeme prach na debordelizovaných plochách.
  • Zameteme nebo vyluxujeme podlahu, nevynecháváme prostor pod postelí.
  • Hezky usteleme.
  • Na závěr stáhneme vlhkým mopem podlahu a vyvětráme.

Pokud máme nějakou úřední záležitost, středa je úředním dnem na většině úřadů v ČR a proto na tento den naplánujeme vyřízení takových záležitostí nebo pochůzek.

 -------------------------------------------------------

Čtvrtek 29.6.

Denní rutiny

Čtvrtky patří kuchyni
Před nadcházejícím víkendem opět v rychlosti koukneme do lednice, zda v ní nezůstává něco, co by mohlo podlehnout zkáze nebo zbytečně zabírat místo. 
  • Dále přebereme bedýnku se zeleninou, mísu s ovocem. 
  • Zrevidujeme i chlebník a vytřídíme pečivo.
  • Utřeme nebo vyměníme prostírání a ubrus.
  • Vlhkým hadříkem z mikrovlákna přejedeme v rychlosti povrchy a rozleštíme otisky prstů na velkých spotřebičích, jako je mikrovlnka, dveře lednice, trouby atd*
  • Trochu srovnáme skříňku pod dřezem. Obvykle slouží k uskladňování čisticích prostředků a kuchyňských potřeb. Vše vyndáme, skříňku vytřeme vlhkým hadříkem a naskládáme používané věci zpátky. Zároveň vyhazujeme vše nepotřebné, nepoužívané, vypotřebované, na nákupní seznam si připíšeme přípravky, které dochází.

Ve chvíli volna u kávy také zaplatíme účty a faktury, které v průběhu týdne shromažďujeme na jednom místě. 

* Je rozšířeným zlozvykem mít na spotřebičích mraky magnetků, papírků a dekorací; pokud je to váš případ, zkuste to přehodnotit, takové "ozdoby" jen vytváří vizuální chaos a komplikují vám údržbu spotřebičů, zdržují vás.

-------------------------------------------------------

Pátek 30.6.

Denní rutiny

Každý pátek připravíme obývák pro víkendový relax i přijímání návštěv. 
  • Vyklepeme a srovnáme polštáře a matrace sedaček, složíme plédy. 
  • Uklidíme a utřeme konferenční stolek, oprášíme případné aranžmá na něm. 
  • Vytřídíme tisk a čtivo, nepřečtené časopisy a letáky dáme na své místo (do stojanu), přečtené a prohlédnuté do tříděného odpadu.
  • Utřeme prach na parapetu, stolkách, oprášíme a otřeme televizi.
  • Na závěr vyluxujeme (přejeďte nástavcem i žaluzie v okně) a vytřeme a mopem stáhneme i kuchyň nebo kuchyňský kout, které bývají často součástí obýváku.
Tento pátek taky dáme trochu do pucu naše auta. Vyhodíme drobné odpadky, parkovací lístky, prázdné PETky a ubrousky, vyklepeme koberečky, vyluxujeme dětské autosedačky a otřeme prach na palubce a středovém panelu. Tuto misi si u nás doma často necháváme na víkend, protože naši kluci ji pochopitelně milují a rádi asistují, zejména, když ji zakončíme výletem do myčky nebo auto myjeme na zahradě. 
Možná to bude i váš případ, zvláště, pokud v pátek budete zaneprázdněni oslavou vysvědčení a příchodu prázdnin.

--------------------------------------------------------

Sobota 1.7.

Denní rutiny

Stejně jako u FlyLady se v sobotu věnujeme hlavně rodině a odpočinku. Při odchodu ven ale odnášíme tříděný odpad, aby nám nepřerůstal přes hlavu.
V sobotu také zaléváme většinu pokojových rostlin (některé častěji, ale většina potřebuje zálivku 1x týdně). Sobota je také vhodným dnem pro relaxační péči o zahradu nebo balkónovou džungli.

-------------------------------------------------------------

Neděle 2.7.

Denní rutiny

V neděli přiměřeně lenošíme a odpočíváme. Stres z pondělního rána zmírní dobrá večerní příprava věcí, tašek a úprava zevnějšku. 
Nedělní rutinu v trochu benevolentnější formě zachováváme i počas letních prázdnin a dovolených.

KRÁSNÝ ZAČÁTEK PRÁZDNIN! ♥

8 komentářů:

  1. Paráda :) Vyhovuje mi tento zónový spôsob upratovania ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za to, že jste se podělila o Váš zónový úklid. Též je mi tento způsob bližší.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, taky se přidávám s díky za zónový úklid, je to skvělá inspirace!
    A chci se zeptat - přidáváte k němu mise podle FL nebo jak řešíte uklízení méně vytížených míst? S pozdravem Anička

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za ohlasy, jsem ráda, že vás "zóny" zase trochu inspirují nebo aspoň vyvádí ze stereotypu ;)

    Aničko, těmi méně vytíženými místy myslíte přesně jaká? Třeba garáž? Balkón?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to jsem špatně pojmenovala - myslím třeba ty úklidy, které máte v diáři s frekvencí každé 3 měsíce nebo každý půlrok.
      Díky!
      Anička

      Vymazat
    2. Ano, tyhle nepravidelné rutiny vždycky propašuju do rozpisu. Někdy jsou součástí samostatných "akcí" jako třeba Sezónní výměny šatníku, Podzimní nebo Velikonoční plány, jindy je vmáčknu k běžnému úklidu, zvlášť ke dnům, které bývají brnkačka :)

      Vymazat
    3. Díky za odpověď! A krásné letní dny přeji! A.

      Vymazat
  5. Také se připojuji k nadšenkyním ze zónového úklidu, vyhovuje mi mnohem víc, do velkého pondělního se mi nikdy nechtělo, takhle je to příjemnější a praktičtější. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.