pondělí 22. května 2017

Jarní restart - péče o vlasy, pleť a tělo

Další Jarní restart, dnes věnovaný péči o vlasy, pleť a tělo, je tady!

Začínáme se pěkně vylupovat, odhazovat kila a s teplým počasím i svršky, a tak je nejvyšší čas zrevidovat zevnějšek - je připraven? Pokud ne, jdeme na to, postupujeme od hlavy po paty!

Vlasy
Jak je na tom vaše "koruna krásy"? Nepotřebuje letní sestřih nebo zastřihnout roztřepené konečky, dobarvit odrosty, nebo úplně komplet přebarvit? Pokud už vaše "voživíno" je všechno jen ne živo, konejte! :)

Pokud toužíte po úplné změně, koketujete s myšlenkou jít z dlouhých na krátké, nebo z brunety na blond, ale nejste si jistí a bojíte se spoléhat na názor druhých, můžete si pohrát s virtuálním makeoverem v prográmku, třeba tím na webu Taaz.
Posurfujete po galerii inspirace, kde můžete vyhledat různé účesy a styly podle délky vlasů, jejich barvy, druhu vlasů a tvaru obličeje. Pak nahrajete svoji fotku a něco z toho zkusíte a zažijete nejen trochu legrace, ale uděláte si jasno v tom co fakt ne a možná najdete něco, co vám fakt sedne.

Pokud jste se svými vlasy spokojeni tak jak jsou, pak je to skvělé, ale neusínejte na vavřínech a pečujte o ně, ať takové zůstanou.
Otevřete diář nebo kalendář a naplánujte si příští seanci u kadeřníka a až od něj budete odcházet, dohodněte si rovnou příští termín. Kdybychom se totiž měli spoléhat jen na svoji paměť, pak skoro s jistotou můžu říct, že zatímco máme pocit, že naposled jsme si vlasy nechali zastřihnout nebo dobarvit před pár týdny, ve skutečnosti to budou dobré tři měsíce. Co není psáno, není dáno! Nějakou dobu vždy zabere zaregistrovat, že se na hlavě vylíhly odrosty a další dobu, než se z myšlenky "musím se objednat na dobarvení" stane konkrétní akce. Nakonec čekáme na daný termín a čas běží a tak do toho ausgerechnet vleze nějaká důležitá akce a přesně takhle jsem se jednou ocitla v situaci, kdy jsem si musela barvit vlasy narychlo na služebce, v předvečer důležité akce a po 10 hodinách cestování. Takže prostě zachovejte věrnost svému kadeřníkovi a pravidelnosti. ;)


Ta se týká i domácí péče o vlasy - vměstnejte ji i do měsíčních rutin ve formě zábalů nebo jiného ošetření, ať už kupovanými balzámy a séry, nebo těmi z vlastních zdrojů (žloutky s olivovým olejem, kopřivový nebo heřmánkový přeliv, kokosový olej atd.)


Péče a pleť
Pokud jste se před pár týdny svědomitě pustili do Jarního restartu, lépe jíte, lépe pijete a hýbete se, už určitě cítíte a pozorujete první změny, jedna z nich však není úplně vítaná: jedním z průvodních jevů detoxikace a změny životního stylu k lepšímu je totiž zhoršení pleti a takový výsev acne vulgaris není úplně žádoucí omlazující efekt - návraty pohádky mládí si aspoň já představuji jinak ;)
Naštěstí jde o jev dočasný a přechodný i bez další zvláštní péče, takže se neznepokojujte a vydržte.

Jinou věcí je ale jakási jarní příprava pleti na nadcházející sezónu; protože pleť může být po zimě ještě pořád našedlá a lehce vyčerpaná a už ji zase čeká letní zátěž v podobě slunění, ale třeba i působení klimatizace, podíváme se tedy, co by právě teď bylo vhodné udělat.


Pánové, ještě mi neutíkejte, vás se téma týká taky. Líčit se sice nemusíte, ale váš obličej potřebuje svoji péči úplně stejně. Návštěva kosmetiky není žádná 4% ani metrosexuální záležitost. Kosmetička vám vylepší pokožku a bezbolestně pořeší některé (ú)kazy, aniž byste ztratili cokoli ze své mužnosti. Příroda vocamcaď pocamcaď, někdy se na to fakt nedá koukat. Tak. :)

Bez ohledu na to, zda máte pleť suchou, mastnou nebo smíšenou, pokud nebude pleť na léto dobře připravená, nebude vaše tvář během léta rozjasněná, odpočatá a jednotně opálená, taková sunkissed - sluncem políbená - ale můžou se objevit pigmentové skvrny, suchá ložiska, vrásky a rozšířené póry a žilky.

Právě proto je nutné na ní v tomto období zapracovat. 
Naplánujte si sezení u kosmetičky, která vám udělá hloubkový peeling, masáž, vyčistí pleť a hloubkově ji hydratuje, upraví obočí a depiluje. Nechte si od ní poradit, jak máte doma dále ošetřovat svoji pleť a jaké přípravky používat, ale před jakoukoli investicí do nové kosmetiky pokud možno nejdřív žádejte a užívejte testovací vzorky zdarma nebo minibalení. Vzpomeňte si na všechny ty nespotřebované a nepoužívané přípravky, které jste si nablind koupili, když jste dali na reklamu v televizi nebo dali na nějaká "nezávislá" doporučení beauty expertek, a pak je v rámci debordelizace koupelny vyhazovali nebo posílali dál. Nové proto pořizujte s rozmyslem.
 
Nejsem v kosmetických otázkách nijak zvlášť kovaná, nestuduji kosmetické blogy ani časopisy, ale takové to obecné minimum péče o pleť by v mém případě podle mojí kosmetičky mělo vypadat zhruba takto:

1. čištění pleti - zahrnuje odlíčení a ošetření pleti čistícím mlékem nebo emulzí
Já jsem kůže líná, a tak preferuju micelární vodu, která mi pleť odlíčí a vyčistí v jednom kroku. Svoji ideální značku jsem taky našla až na třetí pokus.
2. peeling - ošetření přípravky, které šetrně zbavují odumřelých buněk, stimulují buněčnou obnovu a zlepšují texturu pleti a sjednocují tón. Provádím 1-2x týdně gelem s mikročástečkami a jemným silikonovým kartáčkem, který "vyčistí a nepoškrábe", prokrví pleť a hlavně se dobře udržuje v čistotě: propláchne se horkou vodou a hotovo.
3. hydratace - zevnitř i zvenčí, a ten ideální hydratační krém na moji pleť mi právě poradila až kosmetička. Do té doby jsem si s ním nesměla natřít T zónu, aniž bych neházela prasátka jako doktor z ORL.
4. ochrana před sluncem - znamená nejen přípravky s SPF filtrem, ale i vyhýbání se ostrému slunci a prevenci spálení. Za zmínku stojí, že SPF filtry ve více přípravcích se nesčítají, takže pokud máte denní krém s 15 a make up s 10, nejde o ochranu 25, ale pořád jen 15 ;)
5. maska - čistí a vyživuje, stahuje póry, straší děti, a je to ten nejlepší rozjasňovač pleti. (V domácích podmínkách lze takto zužitkovat i některé kuchyňské zbytky, například slupky z okurek salátovek, ovesné vločky nebo droždí).


Trocha organizace
Stejně jako kadeřníka, i návštěvy kosmetičky je potřeba plánovat dopředu a udělat z něj rutinu. Někdo potřebuje ošetření jednou za půl roku a jiný zas jednou za měsíc, to ale nemění nic na tom, že si termín musíme ohlídat, jinak se interval zase zaručeně protáhne na dvojnásobek a totéž platí i pro domácí péči - některé procedury je dobré si orientačně naplánovat do diáře a to nejen pro zachování pravidelnosti, ale i lepší načasování vzhledem k dalšímu programu; úpravu obočí a depilaci je sice vhodné směřovat na víkend, na druhou stranu určitě ne tak, aby předcházela rodinným oslavám nebo rande, což platí zejména tehdy, pokud máte citlivou pleť ;)

Tip: Teorie biorytmů radí, že kosmetické procedury a návštěvy salonu je třeba pokud možno plánovat na odpoledne a to buďto mezi 13-15 hodinou, nebo (ještě lépe) 17-20. Naproti tomu v okýnku mezi 15-17 má být efekt minimální, z hlediska biorytmu pleť odpočívá a buňky nepříjímají všechny prostředky v potřebné míře, což je škoda. Když už se člověk sakra jednou někam urve a ještě za to zaplatí, mělo by to stát za to, no ne?

Jedna z mých kamarádek a čtenářek blogu mi nedávno dala otázku, kde má brát čas a motivaci si vedle všech povinností ještě dělat něco s obličejem. Chápu, chápu, naprosto chápu.
Pokud jde o líčení, na rovinu přiznávám, že jsem ho dlouho podceňovala s tím, že na to prostě nemám prostor trávit čas před zrcadlem a že to vlastně ani nepotřebuju (jsem hezká uvnitř, ne? A zvlášť při pobytu na samotě nikdo rtěnku neocení). Nicméně...pak jsem před časem viděla přehled celebrit s makeupem a bez - ano, můžete si spravit náladu TADY, a teď nemám na mysli ta charitativní  #NoMakeUp selfíčka, kdy se celeholky fotí JAKOŽE bez, ale většina z nich má obdivuhodně matnou a bezchybnou pleť, šťavnaté rty a hezky klenuté obočí, narozdíl od jiných civilních fotek, kdy vypadají, že mají dost, stejně jako jiné smrtelnice ;).
A když jsem i u tak hezkých tváří viděla ty rozdíly, tak jsem zpytovala svědomí a dala si závazek, že tomu těch pár minut denně teda dám. Protože aniž by bylo potřeba zmalovat se k nepoznání, trocha korektoru, BB krému, rozjasňovače, transparentního pudru, tvářenky, řasenky a lesku na rty dělá sakra rozdíl. Dodává prostě takový ten pěstěný a fresh vzhled.

 
fotky převzaty z makeuppictures.biz

Nezabere to vůbec moc času ani energie, počítejte se mnou:

ráno:
vyčištění a tonizace pleti - 42 vteřin
(ehm - je zajímavé, že i po spánku, ke kterému jsme ulehli s důkladně vyčištěnou pletí, se na vatovém tamponku najde lehká špína. Jde o uvolněný maz, následky noční detoxikace a působení všudypřítomného prachu. Hned víme, odkud se bere materiál na ty nečistoty v pórech pleti).

Než tvář důkladně vyschne a bude připravena přijmout další přípravky, zvládneme si vyčistit zuby (2-4 minuty), ihned poté nanést denní krém nebo sérum (40 vteřin)  a balzám na rty (2 vteřiny).
Po vstřebání krému (mezičas využiju k jiným činnostem) nanesu BB krém (1 minuta) a transparentní pudr (pár vteřin na pár tahů štětcem, i se zdravíčkem (24 vteřin).
Pak přijde na řadu oční tužka a řasenka 2:30 min. A na závěr "blyštěk na pištěk", 3 vteřiny.
Dohromady 5 minut (důkladnější makeup s lepším krytím, stínováním očí a konturováním úst pak zhruba jednou tolik).

večer:
odlíčení pak zabere kolem 3 minut, nanesení krému, jeho vklepání a balzám na rty další minutu.

Celkově zabere celá paráda maximálně 10 minut denně a to je myslím, celkem fér cena za pěstěnější vzhled!

K odlíčení ještě jen tolik, že ideální čas je večer mezi 20 a 22 hodinou, kdy se pleť přirozeně detoxikuje a připravuje se na noční regeneraci, která začíná právě kolem 22, takže je dobré být do té doby ready a nenechávat to na půlnoc.




Péče o tělo
Je nejvyšší čas vrátit všechny medvědy, bobry a mrože zpátky do přírody a taky dopřát perfektní péči končetinám.
Stejně jako v případě kosmetičky a kadeřníka, zainvestujte i do manikúry. Je to sice extra výdaj a veme vám to nějaký čas, ale je to příjemná procedura, profesionál vás ošetří tak, že se vám pak bude lépe na jeho dílo navazovat a snáze jej udržovat.
Já jsem si dlouho myslela, že všechno s běžně dostupnými prostředky dokážu sama, ale když jsem ještě týdny po jedné návštěvě dobré manikérky viděla, jaký vliv měla její péče na moje nehty co se týká tvaru a pevnosti, tak si její návštěvu ráda jednou za uherák dopřeju, i když si jinak udržuju krátké nehty. Je to prostě znát.
Dvojnásob to platí pro pedikúru, ta je zejména nyní s přechodem na letní otevřenou obuv přímo občanskou povinností! (Kéžby se tato výzva dostala i k některým spolucestujícím v MHD...!).
Pedikérka šikovně ošetří namáhaná místa, odstraní otlaky a kuří oka, zbrousí a vyleští nehty a dá jim správný tvar. Skvělé je, že pedikérky začaly poslední dobou hojně nabízet ošetření v domácích podmínkách, je to skvělá služba a většinou nestojí víc, než salonní ošetření. 

V neposlední řadě nezapomeňte na důkladnou depilaci a peeling pokožky celého těla. ;)
Tip: ani tady nemusíte pokožku vyživovat drahými prostředky, zkuste domácí scrub z jemně mletých ovesných vloček, medu a jogurtu. Místo vloček se dá použít i kokos nebo mletá káva, ta je prý skvělá i na celulitidu, aspoň to tvrdí J.Lo!

Naplánujte generálku, hoďte se do gala a zařaďte své zkrášlovací a udržovací rituály do svých vlastních pravidelných rutin (třeba těch nedělních): udržujte hladká chodidla a lýtka, exfoliujte pokožku lufou nebo scrubem, přelakujte nehty, hydratujte pokožku a promazávejte namáhaná místa jako jsou paty, kolena a lokty.


A pak už si jen užívejte dobrý pocit z pěstěného vzhledu i sebe sama! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.