pondělí 1. května 2017

Jarní restart 2 - pohyb

Vítejte u dalšího dílu Jarního restartu!

Doufám, že se cítíte po prvním týdnu odlehčeného stravování skvěle a nabuzeně, a máte promyšlený jídelníček na příští dny.
V této fázi Jarního restartu do svého režimu přibereme pohybovou aktivitu. Pokud paralelně sledujete FlyLady, neušel vám nový Návyk měsíce, který bude mít tento měsíc pohyb přímo na denním programu. Více o něm ZDE.

Že je pohyb potřeba, slyšíme z každé strany. Ale pokud jsme slabí a vyčerpaní každodenními povinnostmi, nemáme na víc pohybu ani myšlenku - je to tak? Abychom chytli ten správný vítr do plachet, je dobré si zrekapitulovat a neustále připomínat, proč je pohyb vlastně tak důležitý.

Tak tedy:



Přiměřený pohyb odstraňuje únavu
Je to zvláštní, ale funguje to tak. Proto se také nedoporučuje cvičit ve večerních hodinách - sport nabuzuje a odkládá nástup útlumové fáze, která je potřebná pro kvalitní spánek. Naopak fyzická aktivita navozuje lepší spánek, takže pokud přes den cvičíte, v noci lépe spíte, hlouběji regenerujete  = druhý den je více energie. Je to takový kruh, v tomto případě pozitivní.


Pohyb detoxikuje tělo
To je skvělá zpráva. Když se rozhýbeme, vylučujeme toxiny, tělo se čistí a odvodňuje, takže doslova zplaskáváme v oblastech, kde se zadržuje voda ve tkáních. To platí zejména pro obličej a končetiny (to chceme, to potřebujeme!).
Dále - detoxikací při sportu se tělo zbavuje odpadových látek a v kombinaci s faktem, že rovněž ovlivňuje hormonální systém, se tak snižuje riziko rakoviny. Mám pro vás dobrou zprávu - jedna studie potvrdila, že ženy, které se denně věnují domácím pracem ve svižném tempu, rovněž výrazně snižují riziko onemocnění - o důvod víc, proč udržovat domácnost! :)

Pohyb pomáhá odstranit některé zdravotní potíže
Kromě výše uvedeného dokáže správný tělocvik mírnit vleklé zdravotní neduhy: například bolesti pohybového aparátu, hormonální poruchy, PMS, rozestup břišních svalů po porodu, dysfunkce pánevního dna a další.
Se štítnou žlázou, PMS a dalšími hormonálními potížemi může pomoct jóga - podmínkou je však dobrý lektor, správné provádění cviků dom a pravidelná kontrola lékařem. Hormony dál hodně souvisí s pobytem na vzduchu a denním světle - podle knihy Body blues dokáže jedna svižná procházka denně vyrovnávat hladinu hormonů tak, že pomáhá eliminovat potíže jako je nespavost, deprese, nadváha, PMS nebo nepříjemné projevy spojené s klimakteriem.

V případě pohybových potíží a bolestí navštivte lékaře a nechte si předepsat fyzioterapii, kde se naučíte precizně provádět některé efektivní cviky, které vás dají dohromady.

Protože je řada z nás maminkami, zvláštní zmínku bych ráda věnovala diastáze, neboli rozestupu břišních svalů. Pokud vypadáte pořád tak trochu těhotně ještě pár let po porodu, pokud vás bolí záda v kříži, nemůžete dlouho stát nebo chodit, pak můžete mít rozestup břišních svalů. Pokud jím trpíte, je přímo nutné veškeré cvičení konzultovat s odborníkem. Nesprávné cviky nebo jejich nesprávné provádění totiž může rozestup ještě zhoršit a vést k dalším potížím, například ke kýle, proto pozor. Naopak pravidelné a správné provádění cviků dokáže hodně ulevit a pomoct k nápravě.


Pokud nevíte jak jste na tom, proveďte si malý domácí test:
1. lehněte si na záda, pokrčte nohy v kolenou, chodidla mějte na zemi
2. položte si prst přímo nad pupík
3. zvedněte hlavu, tlačte bradu směrem na prsa.
4. zapojené břišní svaly by se měly těsně přimknout k sobě, neměla by mezi nimi být mezera.
5. pokud mezera vznikla, nebo se vám dokonce břicho vyboulí do úzkého vertikálního pruhu (vetřelec), máte rozestup a vítejte v klubu, mám ho taky!

Celý postup si můžete prohlédnout na YouTube v tomto videu:




V příštím díle se budeme věnovat už intenzivnějšímu cvičení a redukci váhy. Pokud se budete chtít přidat, věnujte celý tento týden přípravě v těchto bodech:

1. udělejte si test stavu břišního svalstva, ať víte, zda můžete zapojovat přímé břišní svaly, nebo naopak tyto cviky zcela vynechávat a nahradit je speciálními.
2. začněte trénovat pánevní dno. Více o nich ZDE.
3. sepište si zdravotní neduhy, které vás sužují, nezapomeňte uvést i všechny drobné a zdánlivě nedůležité detaily, jako je občasné píchnutí v koleni nebo ztuhlý nárt. Po dětech a kojení se často vynoří podobné potíže, bude potřeba to zohlednit v pozdějším tréninkovém plánu.

Budu se těšit zase za týden, do té doby se denně rozehřívejte a protahujte, ať se vám dobře naskakuje do intenzivnějšího tréninku.

Krásný týden, buďte fit!



2 komentáře:

  1. Mám poznámku ke cviku pánevního dna: podle lékařů se nedoporučuje cvičit během močení: hrozí zadržování moči a vznik infekcí!!! Účinější je několikrát denně zatahovat a povolovat svaly (svěrače) a jiné cvičení.

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt? Zajímavé. Raději to nebudeme riskovat a přerušované močení vypustíme :D
    Díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat

Cením si každého milého komentáře a čtenáře blogu ♥
Prodejcům proto děkuji, že neobtěžují ostatní vkládáním "komentářů" s linky na úplně nerelevantní produkty, kterým chtějí dělat reklamu. Takové okamžitě mažu a nahlašuji jako spam.